Investeringsporteføljen opp til 1 436 131 kroner i august

Aksjemarkedet steg videre i august og er nå fullstendig frakoplet de dystre realitetene i verdens største økonomi.

Investeringsporteføljen min er opp fra 1 401 465 kroner til 1 436 131 kroner siden forrige porteføljeoppdatering. Det er 34 666 flere kroner mer enn sist, eller en oppgang på cirka 2,5 prosent. Ikke noe å bli rik av, selvsagt. For eksempel vil ikke 34 666 kroner gi meg mer enn cirka 670 poser med Bamsemums hos Kolonial. Men husk at Fuck You Money prosjektet mitt er et marathon og ikke en sprint. Så vær eneste krone i pluss er et steg i riktig retning.

Her ser du status for Finansnerdens investeringsportefølje per august 2020.
Her ser du status for Finansnerdens investeringsportefølje per august 2020.

Les også: Fuck You Money og Eiendom

August var en intetsigende måned

Den siste måneden var helt grei, og det meste var litt opp. For eksempel var det globale aksjemarkedet her ved aksjeindeksen MSCI World opp rundt 3,5 prosent i norske kroner i august. Enkelte deler av aksjemarkedet gjorde det som vanlig bedre enn andre.

Store teknologiselskaper drar lasset

Teknologiselskaper, spesielt gigantene i USA, er i vinden, og den teknologitunge amerikanske aksjeindeksen NASDAQ Composite Index setter stadig nye rekorder under pandemien. Samtidig prates det om hvorvidt de nå utgjør en for stor andel av de store globale og amerikanske aksjeindeksene.

Dette er et viktig poeng, ettersom Apple, Microsoft, Amazon, og Alphabet(Google) nå utgjør mer enn 14 prosent av den globale aksjeindeksen MSCI World. Konsekvensen er at utviklingen i globale indeksfond i større grad er prisgitt utviklingen i teknologigigantene. Det betyr at pengene du investerer her kanskje ikke er så godt spredt som du først trodde?

Aksjemarkedet blåser i økonomien

Året 2020 fortsetter å levere på den «crazy» siden. Bare se i figuren under – poeng til deg som skjønner hvorfor! Her ser du hvordan utviklingen i det amerikanske aksjemarkedet ikke lenger henger sammen med utviklingen i den amerikanske økonomien.

Slik det er nå så stiger aksjemarkedet kraftig selv om den underliggende økonomien i USA er i fritt fall. Så mens amerikanere flest får det vanskeligere økonomisk, setter de amerikanske aksjeindeksene stadig nye rekorder.

Det var i hvert fall status per andre kvartal i år.

Jeg krysser fingrene for at galskapen i 2020 nå snart er over!

Nok en grunn til å eie en del aksjer

Samtidig viser dette hvorfor det er viktig å ta del i verdiskapingen som skjer i næringslivet ved å eie en god del aksjer. Da blir du med på oppturen når myndighetene verden over pøser på med penger som gale for å «redde de rike», som bidro til kampanjene deres.

Det amerikanske aksjemarkedet er nå fullstendig frakoplet fra den underliggende økonomien i landet per andre kvartal i 2020. (kilde: Barry Ritzholt)

Les også: Derfor trenger du Fuck You Money

Pengehaugen vokser videre

Fuck You Money porteføljen min setter stadig nye rekorder.

Samlet for året er Fuck You Money porteføljen opp fra 1 204 989 kroner til 1 436 131 kroner siden 1. januar 2020.

Det er en økning på 231 142 kroner hittil i år, mye takket være hjelpepakkene som ble kastet på verdensøkonomien under denne pandemien.

Utvikling per måned hittil i 2020

  • August: kr 1 436 131 (+ 34 666 – svak oppgang)
  • Juli: kr 1 401 465 ( + 57 116 – humpete!)
  • Juni: kr 1 344 349 (+ 21 349 – relativt flatt)
  • Mai: kr 1 323 000 (+ 21 000 – lett oppgang)
  • April: kr 1 302 000 (+ 212 000 – rekyl!)
  • Mars: kr 1 090 000 (- 127 376 – kraftig børsfall)
  • Februar: kr 1 217 376 kroner (-24 474 – børsfall)
  • Januar: kr 1.241.850,- (+36.861 – relativt flatt)

Nedenfor ser du utviklingen i Fuck You Money Porteføljen siden 15 mars 2014.

Fuck you money porteføljen i august 2020
Utviklingen i Fuck You Money Porteføljen siden mars 2014 og frem til i dag.

Investeringsporteføljens sammensetning

Sammensetningen i porteføljen min endrer seg lite fra en måned til den neste når markedene er såpass rolige som de er nå. Det eneste som er verdt å merke seg siden sist er at små nordiske selskaper, alternative investeringer og et par bransjefond eser ut og tar stadig større plass. Samtidig er jeg et stykke fra ønsket vekting i globale aksjer, men slik aksjemarkedet er i dag er jeg komfortabel med dette avviket.

Her ser du investeringsporteføljens sammensetning opp i mot hva jeg mener er ideelt for meg.
Her ser du investeringsporteføljens sammensetning opp i mot hva jeg mener er ideelt for meg.

Kjære leser, hvordan gikk det med porteføljen din i august? Og husk, selv om du er relativt ung og frisk, så vask hendene dine og hold avstand!

Les også: Fuck You Money og Eiendom

14 kommentarer om “Investeringsporteføljen opp til 1 436 131 kroner i august”

  1. Hei.. For å si det slik, har lest hele bloggen din og begynte og tenke når du forsvant sist at nå har han solgt, fått kalde føtter og gitt drømmen og livet opp. Det synst jeg var synd og tenkte at at kansje jeg og må se realitetene og inse at det du har fått til gikk i dass da vill hvertfall ikke jeg klare det!!!
    Hver eneste uke har jeg vært innom for å se etter nye innlegg eller kommentarer fra deg i feltene.

    Ellers har jeg personlig prøvd og ikke tenke så mye og kjøpt for alt jeg har tjent minus utgifter og lån. Om det klaffa så bra med bunnen i mars er nå litt usikkert. Traff vel helst litt for seint enn for tidlig men men.
    Kan nå informere om at jeg siden ca 2018 har klart å skarpe sammen totalt 560k i aksjer og fond til nå. 🙂

    Men siden jeg fant alle dine siste innlegg nå og skumlest fort så har jeg fått enda mer drivkraft til og spare iherdig og fortsette.

    Veldig godt og få bekreftet at du ikke har mistet motet og har fortsatt samme gameplan med begge beina godt planta i verdens økonomikaos:)
    Gratulere så mye med samboer.!!!

    Hva er din take på kildeskatt oppstyret i nordnet?
    Jeg har selv ca 130k i aksjer via en ikz konto med minimale utbytter (Microsoft, nvidia, american water works, Bouvet, mowi, activision blizzard) noe du hadde brydd deg om? Med tanke på kildeskatt?

    Svar
  2. Galskapen i 2020 er neppe snart over. Den gjengse investor ser fortsatt på tyngelsen av pandemien som et forbigående fenomen og setter sin lit til vaksineutvikling og stimulipakker. Det ses et stort potensiale rundt selskapenes inntjening post-Covid 19 nå som de tvinges til å effektivisere driften og kutte kostnadene ned til beinet. Dessuten finnes det ikke stort andre steder å putte pengene sine enn i aksjemarkedet.. Det er duket for en rekyl man ikke vil gå glipp av når frykten rundt pandemiens påvirkning av den globale økonomien tar slutt.

    Svar
    • Hei Mister,

      Jepp, TINA (there`s no alternative) til aksjemarkedet for den som ønsker avkastning på pengene sine. Hørte et forresten nylig intervju med Morgan Housel, hvor de ser for seg at 2020 enten blir et rekordår eller et katastrofeår for den amerikanske økonomien. Hypotesen for det positive caset er at så fort det kommer en vaksine på plass så vil folk gå bananas å bruke penger som fulle sjømenn. Blir spennende å se hva som blir fasit her! Jeg krysser fingrene og er forsiktig positiv.

      Svar
  3. Det er et ekstremt press for å få utviklet en vaksine asap, så den kommer, og da skal jeg allerede være inne, og trekke meg ut igjen når de fulle sjømennene har fått gjort sitt.

    Svar
  4. Hei foljens,

    Jeg er en idiot, og vet lite om noe som helst, med visse unntak.

    Jeg sparer i indeks fond, og har gjort det relativt bra med btc.
    Nylig har jeg kommet over noen kroner og har fått tips om å invistere i pensjons fond. Hva mener dere om dette? Er det like greit å sette pengene i indeks fond, eller er det noen fordeler med disse pensjonsfondene? Når jeg skriver dette så innser jeg at «google is your friend», men jeg prøver meg allikevel!

    mvh.
    The Duck

    Svar
  5. Hvor mye av porteføljen din er innskutte midler, og hvor mye er avkastning? Du har jo holdt på en stund, så antar renters rente-effekten har gitt litt ekstra boost. Det er veldig motiverende å lese dine innlegg for meg som startet ca. samme sparemål og strategi for omtrent ett år siden.

    Svar
    • Hei Månemannen,

      Hyggelig å høre at du liker bloggen!

      Mesteparten, si rundt 70% er gevinst. Det er fordi det er i senere tid jeg har investert mest. Derfor er det så viktig å skaffe seg en del penger raskt, slik at mest mulig kan utsettes for renters renteeffekten lengst mulig.

      Svar

Legg igjen en kommentar