Investeringsporteføljen opp til 1,4 millioner kroner i juli

Aksjemarkedet ga blaffen i Covid-19 og steg fra midten av mars rett til topps i de fleste markedene. Det tjente jeg godt på!

Finansnerden her! Nei, jeg fikk ikke et illebefinnende under børskrakket i mars. Ei heller pådro jeg meg virussykdommen Covid-19 – i hvert fall ikke enda. Derimot brukte jeg tiden på å jobbe beinhardt under nedturen. Inntekten min går nemlig foran blogging – sånn er det folkens.

Tilbake til oppdateringen på porteføljen.

Rekylen alle hater

Mye har skjedd siden forrige oppdatering i februar. Etter at det globale aksjemarkedet stupdykket fra midten av februar, stod en ting i hodet mitt: Jeg må kjøpe aksjefond! Og det gjorde jeg fra slutten av februar og ut mars. Men så snudde markedet etter at verdens myndigheter lanserte enorme redningspakker.

Faktisk så raskt at jeg ikke rakk å kjøpe for mer enn litt over 100 000 kroner. Jeg har nemlig et system som tvinger meg til å kjøpe for en viss andel av mulighetsfondet etter hvor mye det globale aksjemarkedet faller fra siste topp.

System for å kjøpe når børsene faller

Systemet er som følger:

  • Børsfall på 20% til 30%: Jeg kjøper for 25 % av mulighetsfondet
  • Børsfall på 30% til 40%: Jeg kjøper for 40% av mulighetsfondet
  • Børsfall på 40% til 50%+: Jeg kjøper for 100% av mulighetsfondet

Dette slo uheldig ut for meg. Siden markedet ikke falt mer enn cirka 30 prosent fra toppen på det verste, ble aldri det siste trinnet utløst. Dermed ble det mindre penger enn jeg skulle ønske som fikk være med på oppturen som fulgte.

Men det er lett å være etterpåklok.

Fordelen med systemet er at det i det minste tvang meg til å kjøpe – du vinner ikke hver gang! Mange andre kjøpte derimot aldri fordi de ble grådige og trodde aksjemarkedet selvsagt skulle falle enda mer. Ikke rart denne rekylen er hatet!

Tallene

Investeringsporteføljen min er opp fra 1 217 376 kroner til 1 401 465 kroner siden den forrige oppdateringen i februar. Det er 184 089 flere kroner mer enn sist. Jeg var ned til rundt 1 090 000 kroner i mars, men det varte altså ikke lenge.

I tillegg sitter jeg igjen på en pen sum kontanter i mulighetsfondet.

Status for pandemien Covid-19

Sykdomsutbruddet av Covid-19 er ikke over. Antall registrerte smittede er nesten 20,7 millioner og antall registrerte døde er rundt 750 000, i følge Worldometer. Mørketallene er sannsynligvis store. Samtidig kan du lure på hvor mange av de registrerte som døde med sykdommen i stedet for av.

Uansett er det alvorlig. De økonomiske konsekvensene av sykdomsutbruddet og tiltakene som er satt i verk for å bremse den synes stadig tydeligere. Millioner er arbeidsledige eller permiterte, bedrifter er på konkursens rand og økonomisk vekst er som dinosaurene, en ting fra fortiden.

Men glem ikke å se krisen i sammenheng med de enorme stimuluspakkene verdenssamfunnet har hevet på økonomien! Det var nemlig noe jeg glemte da jeg vurderte å kjøpe aksjefond for alle pengene i mars, og det kostet meg.

Investeringsporteføljen i juli 2020
Her ser du status for Finansnerdens investeringsportefølje per juli 2020.

Les også: Fuck You Money og Eiendom

Verdiene opp siden midten av mars

Aksjemarkedet har steget kraftig siden bunnen rundt 16. mars i år. Men alle fikk ikke være med på festen. For eksempel har alt knyttet til reiseliv vært en katastrofe. Tenk reisebyråer, hotellkjeder, flyselskaper og så videre. Teknologiselskaper har derimot gått som en drøm, som du ser under.

For mens reiselivselskapene mistet kundene over natten, leverte flere av teknologiselskapene løsninger til problemene nedstegningene skapte. Som for eksempel behovet for digitale møter, netthandel og så videre

Utviklingen i MSCI World og NASDAQ 100 fra 17 februar til 10 august 2020 i norske kroner.
Her ser du utviklingen i aksjeindeksen MSCI World og den teknologitunge NASDAQ 100 indeksen fra 17 februar til 10 august 2020 i norske kroner. (kilde: Morningstar)

Liker fortsatt ikke valutasikring

Samtidig fungerte fallet i den norske kronen som en støtpute under børsfallet for de som eide globale aksjefond uten valutasikring. Dette er en fin egenskap og hvorfor jeg selv ikke valutasikrer aksjeinvesteringer. Jeg ser det nemlig som en forsikring mot dårlige tider her hjemme, og hittil har det fungert utmerket.

Utviklingen i NOK for USD fra 12 februar og frem til 10 august 2020.
Her ser du utviklingen i amerikanske dollar mot norske kroner fra mars og frem til i dag. (kilde: DN)

Samlet for året er Fuck You Money porteføljen opp fra 1 204 989 kroner til kr 1 401 465 kroner siden 1. januar 2020.

Det er en økning på 196 476 kroner.

Utvikling per måned hittil i 2020

  • Juli: kr 1 401 465 ( + 57 116 – humpete!)
  • Juni: kr 1 344 349 (+ 21 349 – relativt flatt)
  • Mai: kr 1 323 000 (+ 21 000 – lett oppgang)
  • April: kr 1 302 000 (+ 212 000 – rekyl!)
  • Mars: kr 1 090 000 (- 127 376 – kraftig børsfall)
  • Februar: kr 1 217 376 kroner (-24 474 – børsfall)
  • Januar: kr 1.241.850,- (+36.861 – relativt flatt)

Nedenfor ser du utviklingen i Fuck You Money Porteføljen siden 15 mars 2014.

Utviklingen i fuck you money porteføljen siden mars 2014
Utviklingen i fuck you money porteføljen siden mars 2014 og frem til i dag.

Investeringsporteføljens sammensetning

Jeg har forenklet porteføljen siden februar. Vangaurd Value ETF(VTV) og iShares MSCI EAFE Value ETF(EFV) er solgt. Nordnet vil sannsynligvis slutte å refundere kildeskatt på utbytter fra amerikanske verdipapirer på Investeringskonto Zero. Jeg har derfor solgt disse fondene, ettersom de ville skape mer trøbbel enn nytte for meg fremover.

Pengene fra salget er spredd på de gjenværende fondene.

Vil samle alt på aksjesparekonto

Jeg ønsker å samle mest mulig på aksjesparekonto. Det vil si at jeg ser etter europeiske alternativer til de amerikansk registrerte fondene. I tillegg har jeg lagt til et aksjefond som investerer i nordiske småselskaper, som gir porteføljen en tydeligere vekting mot små selskaper.

Du ser sammensetningen av hva jeg eier til høyre i figuren under. Jeg oppgir ikke lenger navn på spesifikke investeringer. Det har med dagjobben min å gjøre. I stedet viser jeg navn på aktivaklassen de ulike investeringene jeg gjør representerer. Slik blir det frem til jeg eventuelt velger å jobbe med noe annet.

Investeringsporteføljens sammensetning den siste måneden.
Her ser du investeringsporteføljens sammensetning opp i mot hva jeg mener er ideelt for meg.

Kjære leser, hvordan gikk det med porteføljen din gjennom krisen? Og husk, selv om du er relativt ung og frisk, så vask hendene dine og hold avstand!

Les også: Fuck You Money og Eiendom

23 kommentarer om “Investeringsporteføljen opp til 1,4 millioner kroner i juli”

  1. Ja, dette må jeg si var et verdig comeback så langt, du tar deg jo til og med bittelitt tid til å svare i kommentarfeltene 😉 Synd du ikke fikk brukt mer av reservene dine i denne omgang, i aksjemarkedet er det dessverre alltid etterpåklokskapen som råder.. Jeg har en litt annen strategi enn deg når det gjelder å utnytte eventuelle korreksjoner; når markedet korrigerer ned korrigerer jeg opp proporsjonalt med korreksjonen. Det må dog korrigere minimum 5% ned før jeg begynner å korrigere opp. Siden det er umulig å vite hvor mye en korreksjon utarter seg så velger jeg å gjøre det på denne måten for å være sikker på å, til en viss grad, få utnyttet enhver korreksjon.

    Svar
    • HAHA. Vet, men det kunne vært verre. Vet om flere «profesjonelle» investorer som aldri rakk å kjøpe fordi de var overbevist om at det skulle falle enda mer. Høres lurt ut. Jeg har vel innsett at man også må ta hensyn til effekten av redningspakker som myndighetene hiver på økonomien.

      Svar
  2. Takk for interresant oppdatering.

    Du har en strategi på kjøp etter som børsen(e) faller, men hva kjøper du? Fond du allerede eier?

    Svar
    • Fyller på i den eksisterende porteføljen min. Vektene flyter litt til tider, men prøver å rebalansere løpende ved å kjøpe mer av det som har falt mest.

      Svar
  3. Endelig oppdatering!

    Jeg har en lignende regel som deg, med å øke investeringene ved nedturer. Totalt investerte 180 000 kroner i mars og 70 000 kroner i april, noe som selvsagt resulterte i et veldig bra resultat så langt i år. Nå har jeg vektet meg en god del ned igjen. Det er sikkert bare flaks, men jeg tror det er en regel som gjør timing i aksjemarkedet mye enklere.

    Jeg lurer på om du har gjort de topp noen tanker rundt plattformavgiften til Nordnet? Etter det jeg husker har du en god del penger KLP sine indeksfond, som blir en del dyrere på Nordnet i løpet av høsten.

    Svar
    • Jeg prøver å eie fond direkte hos leverandørene. Så slipper jeg å bli påvirket av plutselige endringer i betingelser hos plattformleverandører. Sliter litt med investeringskonto zero i forbindelse med endringene rundt tilbakebetaling av kildeskatt, men finner ut av det. Forresten, tydelig at din strategi for å kjøpe under børsfall var bedre en min! 😀

      Svar
      • Smart, skulle ønske jeg hadde gjort litt mer research før jeg begynte denne sparingen min. Husker ikke helt hvorfor, men startet med en Investeringskonto Zero på Nordnet, og har bare fortsatt å spare der. Har ikke fulgt med så mye i det siste, så har ikke vært klar over denne plattformavgiften til Nordnet før nå, og føler meg litt «fanget» inne i Investeringskontoen.

        Har alt av enkeltaksjer, ETF’er, aktive og passive fond inne på kontoen, med stor hovedvekt av KLP indeksfond (ca 300k NOK i indeks) med god avkastning. Denne økte avgiften (kanskje i snitt 0.20% dyrere) blir dette da rundt 6k økte utgifter årlig. Ser ikke dette som veldig gunstig når jeg har en lang horisont og kan eie direkte hos KLP og «spare» 6k årlig.

        Tenkt på å evt. selge alt av indeksfond for å kjøpe ETFer inne på kontoen så man slipper å skatte av gevinst. Evt. selge alt av indeksfond, også overføre disse til KLP for å kjøpe direkte direkte hos leverandør – dette vil da utløse skatt på ca 18k. Hva ville dere gjort? Evt. noen andre forslag? Takker for alle svar!

        Svar
        • Hei Fangen,

          Kommer et innlegg om dette etterhvert. Antar at det vil komme endringer i prising for flere plattformer fremover. Samtidig er spesielt endringene for Nordnet sin investeringskonto zero irriterende, i hvert fall for min egen del. Som langsiktig investorer trenger vi forutsigbarhet! Skal heller ikke se bort i fra at venstresiden vil prøve å gjøre endringer på aksjesparekonto, hvis de får mulighet. Så det begynner å demre for meg hvorfor de som har en del penger foretrekker å gjøre det gjennom eget AS. En mulighet for deg er å bytte til Nordnets egne indeksfond, som de nylig lanserte. Jeg vet ikke hvor godt de følger referanseindeksen osv, men det kan kanskje være et alternativ?

          Svar
  4. Takk for et bra innlegg! Du nevner endringene med kildeskatt på Nordnet, men hva syns du om endringene som innføres på fond hva gjelder s.k. plattformsavgift? Slik jeg ser det så vil det bli meget mindre gunstig for oss som kun kjøper billige indeksfond (cirka dobbel årlig avgift) mens det blir forholdvis billigere å investere i aktiv forvaltet fond. Er det så pass stor negativ effekt på de årlige omkostningene at det vil få en betydelse for din investeringsstrategi fremover?

    Svar
    • Jeg prøver å unngå lattformene for norsk registrerte fond, så påvirkes ikke av dette. I stedet eier jeg fond hos leverandørene. Tommelfingerregelen min er å eie fondene jeg ønsker der jeg har mest fleksibilitet og pris, samtidig som jeg ikke låser meg til en enkelt plattform. Jeg ser ingen grunn til å klage på Nordnet. De tilpasser seg for å tjene mer penger, akkurat som en som eier indeksfond hos dem vil tilpasse seg ved å flytte dit en får best betingelser. For de som har aktivt forvaltede aksjefond er jo endringen veldig positivt.

      Svar
      • Hvis man da eier en god andel billige indeksfond inne på en Investeringskonto Zero på Nordnet, går det an å flytte disse til en annen plattform (eller direkte til leverandøren) uten å realisere beløpet (og dermed skatte av gevinsten?)?

        Svar
    • Takk. ??? Utviklingen i aksjefond oppgis alltid etter kostnader. Det samme gjør avkastningstall du ser hos Morningstar og fondsleverandørene.

      Svar
  5. Jeg skjønner ikke hvordan du tør være så tungt investert i aksjer. Det er i praksis kun en aktør i markedet, den amerikanske sentralbanken. Det har det vært i mange år. Du har kanskje hørt uttrykket «The Fed Put»? Hvor lenge kan all pengetrykkingen fortsette? Hva skjer når de stopper? Personlig sover jeg bedre med pengene mine plassert i andre aktivaklasser som ikke er avhengig av en eneste aktør.

    Svar
  6. Flott oppdatering som vanlig. Hvordan får du laget en så fin graf over Fuck you money porteføljen din? Kopierer du data fra KLP og andre steder på en eller annen måte og bruker et program til å lage den? Takk.

    Svar

Legg igjen en kommentar