Aksjeporteføljen ned til kr 1.217.376,- i februar

Sykdomsutbruddet forårsaket av det nye koronaviruset dro med seg både aksjemarkedet og porteføljen min ned i søla.

Investeringsporteføljen min er ned fra 1 241 850 kroner til 1 217 376 kroner siden forrige porteføljeoppdatering. Det er 24 474 kroner mindre enn sist . Hva pokker skjedde her? Jo, det nye koronaviruset, som forpester oss med Covid-19 om dagen, bet meg i rumpa.

Jeg investerte rundt 20 000 kroner i februar, men det hjalp ikke når pandemien begynte å ta seg til, også her i Europa. Det er jo gjerne slik at ting ikke blir «ekte» før det rammer deg selv. Her har du en oversikt over utbruddet av det nye koronaviruset. Per i dag, tirsdag 17. mars, har det nye viruset forårsaket:

  • 194 217 registrerte tilfeller verden over
  • 7 864 registrerte dødsfall
  • 89 840 registrerte friskmeldte

Rundt 4 prosent av de registrerte smittede har hittil dødd av sykdommen. Sannsynligvis er det mange smittede som ikke registreres, ettersom de får milde symptomer. Det betyr at den reelle dødsraten nok er lavere. I følge Pål Ringholm i SpareBank1 Markets, som forøvrig skriver verdens mest underholdende kredittrapporter, er beste anslag rundt 0,66 prosent.

Det er likevel mange ganger verre enn en kraftig influensa, selv for friske mennesker. I tillegg har en andel av de som blir syke fått lungeskader i ettertid. Dette er altså ikke en sykdom du ønsker, selv om du er relativt ung og frisk, så vask hendene dine og hold avstand.

Sykdomsutbruddet har altså ikke blåst over som jeg håpet på sist, men det har nok de fleste allerede fått med seg. Jeg venter derfor spent her i karantene på hvordan dette blir fremover, og kjøper aksjefond med den ene hånden. Men mer om det i oppdateringen for mars.

PS: Her kan du lese en skikkelig bra sak om hvorfor det nå er så viktig at vi tar grep for å håndtere spredningen av det nye koronaviruset.

Les ogsåHvordan jeg investerer

Aksjeporteføljens innhold og verdier denne måneden.
Aksjeporteføljens innhold og verdier denne måneden.

Aksjeverdiene ned i februar

Det globale aksjemarkedet var ned rundt 2 prosent i februar. Frykten for de økonomiske konsekvensene av det nye koronaviruset tok seg opp på slutten av måneden, og det dro med det globale aksjemarkedet rett ned.

Samtidig svekket den norske kronen seg mot store utenlandske valutaer, som euro og amerikanske dollar. Det bidra positivt for min del ettersom jeg ikke valutasikrer fondene i porteføljen, og i stedet lar krona flyte fritt mot utlandet.

Samlet for året er Fuck You Money porteføljen opp fra 1 204 989 kroner til kr 1 217 376 kroner siden 1. januar 2020.

Det er en økning på skarve 12 387 kroner.

2020 Fuck You Money

Februar: kr 1 217 376 kroner (-24 474 – børsfall)
Januar: kr 1.241.850,- (+36.861 – relativt flatt)

2019 Fuck You Money

Desember: kr 1.204.989,- (+ 57.965 – svak børsoppgang)
November: kr 1.147.024,- (+ 17.299 – svak børsoppgang)
Oktober: kr 1.129.725,- (+ 40.150 – lett børsoppgang)
September: kr 1.089.575,- (+ 27.962 – lett børsoppgang)
August: kr 1.061.613,- (+ 6.107 – flatt i NOK)
Juli: kr 1.055.505,- (+ 28.578 – flatt med valutasvekkelse)
Juni: kr 1.034.083,- (+ 33.151 – lett børsoppgang)
Mai: kr 1.000.932,- (- kr 30.990 – lett børsfall)
April: kr 1.031.922,- (+ kr 50.270 – lett børsoppgang)
Mars: kr 981.652,- (+ kr 13.525 – flatt)

Nedenfor ser du utviklingen i Fuck You Money Porteføljen siden 15 mars 2014.

Les også: Hvorfor egen bolig er en elendig investering

Fuck You Money Porteføljens utvikling siden 15 mars 2014 og frem til i dag.

Aksjefondene ned i februar

Alle aksjefondene er ned siden sist. Verst gikk det med Vanguard Small-Cap Value ETF(VBR) som falt rundt 7,5 prosent i februar. Faktisk var det meste ned mellom 5 og 7,5 prosent. Unntaket var KLP AksjeFremvoksende Markeder 2 som kun var ned 2,5 prosent. At den norske kronen svekket seg i perioden var som sagt med på å redusere verditapet.

Aksjefondenes utvikling i februar 2020
Aksjefondenes utvikling i februar 2020

Aksjeporteføljens sammensetning

Endringene i sammensetning for februar er små. Bare vent til rapporten for mars 😉 Der blir sannsynligvis det mer å snakke om hvis børsfalle fortsetter i samme tempo.

Les også: Derfor trenger du Fuck You Money

Aksjeporteføljens sammensetning i februar 2020
Aksjeporteføljens sammensetning ved månedsskifte (blå) og målbildet (oransje).

Kjære leser, hvordan gikk det med porteføljen din i februar? Og hvordan håndterer du børsfallet som nå herjer aksjemarkedene verden over?

40 kommentarer om “Aksjeporteføljen ned til kr 1.217.376,- i februar”

  1. Hei.
    Og takk for at du gidder og blogge.
    Håper du ko. Mer med gode kommentarer til neste update.
    Ble litt skuffet over Eivind Berg som gikk delvis ut av markedet, men han hadde rett og timet det ganske så perfekt så den var han heldig med.
    Så spørs det og se på hva du har gjort.?
    Personlig sitter eg selv inne og ikkje gjort noe nnet enn og kaste litt småpenger inn histen å pisten hver eneste mnd og litt utenom. Nå har jeg kun spart i litt over ett år så jeg er kraftig i minus men regner med og få mye billigst for tide.

    Svar
    • Jeg er i formuesbyggefasen og holder meg til planen. Mye mer penger som skal investeres i årene fremover enn det som hittil er investert.

      Svar
  2. Er dette status per i dag 18.03.2020. Det må da ha falt mer enn det ? Alle indekser er ned 20-30% og du er bare ned 2%. Hva er hemmeligheten. Lær oss o store guru.

    Svar
  3. Kjekt med livstegn fra deg. Det blir spennende å se hvor langt ned vi skal. Jeg er i oppkjøpsfase (helt uavhengig av børssituasjonen) pga. uventet arv. Oppkjøpene startet i desember 2019, og jeg har valgt å spre oppkjøpene over 12 mnd fremfor 6 mnd grunnet koronaviruset. Jeg er glad for det nå, selv om de første 4 innskuddene mine selvsagt er blodrøde. Det er lov å håpe at de 8 neste innskuddene på sikt gir god avkastning. Jeg har da faktisk lavere verdi på fondene enn jeg har skutt inn. Med andre ord er min plan å kjøre innskudd som vanlig uten å ta hensyn til markedet. Jeg sparer mine faste 50% av inntekten, og skyter i tillegg inn arv.

    Med mål om økonomisk uavhengighet er det egentlig deilig med en ordentlig finanskrise i begynnelsen av innkjøpsperioden. Jeg tipper jeg hadde vært temmelig sur om jeg ikke lenger var i oppkjøpsfase når det kom en finanskrise. Samtidig er det til ettertanke at det er overveiende sannsynlig at det blir opptil flere finanskriser i løpet av tiden etter man er økonomisk uavhengig. Da må man være rustet til å tåle et slikt fall.

    Jeg lurer på om du har tanker rundt safe withdrawl rate (SWR) og økonomiske kriser? Min (ikke så gjennomtenkte) plan er å ta ut mindre i økonomiske nedgangstider og ta ut mer når børsene går bra. Skumme fløten om du vil. Men det er ikke sikkert dette er noe sjakktrekk.

    Svar
  4. Velkommen tilbake! Begynner kanskje å gå opp for folk at verden kommer til å gå videre og at det meste av worst case scenarioet begynner å bli priset inn, men det er jo selvsagt umulig å vite/time. Hva gjør du forresten med ETF’ene nå som de begynner å smyge seg under minusgrensa? Selger du og reinvesterer i Europeiske ETF’er eller lar du de stå? Har du tid til å kommentere det nå eller er det noe du kommer tilbake til i neste oppdatering?

    Svar
  5. Solgte alt i slutten av februar. Var ganske bra taimet. Hvis man ser bort fra at det tok en liten uke før salgene faktisk gikk gjennom. Den ekstra uken kostet ~20.000 kr. Nå er det bare å vente på bedre tider. Jeg kan ikke de dem selv i den store kikkerten.

    Svar
    • Bra timing!En uke? Hva i skogen solgte du? Kronen gruses så ville nok hatt en bedre plan enn å sitte med kun norske kroner på en bankkonto. Men hver sin smak. Gudene vet hvordan dette vil utvikle seg.

      Svar
      • Solgte klp aksjeverden i sbanken. En uke var å ta i men la inn salget seint på dagen, så det tok noen dager til før det var gjennomført. Og det var noen kjipe dager. Vurderer å ta ut det jeg kan fra ask og sette på «høyrente» (2%. Enn så lenge).

        Svar
        • Selvom det tar flere dager får du verdien av fondet den dagen om du solgte før kl 9, og dagen etterpå om du solgte etter 9.

          Svar
  6. Har du noen tanker om enkeltaksjer som vil være lønnsomt å kjøpe nå, eller tror du at å fortsette med indeksfond er lurere?

    Hilsen en som er interessert men ganske ny med investering 🙂

    Svar
    • Hei Fredrik,

      Det må du nesten finne ut av på egen hånd. For aksjeeksponering blir det sjelden feil med et aksjefond som investerer bredt på tvers av land, regioner og bransjer.

      Svar
  7. Skuffende lite anayse og vurderinger og tanker om veien fremover og strategien. Men forhåpentlig kommer det mer nestegang? Bloggen tar seg betraktelig ned hvis det eneste som kommer er porteføljeoppdateringer, og det eneste porteføljeoppdateringene inneholder er rene tall om hva som har skjedd med porteføljen.

    Svar
    • Enig. Vi får se om det tar seg opp utover. Blogging om økonomi på norsk er dessverre en elendig forretningsmodell – trenger brød på bordet og.

      Svar
      • Jeg skjønner. Du skylder oss ingenting, men det er mange som setter pris på å lese betraktningene dine. Takk for svar. 🙂

        Svar
  8. Hei,
    Vil bare si takk for oppdatering! Det var på tide, Mister ?? Var spent hvordan det hadde utviklet seg hos deg. Her er ikke mye pent å si om min egen porteføljen nå, men skal vi se det positive i det så handler vi (forhåpentligvis) billig for øyeblikket og i de kommende månedene…
    Stå på og gledgruer meg til oppdatering for mars!

    Svar
  9. Hei Finansnerd og følgere.
    Takk for fin blogg. Jeg lurer på om du/dere vet om det finnes noen enkel måte å skaffe seg børsnoterte indeksfond (ETF) mot store globale indekser (feks MCSI World) som er valutasikret mot NOK? Har Googlet en del rundt i ETF-jungelen, og blir ikke helt klok på dette. Jeg er egentlig småsparer i tradisjonelle indeksfond, men i disse ekstreme volatile tider begynner jeg å bli litt lei av å vente på å se hva kursen blir ved handel når det fort kan svinge 5-10% den eller andre retningen. Og med en havarert norsk valuta kunne det eventuelt vurderes å kjøpe noe valutasikret 🙂

    Svar
  10. har du tegnet spareavtale i Nordnet for å kjøpe ETFer? bør man gjøre det? jeg ser man trenger ikke å betale kurtasje da, men er det noe fallgruver der?

    Svar
  11. Hei du har tidligere skrevet at du holder noe midler igjen slik at du kan kjøpe når det er billigsalg. Hadde vært supert å dele dine tanker om dette nå

    Svar
    • Hei Bønna,

      Det blir aldri feil å kjøpe aksjefond når det globale aksjemarkedet er ned rundt 30%. Ikke så nøye når du kjøper under slike forhold, da det viktigste er at du i det hele tatt tør å investere. Kommer tilbake om hvordan jeg kjøper fond i nedgangsmarkeder.

      Svar
  12. Hei, jeg er svært spent på om du kommer med en ny oppdatering snart. Vi er mange som følger bloggen din med stor interesse. Om det er lov til å komme med et ønske: er du fortsatt trygg på strategien din fremover eller kommer du til å gjøre noen justeringer?

    Svar
  13. Håper du kommer med en oppdatering snart. Vi er mange som ønsker å høre dine vurderinger. Gjør du noen endringer fremover eller holder du deg fortsatt til strategien din?

    Svar
  14. Takk for en god blogg med relevant lesestoff. Godt å vite at en ikke er alene i Norge om FIRE planer.

    For min del ser det foreløpig ut til at Coronavirus pandemiet bidrar til en økning i formuen takket være min overeksponering i enkelt aksjer innenfor teknologi.

    Ganske så uventet situasjon å se porteføljen stige 60% fra nyttår. Men verden er i endring og jeg valgte aksjene bevisst flere år siden som del av en langsiktig plan å investere i megatrends, så helt tilfeldig er det heller ikke.

    Svar
  15. Føles litt «utdatert» å få porteføljeoppdateringer en måned på etterskudd, men regner med du har noen gode unnskyldninger på lur 😉

    Svar
  16. Nå må det vel snart være på tide å stå opp fra de døde?)
    Det har i hvert fall aksjemarkedet gjort og jeg har vært mer eller mindre all in siden bunnen, bare hyggelig det 🙂

    Svar
  17. Fått Kåååvid her?? Forlatt siden? :-). Gikk forøvrig ut av markedet selv på 840 poeng (osebx ) på tur ned, og inn igjen for en drøy uke siden på 806poeng. Ikke rare gevinsten, men har altså fått med meg ca 4% gevinst ift inderen, samt var ute av alt helt mens det herjet ;-). Følger som tidligere diskutert bare slavisk egne signaler for å gå ut og inn, noe som gjør ferden serdeles mye mindre ruglete, og historisk sett, sett helt tilbake til 1983, også mer lønnsom totalt sett.

    Svar
  18. Husk at du skriver denne bloggen først og fremst for din egen skyld 😉
    Så hvor har du gjort av integriteten din?

    Svar
  19. Hadde vært fint med et livstegn fra deg! Håper det går bra med deg og at grunne til at du ikke skriver noe her lenger er fordi du er lei…
    Antar at du legger ned bloggen da du ikke ønsker å skrive her på lange stunder… Syns det er synd for har likt denne bloggen.

    Svar

Legg igjen en kommentar