4 supre tips til hva du bør gjøre når børsen faller

Du kan benytte børsfall til din fordel. Det handler om ikke å få panikk, ta deg en tur i skogen, huske hvorfor du investerer og ha en plan for å kjøpe mer.

Aksjemarkedet svinger om dagen og flere bekymrer seg for børsfall. Jeg har derfor samlet sammen fire tips for hva du kan gjøre den dagen børsene faller, igjen. Ingen røyk uten ild, som de sier, men akkurat dette med børsfall er umulig å spå, selv for de som tjener millioner i året på å forsøke og gjøre nettopp det.

Nedenfor finner du tipsene mine.

God lesing!

1. Ikke få panikk

Viktigst. Ro deg ned, sånn omtrent titusen hakk. Takk. Å se investeringene sine falle i verdi kan stresse den beste. Men børsfall er like naturlig som bier og andre flygende gledebasser. Til tider irriterende, men de er her av en grunn.

For uten et børsfall og svingninger i ny og ne ville risikopremien i aksjemarkedet forsvinne. Det vil si at aksjer ville blitt en investering uten risiko hvis det ikke svingte, og uten risiko ville den gode avkastningen raskt forsvinne. I så fall hadde det blitt som en kjedelig bankkonto.

Svingninger er altså i aksjemarkedets natur.

Hvis ikke måtte du nok spare vanvittig mye mer penger, hvis du skal greie å bygge formue av betydning. I hvert fall hvis du er en enkel lønnsmottager, sånn som meg.

Svingningene du ser er småtteri

Hva du ser i aksjemarkedet i dag er uansett småtteri sammenlignet hva du bør tåle når du investerer i aksjemarkedet. Fall på to, tre prosent på en dag gir selvsagt inntrykk, men sånt skjer fra tid til annen.

Det meste blir en dans på roser når vi sammenligner med børsfallet under Finanskrisen i 2008-2009. Da falt nemlig det globale aksjemarkedet (MSCI ACWI) rundt 50% og Hovedindeksen på Oslo Børs mer enn 60%.

Si du hadde en million kroner investert i et globalt aksjefond på den tiden. Da var du ned rundt en halv million kroner i løpet av få måneder.

På den tiden var VIX-indeksen(CBOE Volatility Index), som viser hvilke svingninger investorer forventer i det amerikanske aksjemarkedet 30 dager frem i tid opp i over 70. VIX-indeksen måler i praksis frykten i markedet, og jo høyere tall desto reddere er investorene.

I dag svinger VIX`en rundt femten, tjue poeng, som betyr at aksjemarkedet er litt urolig.

Diagram: CBOE Volatility Index (US:VIX) fra 2000 og frem til 16 august 2019 (kilde: Marketwatch)

Utviklngen i ViX-indeksen (CBOE Volatility Index) fra 2000 til 2019

Børsfall er ikke farlig

Du skal uansett ikke bry deg når aksjemarkedet svinger. Unntaket er hvis du har få år igjen til du skal bruke av pengene, men i så fall skal porteføljen din være rigget deretter. Hvis du er langsiktig og har som vane å investere et fast beløp jevnlig, er du godt rustet til å ri av enhver storm.

Joda, du kan oppleve perioder på flere år fra en topp i aksjemarkedet er nådd til den neste. Men det er gjerne bare kjipt hvis du nettopp har investert et stort enkeltbeløp i aksjemarkedet på topp og:

  • har få år igjen du skal bruke pengene
  • og/eller du har null ambisjon om å investere mer underveis

For spekulanter, som kjøper aksjer i håp om en rask gevinst, kan det faktisk gå riktig så ille.

2. Ta deg en tur i skogen

Kom deg ut, ut i skogen eller på fjellet.

Vekk fra media, smarttelefon, obskure børsforum og naboens ubrukelige børstips.

Du trenger en børspause

For det er ikke lett å ta det med ro når du ser pengene dine svinge og du kjenner panikken komme krypende. Ikke rart ettersom media, til og med VG, gjerne fyller nettet og papiraviser med dystre børsspådommer. Slikt kan stresse den beste og lure deg til å trå feil, som kan koste deg dyrt på sikt.

Ta derfor en pause fra nyhetsbildet når børsen faller. Det digitale så vel som det analoge.

Det er til deg og avkastningen din sitt beste.

3. Husk hvorfor du investerer

Minn deg selv på hvorfor du investerer i aksjemarkedet.

Selv investerer jeg for å besitte Fuck You Money innen april 2026. Det vil gi meg friheten til å leve livet mer på mine egne premisser! Med det i minnet seiler jeg derfor med stålfokus gjennom uroligheter og alskens børsfall. Hva som skjer fra en dag til den neste er da uinteressant. Det eneste som teller er at jeg kommer i mål med det jeg ønsker å oppnå med pengene som jeg investerer i aksjemarkedet.

Da blir et hvert avvik fra planen et svik mot meg selv, og alt annet enn suksess er ikke akseptabelt.

Bruk mental bokføring til din fordel

Nå vet jeg ikke hva du søker i livet.

Men hvis du investerer i aksjemarkedet med et konkret mål frem i tid, er det lettere å holde seg fast under børsfall. Du gjør det ved å tenke nøye gjennom hva du ønsker å oppnå, for så å skru sammen en plan for hvordan du skal realisere det. Vil du binde deg skikkelig til masten kan du blogge om reisen din, slik jeg gjør i porteføljeoppdateringene.

Da benytter du såkalt mental bokføring til din egen fordel. Dermed øker sjansen for at du kommer i mål med det du ønsker betydelig, uansett hva aksjemarkedet måtte finne på.

Det krever selvsagt at du har en portefølje som er tilpasset:

  • hvor lenge det er til du skal bruke pengene
  • hvilken risiko du tåler underveis
  • hvilken avkastning du trenger

Kombiner det med et tydelig mål og en en plan for å nå målet, og du har god sjansen til å manøvre gjennom et større børsfall.

Her kan du lese hvordan du lager din egen strategiske portefølje.

Her kan du lese hvordan du starter din egen blogg.

4. Kjøp mer aksjefond

Børsfall er en super mulighet til å kjøpe enkeltaksjer og aksjefond på salg. Da får du flere aksjer/fondsandeler for pengene dine, enn hva du gjorde tidligere.

Hvorvidt du gjør det ved å gjøre enkeltkjøp eller jekke opp beløpet på spareavtalen din er opp til deg.

Da vil porteføljen din få et skikkelig oppsving dagen aksjemarkedet snur opp, som det vanligvis gjør når du investerer i en global portefølje.

Si du har en million kroner investert i et globalt aksjefond og fondet halverer seg. Det suger og du har plutselig kun kr 500.000,-. Du har trua og kjøper andeler i det samme fondet for kr 250.000,- etter fallet. Deretter henter aksjemarkedet seg inn i løpet av noen år. Aksjefondet du har pengene dine i dobler og du er tilbake der du var. Bortsett fra at du nå har fondsandeler for 1,5 millioner kroner, altså en halv million mer! 😀

Hvis børsfall likevel gjør deg nervøs, for guds skyld, sitt i det minste i ro og bit deg fast til planen din.

Min plan for å kjøpe når børsen faller

Jeg har en plan for hva jeg skal kjøpe og hvor mye når aksjemarkedet ramler ned til visse nivåer.

Det bør du også ha.

I hvert fall hvis du ønsker å utnytte børsfall til din egen fordel.

Si jeg har kr 200.000,- i bakhånd som et mulighetsfond til den dagen børsen faller. Da kjøper jeg for 20%, altså kr 40.000,- ekstra, hvis aksjemarkedet(MSCI ACWI) faller rundt 20% fra forrige topp. Et fall på 20% er lite når vi ser tilbake på historien, så du vil ikke svi av kruttet for tidlig. Hvis hvis det så faller videre, til rundt 50%, så kjøper jeg for de resterende kr 160.000,-.

Pengene fordeler jeg på byggeklossene i porteføljen, så fordelingen dem i mellom blir slik  jeg på forhånd har bestemt.

Dette er tommelfingerregelen min for å kjøpe når børsen faller.

Enkel og mekanisk, så slipper jeg å tenke for mye når det braker løs i aksjemarkedet.

Kjære leser, du har kanskje andre tips for hva vi bør gjøre når børsene faller? I så fall er det supert om du kan dele i kommentarfeltet under.

16 kommentarer om “4 supre tips til hva du bør gjøre når børsen faller”

  1. Jeg skjønner hvordan du tenker, men strategien din med å ha penger i bakhånd og vente på et fall, det innebærer at du timer markedet eller forsøker på det.

    Forskningen viser at du ville fått større avkastning hvis du hadde tatt de 200k du har i mulighetsfond og investert dem med en gang.
    Altså – time in the marked slår timing the marked. Se for eksempel:
    https://www.google.com/amp/s/www.fool.com/amp/investing/2017/04/02/yet-another-study-shows-that-timing-the-market-doe.aspx

    Men du har helt rett i at det verste man kan gjøre er å selge når børsene svinger og faller.

    Svar
    • Hei Klassereisen,

      Jeg vet, men så er det i snitt av utvalget. Uansett, aldri feil med litt cash i bakhånd. Eventuelt kan man ha en viss andel rentefond i porteføljen, og så rebalansere når det faller. Det beste er å ha tilgjengelige kredittfasiliteter som man kan låne opp på når det faller, men det har jeg ikke lenger etter å ha kvittet meg med boligkreditten. Dermed synes jeg det er det digg med litt kontanter i bakhånd.

      Gikk glipp av en kjempemulighet pga., kall det, likviditetsutfordringer, under Finanskrisen. Det kan du lese om her:https://www.finansnerden.no/hvorfor-du-trenger-et-mulighetsfond-til-investeringer/

      Det skal ikke skje meg igjen!

      Svar
  2. Skru av radioen, og gjør det som passe dæ best. Uansett langsiktig investering, og du investere ikke midla du treng med en steiking uansett. Akkurat nu trur æ likevel det kan være smart å porsjonere ut investeringsmidlan over litt tid pga ekstrem jojofaktor på børsen for tia. Grautskaillen som styre i usa e jo umulig å lese, og børsan følge jo hannes håplause twittermeldinga. Det går opp å ned her i verden, men midlan ska ikke brukes før om 30 år likevel. Æ gir mæ nu helvete, så æ hive nu inn litt hver måned i et globalt fond, og regne med at etter uværet har lagt sæ så går det nok bra uansett.

    Svar
    • Hei Twin Otter,

      Å investere fast hver måned er gull! 😀 Da får du vanligvis god avkastning over tid, selv om vi skulle få et «tapt tiår» i aksjemarkedet igjen.

      Svar
  3. Supert innlegg!

    I disse usikre tider er det nok flere som snuser på litt mer defensive porteføljer á Ray Dalios ‘All Weather Portfolio’ (https://www.iwillteachyoutoberich.com/blog/all-weather-portfolio/), med 55% obligasjoner, 30% aksjer, 7,5% gull og 7,5% råvarer. Den gikk ned ca. 4% i 2008, men da fordi den først og fremst er utformet for å ikke tape penger – ikke gi raskest mulig avkastning. Derfor er nok dette en portefølje som først blir aktuell sent ut i sparingen.

    Kunne du delt noen tanker om hvordan du ville satt opp en slik portefølje som nordmann, kanskje i et eget innlegg? Jeg er for eksempel usikker på den beste måten å investere i gull på.

    Uansett, takk for bloggen din og at du deler.

    Svar
    • Hei Spareren,

      Hyggelig at du likte innlegget!

      Den porteføljen som er best i urolige perioder er ofte den samme som du skal ha når solen skinner. Det gjelder derfor å finne hva som passer deg, og så kan du ha regler på at hvis børsen stiger så og så mye så skal X% inn i rentefond osv og når det faller omvendt osv. Eller bare gjøre det enkelt å sette opp fast med X% i aksjefond og Y% i rentefond, og holde deg til det – bare husk å rebalansere underveis, og spesielt etter børsfall. Mange muligheter her altså, og alt avhenger av deg og din situasjon.

      Skal se på det, men kan ikke love noe.

      Svar
  4. Hei!

    Nå investerte jeg ikke mye under finanskrisen, og det er irriterende hvor vanskelig det er å finne statistikk hos leverandørene fra den perioden.. de fleste liker vel å vise frem statistikken etter 2009…. I alle fall, da jeg sjekket statistikken til KLP aksje global indeks da den fremdeles fantes på netfonds sine websider, så mener jeg å huske den bare var ned 24% i 2008, antagelig pga svekket krone.. noe som ofte skjer i urolige tider. Blir det ikke derfor litt feil å forvente at et globalt indeksfond i norske kroner skal falle såpass mye som 50% når det ikke engang gjorde det under finanskrisen? Bare syntes det er en nyanse som burde komme frem….. Det er stor forskjell på å se fondet sitt falle med 24% og 50%….

    Svar
    • Hei Erlend,

      KLP Aksje Global Indeks V(IV) følger aksjeindeksen MSCI World, og denne var ned rundt 50% fra toppen før bunnen ble nådd. Oslo Børs var enda mer krise og var vel ned rundt 62% fra toppen til bunnen ble satt. Samtidig kan disse aksjeindeksene falle mer. Se f.eks før depresjonen i USA, selv de var et annet marked. Enkelte investorer operer med nedre grenser for «all-in» på S&P500 på rundt 70% børsfall. For å si det sånn, en halvering i aksjemarkedet er noe alle som investerer i aksjemarkedet bør være forberedt på. Hvis ikke bør de nok fylle på med litt rentefond i porteføljen, så de ikke får sjokk og gjør noe dumt når markedet går bananas.

      Svar
      • Har du noe statistikk på det? Dessverre får jeg ikke opp netfonds sine sider lenger, men jeg sjekket før de slo seg sammen md nordnet, og da var KLP aksje global indeks ned 24% for 2008 totalt om jeg husker rett.. Det var i alle fall under 30%. Men toppen var kanskje før 2008? I alle fall Blir ikke avkastningen i et norsk globalt indeksfond lik MSCI World pga valuta.. Kronen har en tendens til å svekke seg ved kraftige børsfall. Selv om man alltid bør være forberedt på 50% fall som du sier, mener jeg man kan regne med at dersom man investerer i globale indeksfond, vil de falle mindre enn MSCi world. Det mener jeg også skjedde i fjor som var et dårlig børsår.

        Svar
        • Hei Erlend,

          Når vi ser på børsfall så er det fra siste topp og til bunnen som teller. Aksjemarkedet bryr seg lite om kalenderår 😉 Du finner data i USD på det enkelt ved å Google og så kan du kryssjekke med utviklingen i USD/NOK på den tiden. Mener å huske at avkastningen i NOK og USD var rimelig lik i perioden. Den virkelig store valutasvingen hvor NOK svekket seg kraftig mot USD kom først fra 2013/2014 og fremover. Godt mulig du har halveis rett og at fallet var noen og førti prosent. Men jeg liker å runde av til 50% lell. Liker ikke å bli overrasket av fallende aksjer 😉

          Svar
  5. Never try to catch a falling knife!
    Hvis du ser på S&P500, hele veien tilbake til 1870, så har det faktisk lønt seg å IKKE være investert i aksjer når prisen er under 200 dagers glidende gjennomsnitt. Det er vel og bra å kjøpe seg inn på lave multipler, men best å vente til markedet trender opp igjen.

    Svar
  6. Hei. Jeg har ventet på et børsfall og har en del jeg vil investere ekstra nå (har 10+ årsperspektiv). Har du et tips om hvilket fond er det best å investere nå i september? Står mellom tre: et global fond (KLP indeks 5), norsk fond (superfondet norge) eller fremvoksende marked (klp indeks 2)?

    Svar
    • Hei Katja,

      Å velge fond etter hva som er best for en måned er å sette seg opp til å gå på trynet. En global portefølje, enten sammensatt av enkeltfond eller et globalt aksjefond, er alt du trenger. Et bra tips er å gjøre det så enkelt som mulig for deg selv.

      Svar

Legg igjen en kommentar