Aksjeporteføljen vokser videre. Og kunne jeg bare ha investert i et enkelt aksjefond fremfor Fuck You Money Porteføljen?
Porteføljen har vokst fra kr 686.711,50 til kr 714.503,50 siden forrige porteføljeoppdatering. Det er en økning på kr 27.792,- og inkluderer kr 9.500,- i faste spareavtaler. Justert for innskudd er porteføljen min opp 2,7 % eller kr 18.292,- i mars. Samtidig sitter jeg fortsatt på omtrent kr 3.000,- i utbytte, som enda ikke er reinvestert.
Øker beløpet som investeres i aksjefond fast hver måned
Boliglånet er endelig der jeg ønsker. I hvert fall i denne omgang. Jeg vil derfor øke det månedlige sparebeløpet som investeres i aksjefond fremover. Målet er å ligge mellom kr 20-23.000,- i måneden, men det vil variere litt med hvordan aksjemarkedet utvikler seg.
At det meste virker dyrt er ikke å komme bort i fra.
Tabell: Investeringsporteføljens innhold og verdier per 31 mars 2017.
Aksjeporteføljen legger på seg ytterligere
Jeg shoppet aksjefond for kr 9.500,- i mars. Det er ikke mye, da jeg har prioritert nedbetaling av gjeld ved siden av aksjeinvesteringene.
Siden 1 januar 2017 er Fuck You Money Porteføljen opp fra kr 640.378,50 til kr 714.503,50. Det er en økning på kr 74.125,- eller 11,6 % siden årsskiftet. Mesteparten av dette er oppsparte midler fra egen lomme.
Nedenfor ser du utviklingen av aksjeverdiene i Fuck You Money Porteføljen siden 15 mars 2014
Av kr 714.503,50 er alt unntatt kr 126.605,50 innskutte midler.
Les også: Derfor skal du investere i aksjer
Diagram 1: Fuck You Money Porteføljens utvikling siden 15 mars 2014 og frem til 31 mars 2017.
Nesten alle aksjefondene opp i mars
Alt unntatt Vanguard Small-Cap Value ETF(VBR) er opp siden forrige porteføljeoppdatering. Selv om små amerikanske verdiselskaper holder seg i ro, så har ikke det stoppet store amerikanske verdiselskaper fra å gå bananas. Vanguard Value ETF(VTV) er proppet med slike, og fondet er opp hele 8,62 % denne måneden.Ikke at det betyr noe på sikt, men det er interresant å se hvordan forskjellige aktivaklasser gjør det bra til ulike tider.
Ha det i bakhodet neste gang du vurderer å bytte fond fordi «det gjorde det dårlig i fjor».
Nest best var KLP AksjeFremvoksende Markeder Indeks 2, som er opp 5,91 %. Mens europeiske og australasiatiske verdiselskaper, her ved iShares MSCI EAFE Value ETF(EFV), la på seg 3,18 %.
Diagram 2: Aksjefondenes utvikling i februar(KLP AksjeGlobal Indeks 4 i oransje).
Aksjeporteføljens sammensetning i mars
KLP AksjeFremvoksende Markeder 2 har gått bra den siste tiden. Da er det naturlig at fondet tar opp en stadig større andel av den totale porteføljen. Foreløpig er ikke avviket fra KLP AksjeGlobal Indeks 4 større enn at jeg lar det skure og gå litt til. Ytterligere kjøp av børsnoterte fond og fast sparing i et knippe aktivt forvaltede aksjefond vil uansett bringe fordelingen mot hva jeg mener er optimalt.
Diagram: Aksjeporteføljens sammensetning per 31.03.2017(blå) og målbildet(oransje)
Hva hvis jeg kun investerte i et enkelt aksjefond?
Jeg satt her en lørdag og tekte:
Hva hvis jeg siden starten av dette prosjektet hadde investert alle pengene i et enkelt aksjefond?
Sagt annerledes.
Hvor mye penger ville jeg hatt i dag hvis jeg hadde investert alt i KLP AksjeVerden Indeks siden 1 januar 2014, fremfor:
- KLP AksjeGlobal Indeks 4
- KLP AksjeFremvoksende Markeder 2
- KLP AksjeNorge Indeks 2
- Vanguard Small-Cap Value ETF(VBR)
- Vanguard Value ETF(VTV)
- iShares MSCI EAFE Value Index(EFV)
- Vanguard FTSE All-World ex-US Small-Cap ETF(VSS)
- Diverse enkeltaksjer og annet snacks.
Hvis jeg bare hadde gjort det enkelt…
Diagram: Utviklingen i Fuck You Money Porteføljen sammenlignet med KLP AksjeVerden Indeks.
Hvis alle mine kjøp siden 1 januar 2014 hadde vært i KLP AksjeVerden Indeks, så ville porteføljen ha vokst til kr 727.322,-. Det er omtrent kr 9.800,- mer enn de kr 714.503,50 jeg har i dag, justert for kr 3.000,- i utbytte som enda ikke er reinvestert
Men resultatet bedrar.
Den store posten jeg har i KLP AksjeGlobal Indeks 4 er nemlig valutasikret. Det betyr at Fuck You Money Porteføljen sannsynligvis har levert bedre avkastning justert for risiko. Samtidig er tre år alt for liten tid til å vise om overvekten til små verdiselskaper og fremvoksende markeder bærer frukter.
Det var likevel en interessant øvelse. Jeg vil derfor fortsette å følge porteføljens avkastning mot enkeltfondsløsingen. Hvem vet, kanskje viser det seg at jeg burde ha holdt meg til et enkelt aksjefond i stedet.
Jeg ville ikke bli sjokkert, da det enkle ofte er det beste.
Kjære lesere, hvordan gikk deres investeringer i mars? Og hva tenker dere om å bare gjøre det enkelt?
Hei!
Kan du forklare hvordan en korreksjon/bedgang i aksjemarkedet vil påvirke din portefølje? Hvor mye tror du den vil gå ned i verdi osv, hvordan er risken din spredt? Vil det i et slik scenario være lurt å ta ut verdiene dine(selge fondene)?
Holder på å sette meg inn i investeringer og vært interessant å høre hva du tror 🙂
Hei Inge,
1) Ved en korreksjon vil porteføljen synke i verdi. Hvor mye kommer an på korreksjonen.
2) Risikoen i porteføljen min er skyhøy. Ved 2008/09 lignende scenario kan jeg forvente å se den halveres i verdi.
3) Nei, hvis en ikke klarer å sitte gjennom nedgangstider uten å selge seg, så skal en ikke eie aksjer.
Gøy å følge din jakt på fuckyoumoney. Har samme beløp som deg -4000 innpå to forskjellige fond nå men vurderer å spre det litt mer etter å ha lest om dine investeringer.
Selger snart leiligheten på Grunerløkka for så å bli gjeldsfri (har hus i annen by som familien skal bo i) så blir en hel del investeringer i årene som kommer ! Er veldig mye mer motivert iallefall til å ikke jobbe til jeg er mer enn 50 iallefall, etter å ha lest her 🙂
Continue the good work, så skal jeg følge spent med !
Hei Eivind,
Gøy å høre at du liker bloggen. Og, keep up the good work sjæl 🙂
Hva har du i totalgjeld kontra det som er investert i aksjefond? Synes det er en ganske interresant problemstilling. Ganske stor forskjell om man evt ønsker å være gjeldfri før man investerer i aksjer, eller om man godtar en par tre millioner i lån for å investere i aksjer. I bunn og grunn : Har man lån samtidig med at man eier aksjer så er jo disse aksjene belånt i praksis.
Hei Torbjørn,
Jeg har et par hundretusen i gjeld per i dag. Selv har jeg kjørt en kombo. Eller, jeg startet med å bygge EK til bolig, for så å bygge aksjeporteføljen i kombinasjon med å nedbetale gjelden. Ja, takk begge deler med andre ord der altså. Så lenge forventet avkastning for hva enn du investerer er høyere enn boliglånsrenten, så er det logisk å gjøre begge deler – eller kanskje til med kun investere. Inflasjonen spiser jo uansett på boliglånet ettersom årene går. Tenker derfor å ordne meg litt mer i gjeld i fremtiden 😉
Når har du tenkt å gjøre en ny vekting? Du er rett så langt unna det som er ditt mål. Selv kjør investerer jeg 25/25/25/25% i 3 indeks fonder (USA, Europa og voksende markeder har jeg valgt)+ en obligasjons fond. Tanken er vekte om til jevn fordeling en gang i året (eller to), men klarer ikke bli enig når jeg skal gjøre det. Og det er surt å selge fonder som går som toget. Kan det virkelig være lurt å legge alle eggen i en fond? 🙂
Hei Ekonomist,
Du mener kanskje rebalansering? Jeg rebalanserer porteføljen løpende fra måned til måned. det betyr i praksis at jeg kjøper mer i hva enn som har gått dårligst, og mindre i det som har gått bra. Samtidig tillater jeg litt avvik i begynnelsen.
Se hvordan jeg investerer her: https://www.finansnerden.no/hvordan-jeg-investerer/
Kor mykje tena du (utbetalt) i måneden egentlig. Sjølv spare eg 6500 i bank og 6500 i aksjefond kvar måned og litt meir når eg har råd av og til, men ser du må tena ein del når du kan spara så mykje.
Et mer interessant spørsmål er hvor mange % av netto inntekt man klarer å spare, hva ligger du på Per?
Ligger selv på 72%.
Anbefales: https://vimeo.com/183016901
Hei Finansfan,
Det er jo sykt bra! Håper du har høy inntekt, ellers kan det jo bli et litt kjedelig liv.
Ja enig med deg i det, men er enklare å spare meir med høgare inntekt, sjølvsagt. Har ikkje heilt kontroll på det men spare annslagsvis 55 til 60 prosent, sån ca.
Hei,
Det er essensielt å sørge for en høy inntekt, hvis en skal bygge en stor nok pengehaug innen rimelig tid. Kan ikke understreke det nok. Heldigvis har det aldri vært enklere for folk flest å gjøre nettopp det takket være internet.
Hei Per,
Litt over snitt. Samtidig hjelper det å ha relativt lite gjeld 😉
Har ikkje gjeld eg heller men tene nok litt under snitt, men så bruke eg heller ikkje alltid så mykje.
Har du lest om Tony Robbins All Weather portfolio? Den har består av indeksfond, obligasjoner og gull. Den er designet for maks avkastning og minimum risiko under alle økonomiske «årstider», (Ray Dalio mener det finnes fire av de), med et langsiktig perspektiv.
Den sammensetniningen har gjort det merkbart bedre enn s and p 500.
Hei Klassereisen,
Nope. Ikke helt fan av disse selv-hjelp «guruene». Ser heller ikke poenget med å eie gull, da det ikke skaper verdi – altså, generer kontanter.
Hei
Hvor finner du den grafen der du ser verdiutviklingen på porteføljen din?
Hei TKnudsen,
Den er fra Excel.
Hei Finansnerden!
Har følgt med på bloggen din en stund og har selv bestemt meg for å holde meg til indeksfond da jeg har innsett at enkeltaksjer ikke er for meg.
Jeg har investert 500.000 i en ganske lik portefølje som din men har noen spørsmål:
Hva med KLP AksjeGlobal Indeks V, det er ikke valutasikret og har forvaltningsavgift på 0.20% som er lavere enn både KLP AksjeGlobal Indeks 4 og KLP AksjeVerden Indeks som koster 0.30%, riktignok blir ikke eksponeringen spredt til hele verden med kun KLP aksjeglobal indeks 4, men hvis jeg kjøper litt i KLP AksjeFremvoksende Markeder Indeks II til 0.30% så blir vel det greit nok spredt med de to, samtidig får jeg lavere forvaltningsavgift ved at en størst prosentandel er investert til kun 0.20%?
En annen ting jeg tenker på angående Vanguard, er at hvis jeg forstår det rett så er det ikke mulig å benytte aksjesparekonto som kommer til sommeren for å selge aksjer og reinvestere uten skatt på gevinst? Siterer fra Nordnet.
»Du kan investere i børsnoterte aksjer og egenkapitalbevis innenfor EØS. Du kan også investere i aksjefond med mer enn 80 % aksjeandel hjemmehørende i EØS. »
Tenker da at det kan være smart å holde seg til f.eks KLP indeksfond, for å kunne benytte seg av denne muligheten, hva er ditt synspunkt på dette?
Hei Joachim,
1) Bytter ut KLP AksjeGlobal Indeks 4 med 5 når aksjesparekonto er på plass. Er ikke fan av valutasikring, men det var eneste alternativet da jeg startet Fuck You Money POrteføljen. Se mer om valutasikring her: https://www.finansnerden.no/evaluering-av-aksjeportefoljen45-valutasikring/
2) Børsnoterte fond notert på amerikanske børser kan ikke eies gjennom en aksjesparekonto. Jeg kommer derfor til å ha disse ETF`ene på investeringskonto. Samtidig beskattes utbytte fra fond/enkeltaksjer eid via aksjesparekonto på vanlig vis. Det gjør det uansett lite interessant – i hvert fall for meg – å ha disse på en slik konto.
Se mer om aksjesparekonto her: http://blogg.odinfond.no/aksjesparekonto
3) Umulig for meg å si hva som er best for deg, da det kommer an på interesse, hvordan økonomien din er skrudd sammen, hva du ønsker å oppnå, osv.
Hei,
naturlig å tro at du kommer til å sitte med ASK i KLP? For oss med fond hos flere aktører, feks. DNB etc., vil det være mulig å samle alle fondene/VPSene til en ASK, feks til KLP? Har du hørt noe om det?
Hei Fripp,
Aksjesparekonto for KLP-fondene hos KLP, andre fond hos de andre fondslevereandørene. Mulig enkeltaksjer flyttes til Nordnet, men det vil tiden vise. Merk at aksjesparekonto er for den over snitt erfarne og rasjonelle investor. For folk flest vil sannsynligvis en ASK føre til mer fondsbytter og dermed enda dårligere avkastning på sikt(unntak: hvis usteder av ASK har systemer på plass som hindrer deg i å gjøre noe dumt). For den som tviler, så var det hva som skjedde etter at den jevne hobby-investor fikk tak i ETF`er.
Hva tenker du om fremtiden til zero kontoen? Siden vi ikke vet hva avgiften blir er det jo umulig den blir så høy at det ikke lengre vil lønne seg å eie aksjer på den. Vil du da selge og kjøpe alt via vanlig VPS konto? Handler selv amerikanske ETFer via zero men ser mer på å eie via eget aksjeselskap siden man da har hvertfall sikret 2 mill med bankenes sikringsfond noe man ikke har med zero konto (kjipt om nordnet tar duken hvis det virkelig skulle bli en ny krise). Men er vel også egne regler på å eie amerikanske papirer via eget AS og? Vet du noe om dette?
Hei Karl,
Zero vil sannsynligvis best å i dagens form med skatt uten de kunstige skattefordelene. Jeg kommer derfor ikke til gjøre noe som helst før det kommer eventuelle endringer i produktet. Skal du ha AS bør det være snakk om noen millioner kroner for at det skal være noen vits. Ellers kan du bare glemme at investeringer gjort gjennom AS er sikret (hvor har du fått dette fra?). Hvis Nordnet går dukken, så vil verdipapirene tilbakeføres den som eier Zero kontoen/forsikringen – selvsagt kan det ved en griste konkurs bli avvik, men sannsynligvis burde det ikke være noe problem.
Skrev litt fort, mente vps kontoen er sikret til 2 mill. Kan ikke AS lønne seg for deg som har mange inntekter ved siden av vanlig jobb du kan investere videre?
Hvor mange prosent av din totale formue utgjør porteføljen din? Eier du bolig eller leier du?
Hvor mye av en persons formue man skal investere er noe jeg synes er vanskelig.
Hei Bigge,
Jeg inkluderer ikke egen bolig i beregning av egen formue, så omtrent 95 %. Eier den uten særlig gjeld. Kan anbefales, da lite gjeld = frisk kontantstrøm, gitt at en har kostnadsnivået under kontroll. Ideelt sett bør en ikke bruke mer enn 10-15 % av inntekten etter skatt på egen bolig (vedlikehold, fellesutgifter, boliglån, osv). Tanken er ikke at en skal bo kjipt, men heller motiveres til å sørge for å ordne seg høyere inntekt – gjerne gjennom flere inntektskilder.
Viss eg har forstått det rett så vil det å opprette eit selskap kunne føre til dobbeltbeskatning. Først må du skatte for at pengene skal kome inn i selskapet. Og så må du skatte viss du tek pengene ut av selskapet.
Jeg forstår ikke helt investeringsspråket og lider muligens av litt tallfobi… Jeg har noen hundre tusen jeg kunne tenke meg å ha i fond i stedet for på konto.
Viss du skulle gitt meg et godt råd for investering, hva bør jeg gjøre? Jeg er ikke interessert i å ta en veldig stor risiko.
På forhånd, tusen takk for svar!
Hei Jenny,
Før du tenker på hvor du skal putte pengene, er det kjekt å vurdere:
a) Hvor lenge skal pengene stå? Minst 10 års perspektiv for investeringer i rene aksjefond.
og
b) Hvor mye tåler du å se pengene dine svinge i verdi? Selv i globale aksjefond kan verdiene falle midlertidig 50 % i verdi, slik vi så under finanskrisen i 2008/09.
Da har TF konto begynt å klatre nedover med renta fra 2.15 til 2.07……Nærmeste jeg har er 1,65 så venter litt med å avslutte, men det går nok den veien høna sparker…
Hei Finansnerden,
Vil du ha et gjesteinnlegg på bloggen din? Jeg har lyst til å skrive om hvorfor jeg tror boligprisene skal ned:)
Hei Klassereisen,
Hvis du har fornuftige argumenter og skriver godt, så kan det vær aktuelt. Epost til: finansnerden@gmail.com med litt nærmere forklaring, så tar vi det derfra 🙂
Hei!
Fin blogg, hva er tankene dine rundt utbytte og beskatning av dette. Du har en del amerikanske ETF-er. De betaler vel jevnlig ut utbytte som du må skatte av direkte. Vil dette på sikt utgjøre en betydelig forskjell? Hvis pengene hadde vært investert i ett globalt indeksfond (KLP sitt f.ex) vil utbyttene reinvesteres og derfor forsinket beskatning. Regnet noe på det?
Hei Rolf,
Hyggelig at du liker bloggen! ETF`ene eies gjennom fondskonto uten gebyrer. Skatt på utbytte realiseres dermed ikke før pengene flyttes ut av kontoen i fremtiden. Mister dog skjermingsfradraget, men til gjengjeld får jeg mer penger som kan utsettes for rentesrente-effekten. Ellers gir ikke brede KLP fond meg den eksponeringen jeg søker gjennom disse fondene, og er derfor ikke et alternativ.