Aksjeporteføljen opp til skarve kr 872.589,- i februar

Aksjeporteføljen opp til skarve kr 872.589,- i februar

Den flate utviklingen skyldes at aksjemarkedet har beveget seg sideveis og det er lite spennende å melde hjem om.

Porteføljen er opp fra kr 871.224,- til kr 872.589,- siden forrige porteføljeoppdatering. Det er opp skarve kr 1.365,-. Legg til kr 9.090,- jeg har stående av utbytte i påvente av reinvestering, og aksjeverdiene utgjør totalt kr 881.679,-. Dermed er Fuck You Money Porteføljen opp omtrent 0,16 % siden sist. Det er så vidt ikke mye å bli feit av, men verdiene har i hvert all økt.

Hvorvidt dette markerer et skifte fra oppgangen vi har sett de senere årene er umulig å si. Hva som er sikkert er at fremtiden er usikker, som vanlig. Det er derfor lite poeng i å prøve å spå hvor markedet skal hen fremover i det korte bildet. Sørg i stedet for å ha på plass en solid portefølje og en plan, som står seg uansett hvordan været måtte bli på børsene.

Les også: Hvordan jeg investerer

Tabell: Aksjeporteføljens innhold og verdier per 28 februar 2018.

Aksjeporteføljen februar 2018

Aksjeverdiene flatet ut i februar

Jeg kjøpte ikke noe aksjefond i februar, som planlagt. Planen er som sagt å bygge kontanter frem til april, for så å sette i gang spareavtalene igjen. Det er økte renter på horisonten fra om med høsten i følge Norges Bank, så da er det greit med litt kontanter og relativt lav belåning.

Fuck You Money Porteføljen er ned fra kr 882.762,- til 881.679,- siden 1 januar 2018.

Det er ned lusne kr 1.083,- eller 0,12 %, som nevnt ovenfor. Til sammen er fortsatt kr 664.398,- av porteføljen i dag penger fra egen lomme.

Nedenfor ser du utviklingen i Fuck You Money Porteføljen siden 15 mars 2014.

Les også: Hvorfor egen bolig er en elendig investering

Diagram 1: Fuck You Money Porteføljens utvikling siden 15 mars 2014 og frem til 31 januar 2018.

Fuck you money februar 2018

Aksjefondene var stort sett ned i januar

Som ved forrige korsvei er brorparten av aksjefondene i null eller noe ned. Det er ikke rart ettersom aksjemarkedet generelt har vært flatt siden sist. Ikke var det betydelige bevegelser i valutamarkedet heller, selv om amerikanske dollar(USD) rørte på seg noen prosent. En slappere måned skal du lete lenge etter. Men sånn er det å investere langsiktig – det skal være graselig kjedelig. Det er ganske enkelt best for den langsiktige avkastningen.

Ellers falt KLP AksjeNorge Indeks 2 minst i februar.

Deretter fulgte Vanguard Small-Cap ETF (VBR) og KLP AksjeGlobal Indeks 5, som var ned henholdsvis 1,4 % og 1,8 %. Utover det er det lite interessant å skrive hjem om.

Les også: Hvordan bli økonomisk uavhengig

Diagram 2: Aksjefondenes utvikling den siste måneden.

Aksjefondenes utvikling i februar 2018

Aksjeporteføljens sammensetning i februar

Det skjer fortsatt lite med sammensetningen i porteføljen om dagen. Aksjemarkedet er flatt og de ulike aksjefondene ser ut til å gå i samme retning, sånn omtrent. Slikt gjør sånne månedlige porteføljeoppdateringer vanvittig kjedelig, og jeg må snart finne noe annet å skrive om for å sprite det hele opp. Kom gjerne med innspill til hvordan det kan gjøres mer interessant for deg som leser? Eventuelt får vi satse på at aksjemarkedet snart våkner til liv i gjen, enten den ene eller den andre veien.

Les også: Derfor trenger du Fuck You Money

Diagram: Aksjeporteføljens sammensetning per 28 februar 2018 (blå) og målbildet (oransje).

Porteføljens sammensetning i februar 2018

Kjære lesere, hvordan gikk det med investeringene deres i februar?

8 thoughts on “Aksjeporteføljen opp til skarve kr 872.589,- i februar

 1. Hei!
  Er utrolig interessant å lese innleggene dine.
  Hvilke programmer/analyseverktøy bruker du for å følge utviklingen på enkeltfond og porteføljen?
  Tenker bla på grafen som viser avkastningen siden mars 14. Alle bloggene har så fancy oversikt, jeg og vil ha;)
  Er kjent med X-Ray hos Morningstar, ellers kun det som vises på VPS-siden.
  Lykke til videre:)

 2. Vel nå som trumpen innfører straffetoll kan det jo bli litt i overkant spennende fremover. Har en litt uggen følelse i magen. Men samtidig er det vel nå fremover det kan lønne seg å investere. Merker jeg er glad jeg fulgte deg litt på betale inn på boliglånet i stedet for å invstere alle pengene i aksjer i høst.

  Men ja ett lite innblikk i hvordan storpolitikken om dagen påvirker aksjekursene hadde kanskje vært interesant.

 3. Kunne du vært litt spesifikk om hvorfor du bygger opp kapital og ikke investere i fond før i april igjen? Hva slags kriterier ligger til grunn, og når gir de utslag?

  1. Hei Kai,

   Det er for å bedre tilpasse økonomien stigende renter og en mulig korreksjon i aksjemarkedet. Er ikke mer komplisert enn det.

 4. Hei!

  Kjapt spørsmål: ser at du refererer til ønsket og faktisk vekt i din portefølje. Hvor ofte gjør du rebalanseringer i tråd med ønsket vekt?

  Flott blogg; takker og bukker for gode tips og bloggen som en fin kilde til motivasjon for egen sparing for øvrig.

  1. Hei Simen,

   Hyggelig at du liker bloggen!

   Akkurat nå står fondssparingen stille, men rebalanserer løpende – fyller på det som har falt med friske kontanter. Merk: Porteføljen min er noe komplisert med alle ETF`ene så anbefaler å gjøre egen portefølje så enkel og vedlikeholdsfri som mulig, om det ikke er snakk om mye penger.

   1. Hei, igjen!

    Muligens et banalt spørsmål, men hvorfor gjør du ikke rebalanseringen i tråd med ønsket vekt hver måned (eller halvårlig for den saks skyld)?

    1. Hei Simen,

     Ingen vits så lenge jeg bygger porteføljen og investert beløp ikke er større enn nå. Fyller heller på løpende med friske kontanter underveis (en mer effektiv måte å rebalansere på enn å kjøpe hva som har falt for penger fra salg av hva som har steget). Porteføljen er laget med tanke på store beløp, og med dagens markedsverdi har vektene foreløpig lite å si for min langsiktige avkastning i kroner og øre.

Leave a Reply

Your email address will not be published.