Aksjeporteføljen opp til skarve kr 872.589,- i februar

Den flate utviklingen skyldes at aksjemarkedet har beveget seg sideveis og det er lite spennende å melde hjem om.

Porteføljen er opp fra kr 871.224,- til kr 872.589,- siden forrige porteføljeoppdatering. Det er opp skarve kr 1.365,-. Legg til kr 9.090,- jeg har stående av utbytte i påvente av reinvestering, og aksjeverdiene utgjør totalt kr 881.679,-. Dermed er Fuck You Money Porteføljen opp omtrent 0,16 % siden sist. Det er så vidt ikke mye å bli feit av, men verdiene har i hvert all økt.

Hvorvidt dette markerer et skifte fra oppgangen vi har sett de senere årene er umulig å si. Hva som er sikkert er at fremtiden er usikker, som vanlig. Det er derfor lite poeng i å prøve å spå hvor markedet skal hen fremover i det korte bildet. Sørg i stedet for å ha på plass en solid portefølje og en plan, som står seg uansett hvordan været måtte bli på børsene.

Les også: Hvordan jeg investerer

Tabell: Aksjeporteføljens innhold og verdier per 28 februar 2018.

Aksjeporteføljen februar 2018

Aksjeverdiene flatet ut i februar

Jeg kjøpte ikke noe aksjefond i februar, som planlagt. Planen er som sagt å bygge kontanter frem til april, for så å sette i gang spareavtalene igjen. Det er økte renter på horisonten fra om med høsten i følge Norges Bank, så da er det greit med litt kontanter og relativt lav belåning.

Fuck You Money Porteføljen er ned fra kr 882.762,- til 881.679,- siden 1 januar 2018.

Det er ned lusne kr 1.083,- eller 0,12 %, som nevnt ovenfor. Til sammen er fortsatt kr 664.398,- av porteføljen i dag penger fra egen lomme.

Nedenfor ser du utviklingen i Fuck You Money Porteføljen siden 15 mars 2014.

Les også: Hvorfor egen bolig er en elendig investering

Diagram 1: Fuck You Money Porteføljens utvikling siden 15 mars 2014 og frem til 31 januar 2018.

Fuck you money februar 2018

Aksjefondene var stort sett ned i januar

Som ved forrige korsvei er brorparten av aksjefondene i null eller noe ned. Det er ikke rart ettersom aksjemarkedet generelt har vært flatt siden sist. Ikke var det betydelige bevegelser i valutamarkedet heller, selv om amerikanske dollar(USD) rørte på seg noen prosent. En slappere måned skal du lete lenge etter. Men sånn er det å investere langsiktig – det skal være graselig kjedelig. Det er ganske enkelt best for den langsiktige avkastningen.

Ellers falt KLP AksjeNorge Indeks 2 minst i februar.

Deretter fulgte Vanguard Small-Cap ETF (VBR) og KLP AksjeGlobal Indeks 5, som var ned henholdsvis 1,4 % og 1,8 %. Utover det er det lite interessant å skrive hjem om.

Les også: Hvordan bli økonomisk uavhengig

Diagram 2: Aksjefondenes utvikling den siste måneden.

Aksjefondenes utvikling i februar 2018

Aksjeporteføljens sammensetning i februar

Det skjer fortsatt lite med sammensetningen i porteføljen om dagen. Aksjemarkedet er flatt og de ulike aksjefondene ser ut til å gå i samme retning, sånn omtrent. Slikt gjør sånne månedlige porteføljeoppdateringer vanvittig kjedelig, og jeg må snart finne noe annet å skrive om for å sprite det hele opp. Kom gjerne med innspill til hvordan det kan gjøres mer interessant for deg som leser? Eventuelt får vi satse på at aksjemarkedet snart våkner til liv i gjen, enten den ene eller den andre veien.

Les også: Derfor trenger du Fuck You Money

Diagram: Aksjeporteføljens sammensetning per 28 februar 2018 (blå) og målbildet (oransje).

Porteføljens sammensetning i februar 2018

Kjære lesere, hvordan gikk det med investeringene deres i februar?

8 kommentarer om “Aksjeporteføljen opp til skarve kr 872.589,- i februar”

 1. Hei!
  Er utrolig interessant å lese innleggene dine.
  Hvilke programmer/analyseverktøy bruker du for å følge utviklingen på enkeltfond og porteføljen?
  Tenker bla på grafen som viser avkastningen siden mars 14. Alle bloggene har så fancy oversikt, jeg og vil ha;)
  Er kjent med X-Ray hos Morningstar, ellers kun det som vises på VPS-siden.
  Lykke til videre:)

  Svar
 2. Vel nå som trumpen innfører straffetoll kan det jo bli litt i overkant spennende fremover. Har en litt uggen følelse i magen. Men samtidig er det vel nå fremover det kan lønne seg å investere. Merker jeg er glad jeg fulgte deg litt på betale inn på boliglånet i stedet for å invstere alle pengene i aksjer i høst.

  Men ja ett lite innblikk i hvordan storpolitikken om dagen påvirker aksjekursene hadde kanskje vært interesant.

  Svar
 3. Kunne du vært litt spesifikk om hvorfor du bygger opp kapital og ikke investere i fond før i april igjen? Hva slags kriterier ligger til grunn, og når gir de utslag?

  Svar
  • Hei Kai,

   Det er for å bedre tilpasse økonomien stigende renter og en mulig korreksjon i aksjemarkedet. Er ikke mer komplisert enn det.

   Svar
 4. Hei!

  Kjapt spørsmål: ser at du refererer til ønsket og faktisk vekt i din portefølje. Hvor ofte gjør du rebalanseringer i tråd med ønsket vekt?

  Flott blogg; takker og bukker for gode tips og bloggen som en fin kilde til motivasjon for egen sparing for øvrig.

  Svar
  • Hei Simen,

   Hyggelig at du liker bloggen!

   Akkurat nå står fondssparingen stille, men rebalanserer løpende – fyller på det som har falt med friske kontanter. Merk: Porteføljen min er noe komplisert med alle ETF`ene så anbefaler å gjøre egen portefølje så enkel og vedlikeholdsfri som mulig, om det ikke er snakk om mye penger.

   Svar
   • Hei, igjen!

    Muligens et banalt spørsmål, men hvorfor gjør du ikke rebalanseringen i tråd med ønsket vekt hver måned (eller halvårlig for den saks skyld)?

    Svar
    • Hei Simen,

     Ingen vits så lenge jeg bygger porteføljen og investert beløp ikke er større enn nå. Fyller heller på løpende med friske kontanter underveis (en mer effektiv måte å rebalansere på enn å kjøpe hva som har falt for penger fra salg av hva som har steget). Porteføljen er laget med tanke på store beløp, og med dagens markedsverdi har vektene foreløpig lite å si for min langsiktige avkastning i kroner og øre.

     Svar

Legg igjen en kommentar