Aksjeporteføljen kræsjet ned til 888.664,- kroner i desember

Alle aksjefondene falt i desember og Fuck You Money porteføljen er omtrent tilbake der den var ved årsskiftet. Da er det bare å hive mer penger på bordet, og kjøpe flere fondsandeler.

Porteføljen er ned fra kr 929.450,- til kr 888.664,- siden forrige porteføljeoppdatering. Det er et fall på kr 40.786,- siden august inkludert en liten kontantandel, til tross for at jeg handlet ekstra fondsandeler i desember. Nå var det forsåvidt et børsfall jeg ventet på, så nedgangen vi så i høst og gjennom julen kom ikke som noen overraskelse. Eneste overraskelsen var kanskje at det ikke falt mer, men det gjenstår vel å se. Jeg har i hvert fall sikret meg en god kontantbuffer i løpet av året og er klar for mer.

Justeringer i porteføljen og oppsett for rapportering

Du har kanskje lagt merke til at jeg har vært litt fraværende siden i høst? Slapp av, det har ingen ting med korreksjonen i aksjemarkedet å gjøre. I stedet har jeg jobbet ræva av meg, og brukt litt tid på å vurdere bloggens fremtid. Mens jeg fortsatt er i tenkeboksen, har jeg justert litt på porteføljen, som du kan lese om nederst, og rapporteringen, som du ser under.

Les også: Hvordan jeg investerer

Tabell: Aksjeporteføljens innhold og verdier per 31 desember 2018.

Aksjeporteføljens utvikling i desember 2018

Aksjeverdiene rett utfor kanten i desember

Jeg har brukt børsfallet i desember til å handle flere fondsandeler. Samtidig er et fall på 10-15 %, avhengig av hvilket fond du ser på, ikke mer enn at jeg har vært noe forsiktig. Jeg vil ikke gjøre betydelig ekstra kjøp før markedet er ned 20% og derfra øke gradvis etter jo mer det skulle falle. Hvorvidt det vil skje nå blir bare spekulasjon, men på et punkt vil det rakne, som det alltid gjør. Nøkkelen er å være forberedt og ha mulighet til å gå inn med friske midler når det skjer.

Etter de siste måneders børsfall ser det ut som at min første million i aksjefond er et stykke unna. Men sånn blir det når man har brukt mye av året på å bygge kontanter. Alternativet var å kjøpe seg opp i et, inntil august, stadig dyrere aksjemarkedet. Nå er det bare å stålsette seg og tilpasse seg ettersom veien fremover blir til, uansett hva som måtte skje.

Fuck You Money Porteføljen er opp fra kr 882.763,- til 888.664 siden 1 januar 2018.

Det er opp skarve kr 5.901,- siden årsskiftet. Mye av forklaringen finner du i at porteføljen min har stor eksponering til fremvoksende markeder. Det i form av KLP AksjeFremvoksende Markedet 2 og et aktivt forvaltet fond som investerer i små kvalitetsselskaper, som vil tjene på en voksende middelklasse i disse områdene. At resten av verdens aksjemarkeder også falt rundt 5-10% hjalp heller ikke på utviklingen.

Nedenfor ser du utviklingen i Fuck You Money Porteføljen siden 15 mars 2014.

Les også: Hvorfor egen bolig er en elendig investering

Diagram 1: Fuck You Money Porteføljens utvikling siden 15 mars 2014 og frem til i dag.

Fuck You Money i desember 2018

Les også: Hvordan jeg klarte å spare kr 224.500 på 10 måneder

Alle aksjefond ned i desember

Alle aksjefondene falt i desember, ingen unntak. Vanguard Small Cap Value ETF (VBR) falt mest og var ned mer enn 10%. Det overrasker ikke, da fondet investerer i selskaper som typisk faller mye under børsfall. Så når aksjemarkedet generelt er ned, kan du regne med at dette fondet faller enda dypere. Verdiselskaper generelt har gjort det elendig siden børsfallet i 2009, så det blir spennende å se om dette etterhvert vil ta seg opp igjen. KLP AksjeFremvoksende Markeder 2 falt minst denne måneden, og var ned et par-tre prosent, i kontrast til resten.

Les også: Hvordan bli økonomisk uavhengig

Diagram 2: Aksjefondenes utvikling den siste måneden.

Aksjefondene i desember 2018

Diagram 3: Aksjefondenes utvikling i 2018.

Aksjefondenes utvikling i 2018

Aksjeporteføljens sammensetning

Her har det skjedd litt. Overordnet har jeg nå delt porteføljen i en kjerne, hvor jeg har de solide langsiktige investeringene, og en mer spekulativ del for mer kortsiktige posisjoner. Fordelingen er satt til 90/10. Dert vil si at uansett hva slags galskap jeg finner på i «sandkassen», så vil ikke en smell her påvirke den samlede porteføljen nevneverdig.

Redusert vekting i de største aksjeindeksene

Jeg har justert ned andelen de store indeksfondene KLP AksjeGlobal Indeks V og KLP AksjeFremvoksende Markeder 2 skal utgjøre av porteføljen. Det skjer fordi de underliggende aksjeindeksene disse fondene følger er blitt vanvittig populære blant investorer verden over. En solid overvekt til fremvoksende økonomier opprettholdes ved at jeg har tatt inn et aktivt forvaltet aksjefond som fokuserer på små kvalitetsselskaper utenfor MSCI Emerging Markets indeksen.

I tillegg har jeg økt andelen Vanguard FTSE All-World ex-US SMall-Cap ETF (VSS) utgjør av porteføljen. Det er fordi jeg ønsker en større eksponsering til mindre selskaper, men igjen, også for å redusere eksponeringen til de mest populære aksjeindeksene. Bekymringen er at når alle kjøper de samme selskapene, så kan det få uante konsekvenser. At små selskaper og små verdi selskaper også har høyere forventet avkastning gjør endringen enkel for min del.

Les også: Derfor trenger du Fuck You Money

Figur: Aksjeporteføljens sammensetning ved månedsskifte (blå) og målbildet (oransje).

Porteføljens sammensetning i desember 2018

 

Kjære lesere, hvordan gikk det med investeringene deres i desember?

21 kommentarer om “Aksjeporteføljen kræsjet ned til 888.664,- kroner i desember”

  1. Ja, dette er en del av gamet 🙂 Blir spennende å se utviklingen videre. Sitter selv med stor kontantbuffer også nå, klar til å kjøpe når tiden er inne. Kan jeg spørre hvor stor kontantbuffer du sitter med i forhold til porteføljen? I oversikten stod det 0,9 %, men regner med du har mer i bakhånd som kan gå til kjøp om det skulle bli skikkelig tilbud på børsen?

    Svar
    • Hei Aksjebloggeren,

      Godt nytt år! Kontantandelen i porteføljen er utbytte. Mulighetsfondet er foreløpig på kr 200.000,- (har kvittet meg med boligkreditten), men har under 50 prosent belåning på boligen, så ligger muligheter for opplåning der – mer om det i neste innlegg. Samtidig er det risikabelt å satse på å låne opp. For større kriser gjør gjerne bankene nervøse og da får du ikke låne noe når du først trenger det. En løsning er derfor å låne opp i forkant til gode betingelser og sette pengene på en bankkonto med høyere rente enn hva du betaler for på lånet.

      Svar
  2. Hei!
    Kan jeg spørre hvilket aktivt forvaltet fond du har kjøpt for å få eksponering til emerging markets utenfor MSCI indeksen?

    Tusen takk!

    Svar
    • Neida. Men blogging, si et par gode innlegg i uka, er vanvittig mye arbeid og inntekten på det gir er minmal. Så spørsmålet er da om den tiden burde brukes til noe mer produktivt for en som ikke en gang har rundet millionen 😉

      Svar
      • Du kan lage et sånn skikkelig drama innlegg som blondie-bloggene gjør: JEG LEGGER NED BLOGGEN NÅ! så får du litt mer besøk, litt mer inntekter fra reklame noen dager.

        En stund etterpå lager du et nytt innlegg hvor du bare: «Kødda, lol».

        Neida.

        Tidsstyring er høyst reelt. Det tar tid å samle sammen informasjon og forfatte et innlegg. Skjønner godt at du er i tenkeboksen om hvordan tiden kan utnyttes mest effektivt.

        Uansett, lykke til hva du velger å gjøre. 🙂

        Svar
        • Hei Formuebygging,

          Haha. Takk for tipset! Men ja, tid er det mest verdifulle vi har, så gjelder å bruke den klokt. Takker!

          Svar
  3. Så lenge du ikke har planer om å legge ned så er det vel helt innafor at du tar det litt sånn pøh om pøh- bloggen er jo mest til for din egen del, så da trenger du jo ikke bry deg om mas fra sånne som meg 😉
    Må si det ser ut til å gå ufattelig tregt med deg ifht april 2026 ja- selv tvinger jeg meg selv til å investere suksessivt ved fall over 5% og bygger buffer ved flatt/stigende marked, så for meg har det absolutt vært en travel høst, er pr 31.12 oppe på svimlende 1.350.000, og satser på at markedet har falt fra seg og at det nå kan få bygget seg opp til mer høydeskrekk en stund fremover…

    Svar
  4. Hyggelig med oppdatering. Forstår at bloggen kan ta mye tid, men de rene porteføljeoppdateringene behøver vel ikke ta all verdens tid?

    Svar
  5. Konge med ny oppdatering!

    Har du gjort deg noen tanker hva du skal gjøre med de amerikanske ETFene
    om EU reglene som gjør at du ikke kan eie ETFer fra USA trår i kraft? Er vel allerede praksis i
    sverige og danmark og kommer høyst hit ila 2019 slik jeg har forstått og hørt. Kan kun
    eie «ucits» etfer.

    Svar
    • Hei Ole,

      Er du sikker på dette? Amerikansk registrerte ETF`er kan ikke handles på aksjesparekonto, men noe forbud høres snodig ut. Kanskje har noen av dere andre lesere også hørt noe om dette, som Ole nevner?

      Svar
      • Mener ikke kun ASK nei, alle kontotyper. Er praksis allerede i Sverige og trolig Danmark etter hva jeg har hørt av Nordnet. Har snakket med flere innen bransjen som sier det samme. Finner allikevel veldig lite info om dette.

        Svar
  6. jippi! livstegn!
    Trist at det var dårlig livstegn, med portofølje og blogg ned! 🙂 Håper virkelig du forsetter og oppdatere oss!
    Det trenger jo absolutt ikke være mer enn en månedsoppdatering 🙂

    Svar
  7. Hei!

    Godt å se at du er tilbake med nye innlegg og oppdateringer! Ser at du vekter ned i blant annet KLP AksjeGlobal Indeks V fordi «de underliggende aksjeindeksene disse fondene følger er blitt vanvittig populære blant investorer verden over». Kan du utdype dette litt? Jeg investerer kun i Aksjeglobal Indeks IV og AksjeNorden Indeks, og tenker du at jeg på sikt bør spre risikoen over flere fond enn bare disse med den begrunnelsen du gir?

    Svar
    • Hei Even,

      Hyggelig å være tilbake! Ja, det er noe med at når alle synes det samme er en god ide, så blir jeg litt skeptisk. Vet om flere hardbarkete indeksere som har begynt å vri seg vekk fra de mest populære aksjeindeksene. Samtidig gir den lille justeringen meg ytterligere eksponering mot små selskaper, som har bitte litt høyere forventet avkastning enn MSCI World. Du kan se forventet avkastning fremover for ulike aktivaklasser her: https://interactive.researchaffiliates.com/asset-allocation#!/?currency=USD&model=ER&scale=LINEAR&terms=REAL Som du ser forentes det ikke rare avkastningen fra store amerikanske selskaper, som MSCI World har omtrent 60% av, fremover.

      Svar
  8. Har akkurat passert millionen. Når det gjelder desember og resten av høsten så det derimot særdeles begredelig ut. Desember var den værste måneden tett fulgt av oktober. Fra en avkastning på 90k gikk jeg til -2k i desember. Er nå oppe i 43k igjen. Svinger mye om dagene. Men men, selv om det har vært en dårlig høst har jeg nå bikket millionen! Da er det bare å kjøre på å håpe på at markedet roer seg, selv om fremtidsutsiktene nå kanskje ikke ser så bra ut. Men er vel typisk når det ser litt mørkt og trist ut at man skal investere. Jeg vet ikke. Føler meg usikker, men følger planen.

    Svar
  9. Hdi. Kom ober denne bloggen din etter en artikkel i DN her for en stund siden. Mye cod iformasjon her. Selv er jeg relativt fersk i fonds verdenen. Har hatt noen andeler i et globalt og et norsk indesfond et drøyt prs. Tid med med månedlig sparing og 60/40 balansering. Men litt konservativ med 80% på høyrentekto og 20 i fond. Skal opp på 70% (minst) i fond. Må studere det du har lagt it lott nøyere og lage meg en porteføljestartegi ala din. Forsøkte trading noen år men det gikk ikke så bra, hehe. Absolutt roligere med fond, men det er også spennende. Takk for en fin fin blogg. ??

    Svar

Legg igjen en kommentar