Historiene om superavkastning du leser i media er litt som røverhistorier over bålet på tur.
De forteller deg aldri hele sannheten.
Ta denne overskriften i E24 fra 2021:
– Erik (24) har tjent 1,7 millioner kroner på Tesla-aksjer.
Da han ble permittert under pandemien, skrapte han sammen alt han kunne av penger for å kjøpe Tesla-aksjer, kunne du lese.
Problemet er at slike historier lurer deg til å tro at det er enkelt å få superavkastning ved å satse alt på en aksje eller obskur kryptovaluta.
Her avslører jeg sannheten bak historiene om superavkastning.
Innholdsfortegnelse:
Superavkastning skjuler høy risiko
Media er flinke til å trekke frem suksesshistoriene. Men typisk har personen hatt flaks og gjort risikable veddemål som fungerte der og da, men som ikke vil la seg gjenta.
Bak hver suksess du hører om finnes det tusener som tapte stort.
Flaks er en dårlig strategi
Det blir som i pengespillet Roulette (James Bonds favoritt).
- Mulighet for stor gevinst: Vedder du 100 000 kroner på at roulette-kulen skal lande på rødt 19 og den gjør det, så vinner du 3,5 millioner kroner. Men kun én av hver 37. person som forsøker seg på det sikrer million-gevinsten.
- Skyhøy sjanse for tap: I 36 av 37 tilfeller vil kulen landet på noe annet, og da taper du i stedet innsatsen på 100 000 kroner.
Betyr det at veddemål ved roulette-bordet i Monte Carlo er en god måte å få formuen din til å vokse på?
Selvsagt ikke.
Enkeltaksjer og krypto = penger du kan tape
Veien fra himmel til helvete kan være kort når du satser stort.
99,5% tap i Norwegian
Hva om du satset på flyselskapet Norwegian i stedet for Tesla i 2014?
- Tidlig suksess: Norwegian satset på langdistanseflygninger etter finanskrisen, og aksjen doblet seg fra 1. januar 2014 til 27. april 2016.
- Ekstrem nedtur: Etterhvert ble gjelden for tung å bære. Aksjekursen halverte seg gang på gang, til den hadde blitt halvert ni ganger.
100 000 kroner investert i Norwegian-aksjen 1. januar 2014, ville frem til 25. mai 2021 blitt redusert til 450 kroner.
Det er et tap på nesten 99,5%, og viser hvor risikabelt det kan være å satse alle pengene dine på en enkelt aksje.

100 000 kroner investert i Norwegian-aksjen 1. januar 2014 var i løpet av 25. mai 2021 blitt redusert til rundt 450 kroner. (Kilde: Oslo Børs)
4% av aksjene stod for “all” avkastning
Det er ikke lett å oppnå god avkastning med enkeltaksjer eller krypto. En ting er at du risikerer å tape beløpet du investerer. En annen er at det er utfordrende å få med seg gevinsten, selv om du mot alle odds skulle snuble over en vinner.
Liten sjanse for å velge vinnerne
En studie som så på avkastningen i 25 782 amerikanske aksjer fra juli 1926 til desember 2015 fant at de:
- 4% av selskapene som ga best avkastning hadde stått for nesten all avkastningen i det amerikanske aksjemarkedet siden 1926.
- resterende 96% av aksjene hadde skapt avkastning på linje med amerikanske statskasseveksler – omtrent som på bankkonto.
Sjansen for at du greier å velge en vinner-aksje er minimal. Det er derfor lurt å eie «hele» aksjemarkedet gjennom aksjefond. I det minste som en grunnsten i porteføljen din.
Dagens vinnere vil forsvinne
Hvilke selskaper som er mest suksessfulle endrer seg også over tid. Selskaper som i dag fremstår som “uovervinnelige” vil bli utkonkurrert og gå konkurs, samtidig som nye selskaper entrer banen og gjør suksess.
I 1980 var de største selskapene i den amerikanske aksjeindeksen S&P 500 oljeselskaper. I dag derimot er det teknologiselskaper som dominerer.

De ti største selskapene i den amerikanske aksjeindeksen S&P 500 rangert etter markedsverdi siden 1980 og frem til 2024. (Kilde: Goldman Sachs)
Store svingninger
Selv når du er heldig og kjøper en vinner er sjansen stor for å bli skuffet. Det hjelper ikke med høy avkastning når svingningene gjør det umulig å være investert og høste gevinsten.
Si du investerte 100 000 kroner i Tesla i november 2010:
- Rett ned: To uker senere falt investeringen din 28% til 72 000 kroner.
- Opp, så ned igjen: Fire måneder etter hadde du 148 470 kroner. Men så falt aksjen igjen, og du hadde kun 92 000 kroner.
Innen desember 2020 ville du ha sett sparepengene dine halveres tre ganger! Hvor lenge ville du holdt ut før du solgte i panikk?
Få har nerver til å være med på en slik reise.
Kort sagt
Historiene om folk som tjente mye penger på en aksje eller kryptovaluta skyldes typisk flaks. For husk, det er ikke slik historien pleier å ende.
Sannsynligvis vil du få bedre avkastning ved å investere i noen fond, som til sammen investerer på tvers av bransjer og regioner. Et globalt indeksfond eller et verdens indeksfond i porteføljens kjerne kan bidra til det.
Lyst å prøve og få superavkastning?
Vil du likevel prøve deg på enkeltaksjer eller krypto? Greit, jeg drømmer ingen. Med litt flaks kan det faktisk bidra til høyere avkastning i en portefølje.
Men skal du først gjøre slike veddemål, gjelder det å håndtere risikoen riktig. Hvis ikke risikerer du å tape mye av sparepengene dine om du skulle ta feil.
Her får du oppskriften på hvordan du unngår det.
Målet er å unngå å havne i en situasjon hvor du risikerer å tape for mye.
For å oppsummere: Historier om superavkastning får risikoen ved å satse alt på et kort til å fremstå som minimal. Men risikoen er høy og du skal ha flaks for å lykkes. Sannsynligvis vil du oppnå bedre resultater ved å investere pengene dine i en portefølje med fond, tilpasset deg og din situasjon.