Porteføljen opp til kr 612.115,- i november

Aksjeverdiene er opp til kr 612.115,- siste måneden, og jeg ber for korreksjoner i både aksje- og boligmarkedet.

Porteføljen opp fra kr kr 587.566,50 til kr 612.115,- siden 15 oktober. Det er en økning på kr 24.548,50, inkludert kr 8.000,- i fast sparing. Justert for sparing er porteføljen opp ca. 2,6 %, eller kr 15.548,50 siden forrige porteføljeoppdatering.  Merk at det er 1,5 måned siden forrige oppdatering, og at pengene dermed har fått mer tid på seg enn vanlig.

Mye av oppgangen skyldes amerikanske aksjer, som steg i kjølvannet av at Donald Trump vant presidentvalget. Hvorvidt det kan vare er usikkert. Marketwatch er i hvertfall skeptiske. Selv har jeg ingen formening, men ting er priset over historiske snitt. Jo høyere prisete aksjer, desto lavere er forventet fremtidig avkastning.

Det betyr at vi bør belage oss på å spare mer for å komme i mål.

Les også: Hvordan jeg investerer penger

Tabell 1: Aksjeporteføljens innhold og verdier 1 desember 2016.

Aksjeporteføljen 1 desember 2016

Aksjeverdiene forsiktig opp i november

Jeg har handlet aksjefond for kr 8.000,- siden sist. Noe mer har ikke vært nødvendig, da ting går som planlagt. Verdimålet for november er i boks, og resten av pengene går til å nedbetale boliglånet. Siden 31 desember 2015 er Fuck You Money Porteføljen opp fra kr 436.512,- til kr 612.115,-. Det er en økning på kr 175.603, eller omtrent 40% inklusivt alle handler hittil i 2016.

Diagrammet nedenfor viser hvordan verdiene i porteføljen har utviklet seg siden 15 mars 2014 og frem til i dag. Det er ingen hemmelighet at aksjemarkedet har vært slapt de siste årene. Av de kr 612.115,- er alt unntatt kr 60.217,- oppsparte midler.

Man blir ikke rik av slikt, men det er hyggelig å se verdiene vokse.

Diagram 1: Fuck You Money Porteføljens utvikling siden 15 mars 2014 og frem til 1 desember 2016.

Fuck you money porteføljen 1 desember 2016

Aksjefondene er opp med det brede markedet

Det meste er opp siden sist. Unntaket er Vanguard FTSE All-World-Ex-US Small Cap ETF(VSS), som er ned 1,4 %. Best denne perioden var Vanguard Small Cap Value ETF(VBR. Det børsnoterte fondet er opp hele 12,7 % i november. Kanskje ikke rart, da små-verdiselskaper har ligget bak globale aksjer i flere år nå.

Utover det er det ikke mye å nevne.

Diagram 2: Indeksfondenes utvikling 1 november til 1 desember 2016(KLP AksjeGlobal Indeks 4 i oransje).

Indeksfondene utvikling fra 1 november til 1 desember 2016

Aksjeporteføljens sammensetning omtrent som sist

Lite har skjedd siden sist, og det er få endringer å spore i porteføljens sammensetning. Jeg har ingen krumspring på planen for resten av året, og vil fokusere på fast sparing i aksjefond. Alt utover dette vil gå med til å nedbetale boliglånet ytterligere og bygge kontantreserver.

Diagram 4: Aksjeporteføljens sammensetning per 1 desember 2016 i forhold til målbildet(oransje).

Porteføljens vekter per 1 desember 2016

Rentene rører på seg

Som jeg skrev i forrige porteføljeoppdatering, så skjer det noe i rentemarkedet.

Prisen på penger er på vei opp, og det blir dyrere å låne penger til alskens formål. Siden sist har rentene roet seg, for så å igjen skyte i været på Donald Trumps valgseier. Det kan skyldes forventinger til hvilken politikk han kan komme til å føre.

Dermed er rentene omtrent tilbake der vi slapp sist (se diagram nedenfor).

Høyere renter er bra for langsiktige investorer

Økte renter betyr gjerne en reprising av risikable eiendeler, som aksjer og bolig – ja, bolig er risikabelt, uansett hva mediene har fått deg til å tro. Skulle rentene fortsette å stige, så vil både aksjer og eiendom kunne handles til fornuftigere priser, enn hva vi ser i dagens markeder.

I så fall anser jeg mine bønner for hørt.

Diagram: Utviklingen i Nibor 3 mnd i november(kilde: DN).

Utviklingeni NIBOR 3 mnd i november

Kjære lesere, hvordan har deres porteføljer utviklet seg i november? Og hva tenker dere om oppgangen vi nå ser i rentene?

23 kommentarer om “Porteføljen opp til kr 612.115,- i november”

 1. Alltids hyggelig med en lenge etterlengtet porteføljeoppdatering som inneholder positive tall!
  Legger merke til at du har investert i noe «annet» siden sist- skal den investeringen være en godt bevart hemmelighet eller er det bare noe du glemte å nevne her?

  Svar
 2. Takk for oppdateringen. Koser meg med innleggene dine, og nå er det en stund siden sist.

  Er enig i at spesielt boligmarkedet er overpriset. Jeg fikk verdivurdering av leiligheten min i forrige uke. 5 mill, for en 69 kvadrats på torshov. Helt villt.
  Har lyst til å selge nå, blant annet fordi det nå er oppfunnet maskiner som bygger hus, og jeg tror dette vil få fart på boligbyggingen. Det er veldig fristende å ta de 2 mill vi har tjent på leiligheten og sette i aksjefond isteden. Det virker faktisk mindre risky.
  Men så var det det å overbevise dama da…

  Svar
  • 5 mill er helt vilt. Kjøpte for 2 år siden, føler meg utrolig heldig. De som kommer ut med samme utdanning som meg møter et langt tøffere jobb og boligmarked. Sier litt om hvor mye flaks spiller en rolle oppi alt dette.

   Kommentar til maskiner som bygger hus. Kan det hende at du overdriver betydningen av den ene faktoren? Det sikkert er hundrevis av andre ting som har like mye å si for boligprisen.

   Svar
  • Hei Klassereisen,

   Ja, long time no see. Har fokusert på dagjobben i det siste, så derfor lite aktivitet.

   5 mill for 69 kvm var da ikke ille? Var på visning på en 59 kvm på Lilleborg, som gikk for ca 5,8 mill. Kan si såpass at det ikke var jeg som kjøpte den 😉

   Usikker på om raskere byggemetoder vil hjelpe. Er gjerne reguleringer og liten vilje til å bygge på lite attraktive tomter, som i Groruddalen som bremser.

   Svar
 3. Alltids hyggelig med en lenge etterlengtet porteføljeoppdatering med positiv utvikling.
  Legger dog merke til at en del av denne utviklingen er 6000,- investert i «annet». Er det meningen at denne investeringen skal være en godt bevart hemmelighet eller bare noe du glemte å nevne?

  Svar
  • Hei igjen mister,

   Svarte på denne lengre oppe i kommentarfeltet. Ikke noe hemmelighet.

   Har vært mer diskré angående en haug aksjeopsjoner jeg fikk i den forrige jobben 😉

   Svar
   • Takk for svar, spørsmålsstillingen kom 2 ganger pga at den første gangen ikke så ut til å bli registrert her i kommentarfeltet..
    Forresten godt å høre at du ikke har funnet på noe spik med de 6.000,- du har investert utenom porteføljen, da det vel fortsatt i hovedsak er snaue 10 års gjenstående kjedsommelige investeringer som gjelder…:D

    Svar
    • Hei Mister,

     Ja, alt står per i dag i kjedelige fond med 10 år + perspektiv(unntatt KOG da). Aksjeopsjonene gikk tapt, da jeg byttet jobb tidligere i år 😉

     Svar
 4. You and me both mate. Håper det snart blir en skikkelig korreksjon. Sitter klar med cash og venter. Nå må noe snart sprekke. Håper det starter med FED øker mer en ventet.

  Svar
  • Hei …. HAHA,

   Herlig nick og epostadresse. Misunnelig, da du kom meg i forkjøpet på den 😉 Ja, satser på en skikkelig korreksjon, så vi får opp forventet avkastning i porteføljen.

   Svar
 5. Opp 35% siste mnd.
  Kan gi en liten vink om at hvis du plasserer en liten månedslønn i FUN, snarest. Så vil du hvertfall få doblet den fram til 31 Jan 😉

  Ser ikke helt hvorfor du er inne i SÅ rolige fond?

  Svar
  • Hei Henrik,

   Høres ut som du er i ferd med å bli fattig 😉 Hvorfor brede aksjefond? Fordi da går porteføljen av seg selv, uten at jeg trenger å leke «forvalter» selv. I stedet foretrekker jeg å bruke tiden på å tjene penger. Ønsker du å bruke tid på enkeltaksjer, så anbefaler jeg å følge med på hva Robin Øvrebø skriver på Nordnetbloggen.

   Svar
 6. Hyggelig å se at tallene dine stiger da. Har nettopp gått inn med 900.000,- Kjører faste ukentlige aksjeråd på de, kan nok hende jeg har lurt frem korreksjonen da og at den kommer fortere ;-). Mesteparten av pengene og fremtidig kapital er sådan ikke investert, så en korreksjon vil jo være bra. Den kommer uansett. Var litt nysgjerrig på om man kunne få med seg sesong effekten. Des-Jan skal være bra ;-).

  Svar
  • Hei Torbjørn,

   Hehe, ja, satser på at du lurer frem en korreksjon. Har selv stuet unna en del cash, da målene for året allerede er nådd. Ingen grunn til å bli overivrig med aksjekjøpene nå som markedet er relativt høyt priset.

   Svar
 7. Jeg ser at det nå ligger 2151 leiligheter til leie på Finn.no mot bare 835 leiligheter til salgs i Oslo. Er dette et tegn på at boligmarkedet i Oslo er ustabilt og at en mulig renteoppgang kan sprekke boblen? Sliter med å finne statistikk på antall boliger til leie og salgs historisk, men spekulerer i at disse tallene er svært høye.

  Bloggen din har hjulpet meg å spare opp masse penger på kort tid. Takk for mange gode tips!

  Svar
  • Hehe, se det gjerne som en indikasjon på at å kjøpe bolig for utleie kanskje ikke er det glupeste å gjøre. Latterlig mange utleieboliger i sentrumsnære bydeler,som Frogner, St Hanshaugen og Gruerløkka. En stagnerende leiepris, slik vi har sett de siste årene er resultatet når det blir mye. Elementær tilbud/etterspørsel egentlig. Hvorvidt det er en boble vet vi ikke før den eventuelt sprekker, men en lånerenten på 3 % vil nok gjøre at en del utleiecaser blir ulønnsomme. Gitt at folk innser at boligprisene ikke kan stige 10-20 % årlig til evig tid. Blir spennende å følge med fremover!

   Ellers hyggelig å høre at du liker bloggen 🙂

   Svar
 8. Har du noen gang tenkt å belåne porteføljen din ? Så og si alle som blir rike blir rike gjennom andres penger. Boligpriser, nystartede selskaper så hvorfor ikke i aksjer !?

  Svar
  • Aksjene hans er allerede belånt om han har gjeld i boligen. Har du gjeld kunne du valgt å betale den istedefor å kjøpe fond, ergo har du belånt fondsportefølje.

   Svar
 9. Hei du,
  jeg legger for øyeblikket planer om å velge en vei som er nogenlunde lik din. Men hva syns du om å bare kjøre indeks-ETFs? – Skatt+utenlandskatt er noe som kommer inn i bildet så klart.

  Noe jeg føler fond mangler er mulighet for utbytte. Med tanke på å bygge et rede som barn og barnebarn kan bygge videre på, istedet for å trekke ut 4% av en portefølje osv.
  Har du noen tanker rundt dette?

  Svar
  • Hei Robert,

   Spennende!

   Selv ville jeg ikke eid bare ETF`er med høy utbyttegrad. Det er fordi mye penger forsvinner i kurtasje og valutaveksling. Lignende kostnader har en selvsagt også i aksjefond, men forvalter for en bedre pris på dette enn vi småsparere. Samtidig er det jo hyggelig med utbytte, men om det er hensiktsmessig kommer an på hva målet med investeringene dine er. Ønsker du f.eks å bygge en passiv inntektsstrøm, så har det noe for seg. Velger du å gå i en slik retning bør du også vurdere om ETF`ene skal eies gjennom investeringskonto, for å utsette skatt på utbytte. Se her: https://www.finansnerden.no/evaluering-av-aksjeportefoljen15-investeringskonto/

   PS. Husk å inkludere andre aktivaklasser, som obligasjoner, etc ettersom porteføljen vokser. Aksjer har gitt best historisk avkastning, men det finnes perioder på opp til 30 år hvor obligasjoner har gjort det bedre. Se mer her: https://www.finansnerden.no/hvorfor-du-bor-investere-i-obligasjoner/

   Svar

Legg igjen en kommentar