Mål 2015, en utdypning

Godt nyttår alle sammen!

Med et nytt år på trappene er det på tide å se nærmere på hva jeg har tenkt å oppnå i 2015. Jeg vet det er litt klisje, men det er liten vits i å kjempe i mot god tradisjon.

I slutten av innlegget «FUCK YOU MONEY – Status 28 desember 2014» listet jeg opp følgende fem målsetninger for det nye året:

 1. Øke egen lønnsinntekt
 2. Øke egen inntekt gjennom biinntekt ved siden av fulltidsarbeid.
 3. Holde kostnadene i sjakk på dagens nivå.
 4. Nedbetale boliglånet med NOK 40.000,-, slik at balansen ved årets slutt blir NOK 270.000,-.
 5. Ha NOK 410.000,- investert i aksjer ved årets slutt.

Selv synes jeg at disse målsetningene fikk en litt vel overflatisk presentasjon i det forrige innlegget. Jeg ønsker derfor nå å gå litt mer i dybden på hva de innebærer, men først noen kjappe tanker rundt dette med å sette seg mål.

Mål er ubrukelige i seg selv

Uten en god plan har mål lite for seg i mine øyne.

For eksempel er det lite nyttig å sette seg mål om å løpe et marathon hvis man ikke har et skikkelig treningsopplegg. I så fall er det, som vi sier på godt norsk å «set up to fail». En slik tilnærming vil sannsynligvis kun føre til masse unødig stress som følge av at man underveis innser at man ikke vil klare å levere varene. For ikke å snakke om den eksistensielle krisen man vil oppleve når man så har feilet.

Det samme gjelder hvis man skal klare å bli økonomisk uavhengig innen rimelig tid. Suksess her er fullstendig avhengig av at man har en solid plan, som så følges opp gjennom faste rutiner og aktiviteter. Jeg mener man må ha fokus på de daglige rutinene hvor man sakte men sikkert jobber seg fremover. Lar man seg istedet blende av målet er det fort at man ikke får gjort noe særlig annet enn å fantasere.

La oss nå se på nærmer på mine mål for 2015, samt hvordan jeg har tenkt å nå dem i praksis.

Mine mål for 2015, en utdypning


1. Øke egen inntekt:
For å øke egen lønnsinntekt er jeg nødt til å finne nye jaktmarker. Enten internt i organisasjonen hvor jeg i dag jobber, eller søke lykken eksternt. Fordi kreative budsjettkutt har ført til at stillingen min med et pennestrøk er kuttet, så er det å forhandle om høyere lønn uaktuelt.

Det kan høres drastisk ut, men slapp av. Stillingen min var i utgangspunktet ment som en introduksjon til selskapet og bransjen, hvor jeg så uansett skulle videre i ny jobb etterhvert. Det kjipe er selvsagt at omstillinger gjør at det per i dag ikke finnes interessante muligheter internt innen mitt fagfelt. Snakker om elendig timing, men sånn er livet.

Så, hvordan komme seg ut i ny jobb?

Planen er enkel. Jeg kommer til å gjøre som jeg alltid har gjort. Nemlig å pleie eksisterende nettverk, ha et åpent sinn og fokusere på å møte nye og interessante mennesker. For ikke å glemme og alltid ha et øye på hvor jeg kan bidra med min kompetanse. Man vet aldri hvor man finner sin nye arbeidsgiver. I tillegg vil jeg selvsagt aktivt søke utlyste stillinger som jeg synes er interessante, samt plage vettet av alle bedrifter jeg har lyst å jobbe for.

2. Øke egen inntekt gjennom biinntekt: Denne er litt mer kinkig og kanskje det punktet som vil utfordre meg mest i 2015. For å være ærlig så vet jeg ikke per i dag hvordan jeg skal gjøre dette i praksis, men sannsynligvis vil det på et eller annet vis ha utspring i denne bloggen.

Siden jeg allerede har en krevende fulltidsjobb, så er det ihvertfall uaktuelt å ta en dårlig betalt deltidsjobb. I mine øyne ville noe slikt være dårlig investering av tid. Jeg vil i stedet se etter områder hvor jeg kan benytte kompetansen min på nye vis. Første steg på veien blir ihvertfall å lese boken «The $100 Startup» av Chris Guillebeau på nytt som inspirasjon, så tar jeg det derfra.

3. Holde kostnadene på dagens nivå: Dette innebærer og fortsatt ha stålkontroll på pengebruken, og ikke svi av mer enn maksimalt NOK 11.000,- i måneden. Et slikt kostnadsnivå kan kanskje høres sykt lavt ut for den jevne forgjeldende nordmann med boliglån til pipen, men med mitt gjeldsnivå og livsstil så er det faktisk helt greit.

Selv om jeg til tider kan fremstå som litt av en budsjettninja, så foretrekker jeg å gjøre ting enkelt. Og det burde du og. Som de fleste av oss dessverre har erfart, så er det å sette opp et budsjett noe helt annet enn å holde et. Du kan lese mer om min tilnærming til budsjettering i innlegget «Et budsjett som er lett å holde (nei, jeg tuller ikke)«. Kort oppsummert handler det om:

Sett av til sparing først, deretter svi av resten!

4. Nedbetale boliglånet med NOK 40.000,- og 5. Ha NOK 410.000,- investert i aksjer ved årets slutt:  I 2014 presterte jeg å øke min egen netto formue med hele NOK 220.500,-. Selvsagt fikk jeg litt drahjelp av aksjemarkedet, men likevel ser jeg ingen grunn til å gjøre det noe dårligere i år. I praksis betyr det at ca NOK 232.000,-av min frie kontantstrøm for 2015 vil gå med til nedbetaling av boliggjeld og investeringer.

Hvordan pokker få til det i praksis, tenker du kanskje?

Ingen tvil om at dette kommer til å kreve ståldisiplin fra min side. Heldigvis har jeg en plan. Denne går ganske enkelt ut på at jeg på forhånd har bestemt sånn cirka hvor mye som skal gå til nedbetaling av gjeld og investeringer hver måned. Kort sagt er dette et system som fungerer fint for meg, og som jeg vet vil bringe meg omtrent i mål som planlagt. Se nedenfor for en oversikt (klikk på bilde for å se hele).

planen_2015

For dere med falkeblikk, så er det tydelig at de månedlige innskuddene i aksjer ikke nøyaktig går opp i mot målet om å ha NOK 410.00,- investert ved årets slutt. Grunnen til dette er at planen ovenfor er laget med utgangspunkt i faktisk inntekt slik den er i dag. Samtidig tar den ikke hensyn til engangsutbetalinger som feriepenger, bonus, lønnsøkning og andre penger som på mystisk vis lander i fanget mitt. Slik sett er den mer en guide å regne enn en eksakt fasit. Er det noe livet har lært meg, så er det viktigheten av å kunne tilpasse enhver plan etterhvert som terrenget endrer seg.

Hvilke verktøy og systemer benytter du selv for å nå dine egne mål?

10 kommentarer om “Mål 2015, en utdypning”

 1. Hei!
  Genial blogg for tålmodige, kjedelige og snusfornuftige mennesker som meg, som ønsker å oppnå økonomisk frihet til å gjøre hva pokker jeg føler meg motivert for å gjøre når jeg runder 50..
  Hva slags mål/ønsker har du for de av oss som måtte la seg inspirere av bloggen din?

  Svar
  • Hei Sparegrisen, og velkommen til bloggen! Hehe, viktig å være litt snusfornuftig fra tid til annen også 😉 Når det kommer til investeringer er det nettopp det kjedelige og trauste som fungerer best! Det å jakte det neste Google eller Apple ender som regel i bare sorgen. Det er ihvertfall min erfaring og oppdragelse. Sannsynligheten for å ende opp med en fornuftig avkastning på lang sikt er mye større hvis man holder seg til en portefølje med kjedelige utenlandske indeksfond. For de som lar seg inspirere til å gå i lignende spor, så håper jeg at de tar til seg akkurat dette.

   Svar
   • Dette fremstår som en solid gjennomtenkt plan, nettopp derfor er det fristende «å hive seg på porteføljen din» i disse rentefrie tider. Du har altså ingenting imot «diltere»?

    Svar
    • Her er det bare å dilte i vei, er derfor alt er lagt ut 🙂 Bare hyggelig hvis man kan være til inspirasjon for andre. Men vær klar over at porteføljen min har relativt høy risiko, da den består av 100% aksjer. Er man ikke i stand til å sitte igjennom en ny finanskrise, slik vi så i 08-09 uten å selge seg ut, så ville jeg gjort noen endringer.

     Svar
     • Ser vel ikke akkurat på dette som noe hasardiøs pengeplassering.. Dersom det må en finanskrise til for å få fart på økonomien så er det vel bare å stålsette seg med godt mot og forberedelser:) Jeg tror ikke jeg vil la denne muligheten gå fra meg- tenker å sette av 100.000,- til investering i evnt nedgangstider, vil dette være nok tror du? Håper forresten bloggen vil generere den biinntekten du har satt deg mål av, men håper samtidig ikke du er avhengig av dette for å holde bloggen gående. Jeg kommer til å følge hvert innlegg med stor interesse. Har inntrykk av at du har den teften som skal til for fortløpende å gjøre de nødvendige justeringene i porteføljen.

     • Selv krysser jeg fingrene for seriøse fall i aksjemarkedet fremover, da det vil gi meg mulighet til å kjøpe aksjer billig! Noe av det kjipeste som kan skje er at man handler alt i en sterk oppgangsperiode, men nok om det. Jeg tror at hva enn man er komfortabel med å se halvere seg i verdi ved et kræsj er et passende beløp. Spør du meg, så er det viktigste å starte. Hvor mye man plasserer i begynnelsen blir ikke så viktig. Det er dog viktig å passe på at man ikke handler ETF`er for mindre beløp og ofte, da dette vil gi høye transaksjonskostnader. Selv handler jeg slikt ca en gang i kvartalet og da kun for beløp i størrelsen kr 20k +. Ønsker deg lykke til med investeringene. Gi gjerne lyd om hvordan det går! 😀

 2. Mulig du ikke forsto eller at jeg gjorde meg misforstått; planen er å investere 300.000,- som et engangsbeløp for å kunne starte opp med et anstendig beløp på hver av aksjepostene (utelater foreløpig Bonheur og Kongsberggruppen).
  Tenker å holde igjen 100.000,- for å svi av i nedgangstider- tenker du at det er nok å ha i bakhånd? (Har ikke mulighet for rammelån/boligkreditt).

  Svar
  • Hei Sparegrisen. Aha! Det er utrolig viktig å ha penger i bakhånd. Husker godt hvordan jeg gikk glipp av uttalelige kjøpsmuligheter under finanskrisen, da jeg var «fattig» student med boliglån. Når det gjelder hvor mye man skal ha liggende, så kommer det an på. Selv har jeg alle midler i markedet, men har tilgjengelige kreditt i form av en grisebillig boligkreditt jeg kan trekke på når mulighetene byr seg i markedet. Hva som er fasiten for deg vet jeg ikke, men mange vil nok si at 40%-50% av ens portefølje burde være i likvide midler, som f.eks rentepapirer, høyrentekonto, etc, slik at man kan flytte penger herfra når aksjemarkedet faller.

   Selv ville jeg nok ha tilnærmet 50% tilgjengelig for å kunne slå til når mulighetene byr seg.

   Svar

Legg igjen en kommentar