Investeringsporteføljen opp til vanvittige kr 1 700 390 i november

Aksjemarkedet dro bra denne måneden og Fuck You Money porteføljen satte ny rekord.

Investeringsporteføljen min er opp fra 1 564 477 kroner til 1 700 390 kroner siden forrige porteføljeoppdatering. Det er 135 913 kroner mer enn hva jeg hadde ved siste korsvei, og er en oppgang på omtrent 8,5 prosent. Sagt på en annen måte, nok til å kjøpe 1 091 kilo Freia Melkesjokolade, når jeg tar utgangspunkt i at en 200 grams plate koster 24,90 kroner.

November ble nemlig en knall måned i aksjemarkedet. Det globale aksjemarkeder var opp rundt 4,6 prosent i norske kroner og Hovedindeksen på Oslo Børs nesten 15 prosent, som visstnok er ny rekord på en måned for børsen her hjemme.

Jeg investerte ikke mer enn 18 000 kroner denne måneden, så her er det avkastningen som dro lasset. Investeringsporteføljen tjente faktisk mer penger enn meg denne måneden, og det er helt rått. Samtidig er jeg ydmyk på at dette fort kan gå den andre veien.

For eksempel var jeg ned nesten 150 000 kroner i mars. Jeg var også investert i aksjemarkedet gjennom Finanskrisen i 2007-2009, så jeg er inneforstått med at det kan bli mye verre enn det vi så i vinter. Men det er prisen man betaler for å kunne høste avkastningen i aksjemarkedet over tid.

Her ser du status for Finansnerdens investeringsportefølje i november 2020
Her ser du status for Finansnerdens investeringsportefølje siste måned.

Les også: Eiendom som verktøy for å oppnå økonomisk frihet

Hvor kom avkastningen fra?

Det globale aksjemarkedet ved aksjeindeksen MSCI World i norske kroner er referansepunktet for investeringsporteføljen min. Jeg avviker fra indeksen ved å overvekte fremvoksende markeder, små selskaper og visse bransjer, som jeg har spesielt tro på i årene fremover.

Noen ganger vil  jeg ligge etter, mens andre ganger, som denne måneden, vil jeg ligge foran indeksen. Over tid forventer jeg å gjøre det noe bedre enn markedet ellers over tid.

Satellittene er sære veddemål

Som du ser nedenfor, stod alternativ-potten og delen med bransjefond og enkeltaksjer for mesteparten av avkastningen. Dette er «satellittene» som kretser rundt porteføljens kjerne. Her gjør jeg sære veddemål som jeg har spesielt tro på – litt moro må man jo ha! Satellittene skal utgjøre 15 prosent over tid, slik at jeg ikke utraderes hvis jeg tar feil. Samtidig er 15 prosent nok til at jeg «kjenner «gevinsten hvis jeg får rett.

Det var også fart i amerikanske og nordiske småselskaper. Utover det var det meste i tråd med utviklingen i det globale aksjemarkedet. Fremvoksende markeder, som stod for mye av avkastningen forrige måned, endte sånn omtrent i «null» denne gangen.

Her ser du hvordan de ulike bestandelene av investeringsporteføljen min har endret seg siden forrige måned.
Her ser du hvordan de ulike bestanddelene av investeringsporteføljen min har endret seg siden forrige måned.

Les også: Derfor trenger du Fuck You Money

Verdiene vokser videre

November var en sjukt bra måned, som denne foten i bakken på Twitter 20. november viser.

At resultatet skulle bli enda bedre ante jeg da lite om!

Samlet for året er Fuck You Money porteføljen opp fra 1 204 989 kroner til 1 700 390 kroner siden 1. januar 2020.

Det er en økning på 495 401 kroner hittil i år, mye takket være hjelpepakkene som ble kastet på verdensøkonomien i starten av pandemien.

Utvikling per måned hittil i 2020

 • November: kr 1 700 390 (+135 913 – oppgang)
 • Oktober: kr 1 564 477 (+62 224 – oppgang)
 • September: kr 1 502 253 (+ 66 122 – oppgang)
 • August: kr 1 436 131 (+ 34 666 – svak oppgang)
 • Juli: kr 1 401 465 ( + 57 116 – humpete!)
 • Juni: kr 1 344 349 (+ 21 349 – relativt flatt)
 • Mai: kr 1 323 000 (+ 21 000 – lett oppgang)
 • April: kr 1 302 000 (+ 212 000 – rekyl!)
 • Mars: kr 1 090 000 (- 127 376 – kraftig børsfall)
 • Februar: kr 1 217 376 kroner (-24 474 – børsfall)
 • Januar: kr 1.241.850,- (+36.861 – relativt flatt)

Nedenfor ser du utviklingen i Fuck You Money Porteføljen siden 15 mars 2014.

Fuck You Money porteføljen i november 2020
Utviklingen i Fuck You Money Porteføljen siden mars 2014 og frem til i dag.

Investeringsporteføljens sammensetning

Alternative investeringer utgjør nå over ti prosent av investeringsporteføljen min, og en økning på cirka 2,5 prosent siden sist. Altså mer enn dobbelt så mye som jeg i utgangspunktet ønsker. Jeg vurderte å rebalansere, men slo det raskt fra meg fordi det bare er snakk om rundt 85 000 kroner over grensen.

Samtidig ønsker jeg å eie mer av dette veddemålet over tid, og det er gøy å se at det foreløpig går riktig vei. Det er derfor uansett uaktuelt å selge. Jeg er fortsatt i fasen hvor formuen skal bygges, så andelen alternative utgjør vil uansett bli mindre ettersom resten av porteføljen vokser.

Små nordiske selskaper eser også ut, og utgjør nå 0,6 prosent mer av porteføljen enn ved forrige oppdatering. Jeg har fortsatt for lite globale selskaper og i teknologi, så her kommer jeg til å fylle på fremover, til jeg er sånn omtrent tilbake i balanse.

Investeringsportefølje sammensetning i november 2020
Her ser du investeringsporteføljens sammensetning opp i mot hva jeg mener er ideelt for meg.

Kjære leser, hvordan gikk det med investeringene dine i november? Og husk, selv om du er relativt ung og frisk, så vask hendene dine og hold avstand!

Les også: 5 ting jeg har lært av tre måneder med utleie

12 kommentarer om “Investeringsporteføljen opp til vanvittige kr 1 700 390 i november”

 1. November var en fabelaktig måned. For første gang bikket jeg en million investert når man ser vekk fra egenskap i utleie leiligheten. Deilig å få unnagjort den milepælen 😁 Regner med det tar mindre tid å nå to millioner investert i aksjer og fond. Med fast påfyll hver mnd gjør jeg hvertfall mitt for å bygge videre. Ha en strålende desember👌

  Svar
  • Gratulerer!!! Den første millionen er den verste, men alt blir enklere når den er på plass 🙂 Ha en stråledende desember, du og.

   Svar
 2. Spinnvill måned, opp 450.000 her, høydeskrekken som følger demper noe av gleden. Er fortsatt et ekstremt potensiale videre så sant vaksineutrullingen svarer til forventningene og oljeetterspørselen får fart på seg igjen, så er uaktuelt å glipp av den videre sektorrotasjonen som skal føre shipping, energi, og finansaksjeverdier til himmels post covid-19. Kan jeg spørre hvordan du eksponerer deg mot teknologisektoren?

  Svar
 3. Ja, vi får se hvor lenge himmelferden varer. Sitter på noen enkeltaksjer ved siden av indeksfondene i 1-2 år frem til selskapsøkonomiene innenfor shipping, energi og finans er noenlunde innhentet etter pandemien, så er det back to basics med indeksfond inntil en evnt ny krise inntreffer. Takk for link til teknologifond.

  Svar
 4. Jeg brøt med mine prinsipper på sommeren og solgte meg i stor grad ut av markedet. Har nå ca. en halv million kroner som skal inn igjen i markedet. Hvordan ville du anbefalt meg å gå frem? Det skal inn i DNBs globale aksjeindeksfond og KLPs emerging markets indeksfond, men spørsmålet relaterer seg til timingen. Min plan nå er å kjøpe meg inn med ca. 70 000 månedlig fremover, hva tenker du om det?

  Svar
  • Jeg skjønner at spm. er rettet mot Finansnerden.
   Jeg er likevel nysgjerrig på hvorfor du solgte deg ut i sommer? Og hvorfor har du lyst til å komme deg inn på markedet igjen nå som prisene er vesentlig høyere?
   «Time in the market beats timing the matket»

   Svar
   • Som sagt, jeg brøt med prinsippene mine, enige i at tid i utgangspunkt slår timing. Men situasjonen virket syk, vi hadde allerede hatt et krakk, pandemien var fortsatt i høygir, realøkonomien gikk stadig mer til helvete, ig likevel var kursene på vei oppover. Jeg tenkte at oppsiden var ytterst begrenset og nedsiden svært høy.

    Men nå, nå har jeg bare akseptert at verden er syk og man kan ikke hoppe av karusellen.

    Svar
 5. Jeg har valgt å prioritere å øke bufferkontoen min den siste tiden, rett og slett på grunn av en ubehagelig opplevelse jeg hadde i fjor. Da ble jeg sykmeldt kort tid etter at jeg hadde begynt i ny jobb, og da fikk jeg bare sykepenger begrenset opp til 6G. Noen vil vel kalle det et luksusproblem, men nå er det nå en gang sånn at jeg hadde budsjettert med en viss utbetaling. I tillegg til at det var sinnsykt sure penger for å bli syk noen dager for tidlig (man får ikke full utbetaling før man har vært 4 uker i ny jobb).

  I tillegg var det mye krøll og feil i utbetalinger fra arbeidsgiver og NAV, slik at jeg fort måtte legge ut for både en og to månedslønner selv. Dette gav mye stress og bekymring i en periode hvor jeg burde ha fullt fokus på å bli frisk. Det har også påvirket økonomien min i hele år. Det er skremmende hvor fort en hverdag med god inntekt, god helse og sunn økonomi kan rakne.

  Jeg har dermed innsett at jeg er av den typen som trenger å ha en ekstra romslig bufferkonto for å føle trygghet i hverdagen. Jeg hadde to månedslønner den gangen, men nå jobber jeg for å ha tre månedslønner på bufferkonto før jeg fortsetter fondssparingen.

  Svar
 6. Hei! Kom over bloggen din i dag, etter å ha opplevd en utrolig verdiøkning av aksjene mine det siste året. Begynte å spare og kjøpe aksjer for det jeg «hadde til overs» hver måned i 2015, da jeg var ferdig å studere. Utviklingen var ganske flat helt til på denne tiden i fjor, men så eksploderte den. I mai 2020 passerte jeg den første millionen, og nå i begynnelsen av desember hadde jeg plutselig 2 millioner! Dette har jeg oppnådd ved å investere likt fordelt i fem «grønne aksjer». Jeg innser jo nå at dette var som å få 12 rette i tipping og at det er en risikabel ferd å fortsette på, siden dette er absolutt hele formuen min, bortsett fra 400 000 i cash (BSU og sparekonto). Sitter nå her og funderer på hva jeg skal gjøre, og har allerede lært mye av å lese det du skriver. Det som er tydelig for meg er at jeg må selge mesteparten av aksjene og få pengene over i indeksfond. Men jeg er litt usikker på hvor mye jeg skal flytte over. Burde kanskje ned i 10% aksjer slik jeg leser dine råd.

  Noe som er veldig fascinerende er at vi begynte på porteføljene våre omtrent samtidig, har hatt omtrent like store innskudd, og oppnådd omtrent samme verdi. Bare at jeg har tatt en enormt mye større risiko enn deg, og egentlig bare har hatt flaks. Det overbeviser meg om at indeksfond er veien videre, og så skal jeg søren meg klare å øke sparingen en god del, til 30 000/mnd. For i kveld har jeg innsett at økonomisk uavhengighet ikke trenger å være så uoppnåelig som jeg tidligere har trodd! Tusen takk for en utrolig inspirerende side. Om du eller andre har gode råd til en nybegynner i fondsverden setter jeg stor pris på det!

  Svar

Legg igjen en kommentar