Helgelesing: Hva rike investorer ofte gjør feil

Også de rike gjør feil når penger skal investeres, samt mer om det å investere, spare og tjene penger.

Det er ikke bare mannen i gata, som sliter med å plassere penger fornuftig. Det viser seg nemlig at flere med mer enn $1 million i investerbare midler feiler i å spre sine investeringer over over ulike aktivklasser, sektorer og regioner. Kall det gjerne å «spre eggene på flere kurver», eller å «diversifisere» slik de sier i media. Det kan i hvertfall en undersøkelse fra Sveits-baserte deVere Group fortelle.

27% av de som ble spurt, sa det å ikke diversifisere nok var deres største feil

Det er overraskende å se en så stor andel rike mennesker innrømmer å ha bommet grovt. En godt diversifisert investeringsportefølje er veien å gå for folk flest. Å spre pengene utover flere aktivklasser, som aksjer, obligasjoner, eiendom, etc, er det beste verktøy for å håndtere risiko. Selvsagt finnes de som taler for konsentrerte porteføljer. Men det å eie kun 5-8 enkelt aksjer er ikke noe for vanlige folk, da det krever vanvittig mye arbeid.

Les også: Hvordan jeg investerer mine egne penger.

Videre sa 23% at de angret på å ikke ha startet og investere tidligere. Det skjønner jeg godt, da tiden er den meste verdifulle ressurs for en hver investor. Samtidig sa 20% at de hadde fokusert for mye på markedets kortsiktige svininger, mens 15% nevnte det å bli følelsesmessig involvert, som deres største blunder.

I tillegg sa 8% at de til tider ikke hadde holdt kontanter nok i bakhånd. Sist nevnte er en særdeles kjedelig feil, da det hindrer en i å utnytte de muligheter som skulle dukke opp. Kommer det en kraftig korreksjon i aksjemarkedet, så er det kjekt å ha mulighet til å handle aksjer på billigsalg.

Les også: Hvorfor du trenger å ha kontanter i bakhånd til investeringer

Vær forsiktig med råd fra investerings- og finansrådgivere

Den enkleste måten å unngå blemmene ovenfor er å lytte til gode råd.

Dessverre er det enklere sagt enn gjort. Rådgivere ansatt i banker og finansforetak har nemlig incentiver som ikke er sammenfallende med dine. Det er derfor viktig å ta ansvar og lære seg å investere ens egne penger fornuftig. Kunnskap om alt fra hvordan det å skru sammen en investeringsportefølje til å beskytte seg mot en selv finnes lett tilgjengelig på internet.

Du har derfor ingen unnskyldning for ikke å ta ansvar for dine egne investeringer.

Les også: Hvorfor finansrådgiveren ikke er din venn

Og med det ønsker jeg alle en strålende helg! Ukens linker finner du nedenfor.

– Finansnerden

Topp lesestoff fra fjern og nær

 _______________

Investere

Spare

Inntekt

Interessant? Da setter jeg pris på om du sprer det glade budskap. Lik Finansnerden på Facebook. Gratis nyhetsbrev får du ukentlig(ish) ved å legge inn epost og navn oppe til høyre.

4 kommentarer om “Helgelesing: Hva rike investorer ofte gjør feil”

 1. Har du vurdert noe mer i det siste å investere i enkelt aksjer? Det er jo spekulering, men ut ifra de tidene vi har akkurat nå er det vel lett å bli frista av det?

  Svar
  • Hei Biggie,

   Har ikke funnet noen enkelt aksjer jeg mener er attraktivt priset, så derfor rolig på den fronten. Har god tid.

   Svar
 2. Hei. Jeg investerte en større sum i Skagen Focus i februar og har avkstning på 10% til nå. Dette er stockpicking med fritt mandat. Fondet er dyrt, bør jeg selge? Hva syns du om fondet

  Svar

Legg igjen en kommentar