Evaluering av aksjeporteføljen(2/5) – Kinesiske aksjer

Etter et år har aksjeporteføljen vokst betydelig! Det er derfor på tide med en gjennomgang for å se nærmere på eksponeringen til kinesiske aksjer.

Per i dag eier jeg kinesiske aksjer gjennom indeksfondet KLP AksjeFremvoksende Markeder 2. Med en sammensetning tilnærmet lik MSCI Emerging Market indeksen består fondet av ca. 25% kinesiske selskaper handlet gjennom Hong Kong børsen. Målet hittil har vært at dette fondet skal utgjøre 20% av aksjeporteføljen, noe som gir kinesiske aksjer en vekt på magre ca. 5%.

Det må være lov å si at å ha kun 5% av porteføljen i kinesiske aksjer i liten grad reflekterer Kinas økonomiske posisjon globalt. Faktisk utgjør landets økonomi hele ca 15% av verdens brutto nasjonal produkt(BNP). Til sammenligning tilsvarer Norsk økonomi kun mikroskopiske ca 0,3%. Til tross for dets betydelige rolle i verden har Kina liten innpass i de brede aksjeindeksene. Jeg har derfor hittil valgt å inkludere indeksfondet Guggenheim China All-Cap ETF(YAO) i aksjeporteføljen.

Med en andel på 5% av porteføljen gir det i kombinasjon med KLP fondet porteføljen en total eksponering til kinesiske aksjer på ca. 10%.

Dette var dog hva jeg anså som optimalt for et år siden.

Good bye Guggenheim China All-Cap ETF

good bye

I dag er jeg derimot mer oppmerksom på utfordringene ved å eie mye kinesiske aksjer, og da særlig de notert i innlandet. For eksempel er det en vanvittig korrupsjon i Kina, slik vi ofte ser i andre umodne markeder. Russland er et annet eksempel på dette. Fellesnevneren for utfordringene er at de kan ses som symptomer på et umodent kapitalistisk system. Problemet er at alt dette rotet går utover meg som aksjonær sine verdier. Inntil kineserne får bedre orden i eget hus vil jeg derfor redusere min andel kinesiske aksjer.

Jeg har derfor valgt å fjerne indeksfondet Guggenheim China All-Cap ETF(YAO) fra aksjeporteføljen. De 5% av aksjeporteføljen fondet utgjorde vil heretter fordeles likt på KLP AksjeFremvoksende Markeder 2 og KLP AksjeGlobal Indeks 4.

Noen utfordringer med kinesiske aksjer

  • Regnskapstall fra kinesiske selskaper har null verdi. Tolk meg ikke feil, det er også mye snusk her i vesten, men det blir peanøtter i forhold til hva som pågår i Kina.
  • Begrenset respekt for privat eiendoms- og opphavsrett generelt.
  • Utstrakt manipulering av aksjekurser, både fra selskapene og myndighetenes side.
  • Umodent aksjemarked fullt av amatører, som sender kursene ut på en berg-og-dalbane tur uten like.
  • Myndighetene går over lik når aksjemarkedet ikke oppfører seg slik de ønsker. At de nå desperat forsøker å stabilisere et vaklende marked, som er priset inn i himmelen sier sitt.
  • Vanvittig prising i forhold til underliggende verdier.

Selv om jeg ikke ønsker å eie eget Kina-fond akkurat i dag, så betyr ikke det at min eksponering til kinesiske aksjer vil forbli magre 5% for alltid. Det viser seg nemlig at MSCI, som er ansvarlig for MSCI indeksene jobber med å inkludere mer av det kinesiske aksjemarkedet i sine indekser. Heldigvis har de ikke hastverk, men på sikt vil aksjer notert på børsene i Shanghai og Shenzen også inkluderes i indeksfond som KLP AksjeFremvoksende Markeder 2.

MSCI og kinesiske aksjer

Aksjer notert i innenlands Kina skulle egentlig inkluderes i MSCI indeksene allerede i sommer, men vanvittig prising og andre tegn på umodenhet sørget for at det ble utsatt. Fra offisielt hold kreves det at kineserne må gjøre mer for å bedre tilgjengeligheten av aksjer for utenlandske investorer. Per i dag er det nemlig begrensinger på hvor mye utlendinger kan få handle, samt at det er utfordringer med å flytte penger ut av landet. Inn er selvsagt intet problem.

Sannsynligvis blir ikke kinesiske aksjer notert i innlandet en del av MSCI sine indekser før om tidligst 2 år. Ifølge Reuters antas det en ett-årig utsettelse før man gjør en ny vurdering i 2016. Når aksjene endelig vedtas å bli inkludert vil det gis 12 måneder pusterom før endringene trer i kraft. Det antas at dette vil gi en strøm på hele ca. $400 milliarder i knitrende kontanter inn i det innenlandske aksjemarkedet på sikt.

Hva betyr dette for min eksponering til kinesiske aksjer?

spørrende investor

Det er derfor kun et tidsspørsmål før mer av det kinesiske aksjemarkedet blir del av MSCI sine indekser. Den dag det skjer vil Kina eksponeringen i MSCI Emerging Markets indeksen øke betydelig fra dagens ca 25%. Man antar at kinesiske aksjer på sikt kan komme til å utgjøre så mye som 44% av indeksen, noe jeg mener vil bedre reflektere Kinas økonomiske posisjon i verden. Indeksfond basert på MSCI Emerging Market indeksen, som KLP AksjeFremvoksende Markeder 2 vil da følgelig måtte øke sin andel kinesiske aksjer tilsvarende.

Med hele 22,5% av aksjeporteføljen i indeksfondet KLP AksjeFremvoksende Markeder 2, vil jeg om noen år kunne ende med en total andel kinesiske aksjer på ca. 10%. Det er omtrent den vektingen jeg hadde da YAO fortsatt var inkludert i porteføljen, og nok en grunn til å kvitte meg med det fondet.

Selv om jeg tar ned eksponeringen til Kina på kort sikt, som følge av utfordringene nevnt ovenfor, så er jeg positiv til kinesiske aksjer i det lange bildet. De trenger bare å få ryddet opp litt! Jeg krysser derfor fingrene for at mye er løst innen MSCI tar galskapen fra det kinesiske innlandet inn i varmen. Heldigvis ser det ut som de vil ta seg god tid og stå bastant på kravene ovenfor kinesiske myndigheter.

Kjære lesere, hva tror dere om kinesiske aksjer på sikt? Og hva tenker dere om at jeg kvitter meg med indeksfondet YAO?

6 kommentarer om “Evaluering av aksjeporteføljen(2/5) – Kinesiske aksjer”

  1. Du har nok rett i at Kina er ganske risikabelt. Men det kommer vel samtidig litt an på hvilke børser en handler på. Så vidt jeg forstår er Hong Kong en «normal» børs, og der har jo ikke svingningene vært så store – det er Shanghai og Shenzhen som har gått amok. Så da er jo spørsmålet hvor ETFen din handlet aksjene sine?

    Svar
    • Hei Småsparer,

      Her er det snakk om innenlands Kina. Mulig jeg ikke var tydelig nok på det punktet. Aksjene på Hang Seng er mer edruelige priset, men siden også de er utstedt på kinesiske selskaper, så er de også preget av regnskapsjuks, etc. Eneste forskjell, slik jeg ser det er at prisingen i Hong Kong er mer edruelig som følge av at det her er et mer åpent marked.

      Svar
      • Hei, har selv 2,5 % i iShares MSCI China som har alle kinesiske aksjer notert i Hong Kong. Du linket en Morningstar-artikkel som konkluderte med at detvar best å eie Hong Kong baserte kina-aksjer (H etc). Eier også 2,5% i rent Hong Kong fond og 2,5% i Taiwan. Det får holde. 🙂

        Svar
  2. Jeg synes du oppsummerer og bekrefter mye det jeg har tenkt om Kina også, men i tillegg:
    – Store globale selskaper gir også en del eksponering mot Kina. Mye av veksten som er prisa inni Apple-kursen er slik jeg har forstått det nødt til å komme nettopp der. Slik det globale kapitalsystemet fungerer kanaliseres mye penger gjennom de amerikanskje børsene nesten uavhengig av hvor i verden veksten skjer og å eie mye i USA er helt riktig.
    – Jeg tenker å kjøre kjøp og sitt i KLP Aksjeverden, som følger MSCI ACWI og dermed kommer til å vekte opp Kina og India automatisk.
    – Det er forskjell på økonomisk vekst og vekst på børsen. Jeg er ikke sikker på at det er riktig å forvente sterkere børsvekst i framvoksende markeder enn i modne markeder, selv om den generelle BNP-veksten blir sterkere der. Den viktige grunnen til å være eksponert mot emerging (og frontier) markets kan være risikospredning.

    Jeg kommer sikkert til å lese og poste litt i bloggen din framover, jeg er utdanna samfunnsøkonom men nå er det lenge siden jeg har holdt på med aksjer, dette er et spennende felt!

    Svar
    • Hei Are-Harald,

      Takk for god og utfyllende kommentar.

      Vinkler man ting rett, så har vel omtrent alle verdens selskaper Kina-eksponering på et eller annet vis? Bare tenk på oss her hjemme på oljeberget, som er helt avhengige av at kineserne fortsetter å være storforbrukere av olje. Uten en fornuftig oljepris stopper norsk økonomi med privat forbruk, etc rimelig kjapt.

      Ellers må jeg bare si at KLP AksjeVerden Indeks er et av mine favoritt fond. KLP er eneste aktør her til lands som virkelig satser på indeksforvaltning, samt eneste jeg stoler på har et langsiktig perspektiv til det. DNB er jeg mer skeptisk til, da de styrer mer etter kortsiktig fortjeneste.

      Ser frem til flere kommentarer fra deg!

      Svar

Legg igjen en kommentar