Derfor kan den andre millionen bli like hard som den første

Den andre millionen skal i teorien være enkel. Her forklarer jeg hvorfor den kanskje ikke blir det likevel.

Alle sier den andre millionen investert blir mye enklere enn den første. Grunnen til det er at jeg med en million allerede investert vil få solid drahjelp fra rentes rente effekten. Men hva hvis børsfesten dabber av? Aksjemarkedet har jo steget relativt jevnt siden 2009, med unntak av «humpen» i 2011. Dermed er det kun ett tidspunkt før det smeller igjen, og da kan millionen jeg allerede har fort bli kuttet i to.

Et fall på rundt 25-30% ville i hvert fall ikke overraske. Prisingen i det globale aksjemarkedet, altså den vestlige verden, er jo tilsynelatende stiv. Samtidig kan selv et mindre børsfall stikke kjepper i hjulene for meg, dersom det blir et seigt fall, hvor aksjemarkedet bruker lang tid på å hente seg inn. Så selv om jeg investerer alle pengene i aksjefond, er det ikke sikkert den andre millionen går raskere enn de fem årene jeg brukte på den første.

Ingen ting er garantert her i livet.

Min andre million kan også bli vanskelig

Jeg brukte rett over fem år på å skaffe min første million investert i aksjefond. Den var hard! Hvis vi lever i en ideell verden, når jeg min andre million i løpet av tre år.

Det forutsetter følgende:

  • En million kroner allerede investert i aksjefond
  • Investerer kr 250.000,- hvert år ved årsskifte
  • Oppnår 7% årlig gjennomsnitlig avkastning fremover

Da kan utviklingen bli like polert som de grå søylene i diagrammet nedenfor.

Diagram: Her ser du utviklingen på en million kroner investert og kr 250.000,- i årlig sparing i aksjefond til 3%, 5% og 7% årlig gjennomsnitlig avkastning over fire år.

Men tror du virkelig jeg er så heldig?

Hah! Glem det.

Selvsagt ville det vært hyggelig, men jeg synes det blir optimistisk. Joda, aksjemarkedet burde kunne gi 7% årlig gjennomsnittlig avkastning på sikt. Men gjennomsnittlige avkastningstall er ubrukelige tre-fire år frem i tid. Samtidig er aksjemarkedet i utviklede markeder, hvor de fleste investerer, priset langt over historiske nivåer. Slikt får naturlig nok konsekvenser for forventinger til avkastningen.

Lav forventet avkastning fremover?

For eksempel forventer denne modellen fra Research Affiliates at årlig avkastning i store amerikanske selskaper vil ligge rett over prisstigningen, altså inflasjonen, de neste ti årene.

Nesten på linje med en god bankkonto der altså.

Store amerikanske selskaper er slike du finner i aksjeindeksen S&P 500, som består av de største og mest omsatte selskapene notert i USA. Dette står i sterk kontrast til avkastningen i årene siden Finanskrisen. Samtidig bør det vekke de som sitter med alle pengene i ett indeksfond som følger MSCI World indeksen. Denne består nemlig av rundt 54% store amerikanske selskaper. Forventingene kan selvsagt være feil, men det er i hvert fall verdt å gjøre en egen vurdering.

Her kan du selv leke rundt med forventet avkastningen for ulike aktivaklasser.

Nå er det vanskelig å si noe om forventet avkastning i aksjemarkedet, men at den vil reflektere den økonomiske utviklingen i selskapene over tid, er ganske sikkert. Jeg tar derfor ikke slike modeller som en fasit. I stedet ser jeg det som en påminnelse om hvor viktig det er å spre pengene mine på tvers av faktorer som selskapsstørrelse, bransjer og geografi.

Les også: Den første millionen var verst, og Charlie Munger er enig

Hva hvis børsfallet under Finanskrisen gjentas?

Diagram: Her ser du utviklingen på en million kroner investert og kr 250.000,- årlig spart i aksjefond (MSCI World) fra januar 2008 og til og med 2012.

Hva hvis vi opplever lignende børsfall som under Finanskrisen i 2008-09?

Over ser du hvordan en million kroner investert i det globale aksjemarkedet(MSCI World) kombinert med kr 250.000,- i årlige innskudd, ville utviklet seg fra begynnelsen av januar 2008 og til og med 2012. I januar 2008 lå det globale aksjemarkedet rett rundt en av de mindre toppene før børsfallet virkelig satte fart utfor kanten. Etter tolv måneder var markedet ned rundt 40%, men så kom det seg relativt raskt igjen.

I et slikt tilfelle ville det ta meg litt over 4 år å nå den andre millionen.

Greit, aksjemarkedet seg overraskende kjapt under Finanskrisen. Så la oss se hva som ville skjedd under et mer seigt og varig børsfall.

Hva hvis børsfallet etter IT-boblen gjentas?

Diagram: Her ser du utviklingen på en million kroner investert og kr 250.000,- årlig spart i aksjefond (MSCI World) fra 31 desember 1999 og til og med 2004.

Hva hvis vi nå får et børsfall som da IT-boblen sprakk på tampen av 1999?

Dette børsfallet var annerledes enn det under Finanskrisen i det globale aksjemarkedet. For teknologitunge aksjeindekser, som NASDAQ Composite, var det selvsagt enn tøffere dans, men der er uansett ikke porteføljen min i betydelig grad. Faktisk tok det hele tre år før børsfallet i det globale aksjemarkedet snudde opp igjen.

Her ville jeg ikke rundet min andre million før et stykke ut i det femte året.

Det er omtrent like lang tid som jeg brukte på å skrape sammen den første millionen.

La oss krysse fingrene for at det ikke skjer!

Den andre millionen kan altså ta tid

Det er ikke gitt at den andre millionen blir så mye enklere enn den første. Jeg blir i hvert fall skeptisk når alle sier det vil gå raskt, selv med dagens forventninger til fremtidig avkastning i aksjemarkedet. Selvsagt ville jeg sett det annerledes hvis vi ikke var langt inne i en av tidenes lengste oppgangsperioder. Men hvem vet egentlig noe som helst?

Kanskje har jeg flaks og runder den andre millionen i løpet av få år, som en dans på roser, men da helst uten tornene.

Hva tror du?

Kjære lesere, hva er deres erfaringer med den andre millionen? Gleder meg til å høre!

25 kommentarer om “Derfor kan den andre millionen bli like hard som den første”

  1. Gratulerer med å ha nådd ein million ! Det er ein stor inspirasjon for oss andre 🙂

    Du kan sjølvsagt nå to millioner med stor letthet viss du berre var villig til å ta opp boligkreditt og skyte pengene inn i markedet. Men det er jo ikkje sikkert det lønner seg på sikt.

    Men kva skal til for at du skal benytte boligkreditten til å skyte pengene inn i indeksfond ?

    Svar
    • Hei Anders,

      Takker! Utrolig hyggelig å høre. Hehe, da blir det jo ikke noe gøy. Bruker ikke kreditt til å kjøpe på disse nivåene, selv om finansiering er billig om dagen. Forresten, så er den kreditten byttet ut med ca en kvart million i kontanter. Aksjemarkedet fremover vil avgjøre om de går med til å kjøpe aksjefond eller nedbetale gjeld. Renten er på vei opp foreløpig, så får vi se hvordan det utarter seg fremover. Begynner å kjøpe meg opp med ekstra penger ved fall over 20% og gradvis mer på vei nedover. Får skrive et innlegg om det en dag!

      Svar
  2. Veldig bra jobbet. Det er økende volatilitet i markedene for tiden. Sjansen for en større korreksjon er stor. Det skulle vel gå fint å sitte på cash en periode, for så å kjøpe seg inn igjen, forhåpentligvis til lavere priser. Det som går fort opp, kommer ofte enda fortere ned….

    Svar
    • Hei Oddvin,

      Takk! Må alltid ha litt kontanter i bakhånd i tilfelle muligheter byr seg. Samtidig er det en felle å ha for mye kontanter, da det er umulig å vite hva markedet vil finne på på kort sikt. Den lange trenden er fortsatt opp på lang sikt, hvis ikke klimakrisen knekker hele systemet for godt da.

      Svar
  3. Jeg ville jo ha spart cash ved siden av investering dersom du tror noe kommer til å skje. Og noe kommer garantert til å skje. Man vet aldri når 🙂
    Leser ut ifra svaret ditt til Anders at du har ca 25% i cash?Og det er vel dette Buffett & co også snakker om. Mener han sa at han har 20-25% cash liggende til det kommer dårlige tider.

    Så gjenstår det bare å ha baller til å investere de 25 prosentene når blodet flyter i gatene og man har mest lyst til å selge seg ut og redde ræva si for å så legge seg inne i et mørkt rom i fosterstilling. Det er nok en kunst å klare og investere når det går som verst.

    Svar
    • Hei Thomas,

      Ja, noe kommer garantert til å skje. Men når? Umulig å vite. Derfor viktig å ikke ha for mye kontanter heller. Det er en grunn til at standard porteføljen typisk består av 75 prosent aksjer og 25 % rentepapirer. Ellers er det også umulig å vite hvordan man vil reagere ved større børsfall, hvis man ikke har opplevd det før. En enkel måte å finne ut av det er å kjøpe litt kryptovaluta på spek 😉

      Svar
  4. Tja.. jeg investerer i skilpaddefart og nådde millionen for 1,5 år siden og er nå på 1,5 million, som vel tilsier at jeg når 2 millioner 3 år etter den første millionen. Så du som investerer i sneglefart når ikke 2 millioner før om 4 år. Du kan ihvertfall se langt etter å nå FYM innen april 2026- det er litt av ei tidtrøyte du har inspirert meg inn på…

    Svar
    • Hei Mister,

      Grattis med fin flyt! Haha. Gjelder å være selektiv på hva man lar seg inspirere ut på 😉 Husk å leve på veien også! For når du er i mål er følelsen sannsynligvis bare «blæh». Samme når man tjener mer og mer penger. Man begynner bare å innse at det finnes viktigere ting i livet enn penger. Selv om det er digg ha en del av det! Men å ofre sine beste år på kun jobb og sparing er nok en dårlig ide.

      Svar
      • Gratulerer så mye med delmålet?. Har valgt å ikke stemme på antall år, og tror ikke jeg ville hengt meg så mye opp i det. Om det skulle ta 4år å nå 2 mill, så kan det fort være 3 mill om 5år. De grunnleggende reglene som tålmodighet, disiplin, risikovilje og å kjøpe i nedoverbakke står fast. Det motiverer mere å tenke 10-20 år fremover for min del, samt å handle i grønne aksjer?

        Om alle børser i verden kollapser og ligger nede i årevis, så tror jeg vi har andre ting å bekymre oss for enn penger.

        Svar
        • Hei Jørn,

          Absolutt. Hvis aksjemarkedet går ad dundas i flere år, er det fysiskt gull, hermetikk og ei hagle so gjelder. Verdens mest defensive investeringsstrategi 😉

          Takk!

          Svar
  5. Haha, følelsen er «blæh» allerede 😀
    Jepp, fins viktigere ting i livet enn penger, men så er det nå en gang sånn at det er penger som gir friheten til å gjøre de tingene som er viktigere i livet enn penger…

    Svar
    • Hva er disse tingene?

      Jeg mener det er svært lite her i livet som krever mye penger: Venner, sex, forhold, friluftsliv, reise krever ingen eller svært lite penger…

      Hilsen pensjonist (32)

      Svar
      • Trenger vi å gå inn i en diskusjon om hvilke ting her i livet som krever mye penger? Alt er relativt 🙂
        Men gratulerer med å kunne nyte tidlig pensjonisttilværelse med nøysom dame som gir deg sex uten å stille større økonomiske betingelser 😉

        Svar
  6. Det må føles bra å ha nådd den første millionen! Blir spennende å følge deg mot den neste også.
    Jeg tror aksjemarkedet kommer til å gå litt «trådt» fremover samtidig som at livet skjer, så jeg gjetter på at det kommer til å ta deg 4 år å nå den neste. Sånn, da ligger det ute på internettet, så blir det spennende å se hvor nære jeg klarte å gjette.

    Uansett hvor lang tid det tar, lykke til med den neste millionen!

    Svar
    • Hei Atferdsøkonomi,

      På den lyse siden, hvis markedet skrangler og den andre millionen tar laaang tid, så vil den tredje og fjerde komme raskt 😉 Takk!

      Svar
  7. Gratulerer med den første millionen! Det blir spennde og følge deg på vei til million nr 2. Jeg lurer på en ting, er du gjeldfri også?
    Jeg prøver å fokuserer på å betale ned gjelden i den første omgang, samtidig som jeg investerer 5K i mnd i aksjefond. Så per definisjon holder jeg vel på med millin nr 1 enda.

    Svar
    • Hei S,

      Takker! 😀 Gjeldfri? Nei. Var, men fikk en bra deal på bolig høsten 2017, da ingen ville kjøpe eiendom i Oslo, så nå er det boliglån igjen.

      Svar
  8. Gratulerer med millionen spart! Har lest nesten alt på bloggen din siden jeg oppdaget den tidligere i år. Et spørsmål om motivasjonen din. Du vil ha FU penger, og være økonomisk uavhengig. Jeg er halvveis der, på en måte. Har (drømme-)bolig, hytte, bil og båt og null gjeld. Formuen (10 mill i fast eiendom)skapte jeg hovedsaklig gjennom å låne meg opp på flere utleieboliger som jeg til slutt solgte . Hadde normalish inntekt før og nå er jeg selvstendig næringsdrivende med lav inntekt, null cash, null aksjer, null avkastning og myyye frihet. Spørsmålet : FU penger, hvordan har du klart å oppretteholde motivasjonen til å jobbe og spare etterhvert som gjelda ble betalt ned? Levekostnadene er så lave uten gjeld, at jeg føler meg langt på vei uavhengig. Men skulle gjerne hatt litt aksjer og cash da. Solgte jeg meg ut for tidleg? Jeg gidder ikke jobbe så mye som før. Bør jeg skjerpe meg eller nyte livet?

    Svar
    • Hei Umotivert 40-åring,

      Takker! Gøy at du liker bloggen. Enkelt: Jeg var lei av jobben min da jeg startet dette prosjektet. Og så er jeg villig til å gå langt for å ha frihet til å gjøre som jeg vil. Nå høres det ut som du er der da 😉 Du må gjøre som du vil. Viktig å finne den livsstilen som passer deg best!

      Svar
    • Høres ut som om du har investert i masse utgiftsposter (assets som faller i verdi og krever masse løpende utlegg). Hva er vitsen med det?

      Svar
  9. Hei finansnerden!

    Du skriver en veldig bra blogg. Jeg har fått mange gode tips og triks av deg. Keep up the good work!

    Selv så investerer jeg i utbytteaksjer ved å reinvestere all utbytte ved fallende eller stigende trender i enkeltaksjene. Er litt jobb å følge med i de enkelte aksjene , men alt dreier seg om hva man vil bruke fritida si på : ) Ser alltid på årsregnskap , balanseregnskap og kontantstrøm før jeg investerer eller reinvesterer. Har funka greit for meg. Uansett så mener jeg det er bedre å reinvestere pengene enn å forbruke de på masse unødvendige ting.

    Svar

Legg igjen en kommentar