Aksjeporteføljen endelig over kr 415.000,- i 2015

Alle indeksfond er i minus, men siste kjøp bringer aksjeporteføljen over målstreken for 2015

Aksjeporteføljen har steget i verdi fra kr 405.535,5o til kr 422.763,- den siste måneden. Det er en økning på kr 17.227,50, hvorav kr 5.500,- er fast sparing i KLP-fondene og kr 24.857,- er kjøp av Vanguard Small-Cap Value ETF(VBR). Totalt har jeg for perioden investert kr 30.357,-. Av de kr 30.357,- er kr 5.441,- fra salget av Norsk Hydro(NHY) i november. Disse pengene gikk med til å kjøpe VBR, som planlagt. Justert for innskudd fra egen lomme er aksjeporteføljen ned ca. 3,3% siden forrige porteføljeoppdatering.

Til tross for et noe urolig marked den siste tiden, så ender aksjeporteføljen godt over verdimålet for desember på kr 415.000,-. Med dette i boks er det naturlig å bruke inntekten for de neste ukene til å nedbetale gjeld. Det kan vise seg lurt, da 2016 kan se ut til å bli et ruskete år for norsk økonomi.

Tabell: Aksjeporteføljens innhold og verdier 15 desember 2015.

Aksjeporteføljen 15 desember 2015

Aksjeverdiene opp, til tross for urolige markeder

Etter to måneder med positiv utvikling har markedet gitt aksjeporteføljen en mikroskopisk kilevink. At akseverdiene er ned ca. 3,3% har lite å si. Som langsiktig investor er det i min interesse å få mest mulig verdi for pengene. Det betyr at jeg i det stille ber for en skikkelig korreksjon, slik at jeg kan fråtse i billige aksjer.

Av diagrammet nedenfor ser du hvordan aksjeporteføljen har utviklet seg siden 15 mars 2014 og frem til i dag. Siden oppstarten i fjor er porteføljens verdi på god vei mot kr 500.000,- i investerte midler.

Diagram 1: Fuck You Money Porteføljen for perioden 15 mars 2014 – 15 desember 2015

Fuck you money porteføljen 15 desember 2015

Indeksfondenes utvikling

Alle indeksfondene er i minus for perioden. Mest juling fikk KLP AksjeFremvoksende Markeder 2, som er ned hele 5,19% etter økt bekymring for fremvoksende markeder. Om det er berettiget eller ei er vanskelig å si, men så lenge aksjene prises under historiske snitt, så er jeg en fornøyd kjøper. Nest verst var KLP AksjeNorge Indeks 2 med en avkastning på minus 4,55%. Ettersom oljeprisen(brent) har falt under $40 fatet er det ikke så rart at den «oljetunge» Oslo Børs justerer ned. Jeg sier «oljetung» i parentes fordi krisen i oljenæringen gjør indeksen stadig mer eksponert til annet enn oljesøl.

Diagram 2: Indeksfondenes utvikling den siste måneden(KLP AksjeGlobal Indeks 4 i oransje).

Indeksfondenes utvikling siste måned

Den norske kronen fortsatt svak

De fleste har fått med seg at oljeprisen(brent) igjen har justert ned(se diagram 3). Som vanlig har det bidratt til å holde den norske kronen(NOK) i sjakk målt i mot amerikanske dollar(USD). Med relativt stabile valutakruser, så er det lite valutaeffekter å spore i aksjeporteføljens avkastning denne måneden. Samtidig skal det bli interessant å se utviklingen fremover, nå som den amerikanske sentralbanken har hevet renten med 0,25%. Hvorvidt USD vil styrke seg fremover vet jeg ei. Hva som er sikkert er at det var surt å betale hele NOK 8,66 per 1 USD, da jeg kjøpte 29 andeler i VBR!

Diagram 3: Oljeprisens utvikling 15 oktober – 14 november 2015.

oljeprisens utvikling desember 2015

Avstanden til aksjeporteføljens målbilde minsker

Kjøpet av andeler i VBR for kr 24.857,- bedrer balansen i aksjeporteføljen betydelig. Selv om det fortsatt er et stykke igjen til hva jeg anser som optimalt, så er jeg endelig på rett vei. Joda, de største KLP-fondene utgjør fortsatt en større andel enn ønsket(se diagram 4). Til sammen utgjør de hele 55,1% av porteføljen. Men økt fokus på kjøp av ETF`er i 2016 vil sannsynligvis bidra til å utjevne ulikhetene ytterligere fremover.

Diagram 4: Aksjeporteføljens sammensetning per 15.11.2015(blå) og målbildet(oransje).

akjseporteføljens målbilde vs. faktisk

Kjære lesere, hvordan har deres investeringer utviklet seg den siste måneden? Og hva tror dere om dollaren fremover, nå som den amerikanske sentralbanken har satt opp renten?

15 kommentarer om “Aksjeporteføljen endelig over kr 415.000,- i 2015”

  1. Hei, grattis med nådd mål! Jeg lurer på om du kan legge ut excelmalen du bruker til å holde oversikt over utviklingen til porteføljen din, lett litt rundt men ikke funnet noe… 🙂

    Svar
  2. Excel er konge, men sjekk også Morningstar sitt portefølje verktøy på hjemmesiden deres. Der kan du også måle porteføljen din opp mot en masse indekser, og få god oversikt over utviklingen og avkastning.

    Svar
  3. Gratulerer!

    Jeg leser om slice and dice på bogleheads sin wiki og tenker på deg. Har du oversikt over hvor mye du bruker i kurtasje, per år, i form av basispunkt?

    Du har mye small caps og value, men ikke kvalitet, minimum volatilitet eller momentum. Jeg går for 100% multifaktorfond for indeksporteføljen min.

    Svar
  4. Ein god del av dine ETF´ar kan du også få kjøpt på Nordnet. Du må berre søke med det korrekte namnet. Eg berre nemner det i tilfelle dette ville ha vore enklare for deg. Underteikna var på Nordnet messe på tirsdag denne veka, og spurte nettopp kvifor dei ikkje hadde fleire Vanguard fond, og då sa ho at dei ikkje har lov å reklamere på fonda, så difor kjem fonda først opp viss du søker direkte på namnet.

    ***

    Inspirerande å sjå at din formue aukar. Mine pengar har fulgt omtrent den same banen som dine pengar. Eg har riktignok tatt opp eit lån for å finansiere mine indeksfondinvesteringer. Den siste månaden har mine investeringer gått litt opp, men samla sett sidan mars 2015 har dei gått litt ned. Særleg har mykje kurtasje og spread på aksjer spist opp ein liten del av min formue.

    Men eg sparer i BSU og i IPS i tillegg til aksjefond, så i dei to første kontoane tener eller sparer eg sikre penger. Det er hyggeleg.

    Svar
    • Hei Vidde,

      Takk, takk. Fortsatt bare småpenger. I kroner og øre blir det ikke mer enn en helt grei bil, foreløpig 😉

      Svar
      • Med risiko for å kunne fornærme noen av dine lesere, ville jeg vært forsiktig med å kalle 422.763,- for småpenger, det gjelder dog ikke meg, jeg kaller 422.763,- for lommerusk:D

        Svar
  5. Du har tidligere sagt at hvis du nå skulle valgt indeksfond på nytt så ville du ha droppet KLP Aksje Norge indeksII. Argumentene for å beholde dette fondet har vært at du ikke vil realisere gevinst og at du likesågodt bare kan fortsette med det siden du først har begynt.
    Siden du egentlig ikke ser grunn til å investere i dette fondet og siden det nå ikke kan realiseres gevinst fra det, så sliter jeg med å forstå logikken i at du ikke velger å selge deg ut og heller reinvesterer pengene i EFV?

    Svar
    • Hei Mister,

      Beholder det inntil videre, da jeg ikke er interessert i å dra på meg ekstra skattekostnader per i dag. Enkelt og greit. Uansett småpenger som står her, så kommer ikke til å bruke tid på argumentere fordeler/ulemper ved det. Skulle jeg velge å kvitte meg med det, så vil jeg nevne det i de løpende porteføljeoppdateringene.

      God jul! 🙂

      Svar
  6. Godt nyttår finansnerden!!

    Jeg er nybegynner og leter etter gode råd for å starte med fondsparing. Veldig interessant og nyttig å lese på siden din.

    Jeg skal sette av penger til ungene mine. Tenkte å starte med rundt 20 000 per unge (3 stk), og deretter gå over på månedlig sparing. Etter å ha lest på siden din, så forstår jeg at indeksfond kan være tingen for meg.

    Kan du gi meg noen anbefalinger på hvilke fond jeg bør velge?

    Mvh Andy

    Svar
    • Hei Andy,

      Ønsker man å gjøre det enkelt kan man sette opp fast sparing i et globalt indeksfond. F.eks KLP AksjeVerden Indeks(verdensindeksen) er et godt alternativ. Husk at man bør ha minst 10 års horisont på aksjesparingen og mage til å tåle å se verdiene halveres underveis.

      Godt nyttår til deg også! 🙂

      Svar
  7. Da er det visst på tide å ønske en god følgesvenn et godt nyttår og med det forhøre seg litt om hvordan Finansnerden tenker å gjøre sitt 2016 til et godt nytt år:
    Fra porteføljeoppdateringen ovenfor siteres følgende: «..naturlig å bruke inntekten for de neste ukene til å nedbetale gjeld. Det kan vise seg lurt, da 2016 kan se ut til å bli et ruskete år for norsk økonomi.»
    Kan du utdype hvorfor du vil prioritere å nedbetale gjeld de neste ukene og i hvilken grad dette vil gå ut over inntekt som skal gå til investeringer?
    Har du satt deg noe investeringsmål for 2016?
    Kan du si litt om hvor stor del av inntekten du (i utgangspunktet) tenker at skal gå med til nedbetaling av gjeld og hvor mye som skal gå med til investeringer i 2016?

    Svar
    • Hei mister,

      Nedbetale gjeld: Fordi årets verdimål er nådd. Fin mulighet til å nedbetale litt ekstra på lånet på tampen av året.

      Nye mål, etc for 2016 kommer i eget innlegg om noen dager.

      Svar

Legg igjen en kommentar