Helgelesing: 7 tegn på at du aldri vil bli rik

Syv tegn på at du aldri vil bli rik, samt topp lesestoff om å investere, spare og tjene penger.

Alle har vi den samme muligheten til å bygge formue. Det virker kanskje litt naivt, men det stemmer godt for de fleste av oss født i Norge. Jeg sier derfor som Christian Vennerød, best kjent fra Luksusfellen:

«Nesten alle kan bli rike»

Så, hva tror du er sjansen for at du selv vil ende opp som formuende?

Det kan være vanskelig å si. Nedenfor finner du i hvertfall syv tegn på at du er på feil spor.

1. Du fokuserer for mye på sparing

Sparing er essensielt for å bygge formue. Likevel er det viktig å ikke glemme å tjene penger. Det er nettopp hva de rike fokuserer på.

Folk flest ivrer etter å snu på krona, men glemmer å se etter muligheter for å tjene mer. Det er synd, da kostnader kun kan kuttes til et visst nivå før livet blir for kjipt. Inntekten derimot kan økes uendelig, bare begrenset av egne evner og motivasjon for å lykkes.

Les også: Hvordan bli økonomisk uavhengig

2. Du investerer ikke egne penger

Du må lære hvordan penger kan forvandles til enda mer penger. Det er hva som kalles «å investere», og det tidligere du starter, desto bedre.

I snitt investerer amerikanske millionærer ca. 20% av inntekten hvert år, sier populisten Ramit Sethi. Jeg synes selvsagt det er alt for lite. Rikdom måles uansett ikke ut i fra hva en tjener, men hvor mye som er spart og investert over tid.

Jo mer du klarer å sette av til investeringer, desto bedre.

Les også: Hvorfor du skal investere i aksjer

3. Du er fornøyd med en vanlig fast inntekt

Vanlige folk får en fast sum per time de arbeider, mens de rike velger å få betalt etter resultatene de leverer. De er derfor typisk selvstendig næringsdrivende.

Mens de formuende starter bedrifter og bygger formuer, så saboterer vanlige folk seg selv ved å holde fast ved en «trygg»og fast lønn for arbeidet de gjør.

4. Du kjøper skrot du egentlig ikke har råd til

Hvis du lever over evne, så vil du aldri bli rik.

Selv om du tjener fett, så er det ingen grunn til å kaste bort pengene på en overdådig livsstil.

Du kan like gjerne innse det først som sist, andre mennesker blåser i om du har den feteste bilen, dyreste kokken eller kvasseste dressen. De har nemlig nok med å bekymre seg over hva andre synes om dem selv til å bry seg om deg. Det er derfor ingen grunn til å kaste bort alle pengene på fancy ting.

Sørg for å bli kjent for å være flink, hardtarbeidende og pålitelig. Det vil ta deg lenger i livet enn en ny Audi S6.

Les også: Hvordan jeg klarte å spare kr 225.500,- på 10 måneder

5. Du bruker penger først, og sparer hva enn som er igjen

Hvis du har ambisjoner om å bli rik, så må du betale deg selv først.

Folk flest betaler derimot alle andre enn seg selv først. Pengene går med til forbruk, regninger og annet søl. I stedet for slik destruktiv atferd bør man sette av penger til investeringer før man betaler andre. Sett til side opp til 50% av inntekten etter skatt, og automatiser prosessen. Slik vil du aldri se pengene som forsvinner til sparing, og du lærer å leve på mindre.

Les også: Hvordan jeg sparer mye penger

6. Du forfølger noen andres drøm i stedet for din egen

Hvis du ønsker å bli suksessfull, så må du elske hva du gjør.

Dessverre gjør mange feilen å forfølge noen andres drømmer. Det er fort gjort å henge seg opp i hva ens foreldre ønsker, fremfor hva man drømmer om selv.

Hvis du jakter noen andres drømmer og mål, så er det stor sjanse for å ende opp ulykkelig. Det gjelder særlig i arbeidslivet. Du vil ganske enkelt ikke ha entusiasmen og lidenskapen nødvendig for og lykkes.

7. Du trår sjelden utenfor komfortsonen

Hvis du ønsker å bygge formue, så må du bli vant med usikkerhet og ubehag.

Fysisk, psykologisk og følelsesmessig behag er målet i den jevne nordmanns tankegang. Det er et dårlig utgangspunkt, da entreprenørskap og investeringer vil kreve at du tåler et visst nivå av plager. Det er derfor viktig å kunne ha det bra med deg selv, til tross for usikkerheten som råder.

Og med det ønsker jeg dere alle en herlig helg! 🙂

– Finansnerden

Topp lesestoff fra fjern og nær

 _______________

Investere

Spare

Inntekt

Interessant? Da setter jeg pris på om du sprer det glade budskap. Lik Finansnerden på Facebook. Gratis nyhetsbrev får du ukentlig(ish) ved å legge inn epost og navn oppe til høyre.

9 kommentarer om “Helgelesing: 7 tegn på at du aldri vil bli rik”

 1. Gode varsellamper det der. Personlig er det nok kjennetegn 7 jeg sliter mest med selv. Jeg kunne med fordel vært flinkere til å utfordre komfortsonen min på pengefronten.

  Og takk for link. 🙂

  Svar
  • Hei Vidde,

   Godt innhold er til for å deles. Bare hyggelig å linke til slikt materiale. Å gå ut av komfortsonen er viktig for å lære nye ting. Ikke noe jeg selv har issues med. Punkt nummer 3 derimot har jeg slitet med inntil nylig. Det var nemlig overraskende tøft å komme i gang med å bygge inntektskilder utover A4 jobben.

   Svar
 2. Veldig enig i punkt nr. 1. Det er veldig mye fokus på sparing (les spareblogger og aviser), men ikke fullt så mye på hva man kan gjøre for å tjene mer penger. Men misforstå meg rett; sparing er viktig det også!

  Svar
  • Hei Finanssans,

   Hyggelig å se deg her på bloggen.

   Ja, de fleste velger å fokusere på det som krever minst. Nemlig å kutte kostnader. En grunn til at nettet florerer av kjedelige sparetips. Bare så synd at det kun har begrenset effekt når formuen skal bygges. Klarer man derimot å kombinere det med å bygge inntekten, så er man langt på vei.

   Svar
 3. Dette er forsåvidt en grei måte å fortelle folk hva de gjør feil i veien til rikdom!
  Men det kan nok være mer vanskelig enn de punktene som legges opp her. Personlig mener jeg at ambisjonen om å «bli rik» ofte defineres feil. Og at folk flest ikke helt forstår hva som skal til utenom disse punktene. Første bud hvis en skal bli «rik» er å finne sitt mål, som er interessant nok til å dedikere så mye tid som mulig. For det er ufattelig mye jobb som ligger bak rikdom. Og ved å jobbe steinhardt mot et mål som kan bli uinteressant halvveis er en fallitt mange har truffet på.

  Ellers en fin liten guide til de som har høye ambisjoner!

  Svar
 4. Dette var i motsetning til mange andre «bli rik» artikler ganske nyttig info. Takk for ryddig innhold.

  Svar
 5. jeg vil si at det og spare er lurt, men hugs at invisteringer i smarte ting kan og hjelpe på og bli rik

  Svar
 6. Hvordan kan jeg spare når inntekten 20 000kr i måneden 14355 kr til hus leie og bil bensin telefon strøm plus mat

  Svar

Legg igjen en kommentar