Slik rydder du opp i dyr kredittkortgjeld

Mange drukner i dyr kredittkortgjeld. Heldigvis er det lett å rydde opp: Samle alt på et sted og til lavest mulig rente. Det er i hvert fall en start.

«Godkjent» stempelet sitter løst hos tilbydere av kredittkort om dagen. Det er derfor ikke rart nordmenn roter det til, og ender opp med svinedyr gjeld til ørene. Å trekke kredittkortet kan nemlig koste deg dyrt, hvis du ikke betaler utestående i helhet ved forfall. Det stopper likevel ikke folk fra å trekke kredittkortet på alt fra ny iPhone og reiser til egenkapital til bolig.

Resultatet er et hav av uoversiktlig kredittkortgjeld, og ingen har skyld enn gjeldsslavene selv.

Hallgeir i Luksusfellen på TV3 blir dermed ikke arbeidsledig med det første.

Heldigvis er det ting du kan gjøre for å rydde opp i gjelden før det går for langt. Vi skal nå se hvordan du som er i uføre etter uvettig bruk av kredittkort kan få orden på økonomien igjen i tre enkle steg.

Steg 1: Få oversikt på kredittkortgjelden

Hvor mye skylder du totalt?

Gjeld fra kredittkort er noe av det dyreste du kan pådra deg.

Det gjelder derfor å få oversikt på hvor mye du skylder, før rentekostnadene spiser deg levende. For eksempel har 293 av 305 kredittkort hos Finansportalen en effektiv rente på over 25 prosent. Har du kr 100.000 utestående til slike betingelser, og ikke nedbetaler, så vil bare rentene øke gjelden med kr 25.000,- i løpet av 12 måneder.

Det er mye penger for en gjennomsnittlig lønnsmottaker!

Steg 2: Samle kredittkortgjelden til lavest mulig rente

Kan du få bedre betingelser på gjelden et annet sted?

Det kalles å refinansiere, og handler om å bli kvitt kredittkortgjelden raskere.

Jo mindre du betaler i renter og gebyrer, desto mer penger har du til å nedbetale den dyre gjelden. Du bør derfor sørge for å få best mulig betingelser, slik at den dyre kredittkortgjelden kan erstattes med et lån til lavere rente. Ikke alle kan bake dyr kredittkortgjeld inn i et billig boliglån. Men så lenge den effektive renten (rente inklusivt gebyrer) blir lavere, så er det lurt å refinansiere – selv om det betyr å søke forbrukslån.

Steg 3: Hvor mye kan du nedbetale i måneden?

Start med å få oversikt på hvor mye du tjener og hvor mye du bruker i måneden.

Du har fortsatt for mye gjeld, så det er her den virkelige jobben starter.

Hva du drar inn etter skatt står på lønnslippen din. Hvis du har flere inntektskilder, som fra en deltidsjobb eller sideprosjekter, så skal det med i regnestykket. Utgiftene er gjerne flere, men du finner god oversikt i transaksjonshistorikken i nettbanken. Husk å ta med kvartalsvise og årlige kostnader, som NRK-lisensen og årsavgiften for bil, hvis du har det. Glem ikke å inkludere hva du skal betale i renter og avdrag i henhold til refinansieringsplanen.

Hvor mye penger har du igjen etter at nedbetaling på lån, forbruk, osv er trukket fra i måneden?

Du MÅ minst gå i null her.

Slik kvitter du deg med gjelden raskt

For å nedbetale gjelden raskere må du ordne deg mer penger.

Det kan du gjøre på tre måter:

  • Redusere kostnadene
  • Øke inntekten
  • Selge unna ting du ikke trenger

Redusere kostnadene

Jo mindre penger du svir av til daglig, desto mer har du til overs til å nedbetale gjelden. Men ikke heng deg opp i småting, som å handle billigere dopapir, i hvert fall ikke i første omgang. De største besparelsene gjør du nemlig når det kommer til bolig, bil og faste avtaler, som forsikringer og lånebetingelser. Det er derfor liten vits å spare noen kroner på matbudsjettet, hvis du uansett svir av kr 9.000,- i måneden på en alt for dyr bil.

Øke inntekten

Harde kutt i levekostnadene kan ende i en livsstil, som du ikke klarer å opprettholde over tid. Inntekten derimot, den kan du øke i det uendelige, bare begrenset av dine evner og motivasjon for å tjene penger. For de fleste er det enkleste å forhandle frem høyere lønn. Samtidig er sjansen stor for at du kan tjene ekstra penger ved siden av fulltidsjobben.

Selg unna ting du ikke trenger

Havkajakken, klovnedrakter og mer. Kanskje har du stilige klær du ikke bruker? Uansett, de fleste har ting i skap, boder og løft, som andre er villige til å betale gode penger for. Hvis du ikke har brukt det selv det siste året, så selg det på FINN, og bruke pengene til å nedbetale på gjelden.

Bonus: Rør ALDRI et kredittkort igjen

Du har allerede bevist en gang at du ikke mestrer å håndtere et kredittkort. At du måtte ta grep for å rydde opp i den svinedyre gjelden er bevis på det. Sjansen er dermed høy for at du vil rote det til igjen.

Du kan derfor nå finne frem saksen, og kutte dine kredittkort i filler.

Hold deg unna alt som har med forbrukerkreditt og kortsiktige lån fremover. I stedet skal du leve innenfor de rammene som økonomien din tillater. Det betyr å ikke bruke mer penger i måneden, enn hva du klarer å dra inn. Hvis du er usikker på hvordan det skal gå til, så ta en titt på innlegget: «Et budsjett som du klarer å holde«.

Lykke til!

3 kommentarer om “Slik rydder du opp i dyr kredittkortgjeld”

    • Hei Læreren,

      Hyggelig å høre at du likte innlegget. Ikke for lesere flest av denne bloggen, men for de som har rotet det til.

      Svar
  1. Hei Finansnerden. Takk for en velskrevet, interessant og lærerik blogg. Det er flere av oss som venter i spenning på neste innlegg…

    Svar

Legg igjen en kommentar