Økonomisk frihet i boks – hva pokker gjør jeg nå?

Mange investorer har implodert de siste årene. Dette er mitt bidrag til å hjelpe slik at det ikke skjer med deg.

Jeg har skrevet om reisen min til økonomisk frihet her siden april 2014. Eller Fuck You Money, som jeg liker å si – høres kulere ut. Det vil si å ha nok penger investert til at inntekten fra mine investeringer kan dekke levekostnadene, om det skulle bli nødvendig.

Eller satt på spissen: «…nok penger investert til å høflig kunne avslå eventuelle mindre fornuftige anmodninger fra sjefen, uten å bekymre meg for de økonomiske konsekvensene av å miste jobben».

Underveis har prosjektet vært nevnt hos Finansforbundet, NRK og DN.

Fra lønnslave til mange-millionær

Det hele startet med en dårlig betalt jobb, 80 000 kroner i aksjefond og en to-roms leilighet med boliglån.

Kanskje kjenner du deg igjen?

Målet var først å ordne 4,1 millioner kroner i aksjefond pluss en 2-roms utleiebolig i løpet av 2026. Men det var i 2014. Tre år senere hevet jeg listen til 5 millioner i aksjefond pluss en 2-roms utleiebolig. Til slutt blåste jeg forbi 10 millioner kroner fordelt på aksjefond, utleiebolig, krypto og kontanter i 2022.

Det gikk raskere enn forventet!

Ikke bare nådde jeg målet mitt på ni år, men jeg føk langt forbi.

Mye takket være euforien i aksjemarkedet, eiendom og krypto under pandemien i 2020 og 2021.

Følelsen av å se avkastningen i Fuck You Money porteføljen min utgjøre fire-fem ganger inntekten fra jobben måned etter måned er sinnsyk. Jeg håper du en dag får oppleve det samme!

Hvordan gjorde jeg det?

Oppskriften på å ende med en del millioner kroner handler om å:

  • øke egen inntekt
  • redusere kostnader (til et fornuftig nivå)
  • investere overskuddet

For så at du fokuserer på dette i flere år, litt forenklet.

Hvor lang tid vil det ta? Vel, for meg tok det rundt ni år. Det kommer an på hvor mye penger du ønsker, hvor mye du greier å tjene og hvor stor andel av inntekten du greier å investere fornuftig.

Unngå dyre feil når du investerer

Samtidig kan du ikke gjøre store feil når du investerer pengene dine.

Du må greie å være investert også når pilene peker ned på børsene. Og aldri sett deg i en situasjon hvor du kan tape for mye. For mye vil for de fleste si en så stor andel av sparepengene dine at det vil ta deg flere år å komme tilbake dit du var, om du ikke tjener mange millioner årlig.

Ettersom du forvalter større beløp vil feilene du gjør koste deg mer.

Eksempel: Si du tapte 50% av 100 000 kroner på et feilslått aksjekjøp. 50 000 kroner er ikke mer enn du kan ta igjen tapet med sparing i løpet av noen måneder. Taper du derimot 50% av 10 millioner kroner vil det sette deg flere år tilbake.

Med tiden blir det derfor viktigere å ikke rote det til!

Likevel imploderer mange

Dessverre har jeg sett mange drite seg ut og tape mye penger over årene.

De blir grådige og tar for høy risiko med sparepengene sine når aksjemarkedet stiger. Når nedturen kommer får de panikk og selger, ofte rett før en ny opptur starter. Hold på slik og du vil få bedre avkastning på sparepengene dine med en sparekonto.

For dette med å investere er både enkelt og vanskelig på en gang.

Jeg har derfor lansert et ukentlig nyhetsbrev, laget for å hjelpe deg med å gjøre gode valg med sparepengene dine og unngå de dyreste feilene. Alt i et underholdende format.

Som abonnent vil du få en e-post hver mandag.

I den finner du:

  • kunnskapen du trenger for å få sparepengene dine til å vokse
  • hva som skjer i markedene forklart
  • dypdykk i fond og andre spare- og investeringsprodukter
  • investeringsideer
  • memes

Her deler jeg også hvordan jeg investerer mine egne penger.

Sparepengene dine vil takke deg!

Nedenfor kan du lese hva andre synes.

Hilsen Finansnerden

Legg igjen en kommentar