Min plan for økonomisk frihet – en skisse

Da jeg ifjor satte meg målet om å besitte Fuck You Money innen april 2026, så startet det med en skisse.

Denne simple grafiske fremstillingen forteller ganske enkelt hvordan jeg har tenkt å oppnå økonomisk frihet i praksis. Siden den har vært til stor inspirasjon for meg så ønsker jeg å dele den med deg. Selv har jeg fortsatt 11 år og en måned igjen til målet skal være oppnådd, så da synes jeg at det passer det fint med en påminnelse om hvor jeg er på vei.

Som du ser av skissen ovenfor, så er jeg ikke av typen som spille defensivt og baserer suksess kun på å kutte kostnader til benet. Kostnader kan nemlig kun kuttes til et visst nivå før det går utover livskvaliteten. Inntekten derimot kan økes uendelig, og er kun begrenset av dine evner og motivasjon for å lykkes. Samtidig satser jeg ikke alt på karrierekortet heller. I mine øyne er det utrolig viktig å bygge alternative inntektskilder i tillegg, slik at man ikke gjør egen økonomiske fremtid avhengig av ens arbeidsgivers velsignelse. For min del er jeg i oppstartfasen på akkurat dette punktet, men jeg kan love at det ikke mangler på ambisjoner. Mer om dette i fremtidige innlegg!

Som avslutning på hva som må være denne bloggens korteste innlegg hittil, så ønsker jeg å minne deg på hva som kreves for å oppnå økonomisk frihet. Sånn kort oppsummert handler det ganske enkelt om å:

 1. Øke egen inntekt
 2. Redusere kostnader
 3. Investere overskuddet

Hvis du nå har studert skissen ovenfor nøye, så anbefaler jeg at du leser innleggene som kom som resultat av denne. Disse finner du her:

Jakten på økonomisk frihet

– Planen

Ha en fantastisk helg!

Finansnerden

13 kommentarer om “Min plan for økonomisk frihet – en skisse”

 1. Et lørdagsinnlegg er en Finansnerd verdig!
  Selv merker jeg at det er så altfor lett å bli utålmodig i startfasen av et så langsiktig mål, jeg vil være økonomisk uavhengig NÅ!
  Jeg vil i alle fall helst korte ned «ventetiden» så lenge som mulig, men,det som du er inne på, at man ikke kan/bør gå for mye på akkord med livskvaliteten.
  Men med disiplin og måtehold skal nå målet en gang «i nær fremtid» nås og det er tross alt bedre enn at det aldri nås.. Jeg kan uansett ikke tenke meg en potensielt bedre plassering av pengene jeg har til overs enn til dette formål.
  Takk igjen for daglig inspirasjon og guiding og fortsatt god helg!

  Svar
  • Enig med deg i at det ville vært praktisk å oppnå økonomisk frihet nå. Som deg er jeg selv relativt utålmodig, så føler med deg på den!Takk for hyggelig kommentar.

   Svar
 2. Her tidligere så jeg at du uttrykte deg positivt til at noen stilte spørsmålstegn ved et av dine fond, og jeg forstår at du liker å diskutere dine investeringer… Nå er jo ikke du Ola Nordmann, og forsøker ikke å bli det heller, men relativt sett går det vel an å påstå at du handler i en del ETF-er. Som vi vet, medfører det både kurtasje og gebyr for å handle i annen valuta. Jeg forstår at du har en egen for Kina, som ikke er passelig representert i globale fond osv. Men alle disse verdi-ETF-ene, der du skiller mellom store og små selskaper, amerikanske og andre… Er det ikke mulig å handle en eller to «sekke-ETF-er», slik at du slipper å handle så mange, med gebyrer osv.? Ikke mulig å spore opp pent prisede typiske Value ETF-er som dekker mer enn disse avgrensede som du har lagt din elsk på? 🙂 Jeg bare spør. Ha en fin dag.

  Svar
  • Hei igjen Arn, og takk for gode spørsmål! Jeg handler i praksis lite ETF`er hvis man ser på antall handler. Hittil i år har jeg vel vært inne og kjøpt to ganger. I følge planen vil jeg totalt gjøre 4 handler i diverse US registrerte indeksfond over NYSE i 2015. Med kurtasje på ca kr 100 per handle utgjør dette sammen med en liten valuta spread hos Nordnet dette ca 500,- i transaksjonskostnader. Merk at jeg kun handler for beløp i størrelsen kr 25.000,- + når jeg først handler i disse for å gjøre det mest mulig kostnadseffektivt. Grunnen til at jeg eier de ulike indeksfondene er fordi det gir meg mulighet til å rebalansere på tvers av de ulike aktivaklassene. Hadde jeg i stedet kun f.eks eid et par utbytte ETF`er for US og Global, som typisk vil være «verdiselskaper» som jeg jo liker, så ville jeg ikke fått denne muligheten. Ei heller vill det gitt meg ønsket eksponering mot små selskaper. I tillegg har disse utbyttefondene høyere gebyrer og gir meg en uønsket høy skattekostnad, da de typisk utbetaler 4-5% av fondets verdier årlig. Mer om hvorfor jeg eier det jeg eier her: 1. https://www.finansnerden.no/byggeklosser-og-aktivaallokering-del-1/ 2. https://www.finansnerden.no/byggeklosser-og-aktivaallokering-del-2/ Er man ikke like nerdete kan det absolutt være en god løsning å bare eie KLP AksjeVerden Indeks, ingen ting feil i det.

   Ellers er jeg kontinuerlig på jakt etter gode alternativer til dagens indeksfond. F.eks er det mulig at det med tiden vil dukke opp billigere alternativer til YAO nå som Kina har lempet på restriksjonene for handel i innenlandske aksjer. Har du noen tips, så er det bare å gi lyd.

   Svar
 3. Ser den med rebalansering der ja. Hvis du vil ha noe å skrive om, så kan jeg kjøre på med flere spm 🙂
  Har du strategier på når du vil vekte deg opp i små/store selskaper samt verdi/vekst? Finner ikke igjen artikkelen, men leste her om dagen tankene til en verdiskeptisk kjendisinvestor i US som mente at verdi var oppskrytt og at de egentlig slo vekst på grunn noen spesielle unntaksår (1933 og -43?). Så når han valgte bort de årene han ikke likte, så vant vekst 😉 Et av hans poenger var at value small cap gjorde det best i starten av en oppgangperiode, mens vekstselskapene så tok over. Har du idéer av dette slaget som preger når du rebalanserer i noe såpass uforutsigbart som når store/små vil gjøre det bra/dårlig?

  Nå er opplagt ikke jeg Niels Henrik Abel, så hva mener du med forhøyet skatt pga. utbytte? Alternativet er at fondet ikke betaler utbytte, men at kursen i stedet stiger? Man må jo skatte av den slags også.

  Har du i bakhodet at enkelte instanser har ivret for utbytteskatt på over 40%, eller anser du det som fantasi?

  KLP AksjeVerden Indeks preges ikke av verdifokus, vel? Jeg tenker f.eks. heller på Storebrand Global Verdi, men de tar 0,75 i året og har typisk 60-100 mellomstore og store selskaper i porteføljen. At det er et modellbasert faktorfond, er jeg usikker på om jeg digger. Var det ikke Buffet som frarådet mot geeks with numbers eller noe sånn. For enkelhets skyld kunne det gjerne for min del være aktuelt å supplere nevnte fond med en small cap value world etf, hvis det finnes. Vanguard har vel.

  Svar
  • Alltid hyggelig å ha noe å skrive om vet du. Nok input til et par innlegg her 😉

   Tilbake til spørsmålene dine. Tar man vekk de år man ikke liker fra enhver statistikk, så kan man få hva enn svar man ønsker. Det er derfor viktig å være litt skeptisk til statistiske funn generelt. Gutta i Monevator har skrevet en del om verdiselskaper. Se her for litt lesestoff om temaet: http://monevator.com/the-value-premium/ og her for et litt mer negativt syn http://monevator.com/why-return-premiums-disappoint/ Som de påpeker, så har verdiselskaper i snitt gitt en meravkastning på 4,9% årlig for perioden 1927-2010 i USA, men vært negativ brorparten av de siste fem årene. Det er derfor ingen garanti for at verdipremiumet vil fortsette. Typisk er at slike premium med tiden vil svekkes ettersom flere og flere blir klar over dem. Usikkerhet er noe man må lære seg å leve med når man investerer, så foreløpig er dette risiko jeg er villig til å leve med i håp om høyere avkastning.

   Når det gjelder rebalansering, så gjør jeg dette en gang i året ved å laste opp i de aktivaklassene som avviker 5%+ fra ønsket vekting i porteføljen. Det betyr at når verdiselskaper gjør det dårlig i forhold til resten, så handler jeg ekstra i disse for å rette opp ubalansen. Det er en enkel tilnærming som tvinger meg til å laste opp i aktivaklasser som har falt i verdi. Enkelt og greit. Å prøve å time kjøp/salg av f.eks små verdiselskaper ettersom når man tror de er dyre eller billige blir bare en ren gjettelek i mine øyne.

   Hver gang jeg mottar utbytte fra et fond, så må jeg betale 27% skatt av det utbetalte beløpet. Siden jeg er i en fase hvor formuen skal bygges, så er dette midler som skal reinvesteres. Utbytte skal altså tilbake igjen inn i fondet hvor det kom fra, men da først etter at staten har tatt sitt. Det betyr at jeg totalt sett får mindre innestående i det aktuelle fondet enn om det var et fond som ikke utbetalte utbytte. Det er sant at all gevinst skal beskattes med 27%, men siden penger i dag er verdt mer enn penger i morgen, så foretrekker jeg at mest mulig beholdes i fondet, slik at et så stort beløp som mulig får nyte godt av rentesrenteeffekten over lengst mulig tid.

   Når det gjelder spekuleasjoner om økning av utbytteskatt, så er ikke det noe jeg bryr meg om. Jeg fokuserer mest mulig på fakta, og gjør hva jeg kan for å unngå uvesentlig «støy». F.eks sitter det enkelte politikere på tinget som mener at finansinntekter skal beskattes mye hardere enn 40%. Prøv å gjette hvem 😉

   Jeg nevnte fondet KLP AksjeVerden Indeks som et godt alternativ for den som ikke er interessert i å sysle med aktivaklasser og rebalansering. Det er faktisk en veldig god løsning med bred eksponering globalt til en rimelig pris, og er perfekt for månedlig sparing. Ellers stemmer det at fondet ikke har et verdifokus. Storebrand Global Verdi holder jeg meg unna. Det er nemlig uaktuelt å låse opp ca 20% av porteføljen i et indeksnært fond som tar 0,75% i årlig forvaltningskostnad. Ellers tipper jeg Buffett ihvertfall advarte mot «geeks with charts», eller noe i den dur.

   Og helt til sist, et «small value world» fond har jeg enda ikke funnet. Og nei, Vanguard har dessverre ikke dette, i så fall hadde jeg allerede eid det. Flott om du kan gi lyd hvis du kommer over et, da det ville gjort det mulig å forenkle porteføljen min noe.

   Svar
   • Ålreit! Det var interessant å høre. Når det er snakk om pur rebalansering, så skjønner jeg greia. Fryktet at du ville ha en mer spekulativ inngang til vekting her og der. 🙂 Selv er jeg ikke helt comfy med alle disse ETF-ene, så jeg funderer på å vekte opp med relativt tunge månedlige investeringer fordelt slik:
    30% DnB Global Indeks (0,3), 20% Storebrand Global Verdi (0,75), 15% KLP AksjeNorden Indeks (0,2), 15% Handelsbanken MSCI USA Index (0,4), 10% DnB Nordic Technology (1,5) og 10% Skagen Kon-Tiki (2). Det er ikke det rimeligste, men i mine øyne blir det nokså diversifisert. Skrik gjerne ut hvis du skulle ha en mening om det! 🙂 Du har interessante vinklinger og synspunkter.

    Svar
    • Spekulering driver jeg ikke med, kun investeringer! 😉 ETF`ene hadde lett blitt byttet ut med norsk registrerte fond hvis lignende eksponering var mulig gjennom slikt, men det er det dessverre ikke. Venter i spenning på hva KLP kan finne på å trylle frem fremover! Samtidig er det viktig å at man benytter fond som sannsynligvis fortsatt vil finnes 20-30 år frem i tid når man investerer med så lange briller som jeg gjør. Det siste jeg ønsker er å måtte realisere gevinster i millionklassen om 10 år fordi et av mine største fond legges ned. Her til lands har ihvertfall KLP vist seg stabile med sine indeksfond. Utenlands foretrekker jeg Vanguard og til nøds enkelte iShares ETF`er fra Black Rock.

     Når det gjelder porteføljen din, så er den fin den. Hadde dog gjort to endringer hvis det var min portefølje. 1. Bytte ut Skagen Kontiki med KLP AksjeFremvoksende Markeder 2, da kontiki fondet sliter med å levere meravkastning. Sannsynligvis fordi det har blitt for stort, så problemene kan forventes å vedvare. 2. Droppe Handelsbanken MSCI USA Indeks, da du uansett er godt eksponert mot USA gjennom DNB GLobal Indeks og Storebrand Global Verdi. F.eks inneholder DNB Global Indeks og Storebrand Global Verdi hhv. ca 57% og 56% US aksjer. Dette er forsåvidt naturlig siden USA representerer ca halvparten av verdens børsverdier. Merk at dette er hva jeg hadde gjort, og at det ikke nødvendigvis betyr at det er riktig for deg.

     Svar
 4. Utbytte må selvfølgelig skattes av så lenge du ikke handler på investeringskonto, naturligvis. Må være det du mener. Men med tanke på selvangivelsen har jeg forstått at det er veldig praktisk å handle ETF-er, spesielt med utbytte, på investeringskonto. Da utsetter man jo også beskatningen av utbyttet, som man har mulighet til å reinvestere, noe du selvfølgelig vet.

  Svar
  • Haha, har ikke peiling. Du burde forresten lage en ebok ut av den «millionær-skolen» serien din. Mye bra materiale og behovet er der 🙂

   Svar
  • Absolutt! Kan gis ut som ebok via amazon f.eks, eventuelt som lokkemiddel for å signe opp for nyhetsbrev, etc.

   Svar

Legg igjen en kommentar