Helgelesing: Hva du burde ha lært om penger på skolen

Noen ting du burde ha lært om penger på skolen, samt topp lesestoff om å investere, spare og tjene penger.

Vi lærer forsvinnende lite om penger på skolen. Mange unge vet ikke en gang hva en en betalingsanmerkning er. Bare halvparten av de mellom 20 og 30 år har grep på dette begrepet, i følge en undersøkelse gjort for DNB. Mer avanserte ting, som rentes-rente er det ikke en gang vits i å nevne.

Det er kanskje ikke så rart. Brorparten av oss kan skremmende lite om privatøkonomi. Og investeringer? Glem det! Når det kommer til stykket, så er dette slikt vi lærer gjennom prøving og feiling.

Hvis overhodet.

Nedenfor finner du fire grunnleggende ting, som burde vært banket inn i hodet ditt for lengst.

1. Tallet øverst på lønnslippen er ikke hva du tjener

Folk flest glemmer å ta høyde for skatt, når de snakker om lønnen sin. Hva mange sliter med å forstå er at tallet før skatt har fint lite å gjøre med hva man sitter igjen med. Tjener du kr 500.000,- årlig, så kan du regne med at ca. kr 200.000,- går rett i lomma på kemneren.

Den største feilen mange gjør er å overvurdere sin del av kaken.

2. Å betale minimumsbeløpet på kredittkortet er en dårlig idé

Bli vant med og betale hele beløpet på kredittkortregningen. En utfordring er at kortleverandørene sender deg regning i med minimumsbeløp som standard. Det endre du lett ved å justere beløpet manuelt i nettbanken.

Har du ikke råd til å betale i slengen, så har du svidd av for mye penger.

Utestående balanser på kredittkort er noe kredittforetakene tjener fett på. Det sier seg selv, når rentene fort kommer opp i 25% årlig. Betaler du kun minimum vil det koste deg tusenvis av kroner i renter over tid.

3. Du bør starte å investere så raskt som mulig

Som ung og lovende har man tiden på sin side. Den er den største fordelen med å starte og investere tidlig. Jo lenger du kan sitte i aksjemarkedet, desto hardere jobber rentes-rente effekten for deg.

Men det er flere fordeler. Skulle du være så uheldig å gå på en smell i markedet så har du som ung tid til å hent deg inn igjen. Å midlertidig tape mye av sparepengene som tjueåring er ikke noe stress. Du vil sannsynligvis tjene det inn igjen før du har bruk for pengene. En på 60 år derimot, vil risikere å gå en mager pensjonisttilværelse i møte.

Les også: Derfor skal du investere i aksjer

4. Hvordan du skal investere egne penger

Å oppnå en fornuftig avkastning er essensielt for enhver som søker å bygge formue. Samtidig er helt greit å ikke ha slike ambisjoner. Det er likevel viktig å sikre sin egen kjøpekraft. Inflasjonen i Norge spiser nemlig opp ca. 2,5% av sparepengene dine årlig. All avkastning etter skatt under dette betyr at pengehaugen din krymper.

Har du kr 100.000,- stående på sparekonto til ca. 0% rente, så kan du kysse kr 2.500,- farvel bare det første året.

Det er derfor så viktig å lære seg å investere ens egne penger.

Samtidig er det viktig å forstå at ingen ting er garantert når det kommer til investeringer. Ja, du kan tjene mye på aksjer og eiendom, men du kan også tape mye penger. Det er derfor viktig å lese seg opp på temaet, og ikke kaste seg ut på for dypt vann før man forstår hva man driver med.

Les også: Hvordan jeg investerer egne penger

Ønsker dere alle en strålende helg! 🙂

– Finansnerden

Topp lesestoff fra fjern og nær

 _______________

Investere

Spare

Inntekt

Interessant? Da setter jeg pris på om du sprer det glade budskap. Lik Finansnerden på Facebook. Gratis nyhetsbrev får du ukentlig(ish) ved å legge inn epost og navn oppe til høyre.

2 kommentarer om “Helgelesing: Hva du burde ha lært om penger på skolen”

Legg igjen en kommentar