Hvilken avkastning kan vi forvente fra aksjer fremover? Investorer som satser på 15% avkastning kan gå tøffe tider i møte
Stadig flere velrenommerte herrer mener vi bør dempe forventningene til fremtidig avkastning i aksjemarkedet.
Sist ut er John Bogle, grunnlegger av Vanguard. Du vet, verdens største forvalter av grisebillige indeksfond.
I et intervju med Morningstar delte han nylig sine tanker om hva vi kan forvente av fremtiden:
«Jeg tror det beste vi kan forvente … er 8% (eller 2% i utbyttegrad og 6% vekst i selskapenes inntjening). Men faktum er at jeg ikke tror veksten i inntjening vil bli like god, så jeg tenker P/E(markedspris/inntjening) lett kan skli mot et mer normalt langsiktig snitt på 15. … Det blir 4% for aksjer, og det er jo ikke et veldig mye»(oversatt fra Engelsk til Norsk).
Selv om John Bogle er en fornuftig herre, så kan han ikke spå fremtiden.
Likevel blir det for dumt å ignorere hva han har å si. Er det noe historien viser, så er det at aksjemarkedet ikke vokser inn i himmelen.
Les også: Hvordan velge beste indeksfond
Aksjemarkeder er sykliske
Er det noe vi investorer raskt glemmer, så er det at aksjemarkeder også har dårlige perioder. Det betyr at gode tider etterfølges av dårlige, som gjen følges av gode.
Ettersom vi siden 2011 har hatt snev av eufori i aksjer, hvis vi ser vekk fra fremvoksende markeder, så er det bare et tidsspørsmål før utviklingen faller tilbake mot historisk avkastning.
Tro det eller ei, men globale indeksfond, som KLP AksjeVerden kan ikke kaste av seg 33% og 28% årlig, slik det gjorde i 2013 og 2014 til evig tid. De som tror og planlegger fremtiden etter slike tall vil få seg en stygg overraskelse.
Historiske tall for avkastning i aksjer
En titt på data for perioden desember 2000 og frem til i dag (november 2015) gir et mer korrekt bilde. For eksempel har Verdensindeksen(MSCI All Country World Index) kastet av seg 4,38% årlig siste 15 år, målt i amerikanske dollar(USD). Fremvoksende markeder var bedre med 9,09% i avkastning årlig for samme periode. At sistnevnte har gitt en årlig avkastning på minus 2,8% siden 2010 kan være greit å nevne for de som sparer i aksjefond på 5 års horisont.
Diagram: MSCI Emerging Markets Index og MSCI All Country World Index for perioden des 2000 – okt 2015(Kilde: MSCI).
Selvsagt er dette for lite data til å si mye fornuftig om fremtiden. Hva som vil skje fremover er det ingen som vet, men at aksjemarkedet vil bevege seg tilbake mot historiske snitt er jeg ganske sikker på.
Hei nerden!
Jeg er fast følger av bloggen din og har plukket opp mye bra tips og råd herfra. Så kudos for bra blogg!
Jeg driver p.t. å sparer i klp Lavbeta 1 og fremvoksende markeder 2. Har en strategi hvor jeg sparer 70/30 noen lapper i måneden + gjerne litt ekstra de månedene jeg har et «overskudd» på lønnskonto før regningene kommer. Perspektiv 30-35 år.
Det jeg har tenkt en del på de siste månedene er jo den svært ugunstige kronekursen ved kjøp av utenlandske indexfond. Jeg ser jo for meg at 15-20% kan fordufte dersom kronen kommer tilbake til et anslagsvis gjennomsnittlig nivå.
Jeg har jo lest at du ikke driver med valutaspekulering – fordi for oss med relativt beskjedne formuer (per dags dato! 🙂 ) så vil det ikke være noe spesielt å hente. Det er jeg enig i. Men er det på vei mot litt «ekstraordinære» tider? Jeg tenker da på om å avsette litt, eksempelvis ovennevnte «overskudd» i et norsk eller nordisk fond i en periode fram til kronekursen snur.
Hva tenker du om dette? (det må nevnes at dette temaet kanskje kan være en ide til et blogginnlegg?)
Hei Tkm,
Hyggelig at du liker bloggen.
Når det kommer til valuta, så er det som Vidde skriver nedenfor. Nemlig, at ingen vet hvor utviklingen i valutakursene vil gå fremover. Det er derfor lite hensiktsmessig, slik jeg ser det å holde tilbake penger, som ellers skulle vært plassert i internasjonal valuta. En større eksponering til Norge og Norden er ihvertfall ikke noe jeg selv ønsker.
Selv kommer jeg til å følge planen og fortsatt handle utenlandske indeksfond med begge hendene.
Samtidig må vi huske at NOK nå kommer fra ekstreme høyder, som følge av tidenes økonomiske boom. En reversering tilbake til et mer «normalt» nivå mot USD og EUR vil derfor ikke være overraskende. Det er mulig at NOK vil svekkes videre i mange år fremover, så fremt 1) ikke oljeprisen tar seg opp, eller 2) at vi finner annen næring som kan fylle tomrommet etter oljegeskjeften.
Ellers takk for tips til nye innlegg. Alltid interessant å høre hva lesere ønsker mer av 😀
Hvorfor i alle dager sparer du i Lavbeta 1 med 30 års perspektiv? Den skal jo ha mindre svingninger, og det er naivt å tro at dette ikke går ut over avkastningen på lang sikt, selv om det er satt som mål. Derimot er den bedre om man ønsker å tøye minstetida på 5 år for investeringer i aksjefond.
Ingen vet hvor haren hopper. «Reversion to the mean» er en kraft som alltid gjør seg gjeldende på lang sikt, men lang sikt er da laaaang sikt. Den beste indikasjonen på hva man kan oppnå av avkastning i aksjemarkedet er i mine øyne den langsiktige historiske avkastningen. Men man må selvsagt være forberedt på en veldig bumpy ride. 😀
Aboslutt! Har man i tillegg midler i bakhånd til å kjøpe ekstra mye når markedet fra tid til annen ramler utfor, så kan man gjøre det riktig så bra.
Lav volatilitet har slått markedet de siste 10, 20, 30 og 40 årene selv om fenomenet har vært kjent i den finansielle faglitteraturen i hele denne perioden. Dette er blitt omtalt som the low volatility paradox. Det skal «egentlig» ikke være mulig å få høyere avkastning OG lavere svingninger. Men lav volatilitet har gitt denne avkastningen likevel.
KLP har to bra valutasikrede fond som man kan vekte seg opp i hvis man er redd for kronesvekkelse. Jeg har som mål å ha 40% av porteføljen i valutasikrede KLP-fond. Jeg vekter meg opp nå som kronen er «svak». Om kronen ikke styrker seg igjen, så får jeg likevel markedsavkastningen. Om kronen svekker seg enda mer, så får jeg likevel gevinst gjennom de resterende 55% av porteføljen min, som jo følger andre utenlandske valutaer. De siste 5% av porteføljen er i norske kroner gjennom et norsk indeksfond.
Med tanke på fremtidig aksjeavkastning så tipper jeg den vil ligge på 2-4% realavkastning året de neste 30 årene. Bedre enn -0,5%, som man får i banken.
Selters:
Er ikke overrasket hvis lav volatilitet skulle slå markedet. Innholdet i disse fondene minner mye om verdiselskaper, som har en tendens til å slå markedet generelt på laaaaaang sikt. Ihvertfall hittil. Har vært laber avkastningen siden finanskrisen, så antar at det med tiden igjen vil ta seg opp.
Alle har vi ulike behov når det kommer til valutasikring. Selv er jeg ingen fan, da jeg aner flytende valuta som en forsikring mot dårlige tider her hjemme.
Ellers gøy å høre at du har full kontroll på porteføljen din.