Aksjeporteføljen over kr 470.000,- i mars

Alle indeksfondene har lagt på seg, og jeg fortsetter å handle aksjer med begge hendene

Aksjeporteføljen er opp fra kr 428.065,5 til kr 473.687,- siden 15 februar i år. Det er en økning på hele kr 45.621,5 sett i kroner og øre. Det til tross for at jeg kun har handlet indeksfond for kr 5.500,- denne perioden. Justert for fast sparing er aksjeporteføljen opp ca. 9,4% siden forrige porteføljeoppdatering. Til sammenligning er den brede verdensindeksen(All Country World Index) opp ca. 6,9% målt i amerikanske dollar(USD).

Jeg skulle egentlig handlet Vanguard Value ETF(VTV) denne måneden. Det skjedde ikke. Jeg synes ganske enkelt amerikanske aksjer er for dyre. Samtidig har jeg behov for å holde litt kontanter i bakhånd i påvente av mer rabalder på børsene. Etter å ha handlet aksjer for kr 51.500,- hittil i år, så ligger jeg uansett an til å nå målet om kr 650.000,- investert ved årets slutt.

Les også: Hvordan jeg investerer

Tabell: Aksjeporteføljens innhold og verdier 15 mars 2016.

fuck you money 15 mars 2016

 Aksjeverdiene er opp med markedet

Den siste måneds utvikling står i sterk kontrast til de foregående. I stedet for å fortsette raset utfor kanten, har fallet reversert, og porteføljen har lagt på seg ca. 9,4% sett i kroner og øre. Nedsiden med oppgangen er at aksjer er blitt dyrere og jeg får mindre verdi for pengene.

Av diagrammet nedenfor ser dere hvordan verdiene i aksjeporteføljen har utviklet seg siden 15 mars 2014 og frem til i dag. Ettersom aksjemarkedet har vært relativt flatt siden starten på dette prosjektet, så er mesteparten av verdiene innskutte midler.

Diagram 1: Fuck You Money Porteføljens utvikling siden 15 mars 2014 og frem til 15 mars 2016.

fuck you money 15 mars 2016 diagram

Indeksfondenes utvikling overraskende positiv

Alle indeksfond er kraftig opp siden sist. Best ut var Vanguard FTSE All-World Small Cap(VSS), som har lagt på seg hele 10,25% siden forrige oppdatering. Nest og tredje best ut var Vanguard Small Cap Value(VBR) og KLP Aksje Norge Indeks 2 med avkastning på henholdsvis 9,81% og 9,49%. Merk at ETF`enes avkastning her ses i USD. Svakest utvikling var det i Vanguard Value ETF(VTV), som er lastet til randen med store amerikanske verdiselskaper.

Diagram 2: Indeksfondenes utvikling 15 januar til 13 februar 2016(KLP AksjeGlobal Indeks 4 i oransje).

indeksfondenes utvikilng denne måneden

Value averagingen bærer frukter

Min avkastning i KLP AksjeFremvoksende Markeder 2 og KLP AksjeGlobal Indeks 4 har vært bedre enn fondenes fra nyttår og frem til 29 februar. For eksempel har først nevnte kastet av seg -8,18%, mens min avkastningen har vært – 6,92%(se utsnitt fra fondsrapport nedenfor). Joda, avkastningen har vært negativ for perioden, men likevel 1,26% bedre. Lignende ser vi for KLP AksjeGlobal Indeks 4, som har -6,94% i avkastning for samme periode, mens min avkastning i fondet har vært -6,19%

Hvordan kan dette ha seg?

Noe av forskjellen mellom fondets og min egen avkastning skyldes flaks med tidspunkt for kjøp av nye fondsandeler. Resten kan tilegnes at jeg investerer etter «value averaging» prinsippet. Å kjøpe andeler når prisen er lav i forhold til snittprisen gir ganske enkelt bedre avkastning. Hvis man i tillegg handler ekstra mye når andelene prises lavt, så kan avkastningen bli betydelig bedre. Det er nettopp hva som har skjedd her. Siden jeg kjøper ekstra når aksjemarkedene faller, så oppnår jeg en høyere avkastning enn om jeg bare hadde satt inn en fast beløp i måneden. Se innlegget om hvordan jeg investerer for mer.

Bilde: Utklipp fra rapporten fra KLP for februar måned.

Utsnitt fra KLP rapport

Avstanden til aksjeporteføljens målbilde er som sist

Siden jeg utsatte å handle VTV til neste måned, så forverres balansen i porteføljen. Dette er noe jeg bare må leve med inntil videre. Ellers er porteføljens sammensetning relativt lik hva den var ved forrige korsvei. Heldigvis betyr det lite på kort sikt. Jeg vil uansett ha fokus på børsnoterte fond(ETF`er) for å gjenopprette balansen i tiden fremover.

Diagram 3: Aksjeporteføljens sammensetning per 15 januar 2016 i forhold til målbildet(oransje).

Aksjeporteføljens måbilde vs. faktisk

Kjære lesere,  hvordan har deres investeringer utviklet seg siden sist?

14 kommentarer om “Aksjeporteføljen over kr 470.000,- i mars”

 1. Dette ser bra ut.

  Selv sitter jeg utelukkende med Hafslund A-aksjer og Telenor. Gikk inn i disse i februar måned. Har ca 15% avkastning. Skal antakeligvis ut av Telenor på sikt, men investeringshorisonten på Hafslund er evigheten.

  Svar
  • Hei Mister,

   Rabalder på børsen er bare et tidsspørmål. Det er det forsåvidt alltid 😉 Med verdsettelse over historiske snitt i USA og mange år med oppgang er det lov å lene seg litt tilbake og bygge kontantreserver. Viktig å ha krutt i bakhånd. Hvis ikke blir det umulig å dra nytte av plutselige korreksjoner, etc.

   Svar
 2. Hei, er «ny» på investeringsfronten og leser bloggen din med stor interesse!
  Hva tenker du om utbyttefond ala Global x superdividend etf?

  Svar
  • Hei Thomas,

   Hyggelig at du liker bloggen! Lenge siden jeg har sett på utbytte ETF`er. Første steg bør være å se om eksponeringen disse gir er noe man ønsker. Hjelper lite med høy utbyttegrad på kort sikt hvis fondet er lastet med råtne banker og lignende, som kan konke på lengre sikt. Innhold i SDIV finner du her: http://www.globalxfunds.com/funds/sdiv/ Godt mulig at dette fondet kan knekke fullstendig sammen under en større korreksjon. Hvorvidt risikoen er verdt det må du nesten vurdere selv. Lykke til med investeringene!

   Svar
 3. Hei Finansnerden!
  Kom over siden din nå nylig da jeg har innsett at det å spare penger i bank bare er noe tull. For en som har tilnærmet null peil (hjelper ikke at jeg har sett Billions og The Big Short hehe) så lurer jeg på hva som lønner seg for meg. Jeg tipper indeksfond (ikke aktive fond?).. men hvilket?? Har lest litt om de forskjellige forvalterne av fondene, og hvem som har gjort seg bemerket hos Morningstar .. men så var det det her med valgets kvaler. Har lent litt mot Danske invest og indeksfondet deres .. Setter stor pris på råd og tips fra en såpass erfaren investor som deg.

  Svar
  • Jeg er ikke Aksjenerden, men et synspunkt: Bestem deg for den indeksen du vil følge og velg det indeksfondet som har lavest årlig gebyr. Så vidt jeg vet har Danske Invest kun ett indeksfond, som følger indeksen MSCI World NR. Du har norske alternativ (DNB og KLP) som ligger på 0,2 og 0,3 % i stedet. Over tid vil den forskjellen utgjøre litt.

   Svar
  • Hei Frk Freken,

   Hyggelig at du har våknet, og velkommen 🙂

   Hva lønner seg? Indeksfond gjør det bedre enn det meste av aktive fond. Hvis jeg var fersk i dag, så ville jeg startet med fast sparing i et globalt indeksfond, som KLP AksjeVerden Indeks. Fondet gir god eksponering til hele verdens aksjemarkeder. Enkelt og greit.

   For mer om hvordan man velger indeksfond, se her: https://www.finansnerden.no/hvordan-velge-beste-fond-indeksfond/

   Husk at man bør bestemme hvilken eksponering som ønskes før man kan finne ut hvilke fond som gir akkurat den eksponeringen best.

   Svar
 4. Hei. Veldig fin blogg!
  Jeg lurte bare på om du kunne dele programmene du bruker for å lage grafer / diagrammer + programmet du bruker for å følge de forskjellige fondene (diagram 2).
  Tusen takk!

  Svar
   • Takk for svar! Så greit – da er det bare å hente frem Excel-skillsene igjen!
    Men for meg virker diagram 2 (det med mørk bakgrunn som følger de forskjellige indeksfondene dine) som et annet program, da det virker litt mer detaljert og fancy. Eller tar jeg feil her?

    Svar
    • Ja, du har rett. Det med mørk bakgrunn er fra Bloomberg.com. Begrenset med informasjon som las plottes inn, men ser absolutt penest ut 🙂

     Svar

Legg igjen en kommentar