4 ting du må få med deg i statsbudsjettet for 2019

Her har du de viktigste punktene fra forslaget til statsbudsjett for 2019. Det handler om formuesskatt, aksjegevinster, boliglån og aksjesparekonto.

Fikk du med deg forslag til statsbudsjett 2019? Her kom flere endringer som vil påvirke skatteregningen din neste år. For eksempel bli aksjer mer attraktivt å eie for deg med formuesskatt, mens det blir dyrere å ha boliglån. Den siste er det ikke så mange som har fått med seg. Kanskje ikke så rart ettersom det er fradraget på rentekostnader, hva du betaler banken for å låne penger, som reduseres. I tillegg blir aksjesparekonto enda bedre!

La oss nå se nærmere på de viktigste punktene i forslaget til neste års statsbudsjett.

1. Skatt på aksjegevinster og utbytte øker

Det er foreslått at skattesatsen på aksjegevinster og utbytte fra aksjer skal økes ytterligere fra og med årsskiftet. I praksis vil satsen øke fra 30,59% i år, til 31,68% i 2019. Dermed blir det noe mindre attraktivt å investere i enkeltaksjer og aksjefond fra og med årsskifte.

Si du vurderer å realisere en gevinst i aksjefond på nyåret. Da bør du ta den gevinsten i år, for å dra nytte av lavere skatt, gitt at det er penger du skal ha ut i kontanter til annet enn kjøp av enkeltaksjer og aksjefond. Litt over en prosent mer i skatt har ikke mye å si, hvis det ikke er snakk om store beløp. Men en grei regel er uansett å ikke betale mer skatt enn du må.

2. Mindre formuesskatt for deg med aksjer

På den lyse siden så trekker endringene i beregning av formuesskatten i motsatt retning. Det blir nemlig mindre formuesskatt på deg som eier mye enkeltaksjer og aksjefond i 2019.

Formuesrabatten på verdsettelse av aksjer skal økes til 75%

Verdsettelsen av aksjer inn i beregningen av formuesskatt ble 2018 kuttet til 80%. Fra og med 2019 skal den ned ytterligere med fem prosent, til 75%. For den aksjetunge på vippen til å få formueskatt er dette et kjærkomment forslag.

Si du har en aksjeportefølje verdt kr 5 millioner ved årsskifte. Den vil ha en ligningsverdi på kr 3,75 millioner med de nye reglene. Det vil si at av de 5 millionene du har i aksjer, så er det kun 3,75 millioner som vil gå inn i beregningen av formuesskatt. Det er en kvart million færre kroner enn hva det beregnes ut i fra i år.

Bunnfradraget heves til 1,5 millioner for enslige (3 millioner for ektefeller)

Samtidig heves bunnfradraget for formuesskatten, det vil si beløpet som trekkes fra før skatten beregnes, fra 1,48 millioner kroner til 1,5 millioner kroner. Det er opp henholdsvis kr 20.000,- og kr 40.000 fra dagens beløpsgrenser.

Mens bunnfradraget øker, forblir skattesatsene for formueskatten uendret. Det betyr at du kan ha inntil kr 1,5 millioner i likningsformue uten å betale formueskatt, og er du gift, kan du ha det dobbelte.

Se her for mer om endringene i formueskatten.

3. Boliglånet ditt blir dyrere

Du ser det kanskje ikke umiddelbart, men etterhvert vil det garantert synke inn. Boliglånet ditt blir dyrere. For når skattesatsen i såkalt alminnelig inntekt kuttes fra 23% til 22 % i 2019, får du tilsvarende lavere fradrag for rentene du betaler på lånene dine. Dermed må du belage deg på å ta en større andel av rentekostnadene selv fremover.

Mindre rentefradrag på gjeld

Si du i dag har et boliglån på 3 millioner kroner, og ikke betaler avdrag. Som en god forhandler, har du fått renten på lånet ned til 2% årlig. Da kan du regne med å betale nesten kr 60 000,- i renter i år. Med dagens regler for rentefradrag får du tilbake kr 13 800,- av disse i forbindelse med skatteoppgjøret. Fra og med neste år vil du derimot kun få tilbake kr 13 200,-, altså, 600 kroner mindre årlig enn hva du får i dag.

Greit, dette er små beløp med dagens rentenivå. Men bare vent, ettersom rentene stiger, vil du kjenne reduksjonen i rentefradraget stadig hardere på lommeboken din.

4. Aksjesparekonto blir enda bedre

Regjeringen tar grep for å gjøre aksjesparekonto mer fleksibel. Det er jo ikke ukjent at den nye ordningen, som ble lansert i fjor, kom med noen begrensninger.

Dette gjør aksjesparekonto bedre

Utbytte går i dag utenom og beskattes på vanlig vis på en aksjesparekonto. Det vil si at du ikke får utsatt skatten på utbytte du mottar fra enkeltaksjer og fond. Det skal nå endres, og regjeringen foreslår å utvide ordningen så den også gir utsatt skatt på utbytte. Dermed forsvinner litt av poenget med å ha fondskonto, såkalt kapitalforsikring med investeringsvalg.

Snart skal du også kunne flytte verdipapirer på tvers av tilbydere uten å avslutte aksjesparekontoen der du flytter fra. Det er jo kjekt, uten at jeg helt ser de store fordelene. Samtidig skal det også bli mulig splitte innholdet på en aksjesparekonto på flere personer, ved for eksempel arv. Dette er alle ting regjeringen nå ønsker å gjøre noe med.

PS: Skattelistene legges ut 7. november

Skattelistene for 2017 blir fra og med 7. november tilgjengelig på nettsidene til skatteetaten. Du bør samtidig få med deg at den eller de du søker på kan se hvem som har lusket i skattetallene sine. Gitt at du ikke gjør det gjennom en tjeneste da, som for eksempel skattesjekk.no, som lar deg sjekke anonymt mot noen kroner i betaling.

Kjære lesere, hva tenker dere om forslagene i statsbudsjettet for 2019? Og var det noen overraskelser?

13 kommentarer om “4 ting du må få med deg i statsbudsjettet for 2019”

  • Hvis du tør å ta risikoen i de dagene du sitter ute så får du låne 30% så lemge du ønsker av staten til 0% rente, men ikke hvis du har Aksjesparekonto, eller Invesreringskonto zero, med mindre hele kontoen er i minus.

   Svar
 1. Det går rykter om at han skal ha lagt til seg noen nykker, hvilket innebærer at vi som ber om porteføljeoppdateringer må ned på kne…

  Svar
 2. Asså, er det så mye arbeid involvert med disse porteføljeoppdateringene at du ikke klarer å finne litt tid engang? Har lyst til å se deg bikke 1 mill, hvis du har tenkt å droppe / trappe vesentlig ned bloggen for å fokusere på andre ting, bør det være en fin anledning!

  Svar
 3. Asså, er det så mye arbeid involvert med disse porteføljeoppdateringene at du ikke klarer å finne litt tid engang? Har lyst til å se deg bikke 1 mill, hvis du har tenkt å droppe / trappe vesentlig ned bloggen for å fokusere på andre ting, bør det være en fin anledning!

  Svar
 4. Hei!

  «Det skal nå endres, og regjeringen foreslår å utvide ordningen så den også gir utsatt skatt på utbytte.». Dette ville jo vært for vildt nice! Men vet du hvor sannsynlig det er at det blir av? Når vet man om det kommer til å skje eller ikke?

  Svar
 5. Min godeste Finansnerd!
  Nå har jeg fulgt bloggen din siden starten, og ser med vemod at det blir lengre og lengre mellom oppdateringene. Alt i orden – du har jammen bidratt med ditt! Håper likevel du fortsetter, og i hvert fall til vi får se porteføljen bikke den første millionen!
  Mvh Eirik

  Svar
  • Hei Eirik,

   Godt nytt år! Så hyggelig. Ja, bruker mer og mer tid på jobb og andre prosjekter for å få fart på inntekten. Men slapp av, jeg er ikke ferdig med bloggingen enda.

   Svar
 6. Tilbaketråkk: Topp pengeblogger for sparing og investeringer i Norge - Bygdotennis

Legg igjen en kommentar