Påskelesing – Hvordan aksjemarkedet reagerer på terror

Hvordan aksjemarkedet reagerer på terror, samt topp lesestoff om å investere, spare og tjene penger

Europa rystes igjen av terror. Sist var det Paris, denne gangen smalt det i Brussel. Som under angrepene i Paris, så virker tirsdagens rabalder å ha påvirket aksjemarkedene lite. I hvert fall på kort sikt.

Det Belgiske aksjemarkedet stengte faktisk i pluss på dagen for tragedien. Det til tross for det poengløse angrepet, som antageligvis var satt i sving for å knekke landet. Til å være et såpass lite land, så var det et angrep av betydelig størrelse. Likevel stengte BEL 20 indeksen, som inneholder de 20 største børsnoterte foretak i Belgia opp ca. 0,6% på denne dagen(se diagram 1).

Les også: Hvordan aksjemarkedet reagerer på kriser

Diagram 1: Utviklingen i det belgiske aksjemarkedet 22 mars(kilde: Euronext).

Utviklingen i det belgiske aksjemarkedet under angepene 22 mars 2016

Ser man nærmere på det lokale aksjemarkedets reaksjon ved lignende hendelser tidligere, så bør man ikke være overrasket(se diagram 2). For eksempel falt den franske CAC 40 indeksen bare ca. 1% første handelsdag etter angrepene i Paris. London bombingen slo hardere inn på markedene. Kanskje fordi byen er å anse som et av verdens viktigste økonomiske sentrum? Uansett blåste uroen investorer opplevde i etterkant relativt raskt over. Det tyder på at aksjemarkedet ikke anser slike idiotiske handlinger å være av betydning for økonomien fremover.

Diagram 2: Hvordan aksjemarkedet reagerer på terror i Europa(kilde: Google Finance/Euronext).

aksjemarkedets reaksjon på terror i europa

Investorer bør likevel ikke føle seg for trygge. Hvem vet hvilke konsekvenser dette tullet kan få internasjonalt på sikt. For ikke å nevne hvordan EU/USA vil reagere militært. Om ikke midt-østen allerede er i flammer, så skal det i hvertfall lite til før hele regionen eksploderer i en sky av dritt.

Noen ord fra Charles de Gaulle

Det passer derfor med noen ord fra Charles de Gaulle, lederen av den frie franske regjeringen i eksil under andre verdenskrig. Under gjennomgangen av krigens grusomheter, skal han ha uttalt:

 “It is not tolerable, it is not possible, that from so much death, so much sacrifice and ruin, so much heroism, a greater and better humanity shall not emerge.”

Han fikk rett den gang. Aldri før har Europa vært mer fredeligere enn i etterkant av den store krigen og frem til i dag. Som The Reformed Broker, så er jeg overbevist om at han vil få rett igjen.

Ellers har jeg vært litt fraværende her de siste par ukene. Som plaster på såret har jeg nedenfor lagt ved hele 35 artikler om det å investere, spare og tjene penger.

God lesing, og ha en fortsatt strålende påske! 🙂

– Finansnerden

Topp lesestoff fra fjern og nær

 _______________

Investere

Spare

Inntekt

Interessant? Da setter jeg pris på om du sprer det glade budskap. Lik Finansnerden på Facebook. Gratis nyhetsbrev får du ukentlig(ish) ved å legge inn epost og navn oppe til høyre.

Legg igjen en kommentar