Helgelsing – Hvordan aksjemarkedet reagerer på kriser

Verden har sett mange kriser, og aksjemarkedet har overlevd dem alle

Angrepene i Paris rystet Europa sist fredag. Jeg kommer ikke til å snakke mye mer om det, da det bare gjør meg trist. Samtidig fikk det meg til å grave i hvordan tidligere kriser og kriger har rammet aksjemarkedet opp igjennom årene.

Du vil bli overrasket.

I diagrammet nedenfor finner du utviklingen i den amerikanske S&P500 indeksen(diagram 1). Her har jeg plottet inn noen av århundrets verste konflikter og utvalgte finansielle kriser. Det er utrolig å se hvordan aksjemarkedet har kommet seg på bena etter både den ene og den andre smellen.

For eksempel ser det ikke ut som at markedet brydde seg filla om den blodige Korea-krigen. Kanskje var det en krig som falt litt i skyggen av et krigstrøtt Europa?

Aksjemarkedet under Andre Verdenskrig

Selv Andre Verdenskrig, som bragte enorme ødeleggelser og lidelser globalt er i ettertid bare et hakk i en graf. Jeg er likevel ikke sjokkert. To måneder etter 11 september 2001 hadde det amerikanske aksjemarkedet hentet seg igjen til nivået før angrepene. Ser vi nærmere på markedet i tiden under og etter utbruddet av Andre Verdenskrig, så ser vi noe helt annet(se diagram 2).

Diagram 1: Utviklingen i S&P500 fra 1926 til 2015 med diverse konflikter og kriser plottet inn(kilde: stockcharts.com).

S&P500 indeksen fra 1926 til 2015

Selv om Andre Verdenskrig her bare er et hakk i en graf, så må det ha kjentes som verdens undergang for investorene.

Et kjapt blikk på diagram 2 viser hvor brutalt fallet i aksjer var. Ca. 12 måneder etter krigens utbrudd ramlet det ordentlig utfor. Markedet var ned hele 34,48% i perioden 1 august 1939 til 21 mai 1940! Ikke lenge etter bombet Japan Pearl Harbour og USA kom med i krigen på alliert side, og aksjeverdiene raste videre.

Den negative utviklingen fortsatte godt inn i 1942 før det endelig snudde.

Diagram 2: S&P500 før/under/etter utbruddet av andre verdenskrig (Kilde: thechartstore.com).

S&P500 indeksen under utbruddet av andre verdenskrig

Hvordan vil aksjemarkedet reagere på konflikter fremover?

Vi vet enda ikke konsekvensene av angrepet i Paris sist fredag. En ting er likevel sikkert, og det er at krigen i Syria området vil trappes opp fremover. Det er vanskelig å spå hva den nye «krigen mot terror» vil ha å si for investorer. Uansett utfall vil det sjelden være feil å eie aksjer, så fremt man ikke er tung investert i konfliktens tapende part.

Du er kanskje skeptisk? Det er lov.

Jeg avslutter derfor med et par ord fra Warren Buffett om det å investere i urolige tider.

…hvis vi havnet i en ny storkrig, så vil verdien av penger falle – det har skjedd under hver eneste krig jeg kjenner til. Det siste du ønsker å eie i krigstid er kontanter. Kanskje vil du ønske å eie en gård, en leiegård eller aksjer. Under Andre Verdenskrig steg aksjemarkedet(USA, fra 1942) – aksjemarkedet vil fortsette å stige over tid. Amerikanske bedrifter vil være verdt mer, dollaren vil bli mindre verdt, så du vil få mindre for pengene. Men du vil være bedre tjent med å eie verdiskapende eiendeler de neste 50 år, enn kontanter.

Kjære lesere, hva tror dere om tiden fremover? Vil tullet i midtøsten eskalere videre? Og hva tror dere det vil ha å si for aksjemarkedet?

6 kommentarer om “Helgelsing – Hvordan aksjemarkedet reagerer på kriser”

  1. Til enhver tid er det krefter som trekker markedet i ulike retninger. Som regel er det enklest å identifisere de kreftene som har negativt fortegn. Likevel er det slik at den langsiktige trenden i markedet alltid har vært stigende.

    Nå man i tillegg vet at aksjemarkedet slett ikke alltid er i takt med «den virkelige verden» er det ikke rart at mange blir forvirret og opptrer irrasjonelt. En langsiktig kjøp-og-hold strategi der man primært investerer i indeksfond er derfor det beste for de fleste.

    Svar
  2. Hei, etter å lest de fleste artiklene dine (utenom de jeg allerede hadde lest) så kom jeg over at du har kjøpt og solgt nhy, hydro aksjer et par ganger. Du nevner P/B, og at du ønsket denne over 0.90 før du solgte hvis jeg ikke husker helt feil. Har søkt opp hva det betyr, men det jeg håpte du tipse om er:
    Hvor sjekker du P/B til ett firma? Jeg søkte på google på hydro og fikk da gurufocus.com som ga nhy 0.82.
    Ville du solgt nå (verdien er i dag 17 750)
    Har aksjene på en vps konto i sr-bank.

    Svar
    • Hei Sparer,

      Opprinnelig var planen å sitte i NHY opp til P/B(markedspris/bokførte verdier). Markedsprisen = hva selskapet er verdt på børsen(antall aksjer utestående x kurs). Bokførte verdier = eiendeler i selskapets balanse fratrukket all gjeld. I tillegg pleier jeg og å trekke fra immaterielle eiendeler, da verdien av slikt er utfordrende å bedømme.

      Jeg har allerede solgt, da grunnlaget jeg gikk inn på, nemlig stigende aluminiumspris falt bort(tror den er opp igjen nå). Grunnen til slik kortsiktighet er at selskapets suksess er prisgitt prisen på en enkelt råvare(aluminium). Slike selskaper ønsker jeg ikke å eie over tid, men tar gjerne kortsiktige posisjoner hvis prisingen faller under all fornuft, som det gjorde for noen måneder siden.

      Hva som er rett for deg må du nesten avgjøre selv.

      Svar
      • Takk for svar, har lært mye fra å lese her og ønsker å lære mer, så setter stor pris på at du tar deg tid til å gi forklarende svar.

        Kommer nåkk til å selge meg ut snart. Men tenker å vente å se hvilken skattesats utbytte og avkastning får til neste år først.
        Deretter må jeg utvide porteføljen min, har vel 90% i dnb Global per i dag. Bruke neste år på å utvide porteføljen med indeks fond. Kanskje tar jeg steget til ETF indeksfond også :).

        Har et lite spørsmål, får mulighet til å kjøpe aksjer på rabatt snart gjennom jobb, må da oppgi VPS konto, har du noen anelse om jeg kan åpne investeringskonto og oppgi denne istedenfor slik at jeg kan slippe å få utbytte på vanlig konto og måtte skatte av dette.

        Svar
        • Bare hyggelig. Ingen ting feil med å eie f.eks et globalt indeksfond. En kompis som er investeringsrådgiver pløyer alle pengene sine inn i et enkelt indeksfond, og ferdig med det.

          Husk at når man eier aksjer gjennom investeringskonto, så er man ikke lenger juridisk eier av verdipapirene. Det er derfor kjekt å undersøke vilkårene som ligger i avtalen om aksjekjøp fra arbeidsgiver. Samtidig er det stort sprik i hvilke verdipairer som kan handles gjennom de ulike investeringskontoene som finnes i markedet. Jeg ville derfor også hørt med utsteder av investerinsgkontoen før du forsøker å overføre aksjene.

          Svar

Legg igjen en kommentar