Investeringskonto er mer enn Zero

Investeringskonto er for mange lik Nordnets Investeringskonto Zero. Men visste du at Netfonds og flere andre også tilbyr produktet?

Investeringskonto har lenge vært synonymt med Nordnets Investeringskonto Zero. Det er kanskje ikke rart, da produktet er bra og innsatsen for å spre det glade budskap i sosiale kanaler har vært formidabel. En uhøytidelig undersøkelse om investeringskonto viste at snevre 9% av dere lesere benyttet andre tilbydere av produktet. Det er derfor på tide å se hva Netfonds og andre aktører har å by på når det gjelder investeringskonto.

Men først.

Fakta: Hva er investeringskonto?

En investeringskonto er en kapitalforsikring med investeringsvalg hvor verdipapirene eies av forsikringsselskapet. Et såkalt «Unit Link» produkt. Det gir deg som investor en kontrakt som sier at du skal motta avkastningen knyttet til verdipapirene du har valgt å investere i. I praksis fungerer det slik: Du har en egen konto, hvor du kan eie verdipapirer, som enkelt aksjer og fond. Hva du kan handle vil avhenge av tilbyder. Endringer innenfor kontoen utløser ikke skatt. Det er først når penger flyttes ut av kontoen at eventuell gevinst og utbytte beskattes.

Netfonds tilbyr også investeringskonto

Kun et knippe av mine lesere ser ut til å ha hørt om Netfonds sin investeringskonto. Det er litt synd, da produktet skiller seg betydelig ut i fra konkurransen, inklusivt Nordnet på to punkter.

 • Belåning av verdipapirer
 • Utlån av enkelt aksjer

Belåning

Vi kan belåne verdipapirer som eies gjennom Netfonds investeringskonto. Så vidt jeg vet, er de alene om å tilby dette i Norge. Personlig er jeg ikke noen fan av å belåne investeringsporteføljen for hardt. Samtidig vet jeg at flere har etterspurt akkurat dette. Jeg synes derfor det er greit å informere om hva som finnes der ute.

Utlån av enkelt aksjer

Enkelt aksjer eid gjennom investeringskontoen kan lånes ut mot betaling. Sitter du f.eks. langsiktig i Kongsberggruppen(KOG), slik jeg gjør, kan du tjene opptil 2,25% årlig rente av aksjenes markedsverdi, samt et honnorar på 0,1% hver gang aksjene lånes ut. Det fordrer selvsagt at noen ønsker å låne dem.

Handelsunivers

I tillegg gir Netfonds oss mulighet å handle en rekke enkelt aksjer og fond gjennom kontoen. Det er litt utfordrende å sammenligne handelsuniverset her med Nordnets, men utvalget av enkelt aksjer, børsnoterte fond og aksje- og obligasjonsfond ligner. For eksempel kan de børsnoterte fondene fra porteføljen min også handles her. Bare det er ikke verst. Aberet er administrasjonsgebyret på 0,1% årlig av innestående, men for mange kan nok muligheten for a) belåning, og b) utlån av enkelt aksjer veie opp.

Storbankene er også ivrige på å tilby investeringskonto

Av storbankene er det bare DNB, som leverer et interessant produkt. I hvertfall for investorer som ikke ønsker å låse seg til storbankenes egne fond. Som Netfonds tilbyr også de handel av enkelt aksjer og børsnoterte fond(ETF) i sitt produkt. Dessverre er kurtasjen høy og utvalget av fond, børsnoterte fond og enkelt aksjer virker noe snevert.

Samtidig kan jeg ikke se at de tilbyr ekstra tjenester, som belåning og mulighet for utlån av enkelt aksjer. DNB sin investeringskonto er dermed som en dyrere versjon av Nordnets, men med mindre handelsunivers. Men tolk meg ikke feil. De er fortsatt milevis foran Nordea, Storebrand og Danske Bank, som bare tilbyr fond, og da sine egne eller fra utvalgte partnere.

Et knippe investeringskonto for private investorer

En rekke banker og finansinstitusjoner tilbyr investeringskonto til oss vanlige dødelige. Kanskje ikke rart, ettersom produktet nyter godt av lukrative skatteregler, noe som gjør det attraktivt. Nedenfor finner du en oversikt med de mest relevante, samt noen eksempler fra storbankene.

Tabell: Detaljer for fem investeringskonti for private investorer.

[table id=11 /]

* Forvaltningkostnader i fondene du investerer i kommer i tillegg.
** Det gjør også en mikroskopisk kostnad i form av risikopremie på kapitalforsikringen.
***Kurtasje gitt 6-7 årlige handler i enkelt aksjer og børsnoterte fond i størrelsen kr 25.000,-.

Fordeler og ulemper med investeringskonto

Investeringskonto er ikke for alt og alle. Det er derfor kjekt å forstå hva man begir seg ut på før man tar det i bruk. En rask titt på fordelene og ulempene ved produktet burde gi en god pekepinn på om det er noe for deg.

Fordeler med investeringskonto

 • Gevinst fra salg av fond og aksjer, og utbytte beskattes ikke før pengene flyttes ut av kontoen
 • 25% beskatning på gevinst og utbytte*
 • Forenkler arbeidet med selvangivelsen.

Det mest interessante med investeringskonto for mange er utsatt skatt på utbytte og gevinster. Joda, å betale 25% skatt på gevinst fremfor 28,75% er heller ikke feil. Bare synd skattefordelen sannsynligvis er midlertidig*. Du bør derfor ikke la deg overraske om det kommer endringer her når statsbudsjett 2017 legges frem 6 oktober. Utsatt skatt er dermed en mer varig fordel.

Misforstå meg rett, skatten må betales når pengene tas ut av kontoen, men man slipper løpende beskatning på realisasjon og utbytte. Det betyr at gevinster og utbytte kan reinvesteres uten at myndighetene får tak i sitt. Slik kan enda mer penger nyte godt av den magiske rentes-rente effekten, og bidra til å bygge formuen raskere.

Samtidig er det deilig å slippe knotet med selvangivelsen. Prøv å eie utenlands registrerte børsnoterte fond(ET), som utbetaler kvartalsvise utbytter på tradisjonelt vis, så skjønner du raskt hva jeg mener.

Ulemper med investeringskonto

 • Går glipp av skjermingsfradraget
 • Ikke stemmerett på generalforsamlinger for enkelt aksjer.
 • Begrenset handelsunivers.

For noen er det teit at vi ikke får stå som juridisk eier av verdipapir eid gjennom investeringskonto. Konsekvensene er flere, men viktigst er at man ikke har krav på skjermingsfradrag for aksjer og aksjefond.

Tabell: Skjermingsfradraget for private aksjonærer 2008 til 2015.

[table id=9 /]

For nye lesere, kan det nevnes at skjermingsfradrag er et bunnfradrag som årlig gis ut til eiere av aksjer og aksjefond. Det betyr at inngangsverdien for aksjene/fondene blir justert opp med en prosentandel. Så når gevinster realiseres eller utbytte mottas, så slipper man å skatte av hele beløpet. Typisk er avkastningen som skjermes i underkant av renten på vanlig sparekonto. Med dagens rentenivå er det forsåvidt ikke et nevneverdig svinn.

Kjære lesere, hvilken tilbyder av investeringskonto benytter dere? Og hva tenker dere om mulighetene Netfonds gir for a) belåning og b) utlån av enkelt aksjer til spekulanter mot betaling?

23 kommentarer om “Investeringskonto er mer enn Zero”

 1. Hei

  Takk for fin blogg.

  Har det ikke også kommet hint i skatteforliket for 2017 om at det kanskje blir opprettet en slags «konto for langsiktig sparing», hvor man får alle fordelene av investeringskonto minus skattefordelen, men beholder skjerming og juridisk eierskap?

  Og så ett spørsmål som ikke er relevant for innlegget, men:
  Har du gjort deg noen tanker om valutarisikoen du tar ved å først kjøpe iShares EAFE (EFV) i dollar, før så fondet handler videre i andre utenlandske valuta? Om man kunne velge, tror du det ville vært bedre å handle ett norsk fond i NOK som så investerte videre uten å ta omveien rundt dollar? Har ikke klart å finne noe gode kilder på dette.

  På forhånd takk for svar 🙂

  Svar
  • Hei Henning,

   Ja, det stemmer. Aksjonærforeningen har kjørt hardt for å få opprettet en type «pensjonskonto» for folk flest, populært kalt KLAAS. Mer om det her: http://aksjonaeren.blogspot.no/2016/05/klas-en-klassisk-arbeidseier.html Hva de ønsker å få til her er en ting, hva politikerne lander på blir fort noe annet. Det er dermed bare å smøre seg med spenning og vente på fast 😉

   Angående valutarisiko. Jeg vil heller ha USD enn NOK. Hvorvidt det er litt billigere å eie et alternativ notert i NOK er jeg ikke interessert i, da eksponeringen til USD er en forsikring mot dårligere tider her hjemme(finnes forsåvidt ikke alternativ notert i NOK). Jeg ønsker derfor å ta veien om dollaren 😉

   Svar
 2. Hei!

  Jeg benytter meg av investeringskonto Zero på nordnet. Målet er å lage en formue og kunne betale månedsleia i studietiden med avkastningen. Jeg er ute etter ditt personlige syn på kontoen. Mener du at en vanlig aksje og fondskonto er bedre enn en investeringskonto til dette? Eller omvendt?

  Takk for svar!

  Svar
 3. Heriu:

  Eg er interessert i å høyre korleis du har tenkt å investere for å få ein så høg avkastning at du kan dekke din månadsleie.

  Svar
  • Hei Klossowski!

   Du må gjerne kontakte meg, og hvis du dirver med aksjer/fond selv så hadde det vært veldig gøy å dele ideer og tanker! 🙂

   Heriu

   Svar
 4. Hei igjen Finansnerden!

  Nysgjerrig som jeg er er det interessant for meg å vite om du bruker aksje og fonds konto og investeringskonto når du bygger din «fuck you money» portefølje. Er for eksempel KLP Fremvoksende markeder II plassert på en aksje og fondskonto?

  Svar
 5. Du sammenlikner investeringskonto med «vanlig» konto. Hva er dine tanker om fordeler/ulemper med et AS i forhold til investeringskonto?

  Svar
  • Hei Lurium,

   For at det å opprettholde et holdningsselskap skal lønne seg er det nok snakke om voksne beløp. Ellers er dette utenfor mitt kompetanseområdet for øyeblikket, men kanskje noe som kan bli aktuelt å se på senere.

   Svar
 6. Ang utlan av aksjer til short, er det noen som har erfaring med det?
  Jeg la ut endel aksjer i DNO for shorting i ca 1 år, men hadde ingen hell med å leie de ut.

  Svar
  • Hei Lasse,

   Ja, hadde vært kjekt å kunne belåne til betingelser som Nordnet sitt superlån. Det er prisen man foreløpig må betale for å belåne verdipapirer eid gjennom investeringskonto.

   Svar
 7. Hei og takk for en bra blogg!

  Har du vurdert å plassere penger i et investeringskonto i utlandet, eller sjekket hvorvidt det faktisk er mulig? Siden jeg er svensk (men bor og jobber i Norge) så er jeg litt interessert i å ha konto i Sverige hvor man ikke betaler noe i skatt på gevinster unntatt sjablonskatten (dog kan man jo da ikke heller gjøre avdrag på skatt ved negativ avkastning som i Norge, dårlig i dårlige tider…).

  Har prøvd å finne ut om dette er mulig/laglig men uten å lykkes.

  Svar
  • Hei E,

   Hyggelig at du liker bloggen.

   Nei, det har jeg aldri sett på, da det ikke er aktuelt for min del. Gi gjerne lyd hvis du finner ut av det.

   Svar
  • Heisann. Jeg er og Svensk, men bor i Norge (folkeregistrert). Dette innebärer at vi er skattepliktige i Norge, og med de Nordiske skatteavtalene så er vi kun skattepliktige i et land. Dette innebärer at vi skatter etter Norske regler og lover.

   Vi kan ikke eie en Svensk Investeringssparkonto (ISK), men vi kan eie en kapitalforsikring. Denne får då samme funksjon som en investeringskonto zero. Det vi bör gjöre (Hey, jag kan ju skriva på Svenska till dig eftersom du är svensk :D), och det jag gör, är att äga våra Svenska och utländska (icke Norska) aktier i en KF och att äga dom Norska in en Norsk investeringskonto zero. Det är så jag har gjort iaf.

   Det jeg sliter litt med nå, Finansenerden, er dette:
   Jeg eier Yara og DNB for rundt 100k (siden 2016, ikke noe skjerming at snakke om der vel), med en vinst på ca 19k. Jeg har som plan at vaere en langsiktig (rundt 10 år, eller tils fundamentat endres til det negative) eier i begge to, hva er best for meg å gjöre:
   1. Beholde dem til en eventuell nedgang og då selge dem for å så flytte dem over til Investeringskonten zero? Eller
   2. Beholde dem i aksje- fonddepåen tils jeg selger dem å forhåpentligvis har samlet på ett godt skjermingsfradrag om 10 år som då gir meg en lavare skatt når jeg tar ut pengene for å bruke dom på bolig eller noe?
   3. Selge dem nå, betale rundt 5k i skatt å kjöpe dem på nytt i investeringskontoen zero. For å först om 5-6 år (regnet konservativt med null utbytteöking) ha spart ihop den samme mengden skatt som jeg först idag tapte når jeg solgte dem…?

   Svar
 8. Hei Finansnerden,

  Takk for en flott blogg, og bra innlegg som vanlig. Det er inspirerende å lese!

  Jeg har nettopp skaffet meg investeringskonto Zero hos Nordnet, og tenker å sette inn rundt 200 K der og fordele dem på noen indeksfond.

  Pr. i dag har jeg ca 315 k stående i DNBs globale indeksfond, kjøpt direkte i DNB. Hadde i utgangspunktet ingen tanker om å ta de ut. Bør jeg flytte disse over til Zero investeringskontoen og kjøpe indeksfond gjennom den, og få skattefordeler gjennom det — eller spiller det ingen rolle egentlig?

  Svar
  • Hei Klassreisen,

   Hyggelig at du liker bloggen! Hva som er best her avhenger av hva ditt mål med eierskapet i DNB Global Indeks er. Skal du bytte fond mange ganger underveis, så kan investeringskonto ha noe for seg. Men gjør du som meg, så ønsker du å sitte langsiktig i indeksfond. Så lenge fondet ikke har skyhøy utbyttegrad – DNB Global Indeks har ingen, så bør andelene eies på tradisjonelt vis. Skattefordelen mange tilbydere av investeringskonto reklamerer hardt for blir sannsynligvis fjernet i neste års statsbudsjett. Helt sikkert vet vi dog ikke før statsbudsjett 2017 er klart i oktober.

   Svar
 9. Det er snakk om at man hvis det kommer en slik konto for langsiktig sparing, så vil man i en begrenset periode få lov til å overføre beholdningen av det du har i dag av aksjer og fond til den uten å beskatte gevinst. Det som er litt viktig å påpeke da er at har du en investeringskonto i dag så vil ikke det skje, fordi du der ikke eier aksjene sjøl men gjennom Nordnet. DVS at hvis jeg i dag oppretter en investeringskonto hos Nordnet, tjener 50% på den ila 2017 og denne sparekontoen oppstår, må jeg hvis jeg skal bytte selge meg ut og ta skatten.

  Til de som spør så er Investeringskonto mest for laaaaaangsiktige sparere. Det er rentesrenten av lånt overskudd i det lange løp som monner.

  Svar
  • Hei Torbjørn,

   Er du sikker på det? Kan høres logisk ut i fra hva som er sluppet av informasjon foreløpig, men detaljene er enda ikke på plass. Det er derfor utfordrende å vite hvordan dette blir i praksis.

   Svar

Legg igjen en kommentar