Helgelesing – Hvorfor investerer du i aksjer?

Det finnes mange grunner til å investere i aksjer. Enkelte gjør det for spenningens skyld, mens andre søker å bygge formue. Hva er ditt motiv?

Vi investerer i aksjer av ulike grunner. Selv investerer jeg i aksjemarkedet for å bygge en haug Fuck You Money. Det gjør jeg med en aggressiv, men diversifisert portefølje bestående av 90% indeksfond. Men alle er ikke som meg. Det er kanskje like greit, ettersom jeg elsker å møte nye mennesker med andre tanker og ideer enn meg selv.

Ikke alle søker å bygge formue

Noen ser faktisk på aksjehandel som ren og skjær underholdning. Kall det gjerne tidsfordriv. Helt galskap spør du meg, men sånn er vi mennesker. Ikke sjelden har jeg funnet meg selv i snakk med personer, som har holdt på med aksjer i mange år og bare tapt penger. Noen har satset på hete aksjetips, mens andre har funnet på et eget «system». Jeg husker særlig hun som plukket aksjer ut i fra hvor «spennende» hun fant virksomheten. Og så var det jo så «gøy» å se aksjekursen stige, kunne hun fortelle.

Neida, du leste korrekt.

Diagram: Funcom var «gøy», men så ble det plutselig veldig dyrt for de fleste involverte.

Funcom var gøy, men så ble det veldig dyrt

Det finnes mange forskjellige grunner til å investere i aksjer

At enkelte kjøper aksjer for spenningens skyld bør ikke overraske noen. Vi er alle ulike, noe som gjenspeiles i hvordan vi bruker pengene våre. Selv blant langsiktige investorer, som meg selv, så finnes det et mylder av forskjellige motiver for å investere. Mens noen gjør det for å ha ekstra penger på sine eldre dager, så søker andre økonomisk frihet.

Dette har gjort meg nysgjerrig.

Faktisk såpass ille er det at jeg har laget en uhøytidelig spørreundersøkelse. Formålet med det hele er å få et inntrykk av hva som motiverer dere lesere til å investere i aksjer.

Alle svar er anonyme, som vanlig 🙂

Kjære lesere, hvorfor investerer dere i aksjer? Jeg har kanskje glemt å inkludere noen viktige motiver ovenfor? I så fall hvilke?

Topp lesestoff fra fjern og nær

 _______________

Investere

Spare

Inntekt

Interessant? Da setter jeg pris på om du sprer det glade budskap 🙂 Gjør som 121 andre og lik Finansnerden på Facebook. Gratis nyhetsbrev får du ukentlig(ish) ved å legge inn epost og navn oppe til høyre.

12 kommentarer om “Helgelesing – Hvorfor investerer du i aksjer?”

 1. Kunne vært spennende å se på en korrelasjon mellom hvor lang tid man har vært i aksjemarkedet og hvilket motiv man har bak investeringene sine. Selv har jeg blitt mer langsiktig i investeringene mine, og skilt ut en egen konto for mer kortsiktige muligheter. Det er mulig å ha flere motiver samtidig, men da er det lurt å markere et klart skille for seg selv med hvilket motiv man har hatt bak hver investering!

  Svar
  • Hei SparDeg,

   Absolutt. Skjønner godt at flere kan tiltrekkes av aksjemarkedet for å få litt spenning i hverdagen. Ser derfor ikke bort i fra at noen kan gå inn med motiv om raske penger,for så å dreie mot mer langsiktig formuebygging. Selv om man kombinerer kortsiktige veddemål med lengre plasseringer i fond, så er ikke det synonymt med at motivene er ulike. For eksempel bidrar både fonds- og enkelt aksjedelen av min egen aksjeportefølje til målet om å bygge Fuck You Money.

   Svar
   • Litt sent ute med svaret mitt her nå, men godt poeng! Ulike investeringer kan bidra til samme mål. Tanken min var mer i retning at man må stille seg spørsmålet: «Hva er motivet mitt bak denne investeringen?». Da vil for eksempel kortsiktige og langsiktige investeringer har ulikt motiv, men bidra til samme mål 🙂

    Svar
 2. Jeg svarte «for å bygge formue», men hadde det vært mulig å velge flere ting ville jeg også krysset av for pensjonssparing. Det handler om begge deler for min del 🙂 Langsiktig, sakte sparing som forhåpentligvis vil gi bedre avkastning enn banksparing.

  Svar
 3. Eg investerer mest i fond og litt i eigne aksjer. Eg gjer det mest for at eg på sikt kan begynne å jobbe deltid og ta meg meir fri frå jobben.

  I tillegg synes eg indeksfond og tanken om å tene 8-10 prosent i året er såpass motiverande at eg no har klart å spare halve lønna mi månad etter månad. Det hadde eg aldri klart viss eg berre skulle putte pengene i ein bankkonto.

  Svar
  • Hei Klossowski,

   Takk for at du deler dine tanker. Tipper flere og flere mennesker vil gjøre som deg fremover. Få ting er diggere enn å så ens investeringer kaste av seg 🙂

   Svar
 4. Du har overtydd meg om at eg kanskje bør ta ein nærare tidd på ETF. Dei verker spanande og ved å kjøpe dei får ein smaken av aksjer utan å måtte løpe risikoen ved å kjøpe enkeltaksjer.

  Det eg lurte på var om det var mykje arbeid med å få moglegheita til å investere i Vanguard iShares ? Eg ser at nokon av ETF ene på Nordnet har så låg avgift som 0,01 prosent.

  Korleis finn du storleiken på desse ETF´ene ?

  Svar
  • Hei Klossowski,

   Husk at jeg benytter ETF`er til å vekte porteføljen mot verdi- og småselskaper, da jeg ikke har funnet gode alternativer. Vanlige indeksfond er å foretrekke så langt det er mulig, siden ETF`er er lite egent til fast sparing pga transaksjonkostnader. All informasjon finnes på utsteders hjemmesider, men sjekk også markedsplassen hvor de handles. F.eks handles Vanguard ETF`en jeg eier på NYSE. Se her for hvordan man går frem for å finne gode ETF`er: https://www.finansnerden.no/hvordan-velge-borsnoterte-indeksfond/

   Svar
 5. Jeg synes det er veldig vanskelig å oppgi en enkelt grunn for hvorfor jeg er i markedet. Jeg startet nok med utganspunktet i «raske penger». Da jeg åpenbart har et «veddemåls-gen» i meg så er nok spenningen selv idag en av de tingene som driver meg. Jeg ser på det som en gøy hobby som man i tillegg kan tjene penger på. Jeg tar nok litt mye sjanser og liker volatile aksjer som jeg kan hoppe ut og inn av / swing trade (REC, THIN og SDRL er morsomme). Men hovedmotivasjonen er jo at det tar sparingen min til et nytt nivå.

  A

  Svar
  • Hei Alex,

   Startet selv om et motiv om raske penger. Ja, det ble raske penger i starten, men fy så raskt de forsvant etterhvert. Det koster å lære i aksjemarkedet 😉

   Svar

Legg igjen en kommentar