Hvordan redusere risikoen for å tape penger i aksjemarkedet

Syv tips til hvordan investorer kan redusere risikoen for å tape penger i aksjemarkedet gjennom bedre beslutningsprosesser

Falmskjermhopping er livsfarlig. At noen kan hoppe ut av et velfungerende fly har jeg vanskelig for å forstå. Heldigvis er det få som smeller i bakken. Det er fordi man har etablerte rutiner og prosedyrer, som reduserer sjansen for at ting skal gå galt. Med dette på plass får man kontroll på kildene til feil, og fallskjermhopping blir overraskende trygt. Denne tankegangen er overførbar til det å investere penger.

Vi kan nemlig på lignende vis redusere risikoen for å tape penger i aksjemarkedet. Her serverer jeg derfor syv tips til hva dere kan gjøre for å øke sjansen for å gjøre gode beslutninger ved kjøp og salg av aksjer, fond og andre investeringer.

1. Ta en «time-out»

sov på det før du vurderer å investere

Små svingninger i humør påvirker hvordan vi oppfatter risiko. Det er derfor kjekt å ikke kjøpe eller selge en aksje uten å tenke seg grundig om. Det kan nemlig hende at vi midlertidig er ledet ut på villspor av ting vi ikke en gang begriper. Kanskje støtte man på en aggressiv tigger på veien til jobb eller havnet i en opphetet diskusjonen med samboeren. Selv om disse tingene kan virke banale, så kan de påvirke hvordan vi vurderer en investering.

Det er derfor et godt råd å la avgjørelsen ligge til dagen derpå. Hvis du synes det fortsatt virker like genialt, så er det bare å kjøre på.

2. Prøv å se situasjonen med nye briller

Ved å ta et steg tilbake og revurdere situasjonen, så kan man lure seg selv til å se ting i nytt lys. Hvis man for eksempel står oppe i en suppe, som 11 september var i USA, så er det lett å miste hodet. Første reaksjon til angrepene på World Trade Center var for mange å dumpe alt av aksjer. Det har i ettertid vist seg som en dårlig beslutning.

Hvis man i stedet hadde satt seg ned og undersøkt hvordan aksjemarkedet tidligere hadde oppført seg i etterkant av slike tragedier, så ville man kanskje handlet annerledes. Historien viser i hvert fall at ingen nasjonal tragedie noensinne har ødelagt den langsiktige avkastningen i det amerikanske aksjemarkedet. Selv Andre Verdenskrig kan i dag ses som et lite hakk i den historiske utviklingen til S&P 500 indeksen.

Les også: Hvordan aksjemarkedet reagerer på kriser

3. Se tilbake på historien

S&P500 indeksen fra 1926 til 2015

Bilde: Utviklingen i S&P500 fra 1926 til 2015.

Har man aldri har opplevd skikkelig nedgangstider i aksjer, som i 2000 til 2002, så er det lett å innbille seg at man har nerver av stål. Ferske investorer bør derfor studere nok av aksjemarkedets historie til å forstå at oppgangstider og eufori alltid ender med et brak.

Boken «Manias, Panics, and Crashes: A History of Financial Crises» av Charles P. Kindleberger kan derfor være fin å få med seg.

4. Fallende aksjekurs kan bety kjøpsmulighet

Investorer sliter med å reagere fornuftig til dårlige nyheter. Som regel er det fordi de ikke har tenkt igjennom hvorfor de eier de aksjene de eier. Hvis man kjøper en aksje fordi den har steget, og den plutselig faller på dårlige nyheter, så er det naturlig at magefølelsen skriker SELG. Det er fordi vi har lett for å fokusere på aksjekursen. Dermed glemmer vi de mer stabile underliggende verdiene i bedriften, som aksjen representerer. Det kan jo hende at disse er intakte, til tross for at aksjekursen raser på kortsiktig støy, slik vi så i Norwegian(NAS) rundt mars i fjor.

Det er derfor ironisk at så få av oss tør kjøpe på fallende aksjekurser. Hvis den underliggende driften i selskapet er solid, så burde en fallende aksjekurs ses som en kjøpsmulighet.

5. Skriv ned retningslinjer for hvordan du skal investere

For å hindre at følelser tar overhånd når vi investerer, så er det lurt å skrive ned noen retningslinjer før man setter i gang. Disse bør omfatte hva du ønsker å oppnå med investeringene og hvordan du har tenkt å oppnå det i praksis. Her er det viktig å være konkret og få tydelig frem hva du skal/skal ikke gjøre underveis.

Punkter det er naturlig å ta med er:

  • Formålet med investeringene
  • Forventet årlig avkastning
  • Tidshorisont
  • Aktivaallokering
  • Rebalansering
  • Evaluering av resultater underveis, og når slik evaluering skal skje
  • Når skal en aksje eller fond kjøpes/selges
  • Jeg skal aldri… (f.eks. ha mer enn 10% av porteføljen i enkelt aksjer)

Når retningslinjene først er på plass, så er det essensielt å følge dem. Ellers kan du like gjerne bare droppe det.

6. Pass på så du ikke lurer deg selv

ikke lur deg selv når du vurderer å investere

Hvorvidt vi oppfatter noe som risikabelt avhenger av hvordan det presenteres for oss. Det er kanskje vanskelig å tro, men både vinkling og ordvalg påvirker hvordan vi ser virkeligheten. Det kalles «framing» og er mest kjent gjennom arbeidet til duoen Tversky og Kahneman.

For eksempel er vi mer villig til å ta risiko når vi hører at oddsen for å vinne er 1 til 6, enn om vi blir fortalt at det er 16% sjanse for suksess. Og skulle noen nevne at det er 84% sannsynlighet for å tape, så ville vi ikke rørt investeringen med ildtang.

Hvis noen forteller deg at sjansen for at en investering vil lykkes er 90%, så er det lurt å se det slik: Det betyr at det er 10% sjanse for å gå på trynet. Er det for risikabelt for deg? Eller hva hvis vi vinkler det mer personlig, og sier at en av ti som gjør denne investeringen vil tape. Hvordan kan du vite at du ikke er en av dem?

Samtidig bør mulige utfall av en investering vurderes i videst mulig sammenheng. La oss si vi har en aksjeportefølje verdt kr 500.000,-, og ønsker å investere kr 10.000,- av pengene i en enkelt aksje. Aksjen vil doble seg eller gå i null. Det er da lurt å vurdere det som at porteføljen enten vil stige til kr 510.000,- eller falle til kr 490.000,-. Å se det slik tar mye av følelsene ut av beslutningsprosessen.

For de som er interessert i mer om dette psykologiske fenomenet, så anbefales:

7. Prøv å bevise hvorfor du tar feil

Det er alltid fare på ferde når vi bare «vet» at en aksje vil gå til himmels. Slik skråsikkerhet gjør det lett å droppe og gjøre grundig forarbeid, noe som gjerne er oppskrift på katastrofe. Det er nemlig god sjanse for at vi tar feil, da vi mennesker har en tendens til å gå for det første som detter inn i hodene våre. At vi også tillegger fersk informasjon mest vekt i en beslutningsprosess gjør ikke saken bedre.

For å unngå å gå på en smell bør vi gjøres om Charlie MungerHver gang du mener å ha rett i at noe er en fantastisk investering, så se etter bevis på at du tar feil. Grav frem materiale som strider med ditt eget syn og vurder det nøye. Hvis investeringen fortsatt virker attraktiv, så er det god sjanse for at du har rett.

Kjære lesere, har dere noe å føye til punktene ovenfor? Og er det noen av dere som har skrevet ned retningslinjer for hvordan dere skal investere? Det har i hvert fall jeg.

7 kommentarer om “Hvordan redusere risikoen for å tape penger i aksjemarkedet”

  1. Hei!
    Og takk for fin og anvendelig blog. Håper du kommer i mål med prosjektet ditt og at bloggen kan generere en god sideinntekt. Prøver å hjelpe litt til med det ved å trykke på annonser jeg finner i postene , samtidig som jeg har satt den som startside.

    Svar
    • Hei Magnus,

      Hyggelig å høre at du liker bloggen! Gjerne sier i fra hvis det er noe tema du savner her inne 🙂

      Svar
    • Forresten, flott om man ikke trykker på annonser uten at det er noe man finner interessant. Skjønner at du bare ønsker å hjelpe, og det settes veldig pris på 🙂

      Svar
  2. Bra innlegg. For meg handler dette primært om to ting. For å redusere faren for å gjøre noe irrasjonelt er idealet mitt å følge regelen «“the more you sweat in training, the less you bleed in battle.”, som vil si at man må lage regler og systemer når man sitter på siden av markedet og har et klart hode. I kampens hete bør man ta færrest mulig beslutninger.

    Når det gjelder risikoen for å tape penger på grunn av at markedet er en berg- og dalbane, er vel det beste rådet å investere på veldig lang sikt. Som du er inne på har den langsiktige trenden i markedet alltid vært positiv, på tross av at det har vært mange hendelser som har fått folk til å tro at Harmageddon var nær.

    Svar
    • Hei Vidde,

      Hyggelig at du like innlegget!

      Enig med deg. Å få på plass rutiner og systemer er essensielt for å unngå å gjøre idiotiske feil i aksjemarkedet. Selv har jeg en rekke retningslinjer, som jeg forholder meg til. F.eks skal jeg ikke eie mer enn 10% enkelt aksjer. Grunnen til det er at det er fort å ta feil. Det til tross for strenge krav til når en enkelt aksje kan kjøpes.

      Du har sikkert en egen investerings «policy»?

      Svar
  3. Jepp, jeg har en investeringspolicy. Den er ikke spikret i stein, og justeres etter hvert som jeg lærer nye ting, men i kampens hete er den ikke opp til diskusjon. 😀

    Svar
  4. Hei! Synes de er veldig pessimistiske eller hvor vanskelig det skal være å få en brukbar avkastning på kapital. Ser på noen av Norges beste forvaltere,ser på folka i oljefondet. De regner jo med en avkastning på kapital på maks 4% pa. Andre som har synspunkter på dette?

    Svar

Legg igjen en kommentar