Helgelesing: Privatøkonomi i feriemodus

Jeg har rømt landet for en periode, samt ukens linker med lesestoff om å tjene, spare og investere penger.

Dere har kanskje lagt merke til at det er rolig på bloggen om dagen?

Grunnen er enkel. Jeg sitter nemlig langt ute i jungelen, syd for ekvator. Tro det eller ei, men trådløs internettilgang er visst ikke høyeste prioritet blant lokal befolkningen her. Litt rart skulle man kanskje tro, ettersom det er kule ting, som pygmeelefanter og neseaper man kan poste på instagram.

Planen var å få unna litt skriving på turen, men det viser seg utfordrende. Utover varierende netttilgang må det være lov å si at ferietilværelsen uansett ikke innbyr til skriblerier. I morgen blir det dykking på et av verdens nydeligste steder! Men frykt ei. Jeg er nemlig tilbake med ferske innlegg mot slutten av juli. Men inntil da tenker jeg å nyte livet og gjøre en haug med ting jeg absolutt ikke kan.

Jeg anbefaler deg å gjøre det samme.

Penger er lik frihet. Frihet til å gjøre ting, som å reise til andre siden av jordkloden for en periode, hvis det er hva man skulle ønske. En solid privatøkonomi  tillater meg å gjøre nettopp det.

Går det utover formuebyggingen?

Selvsagt gjør det det.

Men ikke mer enn at det kan hentes inn på et senere punkt. Opplevelser og nye perspektiver fra snodige kulturer ser jeg som en investering. Dens avkastning kommer i form av frisk energi og evnen til å se ting annerledes enn alle andre. Det vil komme fint med i tiden fremover, og sannsynligvis kaste av seg mer enn den enkeltstående kostnaden av turen og tapt inntekt i det korte bilde.

Og med det ønsker jeg dere alle en fortsatt knall sommer! 😀 Forrige ukes linker finner dere nedenfor.

– Finansnerden

Topp lesestoff fra fjern og nær

 _______________

Investere

Les også: Hvordan aksjemarkedet reagerer på kriser

Spare

Inntekt

Interessant? Da setter jeg pris på om du sprer det glade budskap. Lik Finansnerden på Facebook. Gratis nyhetsbrev får du ukentlig(ish) ved å legge inn epost og navn oppe til høyre.

6 kommentarer om “Helgelesing: Privatøkonomi i feriemodus”

 1. God ferie. Jeg har tro på å gjøre noe heeelt annen en gang i blant, selv om det koster litt. Etter at jeg fikk kids har det blitt litt mer A4-tilværelse, men før det reiste jeg ganske mye til steder langt unna. Inspirerende og verdifullt å oppleve folk som lever og tenker helt anderledes enn det en selv gjør. Og som oftest kommer man hjem til gamlelandet og setter litt mer pris på all den hverdagsluksusen vi omgir oss med her i Norge.

  Svar
  • Hei Vidde,

   Takk. God ferie til deg også. Enig med deg i at vi er vanvittig bortskjemte hjemme på oljeberget. Ingen ting setter slikt i perspektiv, som en busstur med lokalkollektiv på Borneo 😉

   Svar
 2. Guffent av deg å ta ferie (uten søknad) midt i brexit og markedsuro. Du lar flokken med sauer i stikken. Det er notert.

  Forøvrig må du kose deg.

  Svar
  • Hei Snikkabu,

   Haha, ja. Litt dårlig samvittighet der. Men selv jeg trenger ferie fra tid til annen. 3 år siden sist, så var på tide 😉

   Svar
 3. Fin blogg. Jeg har alltid vært glad i å spare penger, og har nå adoptert denne tankegangen med sparing at en viss prosent av inntekten spart = et gitt antall år frem til «fuck you money». Jeg har veldig godt momentum der.

  Men, når det kommer til skikkelige opplevelser og reiser, så bryr jeg meg ikke om det tar meg ett år til(eller fler) med sparing for å få fuck you money. Jeg kan være uten ganske mye annet enn akkurat å reise og oppleve andre kulturer, matvaner og varmere klima. Men, som med alt annet så må man jo se hva som er best for en selv, og ikke «overdo it». Alle har godt av å se andre kulturer og få ting i perspektiv. Hvis man i tillegg kanskje møter likesinnede på turen, eller drar til noen seminarer, eller drar på events som ikke er så normale her, så kan man allikevel tjene inn turen på sikt(seminarer gjelder vel kanskje på mer storbyferier osv).

  Dette handler jo om «opportunity cost».
  Du skriver jo som en som tenker veldig mye på det, og det er en viktig faktor i å lykkes i mine øyne, fordi hvis man ikke har det i bakhodet, så kan man komme utfor «spare seg til fant» uttrykket, og sitte igjen med mindre enn om man hadde gått for alternativet.
  Det var en gamechanger for meg å lese om og tenke på ihvertfall.
  Første møtet mitt med det var i «principles of economics» av Mankiw. Fredrik Eklund skrev om det i boken «The Sell».

  Svar
 4. Fin liten realitets-reset! Kos deg og ta til deg det verden har å by på!

  Gleder meg til fortsettelsen 🙂

  Svar

Legg igjen en kommentar