Helgelesing – Mindre attraktivt å investere i aksjer

Forslag om økt skatt på utbytte gjør det mindre attraktivt å investere i aksjer for folk flest.

Regjeringen med Høyre i spissen gjør det mindre attraktivt å investere i aksjer for privat investorer.

I statsbudsjettet foreslår de å øke skatten på utbytte(utover skjerming) til 28,75%. Altså en økning på 1,75% fra dagens 27%. Hensikten, sier de er å gjøre det mer lønnsomt for bedriftseiere som jobber i egne foretak å ta ut lønn fremfor utbytte.

Dessverre har politikerne glemt en ting.

Nemlig at det rammer alle nordmenn som sparer i aksjer og fond. Disse har ikke har mulighet til å skifte mellom å ta ut lønn eller utbytte! Og blir slik tilfeldige ofre for en lite gjennomtenkt politikk.

Dette dreier incentivene for hvor vi plasserer våre penger ytterligere mot bolig som investeringsobjekt. At boligmarkedet allerede viser boblete tendenser er det visst få som bryr seg om.

Les også: Hvorfor egen bolig er en elendig investering

Jeg er ikke den eneste som er oppgitt. For eksempel har Anders Skar i Nordnet følgende å si:

«Nordmenn eier nok bolig og vi har nok penger i banken (1.000 milliarder!), allikevel så forsterkes de skattemessige incentivene rundt dette. I tillegg, med tanke på de utfordringer vi har med å tiltrekke privat kapital til næringslivet (3,7 prosent av Oslo Børs eies av privatpersoner), og det faktum at flere og flere må ta større ansvar for egen pensjonssparing (og det eneste som over tid bevarer kjøpekraft er aksjer/verdipapirer) så er det for oss som jobber med dette helt ufattelig at regjeringen gjør det mindre lønnsomt og mindre attraktivt for folk flest å delta i aksjer/verdipapirmarkedet – det burde vært tvert om!»

Les hele innlegget om statsbudsjettet og aksjeparing av Anders her.

Kjære lesere, hva synes dere om at regjeringen gjør det mindre attraktivt å investere i aksjer?

Topp lesestoff fra fjern og nær

 _______________

Investere

Spare

Inntekt

Interessant? Del innlegget med venner og kjente. Spre det glade budskap, og lik Finansnerden på Facebook. Gratis nyhetsbrev får du ukentlig ved å legge inn epost og navn oppe til høyre.

16 kommentarer om “Helgelesing – Mindre attraktivt å investere i aksjer”

 1. Så lenge fondet ikke er et såkalt utbyttefond så er det vel ikke så veldig mye av verdistigningen i et normalt fond som skyldes reinvestert utbytte? Ille nok, men det hadde vært enda værre hvis også avkastningen hadde fått 28,5% skatt.

  Svar
 2. Med avkastning så mener jeg kurstigningen på fondsandelene eller aksjene. Når det gjelder fond så vil jo en liten del av denne stigningen skyldes reinvestert utbytte. Det må for øvrig bli litt av en jobb for fondsselskapene å beregne hvor mye av avkastningen som skyldes verdistigning og hvor mye som skyldes utbytte i innrapporteringen til skattemyndighetene.

  Svar
 3. Kursstigning på norske fond eller aksjer vil meg bekjent også beskattes på samme nivå som utbytte. Skatteforslaget omtaler «…aksjeutbytte, aksjegevinster…». Det jeg også frykter er at dette også vil gjelde utenlandske selskaper man eier. Hva gjelder norske selskaper, så vil den lavere selskapsskatten gjøre at utbyttene blir større enn før, og med en økt utbytteskatt kommer man ut uendret ift. tidligere. Men utenlandske selskaper har ikke endret sin selskapsskatt, så hvis utbytteskatten økes også for disse vil det være en kraftig forverring av beskatning på utenlandske aksjeandeler. Men, dette er det nok ingen av våre nasjonalistiske proteksjonistiske politikere som vil bry seg om.

  Svar
 4. Noen skatter går litt opp og noen skatter går litt ned. Ønsker man å være dramaqueen kan man kun fokusere på dem som går ned, trekke ting ut av den store sammenheng og overdrive de potensielle effektene. Nei, denne endringen er til å leve med.

  Svar
  • Hei Vidde,

   Utrolig hva man kan leve med, men er det noe jeg ikke liker så er det å betale mer skatt. Derfor på sin plass med litt engasjement rundt dette 🙂

   Svar
 5. Tja, hvis regjeringen senker skatten på inntekt ned til 20% slik de har sagt de skal gjøre så vil jo leieinntekt på sekundærbolig reduseres tilsvarende. Altså blir det mer attraktivt å investere i bolig enn i aksjer. Ergo høyere boligpriser og bobla bare vokser.

  Svar
 6. Joda, litt engasjement og diskusjon er bare greit, så lenge man ikke bruker alt for mye energi på det. Selv har jeg som «regel» at jeg ikke skal klage over eksterne forhold. Jevnt over har man mye mer å hente på å bruke energien sin på det man selv faktisk kan påvirke. Mulig noen syns dette er en litt passiv tilnærming, men jeg ser litt annerledes på det.

  Satt på spissen:
  * Tilnærming 1: «Skatten øker. Åååånei, de idiotiske politikerne skjønner ingenting. Nå er det ikke noe vits i å spar lenger. Jeg går på pub og drukner mine sorger.» 😀
  * Tilnærming 2: «Skatten øker. Hmmm, ok, hvordan kan jeg øke inntektene mine eller kutte kostnadene mine for å oppveie for dette?»

  Svar
  • Enig. Man skal bruke tid på det man kan gjøre noe med selv. Samtidig:

   1. Viktig å si fra når politikeres handlinger går på tvers av hva som tidligere er signalisert.
   2. Å informere om skatteendringer er essensielt for at folk skal kunne tilpasse sine plasseringer deretter.

   PS: Har dumpet alle aksjer og dratt på bar 😉

   Svar
 7. En liten detalj, Finansnerden: en økning fra 27% til 28,75% er ikke 1,75% økning. Det er faktisk ca. 6, 5% økning.
  Men det er en økning på 1, 75 PROSENTPOENG. En liten filleting, men, men..

  Samme hva, så håper jeg regjeringen snur, og heller SENKER skatten med 1,75 prosentpoeng.

  Svar
 8. Eg synes denne artikkelen er ganske informativ. Den viser at også bolig vil bli ramma. Her nemner dei først og framst det å leie ut eigen bolig.

  http://www.aftenposten.no/okonomi/Utvalget-vil-innfore-helt-ny-skatt-for-nesten-alle-7808155.html

  Viss eg forstår dette rett så vil det altså bli mindre lukrativt å leige ut sokkelleiligheit eller rom i eigen bolig. Eg leidde tidlegare ut rom i min eigen bolig, og eg trur ikkje eg ville ha gjort det viss eg måtte ha betalt skatt på det.

  ***
  Det verker som om insentivet med desse forslaga er at det skal bli attraktivt å investere i Noreg, og å ha pengene i Noreg, men det skal bli uattraktivt å ta pengene ut av Noreg eller ut av selskapet. Men utvalet må da forstå at grunnen til at ein ønskjer å investere i eit selskap er tanken på at ein eingong i framtida kan ta ut pengene, og faktisk gjere ein profitt av sin investering, rein altruisme er sjeldan nok motivasjon for å investere i nokon ting som helst. Dette blir som ein labyrint, enkelt å kome inn, vanskeleg å kome ut. Ikkje akkurat attraktivt for så mange mennesker.

  Det verker som om eit av forslaga er å ha 41 prosent skatt på utbytte av aksjer også.

  Svar
 9. Men finst det nokon forslag til kva vi som investorar skal gjere viss dei innfører denne skatten ?

  Vurderer å melde meg inn i Norsk Skattebetalerforening.

  Svar
  • Takk for at du deler Klossowski. Skattebetaleforeningen kan anbefales på det varmeste. Utrolig mye bra! Ellers hadde jeg ikke giddet å benytte tid på planlegge for hva hvis politikerne skulle finne på… Inntil de har spikret noe konkret, så forholder jeg meg rolig ihvertfall.

   Svar

Legg igjen en kommentar