Helgelesing – Løgner investorer forteller seg selv

Vi investorer er gode på å lure oss selv. Jeg har derfor laget en liste med de verste løgnene vi feilaktig tar for virkeligheten

Det er litt flaut å innrømme, men jeg har lurt meg selv flere ganger. Heldigvis lærer jeg raskt, og gjentar sjelden en feil. Likevel har det blitt en del blundere opp igjennom årene. Siden det alltid er best å lære av andres feil, så har jeg satt sammen en liste med de verste løgnene vi investorer forteller oss selv. Noe er basert på egen erfaring, mens annet er snappet fra den eminente Ben Carlson, mannen bak bloggen A Wealth of Common Sense. Jeg er nemlig ikke alene om å ha innbilt meg selv idiotiske ting.

 Løgner investorer forteller seg selv:

 • Hvis jeg bare hadde tatt mitt eget råd
 • Det er markedet som tar feil, ikke meg…(sorry, men det er nok deg)*
 • Å velge vinnende aksjer er enkelt*
 • Jeg vet når den neste korreksjonen vil komme*
 • Jeg vil kjøpe aksjer når alle andre løper rundt som hodeløse høns*
 • Jeg har en modell, som sier nøyaktig hva et selskap er verdt
 • Jeg vet alt det er å vite om aksjemarkedet
 • Jeg starter heller å investere når økonomien bedrer seg.
 • Jeg kan time alle topper og bunner i aksjemarkedet
 • Jeg handler aldri ut i fra følelser*
 • Jeg vil laste opp i aksjer når markeder ramler utfor kanten
 • Jeg vet hvordan aksjemarkedet vil utvikle seg fremover*
 • Jeg vet nøyaktig hvilken avkastning jeg har oppnådd med investeringsporteføljen min
 • Hvis jeg bare prøver hardere, så vil porteføljens avkastning bli bedre*
 • Jeg visste at den aksjen burde vært solgt før kvartalsresultatet ble publisert**
 • Hvis jeg bare hadde kjøpt Apple, da aksjen stod å $10(liten vits i å sutre over spilt melk)
 • Jeg vet hvordan rentenivået vil bli fremover.
 • Jeg har en idiotsikker prosess for å finne fondsforvaltere, som vil gjøre det fantastisk i fremtiden***
 • Jeg har et idiotsikkert system for å velge enkelt aksjer
 • Jeg tar selvsagt ALDRI feil
 • Jeg vet nøyaktig hva Tim Cook & Co bør gjøre med Apple`s enorme kontantbeholdning
 • Jeg er helt rå til å håndtere risiko
 • Min evne til å tåle risiko endrer seg ikke med utviklingen i aksjemarkedet
 • Jeg vil starte å spare til pensjon i fremtiden(haha, særlig!)

*Idiotiske ting jeg har innbilt meg selv på et eller annet tidspunkt siden jeg startet med aksjer tilbake i 2007.

** Denne gikk det mye i, da jeg var forelsket i bioteknologi aksjer. Kan avsløre at det ble en svært dyr affære.

*** Jeg har en prosess, som fungerer greit. Men idiotsikker, det er den absolutt ikke. Å velge gode fondsforvaltere er nemlig utrolig vanskelig, som jeg skrev om i «hvordan velge beste aksjefond«, men ikke umulig.

Kjære lesere, hva er det dummeste dere har innbilt dere selv? Hvis så, har dere lært av egne feil?

Topp lesestoff fra fjern og nær

 _______________

Investere

Spare

Inntekt

Interessant? Da setter jeg pris på om du sprer det glade budskap 🙂 Gjør som 130 andre og lik Finansnerden på Facebook. Gratis nyhetsbrev får du ukentlig(ish) ved å legge inn epost og navn oppe til høyre.

4 kommentarer om “Helgelesing – Løgner investorer forteller seg selv”

 1. Har gått i flere av disse fellene selv. Min største svakhet som investor er at jeg mangler tålmodighet. Når jeg finner en aksje av interesse kjøper jeg den ofte for fort, i redsel for å ikke være med oppover. Har brent meg noen ganger der. Et par andre tabber omfatter å ikke ville ta tap og å sikre gevinst for kjapt. Dessverre er det enklere å lære av egne feil enn av andres!

  Svar
 2. «Jeg visste at den aksjen burde vært solgt før kvartalsresultatet ble publisert» , men gjøre det? Nei, det turte man ikke… Nesten fått det av meg nå!

  Ellers er punktet: » Age of Conan(Funcom) høres forlokkende ut, selskapet antyder jo at de har latterlig mange betaspillere.. OG toppsjefen slutter dagen før lansering, det betyr ingenting».
  Herregud som jeg tapte på Funcom.

  Svar
  • Hei Hoddy,

   Hehe, flere som har vært i Funcom ser jeg. Ble en dyr lærepenge for meg også, men fortsatt billigere enn skolepenger for et semester på BI 😉

   Svar

Legg igjen en kommentar