Helgelesing: Hvorfor investorer er lastet til ripa med aksjer

Investorer i snitt har ikke eid større andel aksjer i sine investeringsporteføljer siden 2009, samt topp lesestoff om det å investere, spare og tjene penger.

Oppgangen i aksjemarkedet siden 2009 sies å være det mest hatede oppgangsmarkedet noensinne, i følge Ben Carlson. Kanskje fordi aksjer har gitt filla i investorenes bekymringer og dystre spådommer. Er det noe folk ikke tåler, så er det å se sine antakelser bli knust så til de grader, som vi har sett over de siste 7 årene. Samtidig er det ikke lett å forstå hvorvidt investorer er positive/negative til aksjer i dagens marked. Støyen fra media, såkalte «eksperter» og andre nisser tåkelegger hva den mer sky majoriteten mener.

For å forstå hva investorene mener om aksjer må vi se hva de gjør, og ikke hva de sier.

Det viser seg nemlig at den jevne investor sitter lastet til ripa med aksjer. Faktisk eier han/hun i dag like mye aksjer i sin portefølje, som rett før finanskrisen.

Diagram: Andelen aksjer eid i snitt investorens investeringsportefølje fra år til år(kilde: A Wealth of Common Sense).

investorers andel aksjer

Slikt gjør selvsagt enkelte nervøse. Likevel finnes det gode grunner til at folk øker andelen aksjer i disse tider.

1. Lave renter på sparepengene

Den reelle renten du får på sparepengene i banken er negativ. For å bygge formue, eller i det minste bevare kjøpekraften er det nødvendig å ta høyere risiko med pengene. Det gjør man ved å plassere mer i aksjemarkedet, som jo har en høyere forventet avkastning på lang sikt. Nedsiden er at det kan bli en berg-og-dalbane uten like. Men for mange er det eneste vei til fornuftig avkastning.

Les også: Derfor du skal investere i aksjer

2. Det har aldri vært enklere å eie aksjer

Stadig bedre teknologi gir lavere handelskostnader og tilgang til de flere aksjemarkeder enn noen gang. Du plukker ikke lenger opp telefonen for å ringe aksjemegleren når du skal kjøpe enkelt aksjer eller fond. Et godt tilbud av aksjefond, både børsnoterte og tradisjonelle gjør det enkelt for mannen i gata å skru sammen solide porteføljer.

3. Aksjer generelt har steget til himmels de siste årene

Det bør ikke overraske noen at andelen aksjer er høy ettersom vi har hatt tidenes oppgang siden 2009. Når en aktivaklasse, som aksjer gjør det betydelig bedre enn alt annet, er det naturlig at folk laster opp ekstra mye. Jeg skal unngå nevne det norske boligmarkedet her… Uansett, et stigende aksjemarked tiltrekker seg nye kjøpere, som føler de har gått glipp av moroa. Det er derfor ikke ueffent at folks aksjeandel stiger når markedet allerede har steget i lang tid.

Det originale innlegget i sin helhet finner du her på A Wealth of Common Sense.

Og med det ønsker jeg alle en strålende helg!

– Finansnerden

Topp lesestoff fra fjern og nær

 _______________

Investere

Spare

Inntekt

Interessant? Da setter jeg pris på om du sprer det glade budskap. Lik Finansnerden på Facebook. Gratis nyhetsbrev får du ukentlig(ish) ved å legge inn epost og navn oppe til høyre.

Legg igjen en kommentar