Her har du de beste artiklene fra den siste uken, om alt fra prisingen i aksjemarkedet og lærepenger fra 2020 til oppgangen i Bitcoin.
Her har du ti gode artikler om økonomi og investeringer som jeg har lest i det siste.
1. Er det amerikanske aksjemarkedet i ferd med å rakne?
Det amerikanske aksjemarkedet ved aksjeindeksen S&P 500 er nå priset høyere enn før alle børskrakkenes mor i 1929 på Shiller`s CAPE. CAPE er et mål som kan si noe om forventet avkastning i aksjemarkedet i fremtiden. Analytikere elsker å bruke dette målet for å sammenligne hvor “dyrt” markedet er i dag i forhold til tidligere perioder. Typisk er slike sammenligninger kun underholdning, men har du en som faktisk er interessant.
Kort oppsummert:
- Aksjer er ikke billige
- Men det betyr ikke at aksjer ikke kan stige videre i 2021
- Mye annet om dagens situasjon kan ikke sammenlignes med 1929
- Mer stimuli fra den amerikanske sentralbanken vil være positivt for økonomien
- Utrullingen av vaksinene mot Covid-19 indikerer at økonomien snart kan normaliseres
- Men mye av stimulien fra sentralbanken og vaksinen kan allerede være priset inn
- Rentene er nå så lave at det ikke er alternativer til aksjer hvis du skal ha avkastning
- Børsfallet i vinter kan være starten på den neste delen av oppgangen som begynte i 2013.
Trykk her for å lese mer hos The Big Picture – Barry Ritholtz.
2. Kan festen i aksjemarkedet fortsette i 2021
Pandemien truer med å knuse verdensøkonomien og myndighetene verden over har pumpet enorme mengder penger inn i pengesystemet. Aktiva, alt fra aksjer til obligasjoner og Bitcoin, har reagert ved å stige til rekordnivåer. Håpet er at utrullingen av vaksiner kan hindre fremtidige nedstengninger og dermed øker forventningene til at oppgangen vil fortsette i 2021.
Trykk her for å lese mer hos Bloomberg.
3. Hva investorer bør ha lært av 2020
Her har du de viktigste tingene du bør ha lært fra krise-året 2020. Det handler blant annet om å investere mer når fremtiden virker mørk, historien kan være en veileder, markedene er blitt raskere, obligasjoner kan også falle og at det er vanskelig å kjøpe mer under børsfall.
Trykk her for å lese mer hos A Wealth of Common Sense.
4. Både aktiv og passiv forvaltning har unike og verdifulle kvaliteter
Investorer er ofte delt i synet på hva som er best av aktiv og passiv fondsforvaltning. Fanatiske forkjempere for passiv forvaltning sier det gruser aktiv aksjeplukking, mens aktive fondsforvaltere fremhever fordelene ved arbeidet sitt. Selv om de to gruppene er delt, så har de to tilnærmingene til fondsforvaltning mer til felles enn du er klar over.
Trykk her for å lese mer hos MarketWatch.
5. Sekvensiell risiko
Sekvensiell risiko er risikoen for at avkastningen din kommer i en uheldig rekkefølge. Hvis du investerer fast hver måned og får all avkastningen tidlig, så vil sluttsummen bli betydelig lavere enn om du fikk all avkastningen sent i investeringsperioden.
Trykk her for å lese hvordan du beskytter deg mot sekvensiell risiko.
6. Slik investerer du best i Bitcoin
Bitcoin har igjen skutt til himmels. Det irriterer alle de som står på sidelinjen, og nå vurderer å hive seg på, kun fordi det har steget vanvittig mye i det siste. Mange tenker det er lurt å investere en stor sum og vente på at det skal gå ti-gangeren. Det er sannsynligvis en dårlig ide for å putte penger i noe som svinger så sinnsykt som kryptovaluta.
Trykk her for å lese hvordan du investerer best i Bitcoin hos Wall Street Playboys.
7. Vanskelig og skulle ha tapt penger på Bitcoin hittil
Det er under 20 dager i Bitcoin sin historie at du kunne ha tapt penger hvis du satt i ro frem til 11. november – i dag 17. desember ville det vært null dager. Så blir det spennende å se hvordan dette utvikler seg i årene som kommer.
8. Bitcoin sammenlignet med gull
Bitcoin har gitt høyere avkastning enn gull så langt i 2020. Men avkastning er ikke alt, for risikoen må også tas med. Bitcoin har svingt betydelig mer enn gullprisen. Selv når du justerer for dette så har Bitcoin vært bedre enn gull. Men både Bitcoin og gull har gitt bedre risikojustert avkastning enn aksjemarkedet, og det er jo også interessant.
Trykk her for å lese mer hos Peter Warren.
9. Fokuser på det du kan kontrollere, ikke avkastningen
Mange investorer følger finansmarkedene tett. Avkastning og markedenes utvikling er i fokus. Dessverre er det bortkastet tid. Her kan du i stedet lese om hva du bør gjøre og hva som faktisk har noe å si for hvor mye penger det blir.
10. Refleksjoner om det å snart være økonomisk uavhengig
Bloggeren Pengeblogg kan straks erklære seg økonomisk uavhengig, bare aksjemarkedet ikke spiller oss et puss. Har er nå over førti år og risikerer å være omtrent halvveis i livet den dagen han slutter å jobbe. Men hva skal han bruke all tiden på? Her får du hans fremtidsplaner.
Trykk her for å lese mer hos Pengeblogg.
Kjære leser, var disse artiklene interessante? Hvis ikke, hva ville du lest i stedet?
Wow, oppstart med helgelesing igjen, for en mann!
Hehe, ja. Tester det ut i noen måneder, så får vi se om det blir en fast greie. Publikum bestemmer!
Er du finansnerden på Shareville også? Regner egentlig med det?
Nei. Tips til bloggere: Bygg din egen plattform i stedet for å være avhengig av andres, som Shareville.
Shareville-Finansnerdens portefølje passer ikke inn i vår Finansnerds profil.
Har ikke sett så nøye på den, men så han var veldig på Telenor. Jeg er egentlig litt enig. En av de få aksjene som betaler fullt utbytte i år. 6% er ganske bra nå til dags. Ville bare høre om det var denne Finansnerden, og diskutere det litt ;-).