Helgelesing – Gode råd for bedre personlig økonomi

Gode råd for bedre personlig økonomi fra en finansiell rådgiver, og jeg kommenterer i parentes

Disse rådene er ganske spenstige. Ihvertfall til å komme fra en amerikansk basert finansiell rådgiver. Siden det er mye fornuft i hva fyren skriver, så ønsker jeg å dele det med dere. Selvsagt er ikke alt tilpasset vår verden her på oljeberget. Jeg har derfor lagt ved egne kommentarer etter (F) hvor jeg fant det naturlig.

1. Betal deg selv først

Den som forstår dette kan bli rik. Det handler om å sette av en del av lønnen til sparing før du tenker på å betale regningene. Dette gjøres enklest ved å sette opp fast trekk i nettbanken, slik at en viss sum går rett til sparing eller investeringer på lønningsdagen.

– (F) Hallo, Finansnerden her!

Dette er et viktig poeng, som mange sliter å forstå. Det krever litt innsikt om egne utgifter og inntekt for at det skal fungere over tid. Men når du først er i gang, så går det nesten av seg selv. Se «Et budsjett som er lett å holde» for tips til hvordan det kan gjøres i praksis.

2. Ha fokus på inntekten

Vi henger oss altfor ofte opp i kostnadssiden ved privatøkonomien. Fokus blir fort på å kutte kostnader når penger skal spares. Typisk bruker vi energien på å finne ut hvordan vi kan bruke mindre og spare mer. Derfor glemmer vi raskt å lete etter muligheter for å tjene mer penger.

Hvordan det skjer er ikke så nøye. Det viktige er at du starter å tenke hva du kan gjøre for å dra inn mer penger. Sannsynligvis er det lettere å tjene kr 4.000,- ekstra i måneden enn å kutte tilsvarende i kostnader.

– (F) Kostnader kan kun kuttes til et visst nivå før livet blir kjipt. Det er derfor så viktig å se etter muligheter for å øke inntekten. Du finner litt om temaet i «Hvordan bli økonomisk uavhengig«.

3. Invester i deg selv før du starter pensjonssparing

Den beste investeringen du kan gjøre er å investere i din egen evne til å tjene penger. Det inkluderer å ordne seg sertifiseringer, kurs, utdannelse, relevant erfaring, og annet som kan bidra til å fremme karrieren.

På sikt vil det gi bedre avkastning enn selv verdens beste aksjefond! Det betyr ikke at pensjonsparing er verdiløst , Men er du ung, så bør fokus være på å investere i egen kompetanse først.

– (F) Helt enig. Ideelt sett så burde man gjøre begge deler, men må du velge, så er jeg ikke i tvil hva jeg ville ha gjort.

4 .Å starte noe selv er den raskeste veien til økonomisk frihet

å starte noe selv er en god vei til økonomisk frihet

Når du tar kontroll over din egen karriere og arbeidssituasjon kan veien til økonomisk frihet være kort. Å jobbe som ansatt betyr jo at man bruker energien sin på gjøre noen andre rike.

I dag kan man være både fulltids-ansatt og drive egen virksomhet. Du kan fint bygge opp en lukrativ geskjeft på si, for så å starte for deg selv på fulltid når tiden er moden. Entreprenørskap er ofte den enkleste veien til å kunne ta kontroll over ens egen fremtid.

– (F) Enig! Samtidig må man ikke glemme at det finnes kule jobber, som gir mye av den samme friheten.

5. Lev i dag, men husk å spare for dagene som kommer

Finansrådgivere har lett for å snakke om i morgen. Men det er like viktig å fokusere på å ha det bra her i dag. Ta deg derfor mulighet til å nyte livet og gjør de tingene som gjør deg lykkelig. Dette kan balanseres med å sette av nok penger underveis, slik at du en dag blir økonomisk uavhengig.

– (F) Tja… Det er viktig å leve livet her i dag, men da innen rimelighetens grenser. Hvis toppen av lykke er å dra til Las Vegas for å svi av alle pengene på rulett, så kan det bli utfordrende å bygge formue.

6. Hold øye med forbruket

Jeg digger ikke tradisjonell budsjettering. Det er likevel viktig å ha styr på kostnadene, da det forteller oss hvor pengene forsvinner. Hvis du ikke vet hvor pengene har blitt av, så blir det vanskelig å gjøre positive endringer.

Bruk gjerne applikasjoner, som mint.com for å få kontroll over kostnadene. Det er egentlig ikke så viktig hvordan du gjør det, så lenge du gjør det!

– (F) Enig. Det er godt å høre at det er flere enn meg, som ikke liker standard budsjettering.

7. Ikke kjøp egen bolig

Jeg bruker mer tid på å snakke unge fra å kjøpe bolig enn noe annet. Ja, det er drømmen for mange og alle sier det er bedre enn å leie – men ærlig talt, det stemmer ikke alltid.

Kjøp av egen bolig kan rote til privatøkonomien for mange. Typisk låser man alle ens midler og fremtidig inntekt opp i boligen. I tillegg til å være treg å omsette, så er boligen dyr å eie. Ikke kan den flyttes heller, noe som kan skape utfordringer den dag livet plutselig tar en uventet vending.

– (F) Å eie egen bolig har definitivt sine ulemper. Se «hvorfor egen bolig er en elendig investering«. Likevel er det såpass lukrativt å eie bolig i Norge at det er vanskelig å anbefale alternativer for den som skal bo.

8. Lev på mindre enn du drar inn

lev på mindre enn du tjener

Jo mer penger vi tjener, desto mer penger har vi en tendens til å bruke.

Ideelt sett burde du ikke svi mer enn halvparten av inntekten. Du tror sikkert jeg er gal, men hvis du ser tilbake, så klarte man seg tidligere fint på mindre.

Etterhvert som vil blir eldre og tjener mer er det lett å belønne seg selv med ekstra forbruk. Det er lite heldig, da å øke inntekten er en perfekt mulighet til å spare enda mer.

Klarer du å holde kostnadene betydelig under inntektene, så kan du leve et mer fleksibelt liv. Det er jo nettopp hva økonomisk frihet handler om: muligheten til å gjøre hva du ønsker når du selv vil.

– (F) Enig. Å leve på mindre enn hva man tjener er essensielt for å kunne bygge formue.

9. Unngå gjeld for alt det er verdt

Jeg er lei diskusjonen om hva som er god og dårlig gjeld. Det inklusivt gjeld som kan trekkes fra på skatten. Nei, det er ikke lurt å ta opp mer gjeld fordi du får fradrag. Det er bare tull, og det stemmer ikke! Slike argumenter brukes kun for å få deg, venner og bekjente til å på dere stadig større lån.

Det går fint å leve uten gjeld. Du vil være lykkeligere, og økonomien din vil bli bedre enn hos de andre du kjenner, som tar opp stadig nye lån.

– (F) Jeg er enig at i at diskusjonen om «god og dårlig» gjeld er tullete. Den eneste som teller er hvorvidt gjelden er lønnsom eller ei.

10. Ta råd fra en(uavhengig) finansiell rådgiver

Finansielle rådgiving handler ikke om kunnskap. Du finner lett den informasjonen du vil få av en rådgiver ved et raskt søk i Google. Hva det handler om er å håndtere atferd og å hjelpe folk til å gjøre gode finansielle beslutninger.

Jeg anbefaler derfor alle til å ta en prat med en finansrådgiver, særlig hvis du er gift eller har samboer. Vi kan sette sammen en plan for privatøkonomien deres og hjelpe dere med å leve det livet dere ønsker.

– (F) Dere som har lest «Hvorfor finansrådgiveren ikke er kompis» er nok skeptiske til rådet? Det er sunt. Likevel er det et godt råd, da det er snakk om uavhengig rådgiving. Det er noe helt annet enn den blide damen i banken eller luringen som ringer deg i lunsjen. Dessverre ser det ikke ut som om slike rådgivere finnes her til lands. Typisk er de tilknyttet en bank, finansinstitusjon eller andre lumske ordninger.

 Les også:

Kjære lesere, hva tenker dere om rådene ovenfor? Og hva er deres erfaring med finans- og investeringsrådgivere her til lands?

Topp lesestoff fra fjern og nær

 _______________

Investere

Spare

Inntekt

Interessant? Da setter jeg pris på om du sprer det glade budskap 🙂 Gjør som 124 andre og lik Finansnerden på Facebook. Gratis nyhetsbrev får du ukentlig(ish) ved å legge inn epost og navn oppe til høyre.

Legg igjen en kommentar