Når forbrukslån plutselig blir aktuelt

Forbrukslån er det siste du skal ta i. Unntaket er når du har rotet det til med svinedyr forbruksgjeld, og du ikke kan refinansiere moroa inn i et boliglån.

Forbrukslån er bare satan.

Likevel kan det være en god løsning for økonomiske rotehoder, uten mulighet til å refinansiere inn i et boliglån. Mange mangler kontroll på egen økonomi, og ender opp med å ty til svinedyre kredittkort, smålån på sms eller dårlige avbetalingsavtaler. Med renter langt over 20-tallet og stive gebyrer er det fort å havne i en nedadgående spiral. For disse kan forbrukslån være den beste (og eneste) veien ut av økonomisk ragnarokk, enten du liker det eller ei.

Hva er forbrukslån?

Kall det gjerne lån uten sikkerhet. Siden du kan få lånet uten å stille sikkerhet i eiendeler, som hus, hytte eller bil, så blir det gjerne dyrt. Og med dyrt mener jeg at både renten og gebyrene blir høye.

Bare ta en kikk på en side for å sammeligne forbrukslån, og du ser at det er dyrere enn for eksempel boliglån. Det er fordi slike lån er risikable for utlåner, da det ikke er noe å selge unna, hvis du ikke betaler tilbake lånet.

Det finnes ingen gode grunner for å ta opp slike dyre lån

Har du ikke råd til å kjøpe noe uten å ta opp forbrukslån, så har du egentlig ikke råd.

Så enkelt er det.

Alle trenger en buffer.

Hvis vaskmaskinen ryker, så er det greit å kunne kjøpe ny. Du kan jo ikke surre rundt å lukte kompost heller. Men må du ty til forbrukslån, så er det noe galt med økonomien din. Du skal nemlig allerede ha spart penger til slike uheldige hendelser.

Det kalles å ha en ”buffer”.

Hvis du enda ikke har lagt penger til side, så er i dag en fin dag å starte sparingen.

Kan noen ha nytte av forbrukslån?

For enkelte kan forbrukslån være perfekt.

Det er gjerne økonomiske rotehoder, som har viklet seg inn i et personlig helvete av smålån og kredittkortgjeld. Siden de sjelden har finansielle muskler til å refininansiere den dyre gjelden inn i et boliglån, så er forbrukslån den beste (og eneste) løsningen for flere.

At forbrukslån er betydelig dyrere enn boliglån er uinteressant.

Du må vurdere alternativene ut i fra hvilke muligheter disse menneskene har. Hva som er best i en ideell verden er uinteressant, da det ikke er den verdenen hvor vi lever. Så lenge forbrukslån betyr lavere renter og gebyrer samlet, så er det et bedre alternativ enn hva enn du hadde. Dermed ser det ut til at flere gjeldsslaver kan starte sin økonomiske redningsaksjon ved å ta opp et forbrukslån.

Bonus: Hvordan nedbetale forbrukslån raskt i 4 steg

Hvis du ender opp med å ta forbrukslån, så er du i trøbbel.

Riktignok mindre trøbbel enn hva du var, da du nå sannsynligvis har fått et billigere lån, som du raskere kan bli kvitt. Se det som at noen har satt fyr på sparekontoen din, bortsett fra at pengene brenner saktere, slik at du rekker å slokke ilden.

Det gjelder likevel å handle kjapt.

Steg 1: Få oversikt

Undersøk hvor mye penger du skylder. Hvis du har samlet flere smålån inn i et forbrukslån, så burde du allerede ha oversikt.

Dette er viktig.

Jo mer gjeld, desto hardere bør kostnadene reduseres og inntekten økes.

Steg 2. Levekostnader

Kutt kostnadene til benet.

Raskeste måten å spare mye penger på er å redusere levekostnadene. Du bør se på alle muligheter, og ingen ting er hellig. Målet ditt er å gjøre gapet mellom kostnader og inntekt så stort som mulig.

Steg 3: Inntekt

Å kutte kostnader er ikke nok i seg selv.

Gå for langt, og du kan ende opp med en livsstil du ikke gidder opprettholde. Særlig hvis du har lav inntekt. Det er derfor viktig å øke inntekten samtidig som du ser på hvordan du kan leve rimligere.

Noen muligheter for å spe på inntekten kan være:

 • Jobb overtid
 • Skaff deg en deltids-jobb
 • Ta betalt for å lære andre noe du er flink i

Tips til å tjene penger ved siden av fulltidsjobben finner du her.

Steg 4: Nedbetal lånet

Du skal bruke ALLE pengene du nå får til overs til å betale ned lånet.

Gi deg ikke før gjelden er utradert.

Når du er kvitt forbrukslånet kan du klappe det selv på skulderen. Lov så på tro og ære at aldri skal finne på noe så dumt igjen, som å pådra deg svinedyr forbruksgjeld.

4 kommentarer om “Når forbrukslån plutselig blir aktuelt”

 1. Rareste posten din noensinne… Er denne sponset? Av hvem? Og er jammen ikke sikker på om rådet om refinansiering nødvendigvis er så bra; har god erfaring med å forhandle med kreditorer om rente og gebyrer… Uansett så bør en gå en runde først for å avklare det. La oss si at du skylder i underkant av 200.000 til 4-5 kreditorer. Brått så er 50.000 av dette renter og gebyrer (herregud!). Ta en telefon til de, forklar at du ønsker å gjøre opp for deg og spør om en bedre avtale. Jeg forhandlet på vegne av et familiemedlem, fikk 20% rabatt på kravet uten diskusjon. Si at du får 15% avslag, 200′-15%=170′, som du så låner til en lavere rente og med kjente gebyrer… 30 laken spart på under timen! 🙂

  Svar
  • Dette er jævlig sponset, derav merket «sponset innlegg». Samme åssen du gjør det, bare en oppnår best mulig avtale. Refinansiering er kun aktuelt om det gir deg bedre betingelser.

   Svar
  • Tygg litt på den, så ser du at den er fullt rasjonell. Hvis du kan leve normalt med en sparerate på 0,70, så kan en gjøre mye gøy utover å bare spare.

   Svar

Legg igjen en kommentar