Derfor elsker jeg å få baksmell på skatten!

Skatteoppgjøret er endelig her, og jeg satte ny rekord i baksmell på skatten med skatteåret 2019 – det feirer jeg med en fancy is!

Jeg hater å få igjen penger på skatten, og det bør du også gjøre. For når du får igjen penger på skatten er det en påminnelse om hvor naiv du er. Tror du virkelig staten gir deg bedre avkastning enn hva du kan klare selv? Sannheten er at alle andre typer investeringer gir bedre avkastning enn å betale inn for mye skatt, som du så får igjen på skatten året etter. Jeg er derfor strålende fornøyd med å ha satt ny rekord i baksmell på skatten i år. Men mer om det lenger ned i teksten.

Jeg vil ikke ha igjen penger på skatten

Jeg har lite positivt å si om å få igjen på skatten. Det eneste må være for de udisiplinerte, som ikke greier å spare penger på andre vis. Når du får igjen penger på skatten betyr det vanligvis at du har latt jobben trekke for mye skatt av lønnen din. I så fall har du sovet i timen, og resultatet er at du taper penger.

For disse pengene kunne du brukt til å investere i aksjefond, eiendom eller å nedbetale gjeld. Alternativkostnaden, aforskjellen på verdien av alternativet som ble valgt bort når du har foretatt et valg, ved å betale for mye skatt er nemlig høy.

Dyrt å være udisiplinert

Si du er av den udisiplinerte sorten og har 50 000 kroner i utestående gjeld på kredittkort, som vokser med 29% effektiv rente årlig. Samtidig har du latt arbeidsgiver trekke deg cirka 8 333 kroner for mye i skatt hver eneste måned den første halvdelen av året, fordi du ønsker å ha «ekstra» penger til sommerferien. Da har du betalt inn 50 000 kroner, tilsvarende hva du har i utestående for mye i skatt til kemneren gjennom fjoråret.

Hvor lurt tror du at det var?

Ikke veldig.

Myndighetene gir deg nemlig dårligere rente enn hva du får i banken.

Du får beregnet 1,17 prosent årlig rente på pengene du har innbetalt for mye i skatt. Renten beregnes fra 1. juli 2019 og frem til skatteoppgjøret er ferdig rundt juli i 2020 for de aller fleste. Du får altså bare rundt 70 kroner i rente per måned fra juli 2019 og frem til juli 2020, som tilsvarer cirka 585 kroner. I samme periode har den utestående kredittkortgjelden din vokst med 14 500 kroner til 64 500 kroner.

I dette tilfellet har du altså tapt 14 500 kroner på betale for mye i skatt, før fradrag på gjeldsrenter.

Typer investeringer som gir høyere avkastning

Som leser av Finansnerden har du selvsagt ikke utestående kredittkortgjeld. Det er likevel ingen grunn til å bli trukket for mye i skatt. Nesten all slags typer investeringer vil gi deg bedre avkastning enn hva du kan forvente å få hos skattemyndighetene. Personlig foretrekker jeg aksjefond, men selv å betale ned på boliglånet er mer lønnsomt enn å legge pengene i hendene på kemneren.

Nedenfor har du ulike typer investeringer som alle har høyere forventet avkastning:

 • Aksjefond
 • Kombinasjonsfond
 • Høyrentefond
 • Obligasjonsfond som investerer i selskapsobligasjoner
 • Nedbetale på boliglån
 • Pengemarkedsfond
 • En god sparekonto

Bedre avkastning i aksjefond

Si du igjen betalte inn rundt 8 333 kroner for mye i skatt de første seks månedene av 2019, til sammen 50 000 kroner. I hendene på myndighetene ville pengene da vokst til rundt 50 585 kroner. Hvis du i stedet investerte de 8 333 kronene i et globalt aksjefond hver måned, kunne pengene ha vokst til nesten 53 000 kroner i den samme perioden. Det er nesten fem ganger bedre avkastning før skatt enn hva skattemyndighetene ville gitt, gitt at du fikk 5,75 prosent årlig gjennomsnittlig avkastning i aksjefond.

Aksjefond er selvsagt for langsiktige penger, som skal stå i fred en stund – helst syv år eller mer. Samtidig kan avkastningen variere mye fra et år til det neste. Dette viser likevel hvor viktig det er å tenke nøye gjennom hvor du vil få mest nytte av pengene dine, før du gir dem til kemneren!

57 816 kroner i baksmell med vilje!

Mange ser det å få igjen penger på skatten som en glede. Jeg ser det ikke slik, tvert om. I stedet går jeg aktivt inn for å få baksmell på skatten for å kunne investere mer penger her i dag. Det skjer ved at jeg har redusert skattesatsen på lønnen fra arbeidsgiveren min, og dermed betaler inn for lite. Ikke så mye at jeg får hjerteinfarkt når skatteoppgjøret kommer. Men såpass at jeg ikke får igjen penger på skatten, og vanligvis enda litt til. Slik skviser jeg mer ut av pengene som flyter gjennom privatøkonomien min.

Pen baksmell for skatteåret 2020

Sist dro jeg i litt ekstra. Jeg satte nemlig ny rekord i baksmell på skatten for skatteåret 2020, med krav om å tilbakebetale hele 57 826 kroner. Det ga meg fleksibilitet til å betale ned gjeld og legge opp en del kontanter. Dermed fikk jeg mer ut av pengene mine i 2019, enn hva jeg ellers ville. Nå tjente jeg ikke store beløp på dette. Men det var garantert mer lønnsomt enn om jeg hadde betalt dem inn i skatt.

Prisen for å låne penger fra myndighetene, ved å betale inn mindre enn du egentlig skal, er nesten så lav at det blir som «gratis» penger. Jeg vet i hvert fall ikke om noen andre som er villige til å låne meg penger til 1,17 prosent årlig effektiv rente.

Lån penger til investeringer fra staten

Det enkleste er å betale inn mindre skatt enn hva du egentlig skal hver måned. Du gjør det lettest ved å logge deg inn hos Skattetaten og sjekke opplysningene om skattekortet ditt. Hvis alle tallene er riktige, så betaler du sannsynligvis ikke for mye skatt, og slipper dermed å få igjen på skatten.

Men hva hvis du er litt opportunistisk og ønsker mer penger til å investere her i dag? Jo, da nedjusterer du for eksempel opplysningene om hvor du vil tjene i inneværende skatteår.

Deretter vil du bli trukket mindre i skatt fremover og få mer til overs til investeringer hver måned. Men husk, det du betaler for lite i skatt kommer i form av baksmell ved skatteoppgjøret. Du må derfor ha kontroll på hvor mye du skylder, slik at du har nok til betale tilbake når skatteregningen kommer.

PS: Hobbyinvestoren har skrevet e-boken “10 mill, 10 år” om hvordan du ordner Fuck You Money med eiendomsinvesteringer. Her får du oppskriften på hvordan han og samboeren gikk fra 0 til 18 millioner kroner i eiendomsverdier på 8 år. Klikk her for å gjøre som 1 000+ andre og kjøp e-boken “10 mill, 10 år. Da får du 10 dollar rabatt på e-boken, som vanligvis koster 29 dollar. Merk at jeg får en andel av salget – så bidrar du til at jeg får tilbakebetalt baksmellen min! 😉

Annonse, lær å investere i eiendom

14 kommentarer om “Derfor elsker jeg å få baksmell på skatten!”

 1. Jeg fikk baksmell i vår, og betalte smellen i mai. Da unngikk jeg å betale noe renter i det hele tatt. Hvorfor er ikke også du tidlig ute så du slipper renter?

  Svar
  • Hei Ivar Investor,

   Det var ikke snakk om mange kronene ekstra og jeg setter pris på den ekstra likviditeten. Men ja, godt poeng!

   Svar
 2. Fikk 30k i baksmell selv. Noen som vet om Staten på noe punkt blir sure på oss for å sette for lav forventet inntekt?

  I år realiserte jeg tap på 80k da corona sendte markedet ned, og det passet jeg også på å få med i skattekort-skjemaet.

  Svar
 3. Hvorfor skulle staten bli sure på oss? Det viktigste for staten er ikke NÅR de de får pengene sine, men AT de får pengene sine, og det kan vi dra fordel av uten sure miner 🙂

  Svar
  • Jepp. Så lenge du betaler skatten din når du skal, så har det ingen ting å si. Det viktigste er at du faktisk betaler, som Mister sier.

   Svar
 4. Hei Finansnerden,
  Jeg savner litt info om hva du anser som gode investeringer i et ett års horisont, som kan gjøre at disse pengene vokser mer enn de skulle gjort ved innbetaling av skatt.

  Ett år er for kort horisont for aksjefond. Bankkonto har for dårlig rente…

  Svar
  • Poenget med å betale inn for lite skatt handler om å få flere penger her i dag som kan investeres langsiktig. Det vil for min del bety aksjefond og lignende med 20 år + perspektiv. Mao porteføljen min. Samtidig skal det ikke så mye til for å slå 1,17% rente som du får på pengene dine hos myndighetene. Selv en god sparekonto og nedbetaling på boliglån slår dette.

   Svar
 5. Hei! Takk for fint innlegg! Når baksmellen omsider melder sin ankomst må pengene hentes fra et eller annet sted. Hvor henter du disse pengene fra, hvis pengene du lar være å skatte går rett i porteføljen?

  Svar
 6. Blir ikke dette litt flisespikkeri?
  Hvor mye ekstra tjener man på å betale låne penger fra staten til alternativ investering på et restskattbeløp på f.eks 50.000? hmm. Det er kanskje rentes rente effekten og å gjøre dette år ut og inn som monner litt.

  Svar

Legg igjen en kommentar