Helgelesing: 10 vaner hindrer deg fra å bli rik

Vanene som hindrer deg i å blir rik, samt ukens linker om å tjene, spare og investere penger

En herre ved navn Thomas C. Corley studerte rike og fattige mennesker i 5 år. De rike tjente minst kr 1,3 millioner årlig og hadde en formue på kr 25,5 millioner pluss, mens de fattige tjente maks. kr 280.000,- årlig og hadde en formue på kr 40.000 eller mindre. Gjennom sine studier indentifiserte han både «rike» og «fattige» vaner. Disse viste å kjennetegne atferden til menneskene i de to gruppene.

Å gjøre som de rike er ingen grananti for å ende opp med en haug penger. Vanene i studien er nemlig mer kjennetegn av de to gruppene, enn direkte årsaker til at de har endt opp som rike eller fattige.

For den som ønsker å bygge formue, kan det likevel være kjekt å unngå disse vanene, som kjennetegner fattigfolk:

1. Pengespill

Å bli rik i en fei er sjelden vare. Økonomisk suksess tar nemlig tid, krever handling og varig strev. De som satser på pengespill for å bli rike lurer bare seg selv. For de fleste finnes det ingen snarvei til penger og suksess.

Studien til Thomas viste at 52% av de fattige bedrev sportsbetting minst en gang i uken og 77% spilte lotto ukentlig. I motsetning holdt 84% av de rike seg unna sportsbetting og 94% av dem holdt seg unna lotto.

Resultatene bør ikke overraske noen, da pengespill vitner om manglende forståelse for risiko og avkastning. Selvgjorte millionærer vet dette, og styrer dermed lett unna alskens bli-rik-i-en-fei aktiviteter. I stedet bruker de tid og energi på å forfølge egne drømmer og mål.

Les også: Hvordan jeg sparte kr 224.500,- på ti månender

Bilde: Jo rikere folk er, desto mindre sjanse for at de spiller lotto(kilde: Thomas Stanley`s, The Millionaire Mind).

Å spille lotto er typisk for de fattige

2. Har et usunt kosthold

Usunne vaner er ødeleggende for kropp, sjel og formuen.

Thomas fant at 97% av de fattige i studien spiste mer enn tre hundre kalorier fra fastfood(McDonalds, etc) daglig,  69% spiste det tre eller flere ganger i uken, 69%spiste sukkertøy mer enn to ganger ukentlig og 66% var minst 13,5 kilo over idealvekten.

De formuende verdsetter egen helse betydelig mer enn de fattig, i følge Thomas. Utover å spise sunt og trene regelmessig, så sover de også syv timer eller mer hver natt.

3. Drikker for mye alkohol

Joda, et glass øl her, og en drink der er greit. Men pass på. Thomas sine funn indikerer nemlig at for mye alkohol kan gå utover formuebyggingen.

54% av de fattige i studien hans drakk mer enn to glass øl/vin eller annen alkoholholdig drikke daglig. I motsetningen drakk 84% av de selvgjorte millionærene mindre enn det.

Alle forstår at for mye drikke skader evnen til å tenke klart, noe som er er upraktisk når viktige beslutninger skal tas. Prøv bare å vurdere hvorvidt en aksje er et godt kjøp eller ei etter en fuktig tur på byen, så ser du hvor jeg vil.

4. Prokrastinering

Prokrastinering

Prokrastinering er tendensen til å utsette ting. Tenk: Hvorfor gjøre i dag det jeg kan gjøre i morgen? Dessverre hindrer slik atferd oss fra oppnå suksess i livet, i følge Thomas.

Enten du har innsett det eller ei, så er prokrastinering grunnen til at mange sliter økonomisk. Det skader troverdigheten din hos kollegaer, ledelse og kunder. I tillegg går det utover kvaliteten på dine prestasjoner som ansatt eller selvstendig næringsdrivende.

5. Henger med negative mennesker

86% av de formuende i Thomas sin studie pleide å henge med suksessorienterte, likesinnede mennesker. Disse påpekte samtidig at de gjorde hva de kunne for å unngå negative mennesker. Du vet, disse giftige personene, som sprer pest og galle. Blant fattigfolket derimot, så hang bare 4% av de fattige med suksessorienterte mennesker, og hele 96% av dem tilbrakte tid med negative individer.

Ønsker du å bygge formue, kan det derfor være greit å omgås de rette menneskene.

6. Ser altfor mye TV

Av de fattige i Thomas sin studie, så tittet 77% på TV mer enn en time hver eneste dag. I motsetning så 67% av rikfolket på TV mindre enn en time daglig. De rike foretrekker nemlig å tilegne seg kunnskap fremfor å bli underholdt. TV tittingen byttes dermed ut med aktiviteter, som å lese, tenke og trene.

Vi har et begrenset antall timer i døgnet . Å bruke dem produktivt er reneste mantraet for selvgjorte millionærer. Å kaste tiden bort på tull er derimot typisk for fattigfolk flest.

7. Unngår tilbakemelding fra andre

Ut av komfortsonen

Mange frykter kritikk fra andre.

Det er ofte grunnen til at vi ikke ber om tilbakemelding fra andre, sier Thomas. Dessverre er det å motta tilbakemelding på noe man har gjort essensielt for å lære. Det hjelper oss med å forstå hvorvidt vi er på rett vei, eller hvorvidt vi står midt i salaten. Uten blir det vanskelig å utvikle seg, noe som igjen kan holde en tilbake på veien mot suksess.

8. Bruker for mye penger på tull

Å bruke mer enn du drar inn er en oppskrift på økonomisk katastrofe.

95% av de fattige i Thomas sin studie sparte ikke penger, og mesteparten tok opp gjeld for å finansiere forbruket. Det betyr at de aldri vil klare å bygge formue, eller forfølge fantastiske muligheter, som et børskrakk når de byr seg.

Les også: Hvorfor du er en vandrende økonomisk katastrofe

9. Holder på en jobb de hater

Å fortsette i en jobb du hater er en dårlig ide.

Ikke bare blir du stresset og utilfreds, men det kan også spolere dine sjanser til å bli rik. De rikeste og mest suksessfulle menneskene velger å forfølge den store lidenskapen. Lidenskap for noe trumfer nemlig utdannelse, intelligens og andre evner andre, som mangler lidenskap måtte ha, sier Thomas.

Lidenskap er nemlig hva som gjør arbeidet gøy. Det gir energi, utholdenhet og fokus en trenger for å komme seg etter å ha gått på trynet, gjort feil og avvisninger. Kort sagt, lidenskap gjør det mulig å klatre forbi hva enn utfordringer, som du måtte møte på veien til suksess.

10. Holder seg innenfor komfortsonen

Vi søker oss mot den trygge flokken av natur.

Dessverre, så er det å gjøre som alle andre sjeldent synonymt med suksess, sier Thomas. Skal du ha noen som helst sjanse til å bygge formue, må du bli vant med usikkerhet og ubehag. Entreprenørskap og investeringer vil nemlig kreve at du tåler et visst nivå av plager. Det er derfor viktig å kunne ha det godt med seg selv, til tross for usikkerhet og stress.

Og med det ønsker jeg dere alle en fantastisk helg! 🙂

– Finansnerden

Topp lesestoff fra fjern og nær

 _______________

Investere

Spare

Inntekt

Interessant? Da setter jeg pris på om du sprer det glade budskap. Lik Finansnerden på Facebook. Gratis nyhetsbrev får du et par ganger i måneden ved å legge inn epost og navn oppe til høyre.

6 kommentarer om “Helgelesing: 10 vaner hindrer deg fra å bli rik”

 1. Ti gode punkter det der. De fleste jeg kjenner med dårlig råd har flere av disse vanene.

  Selv er jeg selvsagt feilfri. Eeeeeller ikke helt – har utfordringer både når det gjelder punkt 4, 7 og 10. Men jobber stadig med saken. ☺

  Svar
  • Hei Vidde,

   Ja, de fleste sliter vel med det meste av disse. Dessverre ser ikke mannen og kvinnen i gata hvordan deres daglige valg og vaner er kilde til en trang økonomi, eller i verste fall, deres deltakelse på Luksusfellen med Silje & Co.

   Prokrastinering og god mat og drikke er vel blant mine egne synder på denne listen. Ikke lett å holde produktiviteten på topp til en hver tid. Noen ganger er det ganske enkelt digg å bare lene seg tilbake med en iskald øl på balkongen. «Heldigvis» går det mot vinter straks, så dette løser seg vel automatisk utover 😉

   Svar
 2. Er det ikke sånn at statistisk sammenheng ikke automatisk betyr årsakssammenheng? At folk som allerede er rik, har mindre behov for og mindre glede av å spille lotto er ikke vanskelig å se for seg.

  Svar
  • Hei Ralfsen,

   Du tenker kanskje på samvariasjoner. Eller hvis rik(X), så spiller man sannsynligis ikke lotto(Y), da det er et trekk som gjerne kjennetegner de rike. Ellers er poenget her at et hig etter pengespill vitner om manglende forståelse for forholdet mellom risiko og avkastning. Å satse penger på noe som gir deg tilnærmet lik null sjanse for å vinne er rimelig teit. Som jeg skrev i innlegget(https://www.finansnerden.no/hvordan-jeg-klarte-a-spare-kr-224-500-pa-10-maneder/):

   «Dette er veldig logisk, da det å spille lotto vitner om en fullstendig manglende forståelse for den risikoen man tar med pengene sine. Seriøst, ingen edru investor i verden ville gått med på et veddemål hvor sannsynligheten for 100% tap var 99,999999815%, slik det er i vanlig lotto. Det overasker meg derfor ikke at folk med sans for slikt har en større sjanse enn andre til å søle bort alle pengene sine på tull.»

   Svar
   • Det er en grunnleggende regel innen statistikk/logikk som sier at «correlation does not equal causation». At folk som er rik ikke spiller pengespill, betyr ikke nødvendigvis at de er rik FORDI de ikke spiller pengespill. De spiller kanskje ikke pengespill nettopp fordi de er rik, eller sammenhengen kan til og med være en helt annen. Bare at det er en sammenheng i seg selv sier oss ikke hva årsaken til sammenhengen er, eller hvilken vei det henger sammen. Å si at å spille pengespill er en vane som hindrer deg i å bli rik, på det grunnlaget aleine, blir da en feilslutning. Ellers er jeg enig i resonnementet. Å investere pengene sine i pengespill er en dårlig idé. Å levere en lottokupong i ny og ne, fordi du syns det er spennende og hyggelig å se lottotrekningen på lørdagskvelden, kan for noen være valuta for pengene. /pirkemodus

    Svar
    • Jepp. Det var nettopp hva jeg skrev i forrige kommentar, dog med litt andre ord 🙂 Korrelasjoner, som det snakkes om her, og kausale sammenhenger er forskjellige ting, som ALDRI ikke blandes, som du også sier.

     Svar

Legg igjen en kommentar