Helgelesing: Leiligheten min har banket norske aksjer siden 2006

Boligen min har tilsynelatende gitt bedre avkastning enn aksjer, samt topp lesestoff om å investere, spare og tjene penger.

Leiligheten min har banket Oslo Børs ned i støvlene siden jeg kjøpte den i 2006. Kanskje ikke overraskende, ettersom boligprisene i Oslo har gått av skaftet de siste årene. Den gang betalte jeg kr 1,3 millioner. Ikke verst for en 2-roms innenfor ring 2 med sydvendt balkong.

Skal du ha noe tilsvarende i dag må du ut med ca. kr 2,9 millioner. Kanskje enda mer. Det kan nemlig gå hardt for seg i budrundene for denne typen leiligheter. Det betyr at boligen min har steget ca. kr 1,6 millioner(ca. 120%) i verdi siden jeg kjøpte den i 2006.

I samme periode er Hovedindeksen på Oslo Børs(OSEBX) opp puslete 38,6%.

Det henger jo ikke på greip.

Alle vet jo at aksjer skal gi bedre avkastning enn bolig over tid. Litt synd at det ikke ser ut til å være tilfellet her.

Men løp ikke ut og selg alle aksjefondene dine for det.

Amerikanske aksjer har slått norske boligpriser ned i støvlene

Siden 2006 er amerikanske aksjer ved den brede S&P 500 indeksen opp ca. 75%, sett i amerikanske dollar(USD). Juster for styrkelsen i USD mot NOK og avkastningen nærmer seg verdiøkningen på leiligheten min.

Men vent, det er mer…

Resten av innlegget finner du hos Boligmani: Boligen min har banket Oslo Børs siden 2006

Diagram: Hovedindeksen på Oslo Børs og S&P500 TR sett i mot prisen på leiligheter i Oslo (kilde: Netfonds, SSB og S&P Dow Jones Indices).

Oslo Børs vs S&P500 og boligpris

Og med det ønsker jeg dere alle en fortsatt fin helg! 🙂

– Finansnerden

Topp lesestoff fra fjern og nær

 _______________

Investere

Spare

Inntekt

Interessant? Da setter jeg pris på om du sprer det glade budskap. Lik Finansnerden på Facebook. Gratis nyhetsbrev får du ukentlig(ish) ved å legge inn epost og navn oppe til høyre.

6 kommentarer om “Helgelesing: Leiligheten min har banket norske aksjer siden 2006”

 1. Som du er inne på, er vedlikeholdskostnadene for en bolig langt høyere enn for en aksjeportefølje. Denne kostnaden har jeg inntrykk av at mange grovt undervurderer. «Jeg kjøpte huset i 1980 for en million og solgte det i 2010 for fire millioner. Gjorde ingenting med det mens jeg eide det, så det var min livs investering». Nååååjaaa! 😀

  Et poeng som så ofte ikke nevnes når det gjelder eie/leie bolig, er det at det å bo i en nedbetalt bolig som regel er det alternativet som medfører minst UTBETALINGER hver måned. Man binder riktignok mye kapital i en bolig, og tar man med alternativkostnaden blir ofte forskjellen på det å eie og leie ikke så alt for stor, men hvis man sikter mot økonomisk uavhengighet (slik jeg gjør), er det et poeng at de månedlige utbetalingene skal være så forutsigbare og lave som mulige, og i den sammenheng kommer en nedbetalt (og godt forsikret) bolig best ut.

  Svar
  • Hei Vidde,

   Hyggelig å se deg i kommentarfeltet. Jeg er helt enig med deg her. Folk flest ser kun på verdistigningen og glemmer ta med de løpende kostnadene i beregningen. Ei heller tenker de på at megleren skal ha sitt når huset er solgt, og avkastningen realisert. Så ja, lett å bli oppgitt 😉

   Ellers er det billigst å bo en nedbetalt bolig. Hadde jeg selv vært fullfinansiert, da jeg mistet forrige jobben, så ville jeg vært «føkked». For å si det mildt. Å betjene gjeld på 2,9-3 millioner på dagpenger er ingen spøk, selv med dagens lave rentenivå. Så ja, skal man leve uten vanlig A4 jobb, er det kjekt å få kontroll på boliggjelda. Eventuelt sørge for at en har leietakere som betaler den for deg.

   Svar
 2. Hei,

  Først vil jeg takke for en flott blogg! Du er virkelig irriterende flink til å betale deg selv først.

  Vedlikehold og drift av bolig er nok noe mange neglisjerer når man tenker på boliginvesteringer. Likevel er det en ting som taler for investering i egen bolig som du hopper over i innlegget ditt, nemlig alternativkostnad. Hadde du ikke eid bolig så måtte du leid. Altså må du kalkulere inn en «husleie fra deg selv til deg selv» som en type direkteavkastning på investeringen din.

  Svar
 3. Mangler en bloggpost om hvordan man investerer, jeg tenker på hvilken software man trenger og om diverse tilganger.

  Svar
  • Hei Hildegard,

   Takk for innspill. Et «hvordan komme i gang med å investere i aksjer» er på trappende. Trenger ikke annet enn god forståelse for egen atferd og en online handelsplattform, som Netfonds eller Nordnet.

   Svar

Legg igjen en kommentar