Helgelesing – Ferskeste investeringsråd fra Warren Buffett

Fire tips fra Warren Buffett, som vil gjøre deg til en bedre investor, samt bra lesestoff om å investere og spare penger

Warren Buffett, verdens fremste investor gav i forrige uke ut sitt årlige brev til aksjonærene i Berkshire Hathaway(BRK-B). Som vanlig var det fullt av glupe, vittige og til tider kontroversielle formuleringer fra orakelet. Samtidig tipper jeg at noen av de beste rådene gikk de fleste hus forbi. De var nemlig godt gjemt.

Et stykke ned i biten om resultater fra datterselskap, som tar for seg forsikring nevner Buffett fire ting vi bør få med oss:

«En god forsikringsvirksomhet må holde fast ved fire ting. Den må 1) forstå all eksponering, som kan føre til at en polise pådrar seg tap; 2) vurdere sannsynligheten for tap for all eksponering og den sannsynlige kostnaden hvis det skulle skje; 3) sette en premium, som i snitt vil være lønnsom etter både mulige tap og drift; og 4) være villig til å kaste inn håndkleet hvis ikke en fornuftig premium kan oppnås»

Ser vi dette i lys av porteføljeforvaltning, så er det mulig å dra noen paralleller mellom forsikring og det å investere penger. Som bloggeren The Reformed Broker spør: hva annet er en investeringsportefølje, enn en forsikring for å dekke fremtidige utgifter og behov?

1. Forstå all eksponering, som kan føre til at en polise pådrar seg tap

Tap, for en langsiktig investor er faren for varig tap av penger. Men sprer man eggene utover i en godt diversifisert investeringsportefølje, så vil man sjelden oppleve  store og varige tap. Selvsagt kan man rote det til med hinsidig vekting av obskure markeder og heite sektorer, men unngår man de verste brølerne bør det gå fint.

2. Vurder sannsynligheten for tap for all eksponering og den sannsynlige kostnaden hvis det skulle skje

Hva er er den potensielle nedsiden for investeringsporteføljen hvis aksjemarkedet går på en smell? Eller hva hvis dommedagsprofetiene slår til? Hvor stygt kan det bli? Og hvor mye risiko er du villig til å ta på deg for å oppnå en fornuftig avkastning på investeringene? Kunnskap om hvordan ulike aktivaklasser har oppført seg historisk bør derfor ligge til grunn når vi skrur sammen en portefølje.

3. Sett en premium, som i snitt vil være lønnsom etter mulige tap og driftskostnader

Det finnes risiko som lønner seg og risiko som ikke gjør det. En konsentrert investeringsportefølje faller ofte under sist nevnte. Å vedde store penger på et knippe enkelt aksjer er hvordan store formuer skapes, men som oftest i etterklokskapens ånd. Det fungerer nemlig dårlig for folk flest.

Ulike aktivaklasser har forskjellig risiko og forventet avkastning. Aksjer gir best avkastning over tid, men investorene utsettes for mer nervepirrende sprell en de som eier obligasjoner. Det er derfor viktig å balansere din evne til å tåle tap opp mot behovet for avkastning. Dine driftskostnader kan her være fremtidige økonomiske forpliktelser. Vil disse dekkes, selv i tider med turbulente aksjemarkeder?

4. Vær villig til å kaste inn håndkleet hvis ikke en fornuftig premium kan oppnås

Enkelte investeringer er mer risikable enn hva forventet avkastning, eller «premiumet» skulle tilsi. Det vil si at man får lite igjen for bryet med å eie dem. Bare tenk på alle som eide Seadrill(SDRL). De kjøpte høyt prisete aksjer for å sikre seg en strøm av utbytteutbetalinger. Ikke bare aksjekursen nå massakrert, men utbytte er også kuttet på ubestemt tid.

Det finnes ingen gratis lunsj i aksjemarkedet. Likevel er det ikke feil å ta risiko for å få mulighet til å høste en pen avkastning i fremtiden. Bare se til at du får betalt for risikoen du tar på deg.

Ha en fortsatt fantastisk helg! 🙂

– Finansnerden

Topp lesestoff fra fjern og nær

 _______________

Investere

Spare

Interessant? Da setter jeg pris på om du sprer det glade budskap. Lik Finansnerden på Facebook. Gratis nyhetsbrev får du ukentlig(ish) ved å legge inn epost og navn oppe til høyre.

9 kommentarer om “Helgelesing – Ferskeste investeringsråd fra Warren Buffett”

 1. Interessant artikkel og artig at du held deg oppdatert over kva Warren Buffet skriv i sine brev. Likevel kjente eg at eg blei litt uroleg når det stod at eg skulle ta i betrakning all eksponering, vil det ikkje alltid vere slik at noko alltid vil vere ukjent for oss, og noko ein aldri kan ta med i betrakning. Kva om det blir ein varig nedgang i markedet ? Men då er vel svaret at det er ein teoretisk moglegheit for at markedet går ned, og at markedet blir verande låg i 200 år til, men at sjansen for dette er mikroskopisk, og at i eit lengre perspektiv, la oss seie tjue år, så er det nesten 98-99 prosent sannsynlegheit for at børsen går opp.

  ***

  Eit spørsel: Kva tenker du generelt om å låne penger, altså boligkreditt, for å investere i indeksfond. Med dette meiner eg å investere jamnt og trutt rundt 10 000 kroner i månaden i lånte penger i globale indeksfond. Årsaken til at eg gjer det på denne måten er todelt: 1) Eg ønskjer å kome i gang relativt stor grad så raskt som mogleg slik at eg så tidleg som mogleg får mykje penger i markedet som forhåpentlegvis vil jobbe for meg. 2) Eg reknar det som svært sannsynleg å få ei betydeleg lønnsauke om nokon år, og ønskjer difor å kompensere for min noverande relativt låge lønn ved å låne penger slik at eg allereie no kan investere mykje penger i markedet.

  Svar
  • Hei Klossowski,

   Det handler ikke om å være synsk, men at man skal forstå risikoen man tar. Er man f.eks fullt investert i fremvoksende markeder, så bør man ikke la seg overraske om porteføljen raser 50-60% ved en skikkelig krise. I det lange bilde er det derimot sannsynlig med å tjene gode penger.

   Ellers synes jeg det er gret å belåne investeringer, så fremt finansieringen er grisebillig og den forventede avkastningen fornuftig. Er nettopp det jeg gjør selv i urolige tider. Ved å trekke på en boligkreditt når det stormer på børsen kan jeg fortsette å kjøpe aksjer, og slik nå de fastsatte verdimålene for porteføljen. Uten ville det f.eks blitt vanskelig å handle aksjer for kr 30.000,- +, som jeg gjorde i januar, da børsene falt. Merk at selv om det fungerer for meg, så er ikke det gitt at det vil gjøre det for deg.

   Svar
 2. Litt dårlig med innlegg for tiden Herr F. Nerd. Mykje som rører seg i markedet, eg vil ha flere innlegg!

  Svar
  • Hei Snikkabu,

   Hehe. skjedd litt ting og tank, som gjør at jeg har måtte prioritere andre ting. Nye innlegg er på vei!

   Svar
   • Godt å høre. Satser på alt er vel og at det ikke er en madam som har stukket kjepper i de finansielle og bloggmessige forretninger.

    Svar
 3. Hva har skjedd med helgelesning?? En av de få bloggene jeg følger. Håper det snart kommer en oppdatering 🙂

  Svar
  • Hei Andreas,

   Skjedd litt ting og tang her, som har gjort at jeg har måtte prioritere andre ting den siste tiden. Det går nemlig med en del arbeidstimer på selve enkle innlegg som helgelesing. Men frykt ikke, nye innlegg er på vei!

   Svar
 4. Hei,

  Jeg har et spørsmål som blir noe utenfor akkurat denne posten:

  Lurer på om du kan si noe om ditt valg av Kongsberg Gruppen som enkeltaksje-investering – Hvorfor akkurat denne aksjen? Gjerne litt i forhold til tall etc, samt andre fundamentale forhold.

  Svar
  • Hei Jan,

   Kommenterer sjelden enkelt aksjer utover porteføljeoppdateringene. Hva som kan sies er at KOG er et av mine favorittselskap på Oslo Børs, og det ut i fra fundamentale vurderinger kombinert med en fornuftig inngang.

   Svar

Legg igjen en kommentar