Ressurser

Her er et utvalg bøker som har vært til god hjelp for meg. Jeg er ganske kresen på hva jeg gidder å benytte tiden min på, så alle listet nedenfor er bøker jeg selv kan anbefale på det varmeste. Noen tar for seg personlig utvikling, mens majoriteten naturlig nok handler om personøkonomi og ikke minst, hvordan investere egne penger.

1. A Random Walk Down Wall Street: The time-tested strategy for successful investing, av Burton G. Malkiel

a_random_walkDenne boken plukker i fra hverandre alt av finuerlige Wall Street triks, som tekniskanalyse, fundamentalanalyse, sjimpanser med dartpiler, etc, som aktive forvaltere benytter i sin jakt etter å slå markedet. Med sine 470 sider er dette en overveldende samling av argumenter for hvorfor aktiv forvalting bare er tøv. Kort sagt boken som overbeviste meg om at når det kommer til aksjefond, så er det indeks som er tingen.

2. The Intelligent Investor: The classic text on value investing, av Benjamin Graham

intelligent_investorDenne klassikeren har kanskje bidratt mest til hvordan jeg vurderer aksjer. Kall den gjerne «bibelen» når det kommer til verdibasert investering og fundamentalanalyse. Selv om boken er fra steinalderen, så er Graham`s visdom like aktuell i dag som da den ble skrevet. Hadde jeg hatt vett nok til å lese den tidligere, så ville jeg ha spart mye penger i tiden før finanskrisen.

3. The Four Pillars of Investing: Lessons for building a winning portefolio, av William J. Bernstein

Denne boken gir en super introduksjon til grunnleggende investeringsteori, historie, psykologi og finansnæringen. Sånn kort oppsummert, så beskriver forfatteren hvordan også du kan skru sammen en vinnende investeringsportefølje bestående av indeksfond og annet snacks! Selv om boken er for nybegynnere, så er den såpass gjennomført at den har inspirert hvordan jeg i dag tenker om porteføljebygging og rebalansering.

4. Winning The Loser`s Game, av Charlies D. Ellis

Winning the loser`s game  Dette er boken for enhver som jakter langsiktig avkastning i aksjemarkedet. I mer enn 30 år har Ellis fortalt oss hvordan aksjemarkedet faktisk fungerer, og hva vi kan gjøre for å unngå vanlige feil.

 

5. The Snowball: Warren Buffett and the Business of Life, av Alice Shcroeder

Den eneste autoriserte biografien om verdens mest respekterte investor, Warren Buffett. Her får vi et unikt innblikk i hans oppvekst, arbeid, utfordringer, triumfer og mange bommerter. Kanskje mest interessant er å se hvordan han bygde seg opp fra ingen ting til å bli en av verdens rikeste. Boken avkler Buffett for den knallharde forretningsmannen han faktisk er.

6. Common Stocks and Uncommon Profits, av Philip A. Fisher

common_stock

Du har kanskje ikke hørt om Philip Fisher? Det er ikke så rart, da han var en relativt tilbakeholden fyr. Likevel tegnet han ned sin enorme visdom om verdibasert investering i dette mesterverket av en bok.

 

7. One Up On Wall Street, Peter Lynch

Lynch er kjent som en av de virkelig gode fondsforvalterne igjennom tidene. I denne boken forteller han hvordan han klarte å levere fantastiske resultater under tiden som forvalter av «Magellan» fondet hos Fidelity Investments.

7. The Black Swan, av Nassim N. Taleb

black_swanDenne boken handler om effekten av store, uventede hendelser og hvordan vi har en tendens til å søke enkle forklaringer på dem. Jeg liker særlig hvordan forfatteren forklarer hvorfor vi bør ignorere hva økonomer, aksjeanalytikere og ikke minst politikere har å si om fremtiden. Det har seg nemlig slik, at de ganske enkelt ikke har peiling. Nassim har et underholdende språk, men jeg mistenker at han er en smule høy på seg selv.

 

8. Rich Dad Poor Dad, av Robert T. Kiyosaki

rich_dad

 

 

 

 

9. Common Sense on Mutual Funds, Jack Bogle

Her deler Bogle, grunnleggeren av Vanguard sin visdom om det å investere i aksjefond. Gjennom tidløse råd forteller han hvordan du kan skru sammen din egen investeringsportefølje, som på sikt vil slå brorparten av proffene på Wall Street.

10. Thinking fast and slow, av Daniel Kahneman

thinking_fast

 

 

 

 

11. Your Money and Your Brain, Jason Zweig

Jason er en av mine favoritt skribenter. Her ser han på hva som foregår i hodene våre når vi sysler med penger. Ikke bare forklarer han hvorfor vi gjør idiotiske finansielle beslutninger, men han ser også på hvordan vi kan unngå dem. Alt er basert på fasinerende forskning fra et spennende fagområde, som kombinerer psykologi, nevrologi og økonomi.

12. Where Are The Customers Yachts? Or a good hard look at Wall Street, av Fred Schwed Jr.

where_are_the_customers

 

Jeg slet med å legge fra meg denne. Med en humoristisk tvist, beskriver forfatteren det «virkelige» Wall Street. Bokens tittel viser til en historie om en besøkende, som beundret de strøkne yacht`ene eid av bankfolkene i New York. Naiv som få, spurte han hvor kundenes båter var. Dessverre hadde ikke kundene råd til så fine båter. Det til tross for at de fulgte bankfolkets investeringsråd.

13. Poor Charlie’s Almanack: The Wit and Wisdom of Charles T. Munger, Peter Kaufman

Her får du visdommen til Charlie Munger, Warren Buffett sin håndtlanger i Berkshire Hathaway servert mellom to permer. Det inkluderer alle hans foredrag, presentasjoner og offentlige kommentarer. Boken er skrevet og satt sammen i samarbeid med både Charlie selv og Warren Buffett.

14. Free Capital, av Guy Thomas

Free CapitalBoken forteller tolv historier om relativt vanlige mennesker, som i dag lever av å forvalte sine egne penger. Det er kanskje ikke bragd hvis man allerede var rik, men flesteparten av disse startet med beskjedne midler. Ut i fra en serie intervjuer, viser forfatteren deres investeringsstrategier, visdom og livsstil. Hver eneste av dem har klart å bygge en formue på mer enn ca. NOK 13 millioner – hovedsakelig fra å investere i aksjemarkedet.

16. Extra Ordinary Popular Dellusions And The Madness of Crowds, av Charles Mackay

Extra popular dellusions and the madness of crowds

Karl Oscar Strøm sier:

Boken gir en veldig god beskrivelse av noen helt fantastiske bobler som «Missisippi-spekulasjonen» og «The South Sea Bubble» fra tidlig 1700-tall. Særlig den siste lignet faktisk veldig på IT-boblen, eller det som vi kanskje om noen år kommer til å kalle Oil-Service boblen i Norge.

Last den ned gratis ved å klikke her.

Interessant? Da setter jeg pris på om du deler med venner og kjente 🙂 Gjør som mange andre og lik Finansnerden på Facebook. Gratis nyhetsbrev får du månedlig ved å legge inn epost og navn oppe til høyre.

12 kommentarer om “Ressurser”

  • Hyggelig å høre Martin. Viktig å utdanne seg selv,slik at man kan gjøre gode beslutninger rundt egen økonomi og investeringer.

   Svar
 1. Bra liste! Har lest noen av dem etter jeg så dem her. Har du lest Tony Robbins sin Money Master the Game? Anbefales 🙂

  Svar
 2. Mye bra her. Hvis du ikke har lest den, så sjekk ut Influence av Robert Cialdini. Blant annet anbefalt av godeste Charlie Munger.

  Svar
  • Hei Jens,

   Tar det som at du liker bloggen 🙂

   Jo, jeg har lest boken til Cialdini. Veldig bra om påvirkning og hva vi kan gjøre for å stå i mot markedsførernes triks. Anbefales på det varmeste.

   Svar
 3. Takk for gode boktips! For å vri litt på tråden,går en bra serie nå. Den må bare sees,heter Billions går på HBO,fra sleipe triks i meglermiljø,til hvordan FBI prøver å nøste opp i inside trading. Spennende!

  Svar
 4. Dette ser lovende ut! Hvilken bok vil du anbefale til en som er helt fersk uten noen som helst peiling på økonomi og investering? 🙂

  Svar
  • Hei Mats,

   Det kommer an på hva du ønsker å oppnå.

   For investeringer, er «The Intelligent Investor» en gullgruve, men kanskje for de mest interesserte.

   Svar
 5. Hei. Hva tenker du om valute-trading (forex)? Har prøvd det, men merker at det ikke er lett. Vil du heller anbefale aksjer fremfor valuta? På forhånd takk.

  Svar
  • Hei Vegard! Takk for kommentar. Å trade valuta er det siste jeg hadde brukt pengene mine på – da hadde jeg heller kjøpt flakslodd.

   Svar

Legg igjen en kommentar