Helgelesing – Vi er våre egne verste fiender

Syv psykologiske trekk dreper avkastningen. Se hva du kan gjøre for å unngå dem

1. Overdreven selvtillit og optimisme

Vi mennesker har altfor stor tro på egne evner til å spå fremtiden. Ikke nok med det, vi er også altfor optimistiske i våre tanker om hvordan ting vil utvikle seg.

Du skal derfor aldri stole fullt og holdent på magefølelsen.

2. Etterklokskap

Vi har en lei tendens til å overdrive hva vi en gang trodde. For eksempel har jeg mistet tellingen på alle som hevder de så finanskrisen komme. Det til tross for at «alle» der og da opplevde det som å bli truffet av lynet.

Skriv derfor dagbok, slik at du i ettertid kan se tilbake på hva du en gang faktisk trodde.

3. Aversjon mot å tape penger

Vi lider mer når vi selger med tap enn vi føler lykke når vi håver inn tilsvarende i gevinst. Dette er gammel nytt. Dessverre fører det ofte til at uerfarne investorer blir med en råtten aksje eller indeks ned i kjelleren.

Derfor skal vi alltid se bort i fra kjøpsprisen når vi vurderer hvorvidt en aksje skal selges.

4. Anger

Å investere penger handler om å vurdere risiko. Det betyr at for hver beslutning om å investere så foreligger det en vurdering. Noen ganger gjør man feil, og andre ganger har man simpelthen uflaks.

Det er derfor dumt å fokusere blindt på resultatet uten å se hvorvidt vurderingen som lå til grunn var korrekt.

5. Forankring

Forskning viser at vi har en lei tendens til å la oss påvirke lett. Psykologer kan nemlig manipulere resultatene av våre estimater for et gitt scenario, som for eksempel «hvor høyt skal Funcom-aksjen?» ved å i forkant eksponere oss for enkle tall

Du skal derfor ikke henge deg for mye opp i spesifikke kjøps- og salgskurser, eller indeksverdier.

6. Kortsiktighetsbias

Vi er mer opptatt av hva som skjer i det korte bilde enn hendelser lenger frem i tid. Det betyr at aksjekurser ofte faller overdrevet mye, da investorene ikke tenker lenger enn nesa. En annen uheldig konsekvens er at vi kan få det for oss at dagens prising i aksjer og eiendom vil vare evig.

Det er derfor være kjekt å se på historien, og å tenke lenger enn neste kvartalsrapport.

7. Bekreftelsesbias

Ingen ting er bedre enn når andre kan bekrefte at en avgjørelsen vi tok var smart. Andre mennesker føler det på akkurat samme vis når vi deler deres syn. Det er derfor ikke rart at så mange er enstemmige i synet på enkelt aksjer og økonomien som helhet. Dessverre betyr ikke det at de har rett.

Gjør derfor dine egne vurderinger, tenk selv og blås i hva andre mener.

Kjære lesere, dere har kanskje fått kjenne disse tingene på kroppen? Hva skjedde? Og hva tenker dere om rådene for å unngå å gå i fella?

Les videre: Syv psykologiske trekk som dreper avkastningen din

Topp lesestoff fra fjern og nær

 _______________

Investere

Spare

Inntekt

Interessant? Del innlegget og spre det glade budskap! Husk og lik Finansnerden på Facebook. Gratis nyhetsbrev får du ukentlig ved å legge inn epost og navn oppe til høyre.

3 kommentarer om “Helgelesing – Vi er våre egne verste fiender”

  1. Jeg er helt sikker på at det første psykologiske trekket ikke gjelder meg. 100 % sikker. Minst. Og jeg er også sikker på at neste år blir et gjennomsnittsår i aksjemarkedet. ?

    Svar

Legg igjen en kommentar