Helgelesing – selvangivelse til bry

Selvangivelsen kan være til bry for oss som investerer i aksjer og børsnoterte fond(ETF) notert utenlands

Selvangivelsen kan være et lite helvete for oss som investerer i aksjer. Det gjelder særlig for enkelt aksjer og børsnoterte fond(ETF), som er notert utenlands. Selv husker jeg fortsatt all frustrasjonen, for ikke å nevne banningen fra i fjor, da jeg manuelt skulle føre opp kjøp, salg og mottatt utbytte for alt notert på New York Børsen(NYSE). Siden alle ETF`ene mine utbetaler utbytte, så ble det nok å gjøre.

Det kjedeligste var likevel ikke å føre opp transaksjonene i praksis. Hva som virkelig fikk meg til å rive meg i håret var å finne ut hvordan det skulle gjøres korrekt. Heldigvis slipper du nå dette strevet. Aksjebloggeren har nemlig skrudd sammen en fin fin oversikt, som viser hvordan ting skal føres inn i selvangivelsen. Som han sier, så trenger ikke det å fylle ut selvangivelsen være komplisert. Særlig ikke hvis du leverer den digitalt.

Hans guide finner du her: Hvordan føre inn i selvangivelsen for aksjer

Merk at innlegget ikke er en erstatning til hva som finnes på skatteetatens egne sider. Derimot er det et forsøk på å gi investorer oversikt over hva som skal til for å få ført inn riktige tall på rett sted.

Mer nyttig informasjon om aksjer og selvangivelsen finner du også her hos Nordnet.

Ukens linker finner du nedenfor. God lesing!

– Finansnerden

Topp lesestoff fra fjern og nær

 _______________

Investere

Spare

Inntekt

Interessant? Da setter jeg pris på om du sprer det glade budskap. Lik Finansnerden på Facebook. Gratis nyhetsbrev får du ukentlig(ish) ved å legge inn epost og navn oppe til høyre.

11 kommentarer om “Helgelesing – selvangivelse til bry”

 1. Ja, selvangivelsen kan være litt av et herk når det kommer til aksjer. Heldigvis blitt MYE enklere etter jeg gikk over til investeringskonto. Takk for anbefaling av innlegget 🙂

  Svar
   • At investeringskonto skal bli mindre lønnsomt er både forventet og fornuftig. Det er ingen gode grunner til å forskjellsbehandle aksjonærer.

    Svar
    • Hei bunnlinje,

     At det skal være mer lønnsomt å eie aksjer gjennom et produkt som investeringskonto skjønner jeg ikke selv. Kan ses som et resultat av rotete lovgiving fra politikerne. Blir spennende å se hva som skjer med produktet fremover.

     Svar
     • Fra artikkelen «Dette er jo et bastardprodukt som ene alene er skrudd sammen for å spare skatt». Dette forstår jeg ikke. Slike forsikringsprodukter har da eksistert lenge før nåværende regjering la opp til at det skulle være ulik beskatning? Ja, man slipper beskatning ved salg internt på konto, men går samtidig glipp av skjerming når man tar penger ut av konto. Og dette fradraget varierer jo over tid, det er vel bare de siste årene at manglende fradrag har vært av mindre betydning.

 2. Hva skjer hvis man har kjøpt og solgt utenlandske aksjer for 2015 og ikke leverer inn selvangivelsen for aksjene? Går man glipp av noen fradrag eller kan man bli straffet etc..?

  Svar
  • Hei Jan,

   Greit å føre både kjøp og salg, samt mottatt utbytte for utenlandske aksjer. Eventuelt kan du anta at det vil bite deg i baken på et eler annet tidspunkt inn i fremtiden.

   Svar

Legg igjen en kommentar