Helgelesing – Hvordan verdens dårligste investor tjente penger

Verdens dårligste investor og hvordan han likevel tjente gode penger.

Denne uken kan vi lese om «Bob», som er uheldig med timingen av sine aksjeinvesteringer. Kanskje ikke så rart, da ingen vet hvor markedet vil gå på kort sikt. Likevel, mer uflaks enn denne stakkaren må vi lete lenge etter.

Bob gjorde sin første investering i det amerikanske aksjemarkedet tidlig i 1973. Dette var rett før markedet smalt ned 48%, og setter standarden for vår venns evne til å time markedet fremover. Han satt deretter tålmodig i markedet etter fallet med totalt $ 46.000,- uten å skyte inn mer penger før den neste store smellen kom i 1987. Da gikk det igjen gikk til helvete og markedet raste 35%. Bob holdt fortsatt på sine aksjer og gjorde kun to kjøp til før han nådde pensjonsalder, og rett før .com kræsjet i 2000 og finanskrisen i 2007.

Så hvordan tror du det gikk det etter 42 år med verst tenkelig timing?

Det vil kanskje overraske deg, men han tjente faktisk gode penger.

Ettersom markedet stadig steg til nye høyder etter de voldsomme fallene, så endte hans initielle investering på $184.000,- ($6,000 i 1973, $46,000 i 1987, $68,000 i 2000 og $64,000 i 2007) på hele $1.16 mill! Det er en fortjeneste før skatt på $980.000,- over 42 år, og betyr en årlig avkastning i snitt på ca. 9%.

Ikke verst for verdens dårligste investor!

Det viktige i denne historien er at vår venn aldri solgte seg ut av aksjemarkedet. I stedet holdt han seg til planen å praktiserte kjøp og hold, og det til tross for sin elendige timing.

På kort sikt kan det meste skje, men alskens kriser blir støy å anse i det lange løp hvis man bare holder ut.

Samtidig viser det hvor ille det kan gå hvis man investerer med feil tidshorisont i aksjer. Går man inn rett før en smell med penger som kanskje skal benyttes til kjøp av bolig kommende år, så går man fort en lang tid som leietaker i møte.

PS: Bob er en fiktiv karakter spunnet frem av Ben Carlson, mannen bak bloggen A Wealth of Common Sense. Artikkelen i sin helhet finner du øverst på leselisten nedenfor.

Topp lesestoff fra fjern og nær

 _______________

Investere

Spare

Inntekt

Fant du noe interessant? Del med venner og kjente. Spre det glade budskap, og lik Finansnerden på Facebook. Gratis nyhetsbrev får du ved å legge inn epost og navn oppe til høyre.

3 kommentarer om “Helgelesing – Hvordan verdens dårligste investor tjente penger”

  1. Som vanlig, morsomme historier med lærdom i bunn. Og helt i tråd med doktrinen din om (eller rettere sakit imot) timing av markedet. Takk for sammendrag!

    Svar

Legg igjen en kommentar