Helgelesing – Hva panikk betød for investorer før i tiden

Hva panikk betød for investorer i gamle dager, samt topp lesestoff om å investere, spare og tjene penger

Shangai(SCHOMP) indeksen i Kina er nok en gang ned over 6%. Da passer det fint å se nærmere på Jason Zweig sin kommentar til hva panikk betød for våre investor forfedre.

Kanskje kan det si oss noe om hva vi kan forvente av aksjemarkedet fremover?

Jason forklarer det slik:

Panikk

Smittsom frykt som sprer seg gjennom en folkemengde, et marked eller en planet og skremmer folk til å selge unna, slik at resten undrer om de også burde. Selve ordet stammer fra guden Pan, som hjemsøkte folk i det gamle Hellas. I form av en mann med horn, ører og hårete ben, som en geit var Pan guden av flokker. Han var også guden for fruktbarhet – og markedspanikk. Ved å skvise ut de svake helt til gode kjøp tredde frem, satte han scenen for fremtidig vekst.

Hva tidlige investorer tenkte om panikk er godt illustrert nedenfor av Frank Bellew. Tegningen er fra 1873 og viser hvordan panikk, i form av en kjempe feier Wall Street ren for søppel. Søppel her er hovedsakelig utskrifter av aksjekurser merket «rotten railways», «shaky banks» og «bogus brokers». Legg merke til anden nede til venstre. Den symboliserer the gamle Wall Street, eller tradere med lånte penger de ikke lenger kunne betale tilbake.

Bilde: “Panic, as a Health Officer, Sweeping the Garbage Out of Wall Street»(kilde: Library of Congress).

Panikk i aksjemarkedet

Få år før Bellew lagde bildet hadde New York etablert et nytt helsedepartement, som skulle hjelpe til i kampen mot kolera. En del av arbeidet gikk ut på å sysselsette gatefeiere til å holde gatene rene. Det er slik sykdom han her sammenligner med dårlige investeringer og insolvente investorer.

Ved å spre frykten som skyller ut skiten på kort sikt, så bedrer panikk markedets helse på sikt. Det er fantastisk for investorer som har evne til å overleve en panikk i aksjemarkedet. Jeg ønsker derfor mer uro hjertelig velkommen.

Med det ønsker jeg alle en nydelig helg!

Topp lesestoff fra fjern og nær

 _______________

Investere

Spare

Inntekt

Interessant? Da setter jeg pris på om du sprer det glade budskap. Lik Finansnerden på Facebook. Gratis nyhetsbrev får du ukentlig(ish) ved å legge inn epost og navn oppe til høyre.

11 kommentarer om “Helgelesing – Hva panikk betød for investorer før i tiden”

 1. Interessant å se ting i historisk perspektiv.

  Jeg har tenkt litt på konsekvensene av at aktørene i markedet muligens blir mer og mer opplyste. Ja, vi er fortsatt mennesker som gjør irrasjonelle ting, men jeg innbiller meg at over tid så har flere og flere blitt klar over at det er fornuftig å kjøpe når markedet faller og sitte stille (eller selge hvis man trenger penger), når markedet er høyt priset. I tillegg har antallet fond økt veldig de siste tiårene, og fornuftig tilnærming til fondsinvestering er jo litt annerledes enn fornuftig tilnærming til kjøp og salg av enkeltaksjer.

  Enn så lenge svinger markedet like mye som det har gjort før, og jeg vil tro at mange fortsatt er offer for de tre fellene håp, frykt og grådighet, men kanskje det over tid vil bli slik at det gradvis blir litt flere som opptrer fornuftig i markedet, og at dette kan påvirke svingningene og avkastningen på sikt.

  Men for å trekke en parallell – folk flest vet i dag mer om årsakene til overvekt enn folk flest gjorde for 50 år siden. Likevel er andelen overvektige økt betydelig. Så kanskje skal man ikke ha så stor tro på menneskers evne til å opptre mer rasjonelt over tid. Vi blir mer og mer opplyste, men i praktiske handlinger opptrer vi like idiotisk som før. 😀

  Svar
  • Hei Vidde,

   Ja, interessant tema du tar opp. Har jo vist seg at småsparere i stadig større grad kjøper når markedene raser, og de institusjonelle selger unna. Likevel tror jeg flertallet vil fortsette å selge/kjøpe med saueflokken og gjøre idiotiske ting til evig tid. Selv kjenner jeg svært få som handler rasjonelt i praksis når det stormer i aksjemarkedet. Det inkluderer en haug med finansrådgivere, som burde vite bedre. Så ja, enig der.

   Svar
 2. Ja, det er fascinerende hvordan folk vet hvordan de skal handle rasjonelt og hvordan de lurer seg selv til å tro at de faktisk handler rasjonelt og fornekter at det de faktisk gjør er å handle irrasjonelt..

  Svar
 3. Takk for link Finansnerden 🙂

  Interessant lesing! Med lang horisont er svingninger og uro gunstig og sunt som du skriver, selv om det kanskje får folk til å ta irrasjonelle valg. 5 av 10 nordmenn Gambler og spiller lotto med minimal vinner-sansynlighet, mens bare 2 av 10 sparer i fond med høy vinner-sansynlighet. Jeg ville ikke sagt at det er spesielt rasjonelt. Det er under et pessimistisk markedssegment du gjør de beste kjøpene.

  Svar
 4. Dessverre er det lettere å la seg rive med enn man tror! Du skal ha ganske god kontroll og disiplin for å gå imot markedet, men som du sier er det absolutt muligheter når frykten råder.

  Svar
  • For å lykkes som investor må man nesten være litt skrudd i hodet. Å tenke rasjonelt når kaoset råder er enklere sagt enn gjort. Vanvittig vanskelig, men gevinsten er stor for de som får det til.

   Svar
 5. Det er jo motkrefter også her,spesielt ved overtakelser. Husker ikke navn,men det var ett av de største norske forsikringsforetak som skulle raide ett svensk,det svenske ble billigere og billigere. Nordmennene sa ,nå kan det ikke bli billigere,dag etter dag. Det endte med at det norske ikke greide å få inn mer kapital,og gikk på en dundrende konkurs,etter markedet så at de ikke greide å kjøpe det,og kursene steg i det svenske. Sånn går det når en feilbedømmer markedet.

  Svar

Legg igjen en kommentar