Helgelesing – 10 tips til å investere bedre i aksjer

Gode råd til investere bedre i aksjer fra Wall Street legenden Bernard Baruch

Du har kanskje ikke hørt om Bernard Baruch?

Det hadde ikke jeg heller før i dag. Mannen er nemlig «old school». Bokstavelig talt, da han var født 19 august 1870, som sønn av en lege i «South Carolina», USA. Da Bernard var i midten av 20-årene klarte han å hoste opp $18,000,-. Nok til å kjøpe seg en plass på New York børsen. Han var dollar millionær før fylte 30 år(i ca 1900!) og gikk i sin tid under kallenavnet «The Lone Wolf» på Wall Street.

Dette var en mann man lyttet til når det gjaldt investeringer. Dessverre døde han i 1965, men i hans memoarer «My Own Story» etterlater han seg følgende tips:

 1. Ikke spekuler, så fremt du ikke kan gjøre det til en fulltids jobb.
 2. Vær varsom ovenfor barberere, servitører skjønnhetspleiere – eller andre – som kommer med «inside» informasjon eller «tips».
 3. Før du kjøper et verdipapir, finn ut alt du kan om selskapet. Dets ledelse, konkurrenter, fortjeneste og muligheter for vekst.
 4. Ikke prøv å kjøpe på bunn og å selge på topp. Dette kan ikke gjøres – bortsett i fra av løgnere.
 5. Lær å ta dine tap raskt og pyntelig. Ikke forvent å ha rett hver eneste gang. Hvis du gjør en feil, kutt tapene så raskt som mulig.
 6. Ikke kjøp for mange forskjellige verdipapirer. Det er bedre å eie noen få investeringer som kan overvåkes nøye.
 7. Ha en periodevis gjennomgang av alle dine investeringer for å se hvorvidt noe har skjedd som kan ha endret disses fremtids utsikter.
 8. Vær klar over din egen skatte-situasjon, slik at du kan få mest mulig ut av et salg.
 9. Alltid ha en god del av din kapital i kontanter. Aldri invester alle pengene dine.
 10. Ikke prøv å bli kongen over alle typer investeringer. Hold deg til hva du kan best.

Bernard sine tips i original språk(ENG) finner du her: 10 regler for å investere penger fra Bernard Baruch – Reformed Broker

Kjære lesere, hva synes dere om tipsene? Dere har kanskje innspill til flere ting som ferske investorer burde få med seg?

Topp lesestoff fra fjern og nær

 _______________

Investere

Spare

Inntekt

Interessant? Del innlegget og spre det glade budskap! Husk og lik Finansnerden på Facebook. Gratis nyhetsbrev får du ukentlig ved å legge inn epost og navn oppe til høyre.

6 kommentarer om “Helgelesing – 10 tips til å investere bedre i aksjer”

 1. Good ol’ Baruch. Gode råd det der, selv om jeg personlig mener at man kan lykkes med enkeltaksjer uten at man nødvendigvis har det som heldagsjobb. Men sannsynligvis var det en heldagsjobb på Baruchs tid å finne fram til den informasjonen som i dag er tilgjengelig med noen tastetrykk. 😀

  På den andre siden er det i dag så mye informasjon tilgjengelig og så mange flere aktører i markedet at jeg ikke er sikker på om det totalt sett er blitt noe enklere.

  Svar
  • Tenkte meg at du visste hvem det var, hehe. Enig i at informasjonsmengden fort kan bli uhåndterlig i dagens hverdag. Bare se på nyhetene. 90% er irrelevant informasjon. Når det gjelder finanspressen, så er det sikkert nærmere 99% som med fordel kan ignoreres.

   Ellers ser det ut som om gode gamle Bernard snakker om spekulasjon og ikke investeringer i punkt #1. Tolker det derfor dithen at enkelt aksjer er greit, så lenge de kjøpes som investeringsobjekter, og ikke som kortsiktig spekulasjon/lottokuponger.

   Svar
  • Kan ikke se at kommentaren din er relevant for innlegget Kniven. En aksje mangedobler seg, mens en annen eksploderer i en sky av dritt 😉

   Svar
 2. Kommentaren er relevant til alt som har med investering å gjøre -fordi den sier noe om forholdet mellom risiko/avkastning. Mener du det er tilfeldig hvilke aksjer som mangedobler seg, og hvilke som»eksploderer»?

  Svar
  • Gjerne forklar nærmere hvorfor du mener kommentaren er relevant til et innlegg om rådene fra Wall Street ulven.

   Svar

Legg igjen en kommentar