Helgelesing – 10 sannheter om børsfall

Noen sannheter om børsfall og såkalte «bjørnemarkeder»

Hei og velkommen til årets første helgelesing,

Som dere vet, så er børsene igjen i fritt fall(se diagram). Om det er en korreksjon, slik vi så i høst, eller noe større, som i 2011 er usikkert. Ei heller vet vi om det kan være starten på en ny finansiell armageddon. Jeg tror ikke det blir så ille, men hvordan det vil utvikle seg vet ingen.

Derimot er det ganske sikkert at aksjemarkedet med tiden vil ta seg opp igjen.

Inntil det skjer synes jeg det passer å se nærmere på noen sannheter om børsfall av den dype sorten. Jeg snakker da om såkalte «bjørnemarkeder«, som er fall på 20% eller mer.

Diagram: Indeksfondenes utvikling siste 30 dager(KLP AksjeGlobal Indeks 4 i oransje).

Indeksfondenes utvikling januar 2015

Ti sannheter om bjørnemarkeder fra Ben Carlson

1. De skjer fra tid til annen. Noen ganger ramler aksjemarkedet ned i kjelleren, og det er lite du kan gjøre med det. Det er jo nettopp derfor vi gjerne anser aksjer som en «risikabel» aktivaklasse.

2. De er et naturlig resultat av følelser og motstridende meninger blant aktørene i aksjemarkedet. Vi mennesker har nemlig en tendens til å bli litt vel ivrige når det går bra, for så få panikk når det butter i mot. Børsfall vil derfor komme og gå.

3. «Alle» sier de er en god ting. I alle fall inntil de inntreffer. Da skremmer de gjerne vettet av investorene, som begynner å løpe rundt som hodeløse høns.

4. Brorparten av «ekspertene» som de siste syv år har hylt om børsfall, vil være de siste til å investere når det først inntreffer.

5. Det er bare et tilfeldig tall. Verken Ben eller jeg aner hvorfor akkurat et 20% tap(eller mer) er hva som beskriver et «bjørnemarked«. Selv om media henger seg opp i definisjonen, så har det lite å si for investorene. I løpet av 90-tallet så man ingen børsfall på 20%, men det var to på 19%. Også i 2011 ramlet aksjer ca. 19%. Har den siste prosenten virkelig noe å si?

6. Kjøp og hold føles deilig når aksjemarkedet stiger. Men det fungerer bare som strategi hvis du fortsetter å kjøpe og holde, selv når aksjemarkedet raser utfor kanten.

7. Selv ikke din favoritt «ekspert» kan hjelpe deg med å navigere gjennom et børsfall. Kunnskap og forberedelser kan hjelpe. Dessverre er det lite som kan gjøre investorer i stand til å tåle sjokket av å se aksjeverdiene svinne hen.

8. Fortiden kan indikere hva som vil skje i aksjemarkedet, men ikke hva som faktisk vil finne sted. Husk at hver syklus er unik, uansett hva tilhengere av teknisk analyse måtte si.

9. De er vanskelige å spå. All verdens data om verdsettelse, tekniske indikatorer og sentimenter kan ikke hjelpe deg å forklare når eller hvorfor investorer lar seg gripe av panikk.

10. «Bjørnemarkeder» er tiden tiden da suksessfulle investorer skiller seg fra resten. De fleste tror det er i oppgangsmarkeder man tjener de store pengene. Hva man ofte glemmer er at mange feiler fordi de gjør elendige beslutninger i dårlige tider.

PS: Minner om at Karl Oscar Strøm, avtroppende spare- og investeringsøkonom hos Nordnet Norge har byttet twitterkonto. Hans nye profil er @KarlOStrom. Anbefales på det varmeste for deg som er interessert i aksjer og investeringer.

Ha en fortsatt fin helg! 🙂

Topp lesestoff fra fjern og nær

 _______________

Investere

Spare

Inntekt

Interessant? Da setter jeg pris på om du sprer det glade budskap. Gjør som 162 andre og lik Finansnerden på Facebook. Gratis nyhetsbrev får du ukentlig(ish) ved å legge inn epost og navn oppe til høyre.

2 kommentarer om “Helgelesing – 10 sannheter om børsfall”

 1. Hei.
  Takk for spennende lesing.

  Er i disse tider man får testet seg selv, i forholdt til planen man har laget for sine investeringer.
  Ikke noe lystig syn å se tusenlappene forsvinne ut av fondene stort sett hver dag, selv om man er klar over at nedganger av større eller mindre grad vil komme.

  Har satt inn en del ekstra i fondene de siste 2 ukene, og kommer til å fortsette med det om markedet fortsetter å falle. Har lenge hatt for stor andel cash, og benytter situasjonen nå til å øke aksjeeksponeringen.

  I slike stunder som nå leser jeg betraktelig mindre på div økonomisider. «katastrofemeldingene» hagler, og det meste er stor sett bare forstyrrende støy.

  Bedre å konsentrere seg om sin egen plan, og følge den..

  Svar
  • Hei Greven av bar bakke,

   Hyggelig å høre at du likte innlegget! Å minimere eksponeringen til hylekoret i media høres ut som en god ide. Børsfallet vi nå opplever er ikke verdens undergang, så å øke aksjeeksponeringen høres ut som en god ide.

   Lykke til med investeringene!

   Svar

Legg igjen en kommentar