Den meksikanske fiskeren gav meg noe å tygge på

En amerikansk forretningmann er på besøk i Mexico. Her møter han en lokal fisker, og innser at det gode livet han søker i morgen kan leves i dag.

Jeg kom nylig over en historie, som jeg har lyst å dele med dere.

Den handler om en meksikansk fisker og en amerikansk forretningsmann. Jeg tipper noen har hørt den før, da den er steingammel. Budskapet er likevel såpass viktig at det er verdt gjentakelsen.

Moralen i historien?

Jo, kanskje kan du leve livet du ønsker i morgen, allerede i dag. Det er nemlig ikke sikkert du trenger kr 10 + millioner eller et dusin utleieleiligheter for å leve det gode liv – avhengig av hva du legger i det.

Det var i hvert fall hva jeg selv innså.

Men les historien nedenfor, så tar vi diskusjonen i kommentarfeltet.

Den meksikanske fiskeren og forretningsmannen

Den amerikanske forretsningmannen møter fiskeren nede ved kaia

En amerikansk forretningsmann stod på piren utenfor en søvnig meksikansk landsby. Sliten etter å ha jobbet seg halvt i hjel, var han beordret på ferie av doktoren sin. En stressende telefon fra kontoret hadde sendt ham ned på kaia for å roe nervene, da en liten båt med en fisker ombord la til kai.

I båten lå det flere gul-finnete tunfisk. Amerikaneren komplimenterte meksikaneren på fangsten.

«Hvor lang tid tok det å fange dem?» Spurte amerikaneren.

«Bare bitte litt tid» Svarte meksikaneren.

«Hvorfor fisker du ikke lenger, slik at du kan fange enda mer fisk?» Spurte amerikaneren opprømt.

«Jeg har allerede nok til å fø familien» Svarte meksikaneren.

«Men… Hva gjør du resten av tiden din?» Spurte amerikaneren undrende.

Da sa den meksikanske fiskeren, «Jeg sover lenge, fisker litt, leker med barna mine, tar en siesta med madammen, og trasker inn til byen hver kveld for å drikke vin og spille gitar med vennene mine. Som du ser, så lever jeg et rikt og travelt liv.»

Amerikaneren svarte belærende, «Jeg har en MBA fra Harvard og skal hjelpe deg. Du burde tilbringe mer tid på å fiske. Da tjener du mer penger, slik at du kan kjøpe deg en større fiskebåt. Med inntekten fra den nye båten kan du kjøpe enda flere båter, og etterhvert kan du ha en hel flåte med fiskerbåter. »

«I stedet for å selge fangsten til mellommenn, så kan du selge direkte til forbrukerne, og etterhvert åpne din egen fabrikk. Da vil du kontrollere råvaren, prosesseringen og distribusjonen. Du må selvsagt forlate denne vesle landsbyen og flytte til Mexico City, så til Los Angeles, og etterhvert til New York, hvor fra du vil lede foretaket.»

Den meksikanske fiskeren spurte, «Men senor, hvor lang tid vil alt dette ta?»

Amerikaneren svarte følgelig, «15-20 år.»

«Men hva da, senor?» Spurte meksikaneren.

Amerikaneren slo seg på brystet og sa, «Det er den beste delen. Når tiden er rett, så tar du selskapet på børs, og selger unna aksjene og blir vanvittig rik – du vil tjene millioner!»

«Millioner, sier du senor? Men gjør jeg så?»

Amerikaneren svarte rolig, «Da kan du rekke deg tilbake. Flytte til en liten landsby langs kysten, hvor du sover lenge om morgenen, fisker litt, leker med barna, tar siesta med madammen, slentrer ned til landsbyen om kvelden hvor du drikker vin og spiller gitar med vennene dine…»

Kjære lesere, livet bør handle om: 1) Leve her i dag, og 2) forberede seg på morgendagen. Samtidig tipper jeg flere kan leve slik de ønsker i morgen allerede i dag. Regn på det, vær kreativ, og du skal ikke se bort i fra at du allerede er fri.

25 kommentarer om “Den meksikanske fiskeren gav meg noe å tygge på”

 1. Herlig historie som kommer i flere versjoner, moralen er jo sånn har vi det i Norge i dag! Når gledet og sparte vi til noe sist? Tipper ikke mange husker det, en gang. Det er først når du mangler noe nødvendig du setter skikkelig pris på det, når du endelig får det. En tar alt som en selvfølge, det er som helsa, du setter ikke pris på den før du begynner å verke eller får en kjip diagnose! Alltid artig stoff du har, som jeg leser med stor glede, og en får en dose lærdom på toppen ? ?

  Svar
  • Absolutt!

   Hyggelig å høre at du likte innlegget Torstein. Viktig å reflektere litt over livet og hva en søker fra tid til annen.

   Svar
 2. Jeg er helt enig i at man må sørge for å ha det bra allerede nå. Lider man nå for å få det knall i framtiden, gjør man noe galt. Samtidig ser jeg ikke noe galt i å stå på for en enda bedre framtid. Det å ha noe å jobbe mot og se fram tid, gir også livsglede. 🙂

  Svar
 3. I fare for å være moraliserend :-).Jeg synes det er et «problem» at folk «lider» når de må spare. Det vitner om hvor ufattelig bortskjemt Nordmenn er synes jeg. Begynn i andre enden. Still deg spørmålet. Hva trenger jeg egentlig for at jeg skal kunne kalle meg lykkelig?? Oppfør deg deretter, og vipps sparer du over 50% av lønna, det er jeg rimelig sikker på. Hvis ikke har du kjøpt for stort/dyrt hus/bil fra før. Da kan det være litt vrient/ tunghvint å selge alt å begynne på nytt. Synes denne historien over er utrolig god. Den forsterker poenget av hva lykke er sterkt! Friske venner og familie, mat på bordet og en og annen fritidsaktivitet (kan likegodt være sjakk som jo er gratis som sprangridning som IKKE er gratis).

  Svar
  • Hei Torbjørn,

   Testet å spare opp i mot 70 % av netto inntekt en periode, da jeg hadde gjennomsnittlig lønn. Da led jeg – om ikke fysisk, så sosialt og nettverksmessig. Jeg er derfor fan av å sørge for å tjene nok penger, slik at en kan sette av 50 % + av utbetalt inntekt uten at det går for mye utover livet ellers. Men ja, enig i alt du skriver der altså.

   Ellers hyggelig at du likte historien.

   Svar
 4. Fin historie !
  Heilt enig med deg i det å nyte livet idag , men også tenke på morgen dagen . Har hatt mange gode år på børsen fra 2010. Nå er eg 27 år og har over 10 millioner i porteføljen og leilighet. Men har alltid vært flink og spare og investere riktig , men også reist mye og brukt penger på gode flyreiser, klær, familie, venner og gode opplevelser. Nå slår eg til med å kjøpe nye Panameraen , øker lånet på leilighet og det gir høyere rentekostand i måneden. Betaler kunn på rentene! men gir litt kutt i formueskatt . Kunne ha investert de 1 million kronene i aksjer, som hadde vært fornuftig. Men spurte meg selv , hva ville eg tenke som 70 åring? Ville eg angra på at eg ikkje kjøpt drømmebilen som ung? Ja , var svaret eg kom fram til. Nyt reisen, nå er eg i 20 årene og helsen er bra. Kjekt å gjøre /kjøpe ting som gir glede .

  Hva er et bra mål for deg ? Hvilken sum vil gjøre at du har lykkes?
  Tenker at når eg passerte 10 millioner før jul ifjor, så kunne eg med 10% i året tjene 1 million årlig og fortsatt bevare formuen .

  Hva synes du om bilkjøpet? Noen kompiser meiner det er unødvendig. Men de som har forstått at livet er nå og ikke når man er pensjonist synes at valget er heilt riktig .

  Takk for en fin blogg!

  Svar
  • Hei Runar,

   Hyggelig å høre at du likt innlegget. PS: grattis med feit portefølje og en (antakelig) stilig leilighet!

   Jeg blåser i bilkjøpet. Hehe. Er det viktig for deg, uten at det går utover ting som er viktigere for deg i livet, så er det bare å kjøre på. selv hadde jeg prioritert å bo godt sentralt og reiser fremfor bil, men hey, vi er alle forskjellig.

   Når det gjelder mål, så er jeg mer opptatt av kontantstrøm enn et eksakt tall. Men når vi snakker enkelt beløp, så er foreløpig mål 5 mill i aksjer innen neste 9 år. Likevel pleier jeg å si 20 mill i dagens pengeverdi er et pent tall, men det krever suksess med en del sideprosjekter, så vi får se hvordan ting utvikler seg.

   Svar
  • Runar, det er så mange ting man kunne sagt om bilkjøpet ditt, men uansett hva man hadde sagt, så trur jeg at jeg ville tenkt som deg selv. Kanskje ikke bruksbil, men jeg hadde kjøpt en dyr bil som et samlerobjekt evt. Eller spart litt til for et sommerhus lenger sør. Jeg trur alle som snakker negativt om dette gjør det for å beskytte seg selv. De har ikke råd, så da forsikrer de seg selv om at de ikke ville gjort det hvis de var rike, fordi de «vet bedre». Du har tydeligvis 10 mill i investert kapital. Og da er en bil til 1 mill bare 10% av formuen. Mindre hvis du tar med leilighet i regnestykket i tillegg. For min del ville et bilkjøp til en mill blitt en betydelig andel av formuen, og det ville nesten halvert alt jeg eier.

   Du er jo allerede på det vi kaller finansiell frihet. Du har jo på en måtte gått litt videre opp den stigen også. Og begynner å nærme deg velstand. Så hvorfor ikke sier jeg.

   Svar
   • For the record. Å svi av 10 % av formuen på å kjøpe bil er galskap i mine øyne 😉 Men vi har alle ulike verdier og prioriteringer.

    Svar
 5. Noen tips til verktøy for å vurdere allokeringen av porteføljen din, med tanke på om det er behov for rebalansering? Bruker Morningstar nå, men greit med flere verktøy

  Svar
  • Hei Bigge,

   Jeg har på forhånd bestemt hva jeg skal eie, og hvor mye av hva jeg skal eie. Dermed er det enkelt å holde oversikten i Excel. Enkelt og greit. Google regneark fungerer også fint. Gode verktøy for hobby-investorer finnes ikke enda, så vidt jeg vet i Norge. Men frykt ikke, det kommer. Se bare på Skandiabanken som i dag varslet kjøp av et robot basert investeringsrådgivningsselskap.

   Svar
 6. Runar, gratulerer med portefølje på 10mill. Du er jo ferdig med «jobben». Men hvordan regner du 10mill? Er det med verdien av boligen? Og er det Verdier-gjeld du tenker på siden du sier du «øker» gjelda for å kjøpe bil. Da antar jeg at du har gjeld fra før? Hadde jeg hatt 10mill så ville jeg nok vurdert å sluttet å jobbe, dvs jobbe med ting jeg ikke har troen på gir så mye inntekt. Jeg hadde heller ( som jeg har gjort…..) kjøpt en Tesla, siden de hvertfall er billige i bruk og har tapt seg lite. Nå er de dog mye dyrere enn når jeg kjøpte, men man kan jo kjøpe de brukt. I mitt tilfelle blir den evt jobbinga produksjon av musikk og sporadiske turer som sykkelguide på slike «treningsturer» i utlandet osv. Elendig betalt, men flotte jobber. Skrev i en annen tråd her om et enkelt system jeg har som ville gitt 10-12% i snittavkastning siste 21 år på børsen (litt avhengig av hvilket år du begynnte, ,men ikke så mye.). To treårsperioder med lavere avkastning, den dårligste på -21% ( 14/2 2001-7/1-2003) og den nest dårligste +4,4% (2006-2008), men alle fireårsperioder er positive, hvor den dårligste av disse gir +21% ( 2005-2008). Det handler alt om å ikke være med ned på de store nedturene, og å være med på de store lange oppturene. Det gir litt bom der det går opp og ned (du får noen «falske» utganger og inn igjen kanskje 5% over), men det spiller ikke så mye rolle. Er du interessert ( det er enkelt som fy) så send meg en mail på torbisen@yahoo.no. Skal ikke spamme ned denne bloggen mer med det, men det er sånn jeg har tenkt når jeg får en like stor portefølje som deg, så da måtte jeg bare nevne det. Spesiellt gunstig nå da jeg antar at vi får et krakk om ikke så alt for lenge, kanskje innen et par år. Det er i slike tider systemet er mye bedre enn børsen.

  Svar
 7. Takk for et bra innlegg, Finansnerden.

  Vil bare bemerke en liten forskjell – meksikaneren som har akkurat nok fisk til å fø familien sin, men mye fritid, han er veldig avhengig av at fisket ikke slår feil. Da vil han sulte. Han har altså ikke den samme tryggheten i diversifisering som amerikaneren har.

  Hvor mange lesere har du nå, pr. bloggpost i gjennomsnitt, Finansnerden? Hadde vært interessant å høre.

  Svar
  • Hei Klassereisen,

   Ja, han lever i usikkerhet. Men får satse på at vår fiskervenn er en kreativ sjel hvis fisket slår feil en dag. Ellers står poenget i historien likeså.

   Denne bloggen er en hobby, men ulike innlegg leses mellom 5.000 og 10.000 ganger i løpet en måned. Litt avhengig av hvor spreke innlegg det er snakk om.

   Svar
 8. Hvor mye får du inn på bloggen i mnd? Og hva teller som antall lesinger? Hvis jeg er inne på den en gang om dagen, teller det da, eller er det bare unike adresser som teller? Funderer litt på å blogge sjøl, ikke først og fremst for pengene, men skriver endel rundt om kring uansett så kunne jo vært like greit å hatt sitt eget. Men vet veldig lite om det, også ser en jo at det meste som er fornuftig rundt penger har jo vært skrevet før. Må evt finne en ny vinkling.

  Svar
  • Hei Torbjørn,

   Kan tjene rundt kr 7.000 pr. mnd. hvis jeg melker det skikkelig. Kommer an på hvilke deals en klarer å forhandle deg frem til med relevante annonsører. Siden bloggen er hobby, så fokuserer jeg mesteparten av energien min på dagjobben, da det er min desidert viktigste inntektskilde per i dag.

   Hva som teller er kvaliteten på trafikken din – altså, hvor mange av de som besøker nettstedet faktisk trykker på en annonse, eller kjøper produkter du annonserer for.

   Ville aldri gjort dette for pengene, da timelønnen blir vanvittig dårlig.

   Svar
 9. Ein ting eg ofte har tenkt på er at det i dette miljøet av aspirerande tidlegpensjonistar, er lite snakk om det å elske jobben sin. Viss du først vel ein jobb som du verkeleg er glad i og verdsett og finn meiningsfull, så er dette ei fin forsikring om det så skulle hende at du ikkje er i stand til å pensjonere deg så tidleg som du hadde håpa på. Dei flinkaste av oss klarer kanskje å pensjonere oss etter femten år, og desse femten åra vil likevel innebere mange tusenvis av timer som då er kasta bort på tull viss jobben berre var eit middel til å få penger.

  ***
  Til tross for at ein klarer å finne ein jobb som ein elsker så vil det likevel vere eit spørsmål om kor mykje jobbing pr. veke som er givande. Tidlegare praktiserte eg effektive 95 prosent stilling, dette inneber at eg kvar tredje veke tok fredagen fri. Eg opplevde at dette i betydeleg grad auka livskvaliteten i mitt liv, til tross for at eg sett pris på min jobb og finn ha meiningsfull. Redusert stilling i ulik grad (frå 95 prosent og nedover) er noko eg tilrår andre å sjekke ut. Både den framforhandla utgåva og den snikinførte kan vere verdt å ta ein titt på i mine augo.

  ***
  Som fiskaren i historia indirekte seier: Ting er ikkje alltid det knappaste godet. Tid er ofte det knappaste godet. Visse folk klarer å bli vanvittig mykje rikare enn andre, men ingen klarer å leve vanvittig mykje lengre enn andre, så då er kunste å gjere desse åra vi har på jorda så morosamme, interessante og meiningsfulle som rå er. Dette gjer ein gjennom å finne ein fin balanse mellom fritid og ein meiningsfull jobb. Det er iallefall mi meining.

  Svar
 10. Mange kloke ord, og veldig sant. Jeg har en veldig bra spennende givende og fin jobb med fantastiske kollegaer osv, men det blir for mye av den, og jeg kan ikke gjøre den til noen deltidsjobb. Det er turnus og jeg er og blir for mye borte synes jeg. Hadde jeg kunnet hadde jeg tatt tre år fri nå mens barna er små, men da får jeg ikke igjen denne jobben. Jeg tror det finnes mange andre jobber jeg kunne trives i og, kanskje i 50% stilling bare jeg ikke var avhengig av lønna, men hvis man må stå på hodet i 15år i noe man absolutt ikke liker så er det jo ikke verd det. Mange veier til ROM her :-).

  Svar
 11. Interessante innspel Torbjørn. Eg tenkte nettopp på deltidsstilling i samband med det å få barn. Men det er som du seier: Turnusarbeid og teamarbeid let seg vanskelegare kombinere med delttidsstilling. Du kunne jo ha prøvd å ta det opp med din sjef, om det er mogleg ?

  Eit anna alternativ som eg har tenkt på for min eigen del er å melke ein jobb til ein har gått lei av jobben, og så skifte til ein annan jobb der deltidsstilling er mogleg.

  Generelt sett trur eg også grensesetting er viktig for å få mest mogleg ut av jobben. Sagt med andre ord: Klarer ein ikkje å seie nei, så ender ein raskt opp med å mykje stress og lite trivsel på jobben. For grensesvake menneske som meg sjølv så gjorde boka: «Transform your boundaries» av Sarri Gillman ein betydeleg forskjell i mitt liv. Følgjeleg vil eg tilråde boka til alle som har samme problem som meg.

  Svar
 12. Et annet spørsmål er hvor mange av oss som faktisk ville trivdes med livet til fiskeren, eller finansmannens drøm om å leve et rolig liv på stranden resten av livet. Det kan bli ganske kjedelig, og kanskje ikke føles så meningsfylt. Det er gøy å dra på fisketur en gang i blant, men kanskje ikke resten av livet? Dessuten er det kanskje fint å i hvert fall ha muligheten til å velge et annet liv en fiskerlivet? Det viktigste er vel hvordan man har det i seg selv, og hvem man har rundt seg.

  Svar
  • Hei Vidar,

   Absolutt. En bør gjøre det som lar en leve slik en ønsker på egne premisser. Om en synes å fiske noen ganger om dagen er knall, så kan fiskerens liv være topp. For min egen del ville jeg foretrukket en mellom ting.

   Svar
 13. Ja, kanskje jeg har nok allerede. Jeg har spart 1.5 mill, som gir meg mellom 3750 og 5000 kr/mnd (avhengig av om jeg bruker 3% eller 4% withdrawal rate). Burde være nok til å leve i et billig land, i Sør-Europa, eller ihvertfall Øst-Europa. Vurderer å gå av med pensjon allerede nå selv om jeg bare er 30… Eventuelt jobbe 1 – 3 år til.

  Å fortsette å spare til jeg er finansielt fri i Norge kommer jeg ihvertfall ikke til å gjøre, for her er det:
  – Dårlig klima
  – Formueskatt (som blir som en ekstra forvaltningsavgift på 0,85%)
  – 2-3 ganger høyere konsumpriser

  Svar

Legg igjen en kommentar