Å betale med kort kan koste deg dyrt

Vi bruker mer penger når vi betaler med kort. Heldigvis er det mulig å ta kontroll over kortbruket.

Etter å ha benyttet kredittkort til daglige innkjøp, som matvarer er jeg nå litt skeptisk.

Mye tyder nemlig på at vi bruker mer penger når vi betaler med kort. Selv har jeg opplevd å bruke opp til kr 1.000,- mer på mat i dagligvare etter at jeg begynte å sette innkjøpene på Trumf Visa`en.

Kort er praktisk til daglig bruk, og mye enklere å håndtere enn kontanter. Men kan kortbruken være en årsak til at vi bruker mer penger?

– Ja, sier forskerne.

Studie etter studie viser at vi svir av mer penger når vi handler med bankkort fremfor kontanter. Det inkluderer debetkort, som er direkte koplet til brukskontoen.

Pengene sitter løsere når vi betaler med kort

Knitrende kontanter gir som kjent et tydelig bilde av hvor mye man kan handle for. Har du en tusenlapp og kjøper bamsemums for kr 100,-, så sitter du igjen med kr 900,- til annet snacks. Lurer du på hvor mye som er igjen er det bare å plukke sedlene opp fra lommeboken. Handler du derimot med bank- eller kredittkort, så ser du aldri pengene forsvinne ut av hånden. Ei heller får du klint opp i ansiktet hvor lite penger som er igjen etter kjøpet.

Det kan forklare hvorfor vi er litt mer løsslupne når vi betaler med kort, i forhold til kontanter. Terskelen for å svi av cash er ganske enkelt høyere enn for «plastpenger», da vi ikke opplever det fysiske tapet ved at kontantbeholdningen minsker like kraftfullt.

Dette er dårlige nyheter for oss som er opptatt av å spare penger. Legg til at vi er i verdens eliten når det gjelder kortbruk, så skjønner du raskt hvor jeg vil hen.

Nordmenn(nesten) verdensmestere i kortbruk

Vi er nemlig blant landene som trekker kortet hyppigst til daglig(se diagram). Ikke bare trekker vi kortet stadig oftere, men vi bruker det også for mindre beløp. I snitt trakk hver innbygger kortet 369 ganger i 2014.

Diagram: Antall korttransaksjoner per innbygger i ulike land(Kilde: Norges Bank).
Korttransaksjoner-antall-land

Tips til å ta kontroll over kortbruket

Utfordringen med å betale med kort er tosidig. Ikke bare fjerner det oss fra den virkelige transaksjonen hvor pengene skifter eier, men det gjør også at vi lett mister oversikt over forbruket. Dette gjør oss sårbare for å svi av mer penger enn planlagt enn om vi alltid betalte  kontant.

For å hindre sløsing bør vi derfor prøve å gjøre opplevelsen av å betale med kort så lik som mulig det å betale kontant.

Hvordan unngå å bli løssluppen med penger(som følge av kortbruk):

  • Sett opp saldovarsling i nettbanken når du overstiger visse beløp. Gjerne daglige oppdateringer, slik at man løpende får oversikt over hvor mye man har brukt.
  • Betal med debetkort når du handler til daglig, er ute på byen, etc. Kredittkort, som Trumf Visa gjør nemlig bare kjøpene enda fjernere fra virkeligheten.
  • Sett ukentlig av beløp til forbruk på debetkort, slik at du vet når alt er blåst. Angsten for ikke å ha dekning i butikken kan kanskje også virke preventivt på forbruket.

Det enkleste er selvsagt å alltid betale kontant, men jeg ser ikke det skje. Jeg kunne kanskje spart noen hundrelapper på å gjøre matinnkjøp kontant, men da taper jeg noen hundrelapper i trumfpoeng. Jeg ser derfor ikke helt den store gevinsten i det for min egen del, og holder meg til debetkort for løpende innkjøp.

Kjære lesere, har du selv opplevd å miste oversikten når det er så enkelt å trekke kortet? Du har kanskje også andre tips til hvordan vi kan ta kontroll over kortbruken?

15 kommentarer om “Å betale med kort kan koste deg dyrt”

  1. Jeg synes egentlig det er lettere å holde oversikten når jeg bruker kort enn kontanter. Det er mye lettere å finne ut hva jeg faktisk har brukt pengene på med kort fordi du har en oversikt du kan sjekke når som helst. Mens med kontanter forsvinner alt bare ut i det ukjente (i lengden) fordi man ikke husker hva man har kjøpt. Men nå er jeg kanskje litt spesiell i det at jeg aldri har hatt veldig høyt forbruk og generelt ikke er så glad i å bruke penger, så jeg gjør det stort sett når det er noe jeg faktisk trenger eller synes er viktig, og da er det begrenset hvor mye kortbruk eventuelt påvirker forbruket.

    Svar
    • Hei Sparerinnen,

      Enig med deg, kontanter er rotete. Skal man holde orden på pengebruken, så må man jo samle kvitteringer. Selv fikk jeg utfordringer med unødvendig bruk, da jeg tok i bruk kredittkort til matinnkjøp. Viste seg vanskelig/knotete å holde styr på hvor mye jeg hadde brukt til enhver tid. Med debetkort er dette mye enklere, da jeg enkelt kan logge meg inn i mobilbanken for å sjekke, eller ganske enkelt ha begrenset med midler på brukskontoen.

      Svar
  2. Har brukt kredittkort til ALLE innkjøp i noen år nå, og får minimum 1% tilbake på alle kjøp. I år har jeg f.eks. fått 6% bonus på alle innkjøp av dagligvarer. Benytter også kickback ved innkjøp på nettet så fremt en slik butikk er billigst på varen jeg skal ha. Bruker ikke mer penger enn ellers, og alt betales på forfall. Sammen med kjøpeutbytte Coop har vel dette gitt rundt 50.000 de siste årene. Dette er brukt til å kjøpe/rebalansere aksjefond.

    Svar
    • Samme her. Elsker kick-back! 🙂 Men mye tyder på at vinningen kan gå opp i spinningen, da vi sannsynligvis bruker mer penge enn vi ellers ville ha gjort når vi betaler med kort fremfor kontanter.

      Svar
  3. Interessant lesing. Jeg eier bil og har brukt kredittkort med 3,65% rabatt på bensinstasjoner til å fylle drivstoff. Tilsvarer ca 600,- spart i året for min del. Bruker også kredittkort med inkludert reiseforsikring til å betale reiser med. Da slipper jeg egen reiseforsikring som ofte koster en 1000 lapp i året samt at jeg får bonuspoeng som kan brukes ved senere reiser.

    Det viktigste for meg er at kortet tilbyr avtalegiro eller i det minste e-faktura. Tidligere hadde jeg et kort hvor faktura kom på e-post og jeg måtte manuelt legge det inn i nettbanken. Da blir det selvfølgelig til at man noen måneder glemmer å betale innen fristen og da går jo fort vinninga opp i spinninga. Nå er alle mine kort med avtalegiro og jeg slipper å tenke på det.

    Har ikke brukt kredittkort til dagligvarer tidligere, men har faktisk akkurat startet opp med dette. Jeg og samboeren har satt fast månedlig trekk fra lønnskonto til regningskonto til dagligvarer (trekket er basert på tidligere års forbruk). Varene blir betalt med et kredittkort med 1% bonus. Dette skulle for vår del bli ca 600,- i året.

    Matbudsjettet er en av de største utgiftspostene i vår husholdning og litt av tanken med bruk av kredittkort var at det skulle bli enklere å se hva som faktisk går til mat. Fordi dette kortet kun blir brukt til mat så vil jeg få en bedre oversikt enn om matutgiftene var blandet sammen med alle de andre utgiftene på debetkortet. Om vi blir å bruke mer eller mindre gjenstår å se 🙂

    nåla-i-veggen: Hvordan har du oppnådd 6% bonus på dagligvarer? Hvilket kort bruker du til det?

    Svar
    • Ya bank sitt kredittkort, som har valgfrie bonuskategorier hver måned, bl.a. 4% på dagligvarer. Min nærmeste dagligvare er Coop Xtra og der bruker jeg coop-kortet i tillegg som gir 2% kjøpeutbytte.

      Svar
  4. Et triks kan jo være å sette kredittgrensen lavere. Selv har jeg 5000,- må mitt kort til dagligvarer, vet ikke om det er mulig å sette dette til f.eks. 3000,-. Det skal jeg faktisk sjekke.

    Svar
  5. Interessant post. Trygve Hegnar har uttalt at han aldri bruker kort, kun kontanter, nettopp på grunn av at man får et reelt forhold til pengene. Det er nok et poeng i det. Selv bruker jeg SMS-bank til å sjekke saldoen min nesten daglig, så jeg har full kontroll. Men kortbruk skal man være forsiktig med, det er det ingen tvil om.

    Svar
  6. Hei! Når jeg tenker kredittkort går tankene tilbake til bokklubbene,det var alltid en og annen bok du glemte å avbestille,så det ble ikke så billig likevel. Det er samme greia med kredselskapene,de slappe som ikke betaler i tide betaler reiseforsikring en til de som bet i tide. Har blitt bedre å betale de få gangene jeg bruker det,men har spurt to firma å legge det inn på avtalegiro,men den gikk ikke! Spurte om jeg kunne bet ekstra ,da jeg visste det kom ett trekk, neiida måtte bet akkurat ellers kunne de tape penger ,hvis jeg glemte neste forfall. Det er godt nordmenn er rike og sløve,så lenge det varer!

    Svar
    • Hei Torstein,

      Mener å huske at DNB nylig fikk pepper for måten de håndterte betaling av kredittkort. Skal man ha avtalgiro, så er det alt eller minimumsbeløp. Selv bruker jeg efaktura og lever lykkelig med det.

      Svar
  7. Hei
    Fin blogg du har. Etter å ha lest dette innlegget så har jeg faktisk begynt å teste ut hvordan pengeforbruket mitt er ved å betale kun i kontant. Ved lønningsdag går et beløp til fast sparing. Ved neste butikkbesøk tar jeg ut et fast beløp og legger det i en konvolutt. Dette er det jeg har til rådighet frem til neste måned. Når penger går ut, skal kvittering oppi konvolutt for å dokumentere forbruk. Så skal summen av kvitteringer og penger utgjøre utgangssummen i slutten av måneden. Ved månedslutt «arkiveres» konvolutt og ny konvolutt tas i bruk. Har gjort dette 2 måneder nå og planlegger å fortsette litt til for å se hvilken effekt det har. Merker at jeg er mer bevist på hva jeg bruker penger på, da jeg må være sikker på at pengene varer frem til neste lønning. Litt ekstremt kanskje, men kjekt å teste seg selv litt.

    Svar
    • Hei Pål,

      Hyggelig at du liker bloggen.

      Morsomt eksperiment du har på gang, men som du sier, kanskje litt tungvint?

      Svar
      • Ja, men problemet med dagens betalingsløsninger er kanskje at det er for lite tungvint, og for lett å gjøre impulskjøp i hytt og gevær 😉 Ser på det som noe midlertidig for å øke bevisstheten på pengeforbruket 🙂

        Svar

Legg igjen en kommentar