Helgelesing: 7 tips til å tjene penger på hva du elsker

Gode tips til hvordan du kan tjene penger på hva du elsker, samt ukens linker om å investere, spare og tjene penger.

Enkelte tjener fett på å gjøre hva de elsker. Jeg er ikke helt der enda selv, men vit at jeg jobber med saken. I mellomtiden kan du kose deg med noen råd til hvordan du kan tjene penger på noe du digger fra noen som har fått det til.

1. Ikke si opp jobben før du starter din egen virksomhet

Etter å ha sagt opp jobben i en investeringsbank, bygde Cat Le Blanc seg opp som nettbasert «business coach». Det høres kanskje fantastisk ut, men hun vil ikke anbefale noen å gjøre det samme.

Den første måneden tjente hun nemlig lusne ca. kr 2.500,-. Som du skjønner, så er ikke det mye å leve av. Men sånn er det i begynnelsen. Inntekten kan være sporadisk. Man bør derfor sørge for å være rustet til å håndtere en mager oppstartsperiode. Et vis å gjøre det på, er å beholde A4-jobben inntil bedriften din kan stå på egne ben.

2. Hold deg til planen, uansett

Til tross for en lysende karriere innen revisjon, stoppet Jason Fitzgerald aldri å løpe. Det er hans lidenskap i livet, og i dag lever han av å trene andre til å bli gode løpere online. Det høres kanskje teit ut, men han tjener faktisk kr 80.000.- + i måneden.

Siden hans første artikkel, så har Jason publisert to innlegg hver eneste uke på bloggen sin. Om det var julaften eller bryllupsreise var irrelevant, skribleriene skulle ut som planlagt. Gründere bak denne typen virksomhet holder sjelden ut mer enn en måned eller to før de mister dampen. Klarer du ikke å holde deg til planen og jobbe jevnt, så har du nok ikke evnen til å stå løpet ut.

3. Fokuser på å skape verdi for andre

Etter å ha kollapset av utmattelse på jobben, endret Sarah Kaler karriere. Fra en lederstilling i et fremadstormende selskap gikk hun over til å rådgi kvinnelige entreprenører.

Hun kan fortelle at å gjøre noe ut av lidenskap ikke nødvendigvis er lik det å skape verdi for andre. Hele poenget med en bedrift er jo å tjene andre og tilby løsninger på deres problemer. Lidenskap derimot kan fort bli en egoistisk greie, som ingen andre bryr seg filla om.

4. Det er aldri for sent å starte

Amerikaneren, Dan Henry gikk fra å levere pizza til og tjene hundretusener på å lære opp andre i Facebooks annonseringssystem. Bare det å få fingeren ut av rumpe og tørre å vise seg frem, viste seg kritisk for å bygge opp virksomheten og tjene penger.

I dag angrer han på å ikke ha kommet i sving tidligere.

5.  Ikke vent til alt er perfekt

Cailen Ascher driver virksomheten sin ved å jobbe kun tre dager i uken. For å få ting gjort i tide, så henger hun seg ikke opp i detaljer. Det viktigste er nemlig å få produktet eller tjenesten ut til kundene, og så kan man justere derfra.

Å ville gjøre noe så bra som mulig er en bra greie. Bare ikke sitt der og knot til alt er nøyaktig som du ønsker. Det er nemlig ikke annet enn en form for prokrastinering. Det er bedre å få noe bra ut til kundene, enn å ha et prosjekt liggende på sidelinjen bare fordi det ikke er helt perfekt..

6.  Start i liten skala

Forfatterspiren, Danny Marguiles hadde alltid drømt å leve av og skrive. Til tross for å ha startet uten erfaring, så dro han inn over kr 850.000,- i sitt andre år som tekstforfatter.

Hans råd er å starte i det små. Gå for de enkle jobbene, som kan gjøres relativt kjapt, og bygg videre derfra.

7. Ikke la deg knekke av å gå på trynet

Etter å ha strøket på høyskolen i 2013, startet Chandler Bolt å tilby råd og ressurser for forfattere, som ønsket å publisere sine verk på egen hånd. I dag forventer han å tjene over kr 8 millioner på virksomheten.

Ikke vær redd for å hive deg ut i det og å feile spektakulært, er rådet hans. Det å gå på trynet er bare et tegn på at du er på ferten av noe bra. De mest suksessfulle menneskene har feilet betydelig mer enn noen andre. Bare tenk på Scott Adams, mannen bak Dilbert. Det er ikke uten grunn at boken hans heter «How to fail at almost everything, and still win big«.

Og med det ønsker jeg dere alle en fortsatt strålende helg. Ukens linker finner du nedenfor, som vanlig.

– Finansnerden

Topp lesestoff om å investere, spare og tjene penger

 _______________

Investere penger

Spare penger

Tjene penger

Interessant? Del gjerne med andre og lik Finansnerden på Facebook. Gratis nyhetsbrev får du ved å legge inn epost og navn oppe til høyre.

13 kommentarer om “Helgelesing: 7 tips til å tjene penger på hva du elsker”

  1. Hei Finansnerden
    Takk for nok et bra innlegg.
    Jeg lurte på om du kanskje kunne skrive et innlegg om det å investere penger som man låner? Du er nok bedre til å regne enn meg.
    I disse dager vurderer jeg å ta litt etterutdanning på høyskolen. Om jeg studerer 100% ved siden av jobb, så kan jeg få over 50.000 i lån av lånekassen på et halvår, eller over 100.000 på et år. Siden jeg jobber fulltid ved siden av blir de reelle utgiftene bare noen bøker.

    Jeg tenker at det vil lønne seg å sette de rett i indeksfond fordi jeg har en lang tidhorisont på investeringen, på grunn av rentefradraget på skatten og den lave renta. Jeg kan også binde renta på omlag 3%. I tillegg blir jo en del av lånet konvertert til stipend når jeg står på eksamen.

    Hva tror du?

    Svar
  2. Hei finansnerden,

    Nylig begynt på omtrent samme reise som deg, med omtrent samme plasseringer. Følger derfor bloggen din ganske ivrig, da den speiler ganske godt hva jeg også bryr meg med om dagen.

    Har du gjort noen research rundt robo-investorer som wealthfront, betterment og hedgeable? Disse er jo veldig USA-sentriske, men tankene bak er vel gyldige for europeiske investorer også. Har du undersøkt om det finnes tilsvarende tjenester rettet inn mot oss plassert her på berget? Tipper DNB og resten av de likesinnede kommer til å skvette litt hvis fintech/AI-bølgen treffer oss.

    Svar
    • Hei Robo-invest,

      Hyggelig at du liker bloggen.

      Ja, jeg følger med på hva som skjer innen «fintech». Venter spent på hvem som blir først til å utfordre de store med robotrådgivere her hjemme. Tipper Nordnet er en het kandidat! Ellers kanskje blir det som vanlig ved radikale omveltninger i en bransje, at en ny aktør kommer ut i fra intet og tar alle på senga? Jeg venter i spenning 🙂

      Svar
  3. Dette er som å lese min egen plan. 🙂

    En liten kommentar til pkt 1. Å starte sin egen virksomhet krever tid og energi, hva med å redusere stilling isteden for å si opp jobben helt? Litt tryggere, og gir mer tid til dine andre gjøremål.

    Har spurt min arbeidsgiver allerede jeg, det var helt greit. Så lenge vi avtalte div praktiske ting på forhånd.

    Svar
    • Hei Formuebygging,

      Hyggelig å se deg i kommentarfeltet. Haha, kult! Bra innspill. Tenkt å trappe ned for å fokusere på musikken og nettstedene?

      Svar
  4. Ja, det håper jeg du skriver om.

    Du har jo åpentbart en tro på at indeksfond vil stige de neste 10-15 årene, ellers ville du ikke hatt penger i dem. Gitt denne troen – hvorfor ikke satse mer? Dersom målet er å få fuck you-money, så vil det jo gå raskere om du f.eks. lånte 1 mill med sikkerhet i aksjene dine, og så satte det også i fond.
    Faren er selvsagt mulig renteoppgang. Selv om renta er 1,7% nå, så kan den fort stige i en tidsperiode på 10-15 år. Så om man skal gjøre det bør man nok stressteste økonomien sin opp til 10% rente, og se hva man klarer å betjene i lån og avdrag. Men du vil nå målene dine fortere, om du gjør de månedlige sparebeløp til nedbetalinger på lån isteden. Du vil jo kjøpe deg fremover i tid

    Svar
    • Hei Klassereisen,

      Jeg har ikke tenkt å svi av kontantreservene i aksjemarkedet på dagens nivåer. I stedet følger jeg planen, som tvinger meg til å laste opp ekstra mye i hva enn som faller. Utover aksjer ser jeg på ting som eiendom og egen virksomhet, som også krever kontanter. Aksjemarkedet er bare en av flere aktivklasser jeg er interessert i, dog den enkleste for den med disiplinen til å stå løpet ut. Ellers skal det sies at det er når rentene stiger og folk vil selge man skal laste opp i aksjer og eiendom.

      Som BUffett sa: Vær fryktsom når andre er grådige, og grådig når andre er pissredde. Sånn lett oversatt til norsk 😉

      Svar
  5. Jeg er der hvor jeg nylig har blitt ferdigutdannet og prøver å satse på nettsidene mine på fulltid. Etter to måneder ser man ikke mye fremgang, men jeg vet at det er «rett før» det virkelig smeller – forhåpentligvis.

    Og da kan vi begynne å telle penger. Det å ikke gi opp er #1. Men man skal også ha råd til å bo hjemme eller bo i et land med lavere levekostnader dersom man skal ha mulighet til å klare seg.

    Svar
  6. God artikkel! Mange gode tips her.

    Et annet tips er at man må fokusere på en industri man har litt erfaring og man har mange naturlige styrker innenfor. Alt for mange befinner seg i et yrke som de ikke har så mange naturlige styrker innen.

    Svar
    • Hei Grunderen,

      Hyggelig at du likte innlegget.

      Det tror jeg på. Min erfaring er at det er kjekt å se seg selv, ens ressurser og økonomi som en bedrift. Man har sine styrker og svakheter som alle andre, og så gjelder det posisjonere seg i arbeidsmarkedet etter hvor man har best sjanse til å levere gode resultater.

      Svar

Legg igjen en kommentar