15 ting du ikke skal gjøre på jobbintervjuet

2015 er året hvor inntekten skal opp, og jeg er allerede i gang med å jakte nye muligheter.

Dessverre må jeg bevege meg utenom selskapet hvor jeg i dag holder til, da kreative budsjettkutt har fjernet andre relevante stillinger internt, som med et pennestrøk.

Men hvorfor forhandler du ikke bare om høyere lønn?

Ganske enkelt fordi budsjettkuttene nevnt ovenfor også tok med seg konsulentstillingen min ned i dragsuget.

Sånn er livet. Jobben min var uansett ment som en introduksjon til selskapet og bransjen, hvor jeg så uansett skulle videre ut i ny stilling. Slik jeg ser det, så er det å søke jobb eksternt bare en fantastisk mulighet til å bli kjent med enda flere briljante mennesker og lære nye ting!

Jeg har nå 3 måneder og 3 uker igjen på meg til å finne noe nytt og nevenyttig. Siden dette sannsynligvis vil innebære å dra på jobbintervju, så synes jeg det er på sin plass å mimre litt rundt tidligere blemmer. Jeg har nemlig prestert å lire av meg mye rart i tidligere intervjuprosesser, som ikke alltid har vært like heldig. Heldigvis har jeg en tendens til å lære raskt, så hver bommert har kun blitt gjort en gang.

Hvorfor deler jeg dette med deg?

Fordi jeg tror sterkt på det av å lære av egne feil, men enda sterkere på det å lære av andres feil. Enkelte av tingene er nemlig så banale og idiotiske at de ikke akkurat står nevnt i noen lærebøker. La oss nå se nærmere på hva jeg har lært fra tidligere intervjuer.

Hva du ikke skal gjøre på jobbintervju

1) Ikke la din din fremtidige sjef fremstå som en idiot. Under et intervju med et kjent analysebyrå, så spurte jeg landssjefen for Norge pent om hvem som eide selskapet. Dette var et naturlig spørsmål, da selskapet var notert på London børsen. Da han ikke kunne gi noe konkret svar, så ble jeg skeptisk. Jeg syntes derfor det var en god ide og fortsette å grille ham videre på dette. Kanskje unødvendig å si, men han var ikke akkurat lysten på å møte meg igjen etter det.

2) Ikke ta intervjutips fra ekskjæresten, det er nemlig ikke sikkert at hun vil deg vel. Jeg var invitert på intervju til hva jeg da anså som drømmearbeidsgiveren. Jeg visste at det ville bli krevende, men og at ene eks`en min hadde vært i gjennom det samme noen måneder tidligere. Hun burde derfor ha gå oversikt over hva jeg kan forvente tenkte jeg. Bare synd at hun utelot et par vesentlige detaljer…

3) Ikke slett jobbannonsen før du er sikker på at du ikke skal på intervju. Jeg har utrolig nok prestert å møte opp til intervju uten å vite i detalj hva stillingen har gått ut på. Annonsen var slettet fra både Finn og mitt arkiv, da de først tok kontakt en måned etter fristen. Det verste er at jeg faktisk fikk jobben, og den viste seg å være ganske så bra. Flaks!

4) Ikke glem å forberede minst en realiserbar ide for din potensielle arbeidsgiver. Dette er noe jeg alltid gjør for å skille meg fra røkla. Anbefales!

5) Ikke oppfør deg som en arrogant drittsekk, selv om det til tider kan fungere. En gang prøvde jeg meg på å være likegyldig for å subkommunisere at jeg var etteraktet av andre selskaper, noe jeg ikke var. Det fungerer sikkert fint på bekreftelsessyke vestkantrips på Horgans, men er dessverre mindre effektivt på skallete HR-konsulenter i 50 årene.

6) Ikke gå på på intervju hvis du ikke har lyst på jobben. Dette er bare bortkastet tid for alle involverte parter.

7) Ikke ta dritt fra de som intervjuer deg. Hvis de ikke kan oppføre seg eller tydelig har helt andre verdier enn deg selv, så er det gjerne en refleksjon av kulturen i selskapet. Her ønsker man ganske enkelt ikke å ende opp.

8) Ikke la deg blende av hvordan en rekrutteringskonsulent presenterer en jobb. Den er sannsynligvis mindre glamoriøs enn han skal ha det til, og noen ganger noe helt annet. Det er derfor essensielt å gjøre egne undersøkelser og grave frem hva som er fakta.

9) Ikke vær en typisk «yes-man». Det får deg til å fremstå som en real rumpesleiker. Noen sjefer liker selvsagt dette, men disse er sannsynligvis folk du virkelig ikke ønsker å  jobbe for. Min erfaring er at gode ledere, altså folk man ønsker å jobbe vil ha folk som står opp for seg og sine meninger. Integritet kalles det visst.

10) Ikke still opp i finstasen når din fremtidige sjef har en tendens til å møte i kakishorts og sandaler. For å unngå slike kleine øyeblikk, så kreves det at man gjøre hjemmeleksene sine. Altså, grundig research av selskap og mennesker i forkant av intervjuet.

11) Ikke vær inkonsistent i din forklaring for hvorfor du vil ha jobben. Feiler man her er det i mine øyne et tegn på at man egentlig ikke har lyst på stillingen, noe som stemte for min del.

12) Ikke diss bransjen du søker jobb innen. Selv søkte jeg en gang på en salgsjobb. Her fikk jeg forklart at telefonen var den ansattes mest prominente arbeidsverktøy. Det neste som skjedde var at jeg helt på autopilot presterte å dra en vits som ubevisst gjorde narr av telefonselgere og deres yrke som helhet.

13) Ikke glem å snakk om deg selv. Jeg klarte å tilbringe en time med direktøren for et av landets mest spennende FMCG selskaper. Vi diskuterte rundt selskapets strategi, mål, etc, men jeg var så «star-struck» at jeg helt glemte å selge inn hvorfor akkurat jeg var best for jobben.

14) Et jobbintervju er ikke tiden for å beundre sin skinnende nye klokke til kr 15.000,-. Det signaliserer ganske enkelt kun at man er en materialistisk selvopptatt dust, som ikke er interessert i jobben.

15) Ikke prøv å sjekke opp intervjuer, selv om hun er sykt heit. Forsøkte å forføre ei søt jente som intervjuet meg til en markedsføringsstilling, noe som viste seg å være lite heldig for fokuset i intervjuet.

16) Ikke hold deg til normene, alltid overlever! Selv forbereder jeg alltid minst en realiserbar ide til hvordan min fremtidige arbeidsgiver kan forberede business`en sin for å skille meg ut (se pkt. 4).

Sånn, det var noen av mine brølere og lærdommer. Hva er dine? Del i kommentarfeltet nedenfor.

En kommentar om “15 ting du ikke skal gjøre på jobbintervjuet”

  1. Biter meg merke i at du stadig benevner meg som «mister»- dette tar jeg til meg og er herved «omdøpt» he he:)
    Bortsett fra den frivillige «sjefsjobben» din her på bloggen så får du gjerne komme med en oppdatering om hvordan det går i jakten din på en ny «slavejobb»..
    Selv så må jeg si at hovedmotivasjonen for å nå FYM er at jeg ønsker å oppnå muligheten til å kunne jobbe «av egen fri vilje» mot slutten av arbeidslivet mitt. Jeg ser for meg en enorm mental lettelse av å kunne anse all eventuell jobbmotivasjon som en bonusinntekt og ikke som en nødvendig inntekt. Den sparte mentale energien vil så komme fysikken til gode og jeg vil få frigjort mer energi til mitt andre hovedmål, nemlig å holde min «fysiologiske alder» i størst mulig grad under min «biologiske alder».

    Svar

Legg igjen en kommentar